Άρθρο 08

Άρθρο 8

Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας AEΔΟΕΕ

(άρθρο 8 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χορηγεί άδεια λειτουργίας ΑΕΔΟΕΕ, μόνον εάν:

α) βεβαιωθεί ότι ο ΑΕΔΟΕΕ είναι σε θέση να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου,

β) ο ΑΕΔΟΕΕ έχει επαρκές μετοχικό κεφάλαιο και ίδια κεφάλαια κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9,

γ) τα πρόσωπα που πραγματικά διεξάγουν τις εργασίες του ΑΕΔΟΕΕ διαθέτουν την απαιτούμενη αξιοπιστία και επαγγελματική εμπειρία σε σχέση και με τις επενδυτικές στρατηγικές που ακολουθούν οι ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ. Ο ΑΕΔΟΕΕ γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε αντικατάσταση των εν λόγω προσώπων. Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κρίνει ότι τα παραπάνω πρόσωπα δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα εχέγγυα ήθους και εμπειρίας ζητεί την απομάκρυνσή τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες του ΑΕΔΟΕΕ διευθύνονται από δύο (2) τουλάχιστον πρόσωπα που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, καθώς και με τα κριτήρια καταλληλότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΑΕΔΟΕΕ και των λοιπών προσώπων που πραγματικά διεξάγουν τις εργασίες του,

δ) οι μέτοχοι του ΑΕΔΟΕΕ που κατέχουν ειδική συμμετοχή είναι κατάλληλοι, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης να εξασφαλισθεί η χρηστή και συνετή διαχείριση του ΑΕΔΟΕΕ, και

ε) η καταστατική έδρα και η κεντρική διοίκηση του ΑΕΔΟΕΕ βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η άδεια λειτουργίας που χορηγείται σε ΑΕΔΟΕΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί προηγουμένως τη γνώμη των αρμόδιων αρχών των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών, προκειμένου να χορηγήσει άδεια λειτουργίας σε ΑΕΔΟΕΕ, ο οποίος είναι:

α) θυγατρική άλλου ΔΟΕΕ, εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, επιχείρησης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής επιχείρησης που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος, ή

β) θυγατρική της μητρικής επιχείρησης άλλου ΔΟΕΕ, εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, επιχείρησης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής επιχείρησης που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος, ή

γ) εταιρεία που ελέγχεται από τα ίδια φυσικά ή νομικά πρόσωπα με αυτά που ελέγχουν άλλο ΔΟΕΕ, εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, επιχείρηση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, πιστωτικό ίδρυμα ή ασφαλιστική επιχείρηση που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος.

3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί προηγουμένως τη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να χορηγήσει άδεια λειτουργίας σε ΑΕΔΟΕΕ, ο οποίος:

α) είναι θυγατρική πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής επιχείρησης που εδρεύει στην Ελλάδα, ή

β) είναι θυγατρική της μητρικής επιχείρησης πιστωτικού ιδρύματος ή ασφαλιστικής επιχείρησης που εδρεύει στην Ελλάδα, ή

γ) ελέγχεται από τα ίδια φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ελέγχουν πιστωτικό ίδρυμα ή ασφαλιστική επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα.

4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας ΑΕΔΟΕΕ όταν η αποτελεσματική άσκηση των εποπτικών της καθηκόντων παρεμποδίζεται εξαιτίας κάποιας από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) από στενούς δεσμούς μεταξύ του ΔΟΕΕ και άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων,

β) από τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις τρίτου κράτους, οι οποίες διέπουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με τα οποία ο ΑΕΔΟΕΕ έχει στενές σχέσεις,

γ) από δυσκολίες στην επιβολή των εν λόγω νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων.

5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να περιορίσει το αντικείμενο της άδειας λειτουργίας ΑΕΔΟΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις επενδυτικές στρατηγικές των ΟΕΕ που επιτρέπεται στον ΑΕΔΟΕΕ να διαχειρισθεί.

6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα άδεια λειτουργίας ΑΕΔΟΕΕ, εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή πλήρους αίτησης, για τη χορήγηση ή μη της άδειας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να παρατείνει την προθεσμία αυτή κατά τρεις (3) επιπλέον μήνες, σε περίπτωση που το θεωρήσει αναγκαίο λόγω των ειδικών περιστάσεων της υπόθεσης και αφού ενημερώσει σχετικά τον ΑΕΔΟΕΕ.

Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, μια αίτηση κρίνεται πλήρης, εάν ο ΑΕΔΟΕΕ έχει υποβάλει τουλάχιστον τις πληροφορίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις α) έως δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 7 και στις περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 3 του άρθρου 7.

Ο ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει να διαχειρίζεται ΟΕΕ στην Ελλάδα που έχουν τις επενδυτικές στρατηγικές που περιγράφονται, κατά τα προβλεπόμενα στην περίπτωση α) της παραγράφου 3 του άρθρου 7, στην αίτηση που υπέβαλε για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, αμέσως μετά τη λήψη της εν λόγω άδειας, αλλά όχι νωρίτερα από έναν (1) μήνα μετά την υποβολή των πληροφοριών που τυχόν έλειπαν και αναφέρονται στην περίπτωση ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 7 και στις περιπτώσεις γ), δ) και ε) της παραγράφου 3 του άρθρου 7.