Άρθρο 35

Άρθρο 35

Προϋποθέσεις εμπορικής προώθησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαβατήριο, ΟΕΕ εκτός ΕΕ, τους οποίους διαχειρίζεται ΔΟΕΕ της ΕΕ

(άρθρο 35 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να προωθεί εμπορικά σε επαγγελματίες επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση μερίδια ή μετοχές ΟΕΕ εκτός ΕΕ που τελούν υπό τη διαχείρισή του και τροφοδοτικών ΟΕΕ της ΕΕ που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 31 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.

2. Με την εξαίρεση των διατάξεων του Κεφαλαίου ΣΤ, o ΑΕΔΟΕΕ  της παραγράφου 1 συμμορφώνεται προς όλες τις λοιπές απαιτήσεις του παρόντος νόμου,  και, επιπλέον, πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) υπάρχουν κατάλληλες ρυθμίσεις συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των εποπτικών αρχών της τρίτης χώρας, όπου είναι εγκατεστημένος ο ΟΕΕ εκτός ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται τουλάχιστον επαρκής ανταλλαγή πληροφοριών, λαμβανομένης υπόψη της παραγράφου 3 του άρθρου 46, η οποία επιτρέπει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εκτελεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με τον παρόντα νόμο·

β) η τρίτη χώρα, στην οποία είναι εγκατεστημένος ο ΟΕΕ εκτός ΕΕ, δεν έχει περιληφθεί στις μη συνεργάσιμες χώρες και εδάφη, από την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης·

γ) η τρίτη χώρα, στην οποία είναι εγκατεστημένος ο ΟΕΕ εκτός ΕΕ, έχει υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς και με κάθε άλλο κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του ΟΕΕ εκτός ΕΕ, και η συμφωνία αυτή είναι πλήρως σύμφωνη με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ ως προς το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών.

δ) Όταν η αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους διαφωνεί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως προς την εκτίμηση για τη συνδρομή των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α) και β) της παρούσας παραγράφου σχετικά με ΑΕΔΟΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να θέσει το θέμα ενώπιον της ΕΑΚΑΑ.

 

3. Σε περίπτωση που ο ΑΕΔΟΕΕ προτίθεται να προωθήσει εμπορικά μερίδια ή μετοχές του ΟΕΕ εκτός ΕΕ στην ελληνική επικράτεια, ο ΑΕΔΟΕΕ υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποίηση για κάθε ΟΕΕ εκτός ΕΕ τον οποίο σκοπεύει να προωθήσει εμπορικά. Η εν λόγω γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα έγγραφα και τις πληροφορίες που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 31.

 

4. Το αργότερο είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες μετά την παραλαβή πλήρους γνωστοποίησης σύμφωνα με την παράγραφο 3, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει τον ΑΕΔΟΕΕ κατά πόσο μπορεί να αρχίσει να προωθεί εμπορικά στην ελληνική επικράτεια τον ΟΕΕ που προσδιορίζεται στην γνωστοποίηση της παραγράφου 3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να απαγορεύει την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ μόνον εάν η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι ή δεν θα είναι σύμφωνη με τον παρόντα νόμο, ή, γενικότερα ο ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται ή δεν θα συμμορφωθεί με τον παρόντα νόμο. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, ο ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να προωθεί εμπορικά τον ΟΕΕ από την ημερομηνία της σχετικής ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει επίσης την ΕΑΚΑΑ ότι ο ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ στην Ελλάδα.

 

5. Σε περίπτωση που ο ΑΕΔΟΕΕ προτίθεται να προωθήσει εμπορικώς μερίδια ή μετοχές ΟΕΕ εκτός ΕΕ σε άλλα  κράτη μέλη, ο ΑΕΔΟΕΕ γνωστοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την πρόθεσή του αυτή ως προς κάθε ΟΕΕ εκτός ΕΕ, τον οποίο σκοπεύει να προωθήσει εμπορικώς. Η εν λόγω γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα έγγραφα και τις πληροφορίες που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 32.

 

6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το αργότερο είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες μετά την ημερομηνία παραλαβής του πλήρους φακέλου της γνωστοποίησης της παραγράφου 5, τον διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους, στο οποίο ο ΑΕΔΟΕΕ προτίθεται να προωθήσει εμπορικώς τον ΟΕΕ εκτός ΕΕ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει τον φάκελο μόνον εάν η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ είναι και θα είναι σύμφωνη με τον παρόντα νόμο και γενικότερα ο ΑΕΔΟΕΕ συμμορφώνεται προς το νόμο αυτό. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισυνάπτει δήλωση ότι ο ΑΕΔΟΕΕ έχει λάβει άδεια να διαχειρίζεται ΟΕΕ με συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική.

