Άρθρο 11 Κυρώσεις

1. Οι άδειες λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ανακαλούνται οριστικά ή αναστέλλεται προσωρινά η ισχύς τους, αναλόγως της βαρύτητας της παραβάσεως, ύστερα από ακρόαση του ενδιαφερομένου και μετά από αιτιολογημένη απόφαση της ΑΠΥ που χορήγησε την άδεια, στις παρακάτω περιπτώσεις:

1.1. Όταν δεν πληρούνται πλέον οι όροι έκδοσης της άδειας λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού.
1.2. Όταν ο αδειούχος παραβεί τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.
1.3. Όταν ο αδειούχος είναι υπαίτιος παρεμβολής η επιβλαβούς-επιζήμιας παρεμβολής σε συσκευές ή συστήματα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές τεχνικού περιεχομένου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας τους, τις ισχύουσες διατάξεις για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα.
1.4. Όταν ο αδειούχος παραβεί τις διατάξεις του Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), ιδίως στις περιπτώσεις παρενόχλησης των αερομεταφορών και των ραδιοεπικοινωνιών.

2. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές του άρθρου 11 του ν.δ.1244/1972, καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο άρθρο 2 παρ.6 του ν.2801/2001. Για παραβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.3431/2006 επιλαμβάνεται η ΕΕΤΤ.

  • 31 Μαΐου 2011, 03:46 | Απόστολος Ιωαννίδης, SV1WA

    Δέν αναφέρεται καθόλου ποιά αρχή είναι αρμόδια για την διαπίστωση των παραβάσεων. Η ασάφεια αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και ανομία ως προς τον έλεγχο.

    Στο άρθρο 2 αναφέρεται ο νόμος 3431/2006 ο οποίος δέν αφορά τους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς, καθώς τους εξαιρεί ρητά απο το πεδίο εφαρμογής του.

  • 31 Μαΐου 2011, 02:33 | Γιάννης Μακρής

    η λέξη «αποδεδειγμένα» θα πρέπει να μπεί προκειμένου να μπορεί ο ρ/ε να ζητήσει και αυτός με την σειρά του τις εγκρίσεις τύπου των επι μέρους συσκευών ενός συστήματος, καθως και οτι η εγκατάστασή του εγινε απο τον αρμόδιο εγκαταστάτη.

  • 31 Μαΐου 2011, 02:32 | Γιάννης Μακρής

    Κύριοι,

    Εμείς «λιώσαμε παντελόνια» στις καρέκλες προκειμένου να μάθουμε να χρησιμοποιουμε την ηλεκτρονική ωστε να επικοινωνήσουμε με τα πέρατα του κόσμου.

    Ομως υπάρχουν «ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες κεραιών» που στριβουν τα καλώδια για να μοιράσουν οπως μοιράζουν φάση-ουδέτερο το τηλεοπτικό σήμα, ασχετοι με το αντικείμενο,

    υπάρχουν κατασκευές κεραιών λήψης που εχουν υλοποιηθεί απο τον ίδιο τον καταναλωτή (εχω φωτογραφικό υλικό να παραθέσω που θα εκανε και τον πιό ψυχραιμο να σκάσει στα γέλια)

    υπάρχουν και ηλεκτρονικές συσκευές με ΜΗΔΑΜΙΝΗ αντοχή στις ηλεκτρονικές παρεμβολές που εισήχθησαν με το τροποποιημένο λογότυπο CE (china export) αντί του C E της ευρωπαικής εγκρισης.

    Εναντι ΑΥΤΩΝ των περιπτώσεων, πως προστατευεται ο ραδιοερασιτέχνης νομικά; το κείμενο

    «Όταν ο αδειούχος είναι υπαίτιος παρεμβολής η επιβλαβούς-επιζήμιας παρεμβολής σε συσκευές ή συστήματα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές τεχνικού περιεχομένου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας τους, τις ισχύουσες διατάξεις για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα.

    ειναι ασαφές.

    Προτείνεται να εισαχθεί η λέξη «ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ» ως εξής

    «Όταν ο αδειούχος είναι υπαίτιος παρεμβολής η επιβλαβούς-επιζήμιας παρεμβολής σε συσκευές ή συστήματα που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές τεχνικού περιεχομένου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας τους, τις ισχύουσες διατάξεις για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα.

    Το σκεπτικό ειναι απλό.

    -αν η εγκατάσταση ανήκει σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα ή κινητή, θα εχει εξασφαλίσει αδεια λειτουργίας οπότε θα εχει και την σχετική μελέτη υλοποιημένη

    -αν η εγκατάσταση ειναι τμήμα της εγκατάστασης οικίας, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο ηλεκτρολογικό σχέδιο που θα εχει υποβληθεί με την οικία.

