ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η – Άρθρο 41

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η

 

Άρθρο 41

Εμπορική προώθηση ΟΕΕ από ΔΟΕΕ σε ιδιώτες επενδυτές

(άρθρο 43 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Μόνον ΑΕΔΟΕΕ ή άλλος ΔΟΕΕ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα βάσει του διαβατηρίου του παρόντος νόμου μπορεί να προωθεί εμπορικά σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα μερίδια ή μετοχές ΟΕΕ που διαχειρίζεται.

2. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, μόνον ΔΟΕΕ ο οποίος μπορεί να προωθεί εμπορικά στην Ελλάδα μερίδια ή μετοχές ΟΕΕ σε επαγγελματίες επενδυτές βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, επιτρέπεται να προωθεί εμπορικά μερίδια ή μετοχές ΟΕΕ στην Ελλάδα σε ιδιώτες επενδυτές που:

α) δεσμεύονται να επενδύσουν ποσό ύψους τουλάχιστον εκατό χιλιάδων ευρώ (€ 100.000) ανά ΟΕΕ και ανά επενδυτή και

β) δηλώνουν εγγράφως, σε ξεχωριστό έγγραφο από τη σύμβαση που θα συναφθεί για τη δέσμευση επένδυσης, ότι γνωρίζουν και κατανοούν τους κινδύνους που συνδέονται με τη σχεδιαζόμενη δέσμευση ή επένδυση.

3. Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύναται να εξειδικεύεται κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2, με στόχο την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.4.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει έως τις 22 Ιουλίου 2014 την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, σχετικά με:

α) τους τύπους των ΟΕΕ που μπορούν να διαθέσουν οι ΔΟΕΕ σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα, και

β) κάθε πρόσθετη απαίτηση που επιβάλλει αναφορικά με τη διάθεση ΟΕΕ σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών για κάθε μεταβολή των στοιχείων που αναφέρονται στις περιπτώσεις α) και β) της παρούσας παραγράφου.