ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ – ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ – Άρθρο 22

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

 

Άρθρο 22

Ετήσια έκθεση

(άρθρο 22 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Ο ΑΕΔΟΕΕ διαθέτει, για κάθε ΟΕΕ της ΕΕ που διαχειρίζεται και για κάθε ΟΕΕ τα μερίδια ή τις μετοχές του οποίου προωθεί εμπορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ετήσια έκθεση για κάθε οικονομικό έτος, το αργότερο έξι (6) μήνες μετά τη λήξη του οικονομικού έτους. Η ετήσια έκθεση παρέχεται στους επενδυτές κατ’ αίτησή τους. Η ετήσια έκθεση διατίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και, κατά περίπτωση, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΕΕ εφόσον ο τελευταίος έχει έδρα σε άλλο κράτος μέλος.

Στην περίπτωση που ΟΕΕ υποχρεούται να δημοσιοποιήσει ετήσια οικονομική έκθεση σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3556/2007 ή, εφόσον πρόκειται για ΟΕΕ με έδρα στην ΕΕ, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις με τις οποίες ενσωματώθηκε στη χώρα καταγωγής του εν λόγω ΟΕΕ η Οδηγία 2004/109/ΕΚ, μόνο οι πρόσθετες πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 παρέχονται στους επενδυτές κατ’ αίτησή τους, είτε χωριστά είτε ως πρόσθετο τμήμα της ετήσιας οικονομικής έκθεσης. Στην τελευταία περίπτωση, η ετήσια οικονομική έκθεση δημοσιοποιείται το αργότερο τέσσερις (4) μήνες μετά τη λήξη του οικονομικού έτους.

2. Η ετήσια έκθεση περιέχει τουλάχιστον τα εξής:

α) ισολογισμό ή κατάσταση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων,

β) λογαριασμό των εσόδων και των δαπανών του οικονομικού έτους,

γ) έκθεση για τις δραστηριότητες του οικονομικού έτους,

δ) τυχόν ουσιαστικές αλλαγές στις πληροφορίες του άρθρου 23 κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που καλύπτει η έκθεση,

ε) το συνολικό ποσό αμοιβών για το οικονομικό έτος, με διάκριση μεταξύ σταθερών και μεταβλητών αμοιβών που καταβάλλει ο ΑΕΔΟΕΕ και τον αριθμό των δικαιούχων, καθώς και τη συμμετοχή επί της πρόσθετης απόδοσης την οποία καταβάλλει ο ΟΕΕ,

στ) το συνολικό ποσό αμοιβής των διευθυντικών στελεχών και το συνολικό ποσό αμοιβής του υπαλληλικού προσωπικού του οποίου οι ενέργειες έχουν ουσιώδη αντίκτυπο στα χαρακτηριστικά κινδύνου του ΟΕΕ.

3. Τα λογιστικά στοιχεία τα οποία περιέχονται στην ετήσια έκθεση συντάσσονται βάσει των λογιστικών προτύπων του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΕΕ ή βάσει των λογιστικών προτύπων της τρίτης χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος ο ΟΕΕ, και βάσει των λογιστικών κανόνων που επιβάλλει ο κανονισμός ή τα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ.

Τα λογιστικά στοιχεία τα οποία περιέχονται στην ετήσια έκθεση ελέγχονται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από το νόμο να διενεργούν λογιστικούς ελέγχους σύμφωνα με το ν. 3693/2008 (Α/174/25.8.2008) ή σε περίπτωση ΟΕΕ με έδρα στην ΕΕ, τις εθνικές διατάξεις με τις οποίες ενσωματώθηκε στη χώρα καταγωγής του εν λόγω ΟΕΕ η Οδηγία 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2006, για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών. Η έκθεση ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν παρατηρήσεων, περιλαμβάνεται στο σύνολό της στην ετήσια έκθεση.

Κατά παρέκκλιση από το δεύτερο και τρίτο εδάφιο, επιτρέπεται σε ένα ΑΕΔΟΕΕ που προωθεί εμπορικά ΟΕΕ εκτός ΕΕ να υποβάλει τις ετήσιες εκθέσεις του εν λόγω ΟΕΕ σε έλεγχο που πληροί τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα που ισχύουν στη χώρα στην οποία έχει την καταστατική έδρα του ο ΟΕΕ.

4. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 4 του άρθρου 22 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τα μέτρα που καθορίζουν το περιεχόμενο και τη μορφή της ετήσιας έκθεσης. Τα εν λόγω μέτρα προσαρμόζονται στον τύπο του ΟΕΕ στον οποίο εφαρμόζονται.