    -αν ειναι αλλου τύπου ηλεκτρομηχανική εγκατάσταση, θα πρέπει να εχει επίσης αδεια. Αυτό ισχύει απο εγκαταστάσεις φωτοβολταικών στισ στεγες μετά των μετατροπέων τους (inverters) μέχρι τις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες που φιλοξενουν και ραδιοερασιτέχνες.

    Δεν ειναι δυνατόν ο ραδιοερασιτέχνης που πληρώνει τα καλύτερα υλικά, να ειναι ο αποδιοπομπαίος τράγος κάθε καβουροτσέπη που στήνει μόνος του την κεραία του με τα φθηνότερα χωρίς προδιαγραφές υλικά.

  • § 2 Στους παραβάτες επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές του άρθρου 11 του ν.δ. 1244/1972, καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο άρθρο 2 παρ.6 του ν.2801/2001. Για παραβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.3431/2006 επιλαμβάνεται η ΕΕΤΤ.

    Να γίνει: «ν. 3431/2006, ή όπως τροποποιηθεί στο μέλλον, επιλαμβάνεται η ΕΕΤΤ.»

  • 26 Μαΐου 2011, 07:45 | Δημήτρης SV1UY

    Επειδή η παράγραφος 1.3 όπως είναι διατυπωμένη αφήνει πολλά κενά και υπάρχει κίνδυνος να τρέχουμε στα δικαστήρια χωρίς λόγο επειδή κάποιος γείτονας ενδεχομένως να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα με τον ραδιοερασιτέχνη, προτείνω να τροποποιηθεί όπως παρακάτω:

    ———————————————————————
    1.3. Όταν ο αδειούχος είναι υπαίτιος παρεμβολής η επιβλαβούς-επιζήμιας παρεμβολής σε συσκευές ή συστήματα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές τεχνικού περιεχομένου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας τους, τις ισχύουσες διατάξεις για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα, και έχει ειδοποιηθεί εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία αλλά δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τον γείτονά του για την εξάλειψη των παρεμβολών με βελτίωση των συσκευών του ή την τοποθέτηση φίτρων στις συσκευές που υποφέρουν από την παρεμβολή.
    ———————————————————————

    Ετσι νομίζω καλύπτεται και ο ραδιοερασιτέχνης και ο γείτονας που μπορεί να υποφέρει από παρεμβολή, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος αδικίας εις βάρος του ραδιοερασιτέχνη.

  • 22 Μαΐου 2011, 20:48 | Παναγιώτης Χριστόπουλος /sv1acw

    Η παράγραφος 1.3 του άρθρου 11 θεωρεί ως υπαίτιο των παρεμβολών σε συσκευές και συστήματα άλλων υπηρεσιών που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές, τις εκπομπές του ερασιτεχνικού σταθμού, ακόμη και εάν πρόκειται για σταθμό που χρησιμοποιεί πιστοποιημένες συσκευές.

    Ο Κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε περιπτώσεις παρεμβολών, επιβλαβών παρεμβολών και οποιονδήποτε άλλων παρενοχλήσεων μεταξύ των υπηρεσιών και να στοχεύει στην συνεργασία των εμπλεκομένων για την λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην άρση αυτών.

    Παναγιώτης Χριστόπουλος / sv1acw

  • 22 Μαΐου 2011, 19:31 | ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το άρθρο 11 1.3. δίνει την δυνατότητα σε έναν γείτονα που για κάποιον λόγο θέλει να σε βλάψει να επικαλεστεί ότι δέχεται παρεμβολές στο τηλεοπτικό σήμα από ραδιοερασιτεχνική εκπομπή.Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι, κυρίως κατά την διάρκεια κατευθυνόμενης εκπομπής η πιθανότητα μιας παρεμβολής είναι υπαρκτή (συνήθως όχι με υπαιτιότητα του ραδιοερασιτέχνη άλλα κακών συνθηκών λήψης του καταγγέλλοντος),θεωρώ ότι θα υπάρξουν πολλές καταγγελίες κατά ραδιοερασιτεχνών από γείτονες που έχουν προηγούμενα μαζί τους.Προτείνω Αντί για ποινή ανάκλησης αδείας
    να οριστεί μια επιτροπή διαιτησίας-επιδιόρθωσης του προβλήματος αποτελούμενη από εκπρόσωπο ένωσης ραδιοερασιτεχνών,ραδιοτεχνίτη και ειδικό από ΕΤΤ,να δώσει λύση μετά από σχετική επιτόπια έρευνα-μελέτη, το οικονομικό κόστος της οποίας να αναλάβει όποιος ευθύνεται.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ.

