ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ – Άρθρο 31

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΟΕΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΕΕ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

 

Άρθρο 31

Εμπορική προώθηση στην Ελλάδα μεριδίων ΟΕΕ της ΕΕ που διαχειρίζονται ΑΕΔΟΕΕ

(άρθρο 31 και Παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. ΑΕΔΟΕΕ δύνανται να προωθούν εμπορικά στην Ελλάδα μερίδια ή μετοχές οποιουδήποτε ΟΕΕ της ΕΕ τον οποίο διαχειρίζονται σε επαγγελματίες επενδυτές, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Όταν ο ΟΕΕ της ΕΕ είναι τροφοδοτικός ΟΕΕ, το δικαίωμα εμπορικής προώθησης που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο υπόκειται στον όρο ότι ο κύριος ΟΕΕ είναι επίσης ΟΕΕ της ΕΕ υπό τη διαχείριση αδειοδοτημένου ΔΟΕΕ της ΕΕ.

2. Ο ΑΕΔΟΕΕ γνωστοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κάθε ΟΕΕ της ΕΕ μερίδια ή μετοχές του οποίου προτίθεται να προωθήσει εμπορικά στην Ελλάδα, τις κάτωθι πληροφορίες:

α) Επιστολή γνωστοποίησης, συμπεριλαμβανομένου προγράμματος δραστηριοτήτων στο οποίο προσδιορίζεται ο ΟΕΕ, τον οποίο ο ΑΕΔΟΕΕ σκοπεύει να προωθήσει εμπορικά και πληροφορίες σχετικά με τον τόπο εγκατάστασης του ΟΕΕ,

β) κανονισμό ή καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ,

γ) την ταυτότητα του θεματοφύλακα του ΟΕΕ,

δ) περιγραφή ή οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τον ΟΕΕ είναι διαθέσιμες για τους επενδυτές,

ε) τον τόπο εγκατάστασης του κύριου ΟΕΕ αν ο ΟΕΕ είναι τροφοδοτικός ΟΕΕ,

στ) οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 23 για κάθε ΟΕΕ που προτίθεται να προωθήσει εμπορικά ο ΑΕΔΟΕΕ,

ζ) εφόσον συντρέχει περίπτωση, πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις που έχουν καθορισθεί για τη μη εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ στο ευρύ επενδυτικό κοινό, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία ο ΑΕΔΟΕΕ βασίζεται σε δραστηριότητες ανεξάρτητων οντοτήτων για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών αναφορικά με τον ΟΕΕ.

3. Εντός είκοσι (20) εργασίμων ημερών από τη λήψη του πλήρους φακέλου της γνωστοποίησης της παραγράφου 2, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει τον ΑΕΔΟΕΕ σχετικά με το αν μπορεί ή όχι να προβεί στην έναρξη εμπορικής προώθησης του ΟΕΕ που προσδιορίζεται στη γνωστοποίηση της παραγράφου 2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγορεύει την εμπορική προώθηση του ΟΕΕ μόνον εάν η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι ή δεν θα είναι σύμφωνη με τον παρόντα νόμο, ή, άλλως, εάν ο ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται ή δεν θα συμμορφωθεί με τον παρόντα νόμο. Σε περίπτωση θετικής απόφασης, ο ΑΕΔΟΕΕ δύναται να αρχίσει να προωθεί εμπορικά τον ΟΕΕ μετά τη λήψη  σχετικής έγγραφης  επιβεβαίωσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αν ο ΟΕΕ εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει επίσης τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΕΕ ότι ο ΑΕΔΟΕΕ μπορεί να αρχίσει την εμπορική προώθηση μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ.

4. Σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία της γνωστοποίησης της παραγράφου 2, ο ΑΕΔΟΕΕ ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την εν λόγω αλλαγή, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την υλοποίηση της αλλαγής όταν πρόκειται για αλλαγή που έχει σχεδιαστεί από τον ΑΕΔΟΕΕ, ή αμέσως μόλις συμβεί αλλαγή που δεν ήταν προγραμματισμένη.

Εάν σε εκτέλεση σχεδιασθείσας αλλαγής, η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν θα είναι πλέον σύμφωνη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ή γενικότερα ο ΑΕΔΟΕΕ δεν θα συμμορφώνεται πλέον προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληροφορεί τον ΑΕΔΟΕΕ χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την αλλαγή.

Εάν η σχεδιασθείσα αλλαγή πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, ή εάν επέλθει κάποια απρογραμμάτιστη αλλαγή ως απόρροια της οποίας η διαχείριση του ΟΕΕ από τον ΑΕΔΟΕΕ δεν είναι πλέον σύμφωνη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, ή, γενικότερα ο ΑΕΔΟΕΕ δεν συμμορφώνεται πλέον προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με το άρθρο 46, συμπεριλαμβανομένης, εάν χρειαστεί, της ρητής απαγόρευσης της εμπορικής προώθησης του ΟΕΕ.

5. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41, οι ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται και προωθούν εμπορικά ΑΕΔΟΕΕ με χώρα καταγωγής την Ελλάδα προωθούνται εμπορικά μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές.