Άρθρο 24

Άρθρο 24

Υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

(άρθρο 24 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Ο ΑΕΔΟΕΕ υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί συναλλαγές, για λογαριασμό των ΟΕΕ που διαχειρίζεται.

Ο ΑΕΔΟΕΕ παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα κύρια μέσα στα οποία πραγματοποιεί συναλλαγές, στις αγορές των οποίων είναι μέλος ή στις οποίες ενεργά συμμετέχει, και σχετικά με τις βασικές εκθέσεις σε κινδύνους και τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις συμμετοχών καθενός εκ των ΟΕΕ που διαχειρίζεται.

2. Ο ΑΕΔΟΕΕ, για κάθε ΟΕΕ της ΕΕ που διαχειρίζεται και για κάθε ΟΕΕ που προωθεί εμπορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχει τα εξής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

α) το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ το οποίο υπόκειται σε ειδικούς διακανονισμούς που προκύπτουν λόγω της μη ρευστοποιήσιμης φύσης τους,

β) οποιουσδήποτε νέους διακανονισμούς για τη διαχείριση της ρευστότητας του ΟΕΕ,

γ) τα τρέχοντα χαρακτηριστικά κινδύνου του ΟΕΕ και τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων τα οποία χρησιμοποιεί ο ΔΟΕΕ για τη διαχείριση του κινδύνου αγοράς, του κινδύνου ρευστότητας, του κινδύνου αντισυμβαλλομένων και άλλων κινδύνων, περιλαμβανομένου του λειτουργικού κινδύνου,

δ) πληροφορίες για τις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στα οποία επενδύει ο ΟΕΕ, και

ε) τα αποτελέσματα των μετρήσεων κινδύνων σε ακραίες καταστάσεις (stress tests), που διεξάγονται σύμφωνα με την περίπτωση β) της παραγράφου 3 του άρθρου 15 και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 16.

3. Ο ΑΕΔΟΕΕ παρέχει τα ακόλουθα έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  κατ’ αίτησή της:

α) ετήσια έκθεση για κάθε ΟΕΕ της ΕΕ που διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ και για κάθε ΟΕΕ που προωθείται εμπορικά από αυτόν στην Ένωση, για κάθε οικονομικό έτος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 22,

β) αναλυτικό κατάλογο όλων των ΟΕΕ που διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ στη λήξη κάθε τριμήνου.

4. Ο ΑΕΔΟΕΕ ο οποίος διαχειρίζεται ΟΕΕ που χρησιμοποιούν μόχλευση σε σημαντικό βαθμό διαθέτει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληροφορίες σχετικά με το συνολικό επίπεδο μόχλευσης που χρησιμοποιείται από κάθε ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται, λεπτομερή ανάλυση μεταξύ της μόχλευσης που προκύπτει από το δανεισμό μετρητών ή κινητών αξιών και της μόχλευσης που ενσωματώνεται σε χρηματοοικονομικά παράγωγα, καθώς και σχετικά με το βαθμό στον οποίο επαναχρησιμοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία ΟΕΕ δυνάμει ρυθμίσεων μόχλευσης.

Οι εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνουν την ταυτότητα των πέντε (5) μεγαλύτερων δανειστών σε μετρητά ή κινητές αξίες για καθέναν από τους ΟΕΕ που διαχειρίζεται ο ΑΕΔΟΕΕ, και τα ποσά μόχλευσης που λήφθηκαν από καθεμία από αυτές τις πηγές για καθέναν από τους εν λόγω ΟΕΕ.

Για ΔΟΕΕ τρίτων κρατών για τους οποίους η Ελλάδα είναι κράτος μέλος αναφοράς, οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο περιορίζονται στους ΟΕΕ με έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή τους και ΟΕΕ τρίτων χωρών που προωθούν εμπορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Εφόσον απαιτείται για την αποτελεσματική παρακολούθηση του συστημικού κινδύνου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι δυνατόν να ζητάει πρόσθετες πληροφορίες πέρα από αυτές που περιγράφονται στο παρόν άρθρο, τόσο σε περιοδική βάση, όσο και κατά περίπτωση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) όσον αφορά τις πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής στοιχείων.

6. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 6 του άρθρου 24 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με:

α) για τους σκοπούς της παραγράφου 4, πότε θεωρείται ότι ασκείται σημαντική μόχλευση, και

β) τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και παροχής πληροφοριών κατά το παρόν άρθρο.

Στα μέτρα αυτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεκτιμά την ανάγκη αποφυγής υπερβολικού διοικητικού φόρτου.