Άρθρο 22 Κάτοχοι αλλοδαπής ραδιοερασιτεχνικής άδειας που εκδόθηκε σύμφωνα με την Σύσταση T/R 61-01 της CEPT

1. Κάτοχοι αλλοδαπής ισχύουσας ραδιοερασιτεχνικής άδειας που εκδόθηκε σύμφωνα με την Σύσταση T/R 61-01 της CEPT και τούτο αναγράφεται-δηλώνεται επί της αδείας, έχουν δικαίωμα λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού σύμφωνα με την αντίστοιχη ραδιοερασιτεχνική κατηγορία της αλλοδαπής αδείας τους, κατά την διάρκεια της προσωρινής παραμονής τους στην Ελλάδα και όχι πέραν των τριών (3) μηνών, χωρίς να απαιτείται έκδοση Ελληνικής άδειας.

2. Στη διάρκεια της προσωρινής παραμονής του ο ραδιοερασιτέχνης κάτοχος αλλοδαπής άδειας που εκδόθηκε σύμφωνα με την CEPT T/R 61-01 μπορεί να εγκαταστήσει και «σταθερό» σταθμό, χωρίς να απαιτείται έκδοση Ελληνικής άδειας, ωστόσο στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι τεχνικές διατάξεις που ισχύουν για την εγκατάσταση ελληνικού ραδιοερασιτεχνικού σταθερού σταθμού συμπεριλαμβανομένων κατά περίπτωση και των διατάξεων αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών.

3. Στους κατόχους αλλοδαπής ισχύουσας ραδιοερασιτεχνικής άδειας των παραπάνω περιπτώσεων συγκαταλέγονται και αυτοί που προέρχονται από χώρες που έχουν αποδεχτεί επίσημα την Σύσταση T/R 61-01 της CEPT και επιπλέον οι άδειες τους είναι ισοδύναμες με τις άδειες της υπόψη Σύστασης. Στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι απαραίτητο τούτο να αναγράφεται-δηλώνεται επί της αδείας. Η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΥΜΔ, μεριμνά για την ανάρτηση πίνακα, στον ιστοχώρο του Υπουργείου, με τις χώρες που αποδέχονται την Σύσταση T/R 61-01 της CEPT καθώς και λεπτομέρειες σχετικές με την ισοδυναμία ή όχι των κατηγοριών των ραδιοερασιτεχνικών αδειών που εκδίδονται από τις χώρες αυτές.

4. Στην περίπτωση που ο ανωτέρω αδειούχος ραδιοερασιτέχνης, διαμένει στην Ελλάδα πέραν των τριών (3) μηνών, δύναται να ασκεί τις ραδιοερασιτεχνικές του δραστηριότητες μόνον εφόσον λάβει Ελληνική άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

  • Άρθρο 22 – Κάτοχοι αλλοδαπής ραδιοερασιτεχνικής άδειας που εκδόθηκε ΣΥΜΦΩΝΑ με την Σύσταση TR 61-01 της CEPT

    Και στον τίτλο αλλά και μέσα στις παραγράφους 1, 2 και 3 (2 φορές) αναφέρεται μόνο η Σύσταση TR 61-01 της CEPT. Θα πρέπει ή να διορθωθεί σε TR 61-02 ή να προστεθεί «ή με τη Σύσταση TR 61-02».

  • 22 Μαΐου 2011, 16:57 | Σωτήρης Παπ

    Σύμφωνα με την γενικότερη θεμελειώδη αρχή ίδρυσης της ΕΕ οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα απολύτως ελεύθερης διακίνησης ΕΝΤΟΣ των ορίων της ΕΕ. Η Ελλάς ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ είναι ΠΛΗΡΕΣ μέλος της ΕΕ εξ’αρχής της (και μάλιστα & της προγενεστέρα αυτής κοινότητητος, ΕΟΚ, από τα τέλη της δεκαετίας του 70) οπότε είναι σαφές ότι αυτή η θεμελειώδης αρχή ισχύει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ και για τους Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ στην επικράτεια της Ελλάδος!
    Το δικαίωμα διαμονής πολιτών της ΕΕ εντός άλλης χώρας μέλους από αυτήν που πρεοέρχονται είναι οι 6 ΜΗΝΕΣ άνευ καμίας υποχρέωσεις τους να γνωστοποιήσουν η λάβουν οποιοδήποτε έγγραφο προς την διαμονή τους αυτή! Έστω λοιπόν ότι ένας Γάλλος ραδιοερασιτέχνης έρχεται και διαμένει ΕΛΕΥΘΕΡΑ (όπως η ΕΕ με την ιδρυτική π΄ραξη της επιτρέπει) γιά διάστημα 5 μηνών! Πως θα του παύσετε την ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητά του πέραν των 3 μηνών που επικαλείστε (εσφαλμένα & αντικαταστατικώς βάσει της ΕΕ) ότι είναι ο μέγιστος δυνατός νόμιμος χρόνος προσωρινής διαμονής!
    Ειδικά μάλιστα όταν αυτός ο χρόνος δεν απαιτείται να προσμετράται ως συνεχής παρουσία, βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών & Εναρμονήσεων (υπεράνω του εσωτερικού δικαίου αποφάσεων της ΕΕ που αυτομάτως υποχρεούται να ενσωματώσει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ). Ο χρόνος των Χ μηνών είναι αθροιστικώς δηλαδή μπορεί να είναι ανά 1 ημέρα εντός της επικρατείας της χώρας προέλευσης & ανά 1 ημέρα σε άλλη χώρα μέλος, κατά την διάρκεια ενός έτους 365 ημερών!
    Υπάρχει μιά εμφανής ασάφεια επί του άρθρου αυτού και συγκεκριμένα της παραγράφου 2. αυτού!
    Η επίκλησης των 3 μηνών είναι κατά τα ορίζομενα από την ΕΕ περί ελευθέρας διακίνησης – διαμονής πολιτών της εντός των καρτών μελών αυτής, σαφέστατα εσφαλμένη, και θα δύναται να δημιουργήσει προβλήματα ακόμα & ενδοκοινοτικών σχέσεων!
    Άλλωστε η τάση της άδειας κατά CEPT ή ευρυτέρως γνωστής πλέον ως HAREC είναι η εναρμόνισης των αδειοδοτημένων ραδιερασιτεχνών εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ώστε να απαλοιφθούν ακριβώς οι κατά κράτος μέλος της ΕΕ ασαφής «περιορισμοί» ή «υπερβολές’ διαφορετικών αντιμετωπήσεων σε ΕΛΕΥΘΕΡΑ διακινούμενους η & ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ πολίτες της ΕΕ κατόχους ΝΟΜΙΜΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ» ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ!
    Χρειάζεται λίγο καλύτερη & σαφώς προσεκτικότερη διατύπωση στο τι ακριβώς θα ισχύει για Αλλοδαπούς ραδιοερασιτέχνες, διακρίνοντας σαφώς τους προερχόμενους πολίτες από χώρες μέλη της ΕΕ και τις τρίτες χώρες! Μάλιστα στην ουσία η διάκριση πρέπει να είναι σαφής ειδικά με την ΑΔΕΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ που θα κατέχει ο Ευρωπαίος πολίτης καθότι μπορεί να υπάρξει πολιτογραφημένος Ευρωπαίος πολίτης μεν της πχ Γαλλίας που όμως λόγο καταγωγής πχ Τουρκικής να έχει άδεια ραδιοερασιτεχνικής ΤΟΥΡΚΙΚΗ, δηλαδή ΤΡΙΤΗΣ χώρας (μη μέλος της ΕΕ)!