Άρθρο 40

Άρθρο [40]

Προϋποθέσεις διαχείρισης ΟΕΕ εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος, πλην της Ελλάδος ως κράτους μέλους αναφοράς, από ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ

(άρθρο 41 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1.ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ που έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δικαιούνται να διαχειρίζονται ΟΕΕ της ΕΕ εγκατεστημένους σε άλλο, πλην της Ελλάδος, κράτος μέλος είτε άμεσα είτε μέσω της ίδρυσης υποκαταστήματος, εφόσον ο ΔΟΕΕ έχει λάβει άδεια διαχείρισης ΟΕΕ του συγκεκριμένου τύπου.

2. Κάθε ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ με κράτος μέλος αναφοράς την Ελλάδα, ο οποίος προτίθεται να διαχειριστεί για πρώτη φορά ΟΕΕ της ΕΕ εγκατεστημένο σε άλλο, πλην της Ελλάδος, κράτος μέλος γνωστοποιεί, ως προς κάθε νέο κράτος μέλος, τις ακόλουθες πληροφορίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

α) το κράτος μέλος στο οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί τον ΟΕΕ άμεσα ή μέσω υποκαταστήματος,

β) πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που σκοπεύει να παρέχει και τους ΟΕΕ, τους οποίους προτίθεται να διαχειρίζεται.

3. Σε περίπτωση που ο ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ προτίθεται να ιδρύσει υποκατάστημα παρέχει, πέρα από τις πληροφορίες της παραγράφου 2, και τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) την οργανωτική δομή του υποκαταστήματος,

β) τη διεύθυνση στο κράτος μέλος καταγωγής του ΟΕΕ, στην οποία μπορούν να ληφθούν έγγραφα,

γ) τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διοίκηση του υποκαταστήματος.

 

4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβιβάζει, μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία παραλαβής πλήρους φακέλου με τα στοιχεία της παραγράφου 2 ή μέσα σε δύο (2) μήνες από την παραλαβή του πλήρους φακέλου στην περίπτωση της παραγράφου 3, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ τον εν λόγω πλήρη φάκελο. Ο φάκελος διαβιβάζεται μόνον εάν η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΔΟΕΕ πραγματοποιείται, και αναμένεται να πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και ο ΔΟΕΕ συμμορφώνεται προς τον παρόντα νόμο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εσωκλείει στο φάκελο που διαβιβάζει δήλωση ότι έχει χορηγήσει άδεια λειτουργίας στον εν λόγω ΔΟΕΕ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς υπαίτια βραδύτητα τον ΔΟΕΕ για τη διαβίβαση του φακέλου. Ο ΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο κράτος μέλος υποδοχής αφού παραλάβει τη γνωστοποίηση για τη διαβίβαση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει επίσης την ΕΑΚΑΑ ότι ο ΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ στο κράτος μέλος υποδοχής του ΔΟΕΕ.

 

5. Σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία που γνωστοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 2 και, κατά περίπτωση, την παράγραφο 3, ο ΔΟΕΕ ενημερώνει γραπτώς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς την εν λόγω αλλαγή, τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από την υλοποίηση της αλλαγής που προτίθεται να πραγματοποιήσει ή αμέσως μόλις συμβεί αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη.

Εάν συνεπεία της σχεδιαζόμενης αλλαγής, η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΔΟΕΕ δεν θα είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα νόμο ή ο ΔΟΕΕ δεν θα συμμορφώνεται πλέον προς τον παρόντα νόμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει χωρίς υπαίτια βραδύτητα στον ΔΟΕΕ ότι δεν επιτρέπεται να πραγματοποιήσει την αλλαγή.

Εάν η σχεδιασθείσα αλλαγή πραγματοποιηθεί χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα παραπάνω εδάφια, ή εάν επέλθει αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη, με αποτέλεσμα η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΔΟΕΕ να μην είναι πλέον σύμφωνη με τον παρόντα νόμο, ή, γενικότερα ο ΔΟΕΕ να μην συμμορφώνεται πλέον προς τον παρόντα νόμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει τα δέοντα μέτρα κατά το άρθρο 46, μεταξύ άλλων δε, αν τούτο απαιτείται, απαγορεύει ρητά την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ.

Εάν οι αλλαγές είναι αποδεκτές, καθόσον δεν επηρεάζουν τη σύμφωνη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΔΟΕΕ, ή, εν γένει τη συμμόρφωση του ΔΟΕΕ προς τον παρόντα νόμο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς υπαίτια βραδύτητα για τις αλλαγές αυτές τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής.

 

6. Όταν κράτος μέλος υποδοχής είναι η Ελλάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν δικαιούται να επιβάλλει επιπλέον απαιτήσεις στους ενδιαφερόμενους ΔΟΕΕ που θα παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα ως προς ζητήματα που εμπίπτουν στον παρόντα νόμο.