Άρθρο 09

Άρθρο 9

Μετοχικό κεφάλαιο και ίδια κεφάλαια ΑΕΔΟΕΕ

(άρθρο 9 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 1. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΕΔΟΕΕ που αποτελεί εσωτερικά διαχειριζόμενο ΟΕΕ έχει ελάχιστο ύψος τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 300.000).

2. Το μετοχικό κεφάλαιο ΑΕΔΟΕΕ που έχει οριστεί ως εξωτερικός διαχειριστής ΟΕΕ έχει ελάχιστο ύψος εκατόν είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (€ 125.000).

3. Κατ’ εξαίρεση, για τις υφιστάμενες εταιρείες που διαχειρίζονται ΟΕΕ τα όρια των παραγράφων 1 και 2 εφαρμόζονται για τα ίδια κεφάλαιά τους. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δύναται να τροποποιούνται τα ποσά των παραγράφων 1 και 2. Στην περίπτωση αυτή, για τον υπολογισμό του ελαχίστου ύψους του μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕΔΟΕΕ που λειτουργούν κατά το χρόνο της αλλαγής, λαμβάνονται υπόψη τα ίδια κεφάλαιά τους.

4. Στην περίπτωση που η αξία των χαρτοφυλακίων των ΟΕΕ που διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€ 250.000.000), ο ΑΕΔΟΕΕ οφείλει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά του κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο 0,02% του ποσού κατά το οποίο η αξία των χαρτοφυλακίων του ΔΟΕΕ υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€ 250.000.000). Η κατά το παραπάνω εδάφιο αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν απαιτείται όταν το σύνολο του μετοχικού  κεφαλαίου του ΑΕΔΟΕΕ και του ποσού της αύξησης υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (€ 10.000.000).

5. Για τους σκοπούς της παραγράφου 4, ως χαρτοφυλάκια του ΑΕΔΟΕΕ θεωρούνται οι ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΟΕΕ για τους οποίους ο ΑΕΔΟΕΕ έχει αναθέσει λειτουργίες σύμφωνα με το άρθρο 20, αλλά εξαιρουμένων των χαρτοφυλακίων ΟΕΕ τα οποία ο ΑΕΔΟΕΕ διαχειρίζεται κατόπιν ανάθεσης.

6. Ανεξαρτήτως της παραγράφου 4, τα ίδια κεφάλαια του ΑΕΔΟΕΕ δεν πρέπει να υπολείπονται του ποσού που ορίζεται με την απόφαση 1/459/27.12.2007 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ενσωματώνει το άρθρο 21 της Οδηγίας 2006/49/ΕΚ.

7. Τα ίδια κεφάλαια του ΑΕΔΟΕΕ δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα ποσά που ορίζονται στις παραγράφους 1, 2, 4 και 6 του παρόντος άρθρου. Για το λόγο αυτόν, ο ΑΕΔΟΕΕ υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις οικονομικές του καταστάσεις αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους. Εάν τα ίδια κεφάλαια του ΑΕΔΟΕΕ είναι μικρότερα από τα ποσά που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της, όποτε το δικαιολογούν οι περιστάσεις, να θέτει στον ΑΕΔΟΕΕ περιορισμένη προθεσμία για την προσαρμογή των ιδίων κεφαλαίων του, άλλως, την παύση του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων του.

8. Ο ΑΕΔΟΕΕ επιτρέπεται να μην καταβάλει μέχρι και το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων που αναφέρεται στην παράγραφο 4, εφόσον προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισόποση εγγύηση στην οποία θα αναφέρεται ότι σε πρώτη ζήτηση θα κατατεθεί σε λογαριασμό του ΑΕΔΟΕΕ το ως άνω ποσό της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων του. Εκδότης της εγγύησης δύναται να είναι πιστωτικό ίδρυμα ή ασφαλιστική επιχείρηση που έχουν την καταστατική τους έδρα σε κράτος μέλος ή σε τρίτο κράτος, εφόσον υπόκεινται σε κανόνες προληπτικής εποπτείας που θεωρούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τουλάχιστον ισοδύναμοι με τους κανόνες προληπτικής εποπτείας της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντολείς της εν λόγω εγγύησης είναι ο ΑΕΔΟΕΕ ή οι μέτοχοί του.

9. Για την κάλυψη ενδεχόμενων κινδύνων επαγγελματικής ευθύνης που προκύπτουν από δραστηριότητες του ΑΕΔΟΕΕ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, καθώς και των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, τόσο οι εσωτερικά διαχειριζόμενοι ΟΕΕ όσο και οι εξωτερικοί ΑΕΔΟΕΕ είτε:

α) διαθέτουν πρόσθετα ίδια κεφάλαια που επαρκούν για την κάλυψη ενδεχόμενων κινδύνων αστικής ευθύνης που προκύπτει από επαγγελματική αμέλεια, είτε

β) διαθέτουν ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης για την κάλυψη της αστικής ευθύνης που προκύπτει από επαγγελματική αμέλεια, η οποία είναι επαρκής για τους κινδύνους που καλύπτει.

10. Τα ίδια κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων ιδίων κεφαλαίων κατά την έννοια της περίπτωσης α) της παραγράφου 9, επενδύονται σε ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία ή σε περιουσιακά στοιχεία που δύνανται να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά και δεν περιλαμβάνουν κερδοσκοπικές θέσεις.

11. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 9 του άρθρου 9 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, βάσει των οποίων εκδόθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 231/2013, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με την παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου τα οποία καθορίζουν:

α) τους κινδύνους που πρέπει να καλύπτουν τα πρόσθετα ίδια κεφάλαια ή η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης,

β) τις προϋποθέσεις για την αξιολόγηση της επάρκειας των πρόσθετων ιδίων κεφαλαίων ή της κάλυψης που παρέχει η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, και

γ) τον τρόπο προσδιορισμού των απαιτούμενων προσαρμογών των πρόσθετων ιδίων κεφαλαίων ή της κάλυψης που παρέχει η ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης.

12. Με την εξαίρεση των παραγράφων 9 και 10 και των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 11, το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται σε ΑΕΔΟΕΕ που είναι ταυτοχρόνως ΑΕΔΑΚ του ν. 4099/2012 ή εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.