Άρθρο 27

Άρθρο 27

Κοινοποίηση της απόκτησης σημαντικής συμμετοχής και ελέγχου σε μη εισηγμένες εταιρείες

(άρθρο 27 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

1. ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζεται ΟΕΕ ο οποίος αποκτά, διαθέτει ή κατέχει μετοχές σε μη εισηγμένη εταιρεία, κοινοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου στη μη εισηγμένη εταιρεία που κατέχει ο ΟΕΕ, όταν το ποσοστό αυτό ανέρχεται, ή κατέρχεται του 10%, του 20%, του 30%, του 50% και του 75%.

2. Όταν ΟΕΕ αποκτά, μόνος του ή από κοινού, έλεγχο σε μη εισηγμένη εταιρεία σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 26 σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του εν λόγω άρθρου, ο ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον εν λόγω ΟΕΕ, υποχρεούται να κοινοποιεί την απόκτηση του ελέγχου από τον ΟΕΕ στους εξής:

α) στη μη εισηγμένη εταιρεία,

β) σε κάθε μέτοχο, η ταυτότητα και η διεύθυνση του οποίου έχει τεθεί στη διάθεση του ΑΕΔΟΕΕ ή μπορεί να τεθεί στη διάθεσή του από τη μη εισηγμένη εταιρεία ή μέσω μητρώου στο οποίο ο ΑΕΔΟΕΕ έχει ή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση, και

γ) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

3. Η κοινοποίηση της παραγράφου 2 περιέχει τις ακόλουθες πρόσθετες πληροφορίες:

α) την κατάσταση που προκύπτει όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου,

β) τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αποκτήθηκε ο έλεγχος, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα των διάφορων συμμετεχόντων μετόχων, οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να ασκεί τα δικαιώματα ψήφου για λογαριασμό τους και, κατά περίπτωση, την αλυσίδα επιχειρήσεων μέσω της οποίας κατέχονται στην πραγματικότητα τα δικαιώματα ψήφου,

γ) την ημερομηνία κατά την οποία αποκτήθηκε ο έλεγχος.

4. Στην κοινοποίησή του σχετικά με τη μη εισηγμένη εταιρεία, ο ΑΕΔΟΕΕ καλεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να ενημερώσει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τους εκπροσώπους των εργαζομένων ή, αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι, του ίδιους τους εργαζομένους, σχετικά με την απόκτηση του ελέγχου από τον ΟΕΕ που διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ και να τους δώσει τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 3. Ο ΑΕΔΟΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ή, αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενημερώνονται προσηκόντως από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

5. Οι κοινοποιήσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία ο ΟΕΕ έφτασε, υπερέβη ή κατήλθε του σχετικού ορίου, ή απέκτησε έλεγχο στη μη εισηγμένη εταιρεία.