Άρθρο 28

Άρθρο 28

Γνωστοποίηση πληροφοριών σε περίπτωση απόκτησης ελέγχου

(άρθρο 28 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Όταν ΟΕΕ αποκτά, μόνος του ή από κοινού, έλεγχο σε μη εισηγμένη εταιρεία ή σε εκδότη σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 26 σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του εν λόγω άρθρου, ο ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον εν λόγω ΟΕΕ διαθέτει τις πληροφορίες της παραγράφου 2 στους εξής:

α) στην εν λόγω εταιρεία·

β) σε κάθε μέτοχο της εταιρείας, η ταυτότητα και η διεύθυνση του οποίου έχει τεθεί στη διάθεση του ΑΕΔΟΕΕ ή μπορεί να τεθεί στη διάθεσή του από την εταιρεία ή μέσω μητρώου στο οποίο ο ΑΕΔΟΕΕ έχει ή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση· και

γ) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

2. Ο ΑΕΔΟΕΕ κοινοποιεί:

α) την ταυτότητα του ΑΕΔΟΕΕ ο οποίος μεμονωμένα ή σε συμφωνία με άλλους ΔΟΕΕ διαχειρίζεται τον ΟΕΕ που έχει αποκτήσει έλεγχο·

β) την πολιτική για την πρόληψη και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων, ιδίως μεταξύ του ΑΕΔΟΕΕ, του ΟΕΕ και της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τις ειδικές διασφαλίσεις που έχουν ληφθεί προκειμένου οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ του ΑΕΔΟΕΕ και/ή του ΟΕΕ και της εταιρείας να συνάπτεται με όρους αγοράς («at arm’s length»)· και

γ) την πολιτική εξωτερικής και εσωτερικής επικοινωνίας σε σχέση με την εταιρεία, ιδίως όσον αφορά στους εργαζομένους σε αυτήν.

3. Στην κοινοποίησή του σχετικά με την εταιρεία, σύμφωνα με την περίπτωση α) της παραγράφου 1, ο ΑΕΔΟΕΕ καλεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να διαβιβάσει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους εκπροσώπους των εργαζομένων ή, αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι, στους ίδιους τους εργαζομένους, τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2. Ο ΑΕΔΟΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ή, αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενημερώνονται προσηκόντως από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

4. Όταν ΟΕΕ αποκτά, μόνος του ή από κοινού, έλεγχο σε μη εισηγμένη εταιρεία σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 26, σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του εν λόγω άρθρου, ο ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον εν λόγω ΟΕΕ διασφαλίζει ότι ο ΟΕΕ ή ο ΑΕΔΟΕΕ που λειτουργεί εξ ονόματος του ΟΕΕ δημοσιοποιεί τις προθέσεις του όσον αφορά τη μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα της μη εισηγμένης εταιρείας και τις ενδεχόμενες συνέπειες για τις εργασιακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ουσιαστικής αλλαγής στις συνθήκες απασχόλησης:

α) στην μη εισηγμένη εταιρεία· και

β) σε κάθε μέτοχο αυτής, η ταυτότητα και η διεύθυνση του οποίου έχει τεθεί στη διάθεση του ΑΕΔΟΕΕ ή μπορεί να τεθεί στη διάθεσή του από τη μη εισηγμένη εταιρεία ή μέσω μητρώου στο οποίο ο ΑΕΔΟΕΕ έχει ή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση.

Ο ΑΕΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον ΟΕΕ ζητεί από το αρμόδιο όργανο διοίκησης της μη εισηγμένης εταιρείας να κοινοποιεί στους εκπροσώπους των εργαζομένων της ή, αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι, στους ίδιους τους εργαζομένους, τις πληροφορίες που καθορίζονται στο πρώτο εδάφιο. Ο ΑΕΔΟΕΕ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ή, αν δεν υπάρχουν εκπρόσωποι, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενημερώνονται προσηκόντως από το αρμόδιο όργανο διοίκησης.

5. Όταν ένας ΟΕΕ αποκτά έλεγχο σε μη εισηγμένη εταιρεία σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 26 σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, ο ΑΕΔΟΕΕ που τον διαχειρίζεται, παρέχει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στους επενδυτές του συγκεκριμένου ΟΕΕ πληροφορίες για τη χρηματοδότηση της απόκτησης.