  • 21 Μαΐου 2011, 12:07 | Σταυρος Κατεβατης SV0FM

    Με ολον τον σεβασμο που εχω σε ολη την πολιτικη ηγεσια, με βαζετε σε θεση να σας ενημερωσω, αν δεν το ξερετε, οτι στην Ελλαδα ειμαστε 6.000 ανθρωποι στην Υπηρεσια του Ραδιοερασιτεχνη, και σκοπος μας ειναι ο πειραματισμος σε ολα που εχουν σχεση με το αντικειμενο, κατασκευες κεραιων και οχι μονον, παραλληλα και οι ραδιοεπικοινωνιες ανα τον κοσμο.
    Εσεις που φτιαξατε αυτο το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ με ΘΕΜΑ Κανονισμος λειτουργιας ερασιτεχνικων σταθμων ασυρματου,γνωριζατε τι κανατε? Αν ναι τοτε δεν σεβεστε 6.000 Ελληνες ραδιοερασιτεχνες που υπαρχουν σημερα και αυτους που ερχονται στο μελλον.
    Αν παλι δε γνωριζατε, τοτε μαθετε οτι στην Ευρωπη που ανηκουμε υπαρχει η IARU International Amateur Radio Union.
    Αυτοι ξερουν καλυτερα και μπορειτε να μαθετε.
    Η αγνοια συγχωρειται η αμαθεια οχι.
    Αν ειναι το πρωτο, ρωτηστε καποιους που ξερουν περισσοτερα. IARU – EEP
    Αν ειναι το δευτερο τοτε σκοπος σας ειναι να εξαφανισετε τους νομιμους αδειουχους ραδιοερασιτεχνες απο την Ελλαδα.
    Αυτο δεν συμβαινει ουτε στα μη δημοκρατικα κρατη.
    Εδω θελω να σας θυμησω οτι ο κ. Θ.Παγκαλος εχει πει οτι μαζι τα φαγαμε και δεν ενωουσε τον λαο, διοτι ο λαος δεν χειριζεται το δημοσιο χρημα.
    Μην προσπαθειτε λοιπον να βουλωσετε την μαυρη τρυπα του χρεους απο εμας, καταργωντας τα δικαιωματα μας απο την υπηρεσια του ραδιοερασιτεχνη, φτιαχνοντας νομους που δεν υπαρχουν σε κανενα κρατος στον κοσμο και βαζοντας προστιμα της ταξης των 3.000 ευρω και ζητωντας παραστατικα και αδεια πολεοδομιας υψηλου κοστους.
    Με το νομο που θελετε να εφαρμοσετε, εκτιμιση μου ειναι οτι απο τις 6.000 ραδιοερασιτεχνες που ειναι στην Ελλαδα θα εξαναγκασετε τους μισους να εγκαταλειψουν την Υπηρεσια του Ραδιοερασιτεχνη και τους αλλους μισους να ενεργουν παρανομα. Αν το καταφερετε αυτο θα εισθε αξιοι συγχαρητηριων……….
    Αν δεν λαβετε υποψη τις προτασεις ολων των συναδελφων ραδιοερασιτεχνων, τουλαχιστον λαβετε σοβαρα υποψη και παρετε σωστες αποφασεις στις παρατηρησεις και προτασεις της ΕΕΡ Ενωσης Ελληνων Ραδιοερασιτεχνων, που θα υποβληθουν για λογαριασμο των μελων της, αλλα και των αλλων συλλογων της Ελλαδας.
    Εχουμε και εμεις οι Ελληνες δικαιωμα, να λειτουργουμε σαν Ευρωπαιοι Ραδιοερασιτεχνες………

    Σταυρος Κατεβατης SV0FM

  • 18 Μαΐου 2011, 18:13 | Σ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

    Φίλτατε «παράνομο ασύρματο» μπορεί να έχει ο καθένας. Αυτός ο κανονισμός αφορά μόνο ραδιοερασιτέχνες. Οι ραδιοερασιτέχνες εξορισμού είναι νόμιμοι! Οι κυρώσεις για γενικές παραβάσεις όπως αυτή που λες (παράνομη κατοχή και χρήση ασυρμάτου, παρεμβολές κλπ)προβλέπονται σε άλλους νόμους.

  • 18 Μαΐου 2011, 15:00 | SV1GFH

    Εδώ να μπουν και οι κυρώσεις για αυτούς που δεν έχουν άδεια και κατέχουν ασύρματο.