ΤΜΗΜΑ 3 – Ανάθεση των λειτουργιών του ΑΕΔΟΕΕ – Άρθρο 20

ΤΜΗΜΑ 3

Ανάθεση των λειτουργιών του ΑΕΔΟΕΕ

 

Άρθρο 20

Προϋποθέσεις ανάθεσης λειτουργιών

(άρθρο 20 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Οι ΑΕΔΟΕΕ, οι οποίοι σκοπεύουν να αναθέσουν σε τρίτα μέρη την  εκτέλεση λειτουργιών για λογαριασμό τους, ενημερώνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν τη θέση σε ισχύ των ρυθμίσεων σχετικά με την ανάθεση. Προκειμένου να υλοποιηθεί η ανάθεση, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ο ΑΕΔΟΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογήσει επαρκώς και με αντικειμενικούς λόγους ολόκληρη τη δομή ανάθεσης,

β) το τρίτο μέρος διαθέτει επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των αντίστοιχων καθηκόντων και τα πρόσωπα τα οποία πραγματικά διεξάγουν τις εργασίες του  διαθέτουν την απαιτούμενη αξιοπιστία και επαγγελματική εμπειρία,

γ) όταν η ανάθεση αφορά τη διαχείριση χαρτοφυλακίου ή τη διαχείριση κινδύνων, η εντολή δίδεται μόνο σε εταιρείες που έχουν λάβει άδεια ή έχουν καταχωρηθεί για τη διαχείριση κεφαλαίων και υπόκεινται σε εποπτεία ή, εφόσον δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση, η ανάθεση υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,

δ) όταν η ανάθεση αφορά τη διαχείριση χαρτοφυλακίου ή τη διαχείριση κινδύνων και πραγματοποιείται προς εταιρεία τρίτου κράτους, πέραν των προϋποθέσεων της περίπτωσης γ), πρέπει να διασφαλίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υπογράψει με την αντίστοιχη εποπτική αρχή του τρίτου κράτους συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών,

ε) η ανάθεση δεν παρεμποδίζει την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας επί του ΑΕΔΟΕΕ και, ειδικότερα, δεν αποτελεί εμπόδιο στην άσκηση της δραστηριότητας του ΑΕΔΟΕΕ, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των επενδυτών του ΟΕΕ, και

στ) ο ΑΕΔΟΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι το τρίτο μέρος έχει τα προσόντα και την ικανότητα για την ανάληψη των εν λόγω λειτουργιών, ότι η επιλογή του πραγματοποιήθηκε με τη δέουσα προσοχή και ότι ο ΑΕΔΟΕΕ είναι σε θέση να παρακολουθεί αποτελεσματικά σε διαρκή βάση την ανατεθείσα δραστηριότητα, να παρέχει ανά πάσα στιγμή περαιτέρω οδηγίες στο τρίτο μέρος και να ανακαλεί την ανάθεση με άμεση ισχύ, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ο ΑΕΔΟΕΕ επανεξετάζει σε διαρκή βάση τις υπηρεσίες που παρέχονται από κάθε τρίτο μέρος.

2. Η διαχείριση χαρτοφυλακίου ή η διαχείριση κινδύνων δεν ανατίθεται:

α) στον θεματοφύλακα ή σε  υπο-θεματοφύλακα, ή

β) σε οποιαδήποτε άλλη οντότητα τα συμφέροντα της οποίας μπορεί να συγκρούονται με αυτά του ΑΕΔΟΕΕ ή των επενδυτών του ΟΕΕ, εκτός εάν η οντότητα αυτή έχει διαχωρίσει λειτουργικά και ιεραρχικά την επιτέλεση των καθηκόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων από άλλα καθήκοντά της που ενδέχεται να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων και εφόσον προσδιορίζει, διαχειρίζεται, παρακολουθεί και γνωστοποιεί κατάλληλα στους επενδυτές του ΟΕΕ τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

3. Η ευθύνη του ΑΕΔΟΕΕ απέναντι στον ΟΕΕ και τους επενδυτές του δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο ΑΕΔΟΕΕ έχει αναθέσει λειτουργίες σε τρίτο μέρος, ούτε και από καμία περαιτέρω ανάθεση. Ο ΑΕΔΟΕΕ δεν επιτρέπεται να αναθέτει λειτουργίες του σε τρίτους, στο βαθμό που κατ’ ουσίαν να μην θεωρείται πλέον ο διαχειριστής του ΟΕΕ και στο βαθμό που να τον καθιστά εταιρεία χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα.

4. Το τρίτο μέρος δύναται να αναθέτει περαιτέρω τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ο ΑΕΔΟΕΕ έχει συναινέσει πριν από την υπο-ανάθεση,

β) ο ΑΕΔΟΕΕ έχει ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν να τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις σχετικά με την περαιτέρω ανάθεση, και

γ) πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1, υπό την έννοια ότι όλες οι αναφορές στο «τρίτο μέρος» νοούνται ως αναφορές στο «μέρος προς το οποίο έχει γίνει περαιτέρω ανάθεση».

5. Δεν πραγματοποιείται καμία υπο-ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή της διαχείρισης κινδύνου:

α) στον θεματοφύλακα ή σε υπο-θεματοφύλακα, ή

β) σε οποιαδήποτε άλλη οντότητα της οποίας τα συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά του ΑΕΔΟΕΕ ή των επενδυτών του ΟΕΕ, εκτός εάν η οντότητα αυτή έχει διαχωρίσει λειτουργικά και ιεραρχικά την επιτέλεση των καθηκόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων από τα άλλα καθήκοντά της που ενδέχεται να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων και εφόσον προσδιορίζει, διαχειρίζεται, παρακολουθεί και γνωστοποιεί κατάλληλα στους επενδυτές του ΟΕΕ τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

Το τρίτο μέρος επανεξετάζει σε διαρκή βάση τις υπηρεσίες που παρέχονται από κάθε μέρος προς το οποίο έχει γίνει περαιτέρω ανάθεση.

6. Στην περίπτωση που το μέρος προς το οποίο έχει γίνει περαιτέρω ανάθεση αναθέτει περαιτέρω κάποιες από τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί, εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4.

7. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 7 του άρθρου 20 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με:

α) τους όρους εκπλήρωσης των απαιτήσεων που τίθενται στις παραγράφους 1, 2, 4 και 5, και

β) τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο διαχειριστής έχει αναθέσει λειτουργίες του σε βαθμό που να τον καθιστά εταιρεία χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα και να μην μπορεί πλέον να θεωρείται ότι είναι ο διαχειριστής του ΟΕΕ, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 3.