Άρθρο 16

Άρθρο 16

Διαχείριση ρευστότητας

(άρθρο 16 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ)

 

1. Ο ΑΕΔΟΕΕ εφαρμόζει, για κάθε ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται που δεν αποτελεί ΟΕΕ κλειστού τύπου χωρίς μόχλευση, κατάλληλο σύστημα διαχείρισης ρευστότητας και καθορίζει διαδικασίες που του επιτρέπουν να παρακολουθεί τον κίνδυνο ρευστότητας του ΟΕΕ και να διασφαλίζει ότι τα χαρακτηριστικά ως προς τη ρευστότητα των επενδύσεων του ΟΕΕ συνάδουν με τις υποκείμενες υποχρεώσεις του.

Ο ΑΕΔΟΕΕ διεξάγει τακτικά μετρήσεις κινδύνων σε ακραίες καταστάσεις (stress tests), υπό κανονικές και υπό έκτακτες συνθήκες ρευστότητας, που του επιτρέπουν να εκτιμά και να παρακολουθεί τον κίνδυνο ρευστότητας των ΟΕΕ που διαχειρίζεται.

2. Ο ΑΕΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι, για κάθε ΟΕΕ που διαχειρίζεται, η επενδυτική στρατηγική, τα χαρακτηριστικά ρευστότητας και η πολιτική εξαγορών είναι συνεπείς μεταξύ τους.

3. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 3 του άρθρου 16 της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφασή της κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με:

α) τα συστήματα και τις διαδικασίες διαχείρισης ρευστότητας, και

β) την ευθυγράμμιση της επενδυτικής στρατηγικής, των χαρακτηριστικών ρευστότητας και της πολιτικής εξαγορών κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2.