Άρθρο 19

Άρθρο 19

Αποτίμηση

(άρθρο 19 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Ο ΑΕΔΟΕΕ θεσπίζει, για κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζεται, κατάλληλες και συνεπείς διαδικασίες, ούτως ώστε να είναι δυνατή η ορθή και ανεξάρτητη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, της ισχύουσας νομοθεσίας και του κανονισμού ή των καταστατικών εγγράφων του ΟΕΕ.

2. α) Ο ΑΕΔΟΕΕ αποτιμά τα στοιχεία του ενεργητικού του ΟΕΕ σύμφωνα με λογιστικούς κανόνες που θεσπίζονται με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

β) Για τον προσδιορισμό της καθαρής αξίας ενεργητικού του ΟΕΕ αφαιρούνται οι δαπάνες που σύμφωνα με τον κανονισμό ή τα καταστατικά έγγραφα βαρύνουν τον ΟΕΕ, καθώς και τα κέρδη που διανέμονται στους μεριδιούχους ή μετόχους του. Για τον προσδιορισμό της καθαρής αξίας του μεριδίου ή μετοχής του ΟΕΕ διαιρείται η καθαρή αξία ενεργητικού του ΟΕΕ με τον αριθμό των μεριδίων ή μετοχών του.

γ) Η καθαρή αξία ενεργητικού του ΟΕΕ, ο αριθμός των μεριδίων ή μετοχών του και η καθαρή αξία του μεριδίου ή μετοχής του ΟΕΕ γνωστοποιούνται στους μεριδιούχους του.

δ) Στον κανονισμό ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ γίνεται ρητή αναφορά στον τρόπο αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού του ΟΕΕ και στον προσδιορισμό της συνολικής και ανά μερίδιο ή μετοχή καθαρής αξίας ενεργητικού του, καθώς και στον τρόπο γνωστοποίησης των πληροφοριών της περίπτωσης γ) της παρούσας παραγράφου.

3. Οι  διαδικασίες αποτίμησης που εφαρμόζει ο ΑΕΔΟΕΕ διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία ενεργητικού αποτιμώνται και η καθαρή αξία του μεριδίου ή μετοχής υπολογίζονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Εάν ο ΟΕΕ είναι ανοικτού τύπου, αυτές οι αποτιμήσεις και υπολογισμοί διενεργούνται με τη συχνότητα η οποία είναι η αρμόζουσα για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ΟΕΕ και για τη συχνότητα έκδοσης και εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων ή μετοχών του.

Εάν ο ΟΕΕ είναι κλειστού τύπου, οι αποτιμήσεις και οι υπολογισμοί αυτοί πραγματοποιούνται επίσης σε περιπτώσεις αύξησης ή μείωσης του κεφαλαίου του ΟΕΕ.

4. Οι ΑΕΔΟΕΕ διασφαλίζουν ότι η λειτουργία της αποτίμησης επιτελείται είτε:

α) από έναν εξωτερικό αποτιμητή, ο οποίος είναι νομικό ή φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητο από τον ΟΕΕ, τον ΑΕΔΟΕΕ ή οποιοδήποτε πρόσωπο που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ΟΕΕ ή τον ΑΕΔΟΕΕ, ή

β) από τον ίδιο τον ΑΕΔΟΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η δραστηριότητα της αποτίμησης είναι λειτουργικά ανεξάρτητη από τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, καθώς και ότι η πολιτική αποδοχών και άλλα μέτρα διασφαλίζουν τον περιορισμό των συγκρούσεων συμφερόντων και την αποτροπή άσκησης αθέμιτης επιρροής στους υπαλλήλους.

Ο θεματοφύλακας του ΟΕΕ δεν δύναται να ορισθεί ως εξωτερικός αποτιμητής του ίδιου ΟΕΕ, εκτός εάν έχει διαχωρίσει λειτουργικά και ιεραρχικά την επιτέλεση των λειτουργιών του θεματοφύλακα από τα καθήκοντά του ως εξωτερικού αποτιμητή και  προσδιορίζει, διαχειρίζεται, παρακολουθεί και γνωστοποιεί κατάλληλα στους επενδυτές του ΟΕΕ τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων.

5. Στην περίπτωση που η λειτουργία της αποτίμησης επιτελείται από εξωτερικό αποτιμητή, ο ΑΕΔΟΕΕ αποδεικνύει ότι:

α) ο εξωτερικός αποτιμητής υπόκειται σε υποχρεωτική επαγγελματική καταχώριση διά νόμου αναγνωρισμένη, ή σε νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις ή κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς,

β) ο εξωτερικός αποτιμητής είναι σε θέση να προσφέρει επαρκείς επαγγελματικές εγγυήσεις ότι μπορεί να φέρει αποτελεσματικά σε πέρας τη συγκεκριμένη λειτουργία αποτίμησης σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 και 3, και

γ) ο διορισμός του εξωτερικού αποτιμητή είναι συμβατός με τις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 20 και με τα εκτελεστικά μέτρα που λαμβάνονται κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 7 του άρθρου 20.

6. Ο εξωτερικός αποτιμητής που έχει ορισθεί δεν δύναται να αναθέσει τη λειτουργία της αποτίμησης σε τρίτους.

7. Οι ΑΕΔΟΕΕ κοινοποιούν το διορισμό του εξωτερικού αποτιμητή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία δύναται να απαιτήσει την αντικατάστασή του, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 5.

8. Η αποτίμηση πραγματοποιείται αμερόληπτα και με την απαιτούμενη ικανότητα, μέριμνα και επιμέλεια.

9. Στην περίπτωση που η αποτίμηση δεν πραγματοποιείται από ανεξάρτητο εξωτερικό αποτιμητή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να απαιτήσει από τον ΑΕΔΟΕΕ να υποβάλει προς επαλήθευση από εξωτερικό αποτιμητή ή, εάν κρίνεται σκόπιμο, από νόμιμο ελεγκτή του ν. 3693/2008 (Α/174/25.8.2008), τις διαδικασίες αποτίμησης που εφαρμόζει, και/ή τις αποτιμήσεις στις οποίες προβαίνει.

10. Οι ΑΕΔΟΕΕ φέρουν την ευθύνη για την ορθή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ, για τον υπολογισμό της καθαρής αξίας του ενεργητικού του ΟΕΕ και για τη δημοσιοποίηση αυτής της καθαρής αξίας ενεργητικού. Η ευθύνη του ΑΕΔΟΕΕ έναντι του ΟΕΕ και των επενδυτών του δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο ΑΕΔΟΕΕ έχει διορίσει εξωτερικό αποτιμητή.

Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου και ανεξαρτήτως τυχόν συμβατικών ρυθμίσεων που ορίζουν άλλως, ο εξωτερικός αποτιμητής υπέχει ευθύνη απέναντι στον ΑΕΔΟΕΕ για ζημίες που ενδέχεται να υποστεί ο ΑΕΔΟΕΕ, ως συνέπεια αμέλειας ή σκόπιμης μη εκπλήρωσης των καθηκόντων του.

11. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 11 του άρθρου 19 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με:

α) τα κριτήρια που αφορούν τις διαδικασίες για την ορθή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και τον υπολογισμό της καθαρής αξίας των μεριδίων ή μετοχών,

β) τις επαγγελματικές εγγυήσεις που πρέπει να είναι σε θέση να παράσχει ο εξωτερικός αποτιμητής ότι μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά τη λειτουργία της αποτίμησης, και

γ) τη συχνότητα με την οποία διενεργείται η αποτίμηση από ΟΕΕ ανοικτού τύπου και η οποία είναι η αρμόζουσα τόσο για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ΟΕΕ, όσο και για την πολιτική έκδοσης και εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων ή μετοχών του.