ΤΜΗΜΑ 2 – Συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αρμόδιων αρχών – Άρθρο 46

ΤΜΗΜΑ 2

Συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αρμόδιων αρχών

 Άρθρο 46

Υποχρέωση συνεργασίας

(άρθρο 50 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές των κρατών – μελών και με την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των καθηκόντων της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει συνδρομή στις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών – μελών, ιδίως με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στο πλαίσιο ερευνών.

 2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να ασκεί τις αρμοδιότητες της για τους σκοπούς της συνεργασίας, ακόμα και σε περιπτώσεις στις οποίες η υπό έρευνα συμπεριφορά δεν αποτελεί παράβαση των κανόνων που ισχύουν στην Ελλάδα.

 3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής διαβιβάζει αντίγραφο των σχετικών ρυθμίσεων συνεργασίας που συνήψε σύμφωνα με τα άρθρα 35, 37, και/ή 39 στα κράτη μέλη υποδοχής του σχετικού ΔΟΕΕ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στους εφαρμοστέους κανονιστικούς κανόνες στα άρθρα 35 παράγραφος 14, 37 παράγραφος 17 ή 40 παράγραφος 14 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, διαβιβάζει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τις εποπτικές αρχές τρίτων χωρών όσον αφορά τον ΔΟΕΕ, ή κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 43 παράγραφοι 6 ή 7, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του σχετικού ΔΟΕΕ.

 Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδια αρχή του κράτους μέλους υποδοχής θεωρεί ότι το περιεχόμενο της ρύθμισης συνεργασίας που συνήφθη από το κράτος μέλος καταγωγής του σχετικού ΔΟΕΕ σύμφωνα με τα άρθρα 35, 37, και/ή 39 δεν συμμορφώνεται προς όσα απαιτούνται σε εκτέλεση των εφαρμοστέων κανονιστικών τεχνικών κανόνων, μπορεί να θέσει το θέμα ενώπιον της ΕΑΚΑΑ.

 4. Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει βάσιμες υπόνοιες ότι πράξεις αντίθετες προς το νόμο αυτόν διαπράττονται ή έχουν διαπραχθεί στο έδαφος άλλου κράτους – μέλους από ΔΟΕΕ που δεν υπόκεινται στην εποπτεία της, γνωστοποιεί το γεγονός αυτό στην ΕΑΚΑΑ και στις αρμόδιες αρχές  του άλλου κράτους – μέλους προκειμένου να λάβει εκείνη τα κατάλληλα μέτρα. Η παράγραφος αυτή δεν θίγει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

5. Εάν η αρμόδια αρχή άλλου κράτους – μέλους γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι πράξεις αντίθετες προς νόμο που ενσωματώνει την Οδηγία 2011/61/ΕΕ διαπράττονται ή έχουν διαπραχθεί στο έδαφός του από ΔΟΕΕ που δεν υπόκεινται στην εποπτεία της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα και ενημερώνει την ΕΑΚΑΑ και την εν λόγω αρμόδια αρχή για τα αποτελέσματα των τυχόν ενεργειών της και, στο μέτρο του δυνατού, για τις κυριότερες ενδιάμεσες εξελίξεις.