ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε – ΑΕΔΟΕΕ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΟΕΕ – Άρθρο 25

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε

ΑΕΔΟΕΕ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΟΕΕ

 

ΤΜΗΜΑ 1

ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζονται μοχλευμένους ΟΕΕ

 

Άρθρο 25

Χρήση πληροφοριών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εποπτική συνεργασία και όρια του βαθμού μόχλευσης

(άρθρο 25 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1.  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγονται δυνάμει του άρθρου 24 για σκοπούς προσδιορισμού του βαθμού στον οποίο η χρήση της μόχλευσης συμβάλλει στη δημιουργία συστημικού κινδύνου στο χρηματοοικονομικό σύστημα, κινδύνων μη ομαλής λειτουργίας των αγορών ή κινδύνων για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, μέσω των διαδικασιών που περιγράφονται στο άρθρο 46 σχετικά με την εποπτική συνεργασία, όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνει σύμφωνα με το άρθρο 24 σχετικά με όλους τους ΑΕΔΟΕΕ που επιτηρεί, καθώς και τις πληροφορίες που συγκεντρώνει σύμφωνα με το άρθρο 7. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει επίσης, χωρίς καθυστέρηση, πληροφορίες, μέσω του εν λόγω μηχανισμού και διμερώς στις αρμόδιες αρχές άλλων άμεσα ενδιαφερόμενων κρατών μελών, σε περίπτωση που ένας ΑΕΔΟΕΕ για τον οποίο είναι υπεύθυνη ή ένας ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται ο εν λόγω ΑΕΔΟΕΕ μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου αντισυμβαλλομένου για ένα πιστωτικό ίδρυμα ή άλλα συστημικώς σχετικά ιδρύματα σε άλλα κράτη μέλη.

3. Ο ΑΕΔΟΕΕ αποδεικνύει ότι τα όρια μόχλευσης που καθορίζει για κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζεται είναι εύλογα και ότι συμμορφώνεται με αυτά συνεχώς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτιμά τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση μόχλευσης από ΑΕΔΟΕΕ όσον αφορά τον ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται και, εφόσον το κρίνει αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλισθούν η σταθερότητα και η ακεραιότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος,  αφού γνωστοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού ΟΕΕ, εφόσον το κράτος μέλος καταγωγής του δεν είναι η Ελλάδα, επιβάλλει όρια στο επίπεδο μόχλευσης που δικαιούται να χρησιμοποιήσει ο ΑΕΔΟΕΕ ή άλλους περιορισμούς στη διαχείριση του ΟΕΕ, προκειμένου να περιοριστεί ο βαθμός στον οποίο η χρήση της μόχλευσης συμβάλλει στη δημιουργία συστημικού κινδύνου στο χρηματοοικονομικό σύστημα ή κινδύνων μη ομαλής λειτουργίας των αγορών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, καθώς επίσης και τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΕΕ, εφόσον το κράτος μέλος καταγωγής του δεν είναι η Ελλάδα, σχετικά με τις δράσεις που αναλαμβάνονται εν προκειμένω, μέσω των διαδικασιών που περιγράφονται στο άρθρο 46.

4. Η γνωστοποίηση της παραγράφου 3 πραγματοποιείται τουλάχιστον δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία τα προτεινόμενα μέτρα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ ή να ανανεωθούν. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει λεπτομέρειες των προτεινόμενων μέτρων, τους λόγους για τη λήψη τους και την ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αποφασίζει την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου μέτρου εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την κατά το πρώτο εδάφιο γνωστοποίηση.

5. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 5 του άρθρου 25 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τις διατάξεις της παραγράφου 3, λαμβανομένων υπόψη των διάφορων στρατηγικών των ΟΕΕ, των διάφορων συνθηκών των αγορών στις οποίες δρουν οι ΟΕΕ και των ενδεχόμενων προκυκλικών συνεπειών της εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων.