Άρθρο 33

Άρθρο 33

Προϋποθέσεις για τη διαχείριση ΟΕΕ της ΕΕ εγκατεστημένων σε άλλα κράτη μέλη

(άρθρο 33 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. ΑΕΔΟΕΕ δύναται να διαχειρίζεται ΟΕΕ εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος χωρίς εγκατάσταση ή μέσω της ίδρυσης υποκαταστήματος στο άλλο κράτος μέλος, υπό τον όρο ότι ο ΑΕΔΟΕΕ έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια για τη διαχείριση αυτού του τύπου ΟΕΕ.

2. ΑΕΔΟΕΕ ο οποίος προτίθεται να διαχειριστεί ΟΕΕ εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος, την πρώτη φορά υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) το κράτος μέλος στο οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί τον ΟΕΕ χωρίς εγκατάσταση ή με ίδρυση υποκαταστήματος,

β) πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο οποίο δηλώνονται συγκεκριμένα οι υπηρεσίες τις οποίες σκοπεύει να παρέχει και στο οποίο προσδιορίζονται οι ΟΕΕ τους οποίους σκοπεύει να διαχειρίζεται.

3. Σε περίπτωση που ο ΑΕΔΟΕΕ σκοπεύει να ιδρύσει υποκατάστημα παρέχει, επιπροσθέτως των πληροφοριών της παραγράφου 2, τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) την οργανωτική δομή του υποκαταστήματος,

β) τη διεύθυνση στο κράτος μέλος καταγωγής του ΟΕΕ από την οποία μπορούν να ληφθούν έγγραφα,

γ) τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διοίκηση του υποκαταστήματος.

4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει, μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία λήψης του πλήρους φακέλου της γνωστοποίησης της παραγράφου 2 ή μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήψη του πλήρους φακέλου γνωστοποίησης της παραγράφου 3, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΑΕΔΟΕΕ τον πλήρη φάκελο της εν λόγω γνωστοποίησης. Η διαβίβαση αυτή πραγματοποιείται μόνον εάν η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ είναι και θα είναι σύμφωνη με τον παρόντα νόμο και ο ΑΕΔΟΕΕ συμμορφώνεται εν γένει προς τον παρόντα νόμο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εσωκλείει δήλωση ότι έχει χορηγήσει άδεια λειτουργίας στον εν λόγω ΑΕΔΟΕΕ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει αμέσως τον ΑΕΔΟΕΕ σχετικά με τη διαβίβαση της παρούσας παραγράφου.

Ο ΑΕΔΟΕΕ δύναται να αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο κράτος μέλος υποδοχής του μετά τη λήψη της ενημέρωσης του προηγούμενου εδαφίου.

5. Σε περίπτωση αλλαγής σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία που υποβάλλονται με τη γνωστοποίηση της παραγράφου 2 και, κατά περίπτωση, της παραγράφου 3, ο ΑΕΔΟΕΕ ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την εν λόγω αλλαγή, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την υλοποίηση της αλλαγής όταν πρόκειται για αλλαγή που έχει σχεδιαστεί από τον ΑΕΔΟΕΕ, ή αμέσως μόλις συμβεί αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη.

Εάν σε εκτέλεση σχεδιασθείσας αλλαγής, η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν θα είναι πλέον σύμφωνη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ή γενικότερα ο ΑΕΔΟΕΕ δεν θα συμμορφώνεται πλέον προς τον παρόντα νόμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληροφορεί τον ΑΕΔΟΕΕ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αλλαγή.

Εάν η σχεδιασθείσα αλλαγή πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη το πρώτο και δεύτερο εδάφιο, ή εάν επέλθει αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη ως απόρροια της οποίας η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι πλέον σύμφωνη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή, γενικότερα, ο ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται πλέον προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 44.

Εάν οι αλλαγές είναι αποδεκτές, δηλαδή εάν δεν επηρεάζουν τη συμμόρφωση με τον παρόντα νόμο της διαχείρισης του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ, ή, εν γένει, τη συμμόρφωση του ΑΕΔΟΕΕ προς τον παρόντα νόμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση για τις αλλαγές αυτές τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής του ΑΕΔΟΕΕ.

6. Εφόσον η Ελλάδα είναι το κράτος μέλος υποδοχής ΔΟΕΕ άλλου κράτους μέλους που επιθυμεί να διαχειριστεί ΟΕΕ εγκατεστημένο στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται καμία επιπλέον απαίτηση στον ενδιαφερόμενο ΔΟΕΕ όσον αφορά τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στον παρόντα νόμο και καλύπτονται από την Οδηγία 2011/61/ΕΕ.