 

7. Μετά τη διαβίβαση του φακέλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς υπαίτια βραδύτητα τον ΑΕΔΟΕΕ σχετικώς. Ο ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ στο εν λόγω κράτος μέλος υποδοχής από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε η παραπάνω γνωστοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει επίσης την ΕΑΚΑΑ ότι ο ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ στο κράτος μέλος υποδοχής του ΑΕΔΟΕΕ.

 

8. Η επιστολή γνωστοποίησης της παραγράφου 5 και η δήλωση της παραγράφου 6 συντάσσονται στην αγγλική γλώσσα. Τα έγγραφα της παραγράφου 6 μπορεί να διαβιβασθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ηλεκτρονικώς.

 

9. Σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία που γνωστοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 3 ή 5, ο ΑΕΔΟΕΕ ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς την εν λόγω αλλαγή, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την υλοποίηση προγραμματισμένης αλλαγής ή αμέσως μόλις συμβεί αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη.

Εάν σε εκτέλεση σχεδιασθείσας αλλαγής, η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν θα είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα νόμο ή, γενικότερα, ο ΑΕΔΟΕΕ δεν θα συμμορφώνεται πλέον προς τον παρόντα νόμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληροφορεί τον ΑΕΔΟΕΕ χωρίς υπαίτια βραδύτητα ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αλλαγή.

Εάν η σχεδιασθείσα αλλαγή πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, ή εάν επέλθει αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη ως απόρροια της οποίας η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν θα είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα νόμο ή, γενικότερα, ο ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται πλέον με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 46, μεταξύ άλλων δε, αν είναι αναγκαίο, απαγορεύει άμεσα την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ.

Εάν οι αλλαγές είναι αποδεκτές, επειδή δεν επηρεάζουν τη σύμφωνη με το νόμο διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ, ή, εν γένει τη συμμόρφωση του ΑΕΔΟΕΕ προς το νόμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς υπαίτια βραδύτητα για τις αλλαγές αυτές α) την ΕΑΚΑΑ, εφόσον οι αλλαγές αφορούν την παύση της εμπορικής προώθησης ΟΕΕ ή την εμπορική προώθηση πρόσθετων ΟΕΕ και β) τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής.

 

10. ΔΟΕΕ που εδρεύουν σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να προωθούν στην Ελλάδα σε επαγγελματίες επενδυτές μερίδια ή μετοχές ΟΕΕ εκτός ΕΕ που τελούν υπό τη διαχείρισή τους και τροφοδοτικών ΟΕΕ της ΕΕ που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 31, εφόσον η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής, κατόπιν ελέγχου που έχει διενεργήσει κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 και σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού δικαίου, με τις οποίες ενσωματώθηκαν στο οικείο δίκαιο οι διατάξεις του άρθρου 35 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, αποστείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποίηση του ΔΟΕΕ προς την εν λόγω αρμόδια αρχή με την πρόθεσή του να προωθήσει εμπορικώς μερίδια ή μετοχές συγκεκριμένων ΟΕΕ εκτός ΕΕ στην Ελλάδα με τα έγγραφα και τις πληροφορίες, που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 32. Η εμπορική προώθηση επιτρέπεται από την ημέρα κατά την οποία θα περιέλθει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο πλήρης φάκελος που θα της αποστείλει η αρμόδια εποπτική αρχή του κράτους μέλους καταγωγής.

 

11. Κατά την εμπορική προώθηση των ΟΕΕ εκτός ΕΕ στην Ελλάδα ο ΔΟΕΕ υποχρεούται να τηρεί τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου ως προς την εμπορική προώθηση μεριδίων και μετοχών του ΟΕΕ στο ευρύ επενδυτικό κοινό, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία η εμπορική προώθηση γίνεται μέσω επιχειρήσεων που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες.

 

12. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41, οι ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται και προωθούν εμπορικά ΔΟΕΕ, προωθούνται εμπορικά μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές.

13. Σε περίπτωση που αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους απορρίψουν αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανταλλαγή πληροφοριών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αναφέρει το ζήτημα στην ΕΑΚΑΑ. 

14. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 11 του άρθρου 35 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τις ρυθμίσεις συνεργασίας που αναφέρονται στην περίπτωση α) της παραγράφου 2.