Άρθρο 14

Άρθρο 14

Σύγκρουση συμφερόντων

(άρθρο 14 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Οι ΑΕΔΟΕΕ λαμβάνουν κάθε εύλογο μέτρο για τον εντοπισμό συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν, κατά τη διαχείριση ΟΕΕ μεταξύ:

α) του ΑΕΔΟΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών του, των υπαλλήλων του ή οποιουδήποτε προσώπου συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον ΑΕΔΟΕΕ με σχέση ελέγχου, και του ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ ή των επενδυτών αυτού του ΟΕΕ,

β) ενός ΟΕΕ ή των επενδυτών του και ενός άλλου ΟΕΕ ή των επενδυτών του άλλου ΟΕΕ,

γ) του ΟΕΕ ή των επενδυτών του και άλλου πελάτη του ΑΕΔΟΕΕ,

δ) του ΟΕΕ ή των επενδυτών του και ενός ΟΣΕΚΑ τον οποίο διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ ή των μεριδιούχων αυτού του ΟΣΕΚΑ, ή

ε) δύο (2) πελατών του ΑΕΔΟΕΕ.

Οι ΑΕΔΟΕΕ θεσπίζουν και εφαρμόζουν οργανωτικές και διοικητικές ρυθμίσεις με σκοπό τη λήψη κάθε εύλογου μέτρου για την αναγνώριση, την αποτροπή, τη διαχείριση και την παρακολούθηση συγκρούσεων συμφερόντων, προκειμένου να αποτρέπουν αυτές να επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των ΟΕΕ και των επενδυτών τους.

Οι ΑΕΔΟΕΕ διαχωρίζουν, εντός του ιδίου του λειτουργικού τους περιβάλλοντος, καθήκοντα και ευθύνες που μπορούν να θεωρηθούν ασυμβίβαστα μεταξύ τους ή ενδέχεται να προκαλέσουν συστηματικές συγκρούσεις συμφερόντων. Οι ΑΕΔΟΕΕ εκτιμούν το βαθμό στον οποίο οι λειτουργικές τους συνθήκες μπορεί να συνεπάγονται οποιεσδήποτε άλλες ουσιώδεις συγκρούσεις συμφερόντων και τις γνωστοποιούν στους επενδυτές των ΟΕΕ.

2. Στην περίπτωση που οι οργανωτικές ρυθμίσεις τις οποίες πραγματοποιούν οι ΑΕΔΟΕΕ για την αναγνώριση, την αποτροπή, τη διαχείριση και την παρακολούθηση συγκρούσεων συμφερόντων δεν επαρκούν για να εξασφαλισθεί, με εύλογη βεβαιότητα, η αποτροπή κινδύνων πρόκλησης ζημίας στα συμφέροντα των επενδυτών, οι ΑΕΔΟΕΕ γνωστοποιούν με σαφήνεια τη γενική φύση ή τις πηγές των συγκρούσεων συμφερόντων στους επενδυτές πριν αναλάβουν να ασκήσουν δραστηριότητες για λογαριασμό τους, και αναπτύσσουν κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες.

3. Στην περίπτωση που ο ΑΕΔΟΕΕ χρησιμοποιεί για λογαριασμό του ΟΕΕ τις υπηρεσίες βασικού διαμεσολαβητή, οι όροι της συνεργασίας αυτής περιλαμβάνονται σε γραπτή σύμβαση. Ειδικότερα, η ενδεχόμενη δυνατότητα μεταφοράς και επαναχρησιμοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ πρέπει να προβλέπεται στην εν λόγω σύμβαση και να συνάδει με τον κανονισμό ή τα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ. Η ως άνω σύμβαση προβλέπει επίσης ότι ο θεματοφύλακας ενημερώνεται σχετικά με αυτήν.

Οι ΑΕΔΟΕΕ επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή, μέριμνα και επιμέλεια κατά την επιλογή και το διορισμό των βασικών διαμεσολαβητών με τους οποίους πρόκειται να συνάψουν σύμβαση συνεργασίας.

4. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 4 του άρθρου 14 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με:

α) τα είδη των συγκρούσεων συμφερόντων, κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1, και

β) τα εύλογα μέτρα τα οποία αναμένεται να λάβουν οι ΑΕΔΟΕΕ αναφορικά με δομές και οργανωτικές και διοικητικές διαδικασίες για την αναγνώριση, την αποτροπή, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τη γνωστοποίηση συγκρούσεων συμφερόντων.