Άρθρο 15 Λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών σταθμών

1. Οι ερασιτεχνικοί σταθμοί ασυρμάτου λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος τις λοιπές σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, τον Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών όπως εκάστοτε ισχύει, μόνο για ερασιτεχνικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση έκτακτων κοινωνικών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 17.

2. Ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός χρησιμοποιείται:

2.1. Από τον κάτοχο του σταθμού ή τον υπεύθυνο λειτουργίας του σταθμού.
2.2. Από κάθε άλλο αδειούχο ραδιοερασιτέχνη (Έλληνα ή αλλοδαπό) κάτω από την άμεση επίβλεψη του κατόχου του ραδιοσταθμού ή του υπευθύνου λειτουργίας.
2.3. Σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ο κάτοχος του σταθμού, ραδιοερασιτέχνης με ισχύουσα άδεια, μπορεί για εκπαιδευτικούς λόγους και αποσκοπώντας στην πρόοδο του ραδιοερασιτεχνισμού, να επιτρέπει την χρήση του σταθμού σε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του ραδιοερασιτέχνη, υπό την ευθύνη του, την επίβλεψη του και τις οδηγίες του, για σύντομο χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τα είκοσι (20) λεπτά της ώρας. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά το χαρακτηριστικό κλήσεως του σταθμού διευκρινίζεται ότι η χρήση του σταθμού γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε διαδικασία εκπαίδευσης με την χρησιμοποίηση του διακριτικού του σταθμού ακολουθούμενο από την κατάληξη /Τ (training).

3. Η λειτουργία του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού από άλλο πρόσωπο, καταχωρείται από τον ερασιτέχνη αυθημερόν στο ημερολόγιο του σταθμού και για όλες τις εκπομπές που πραγματοποιούνται από το πρόσωπο αυτό. Στις περιπτώσεις αυτές ο ερασιτέχνης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ακριβής συμμόρφωση προς τον παρόντα Κανονισμό.

4. Απαγορεύεται η συνεγκατάσταση στον ίδιο χώρο αδειοδοτημένου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού με μη νόμιμο ή μη αδειοδοτημένο σταθμό άλλης υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνιών.

5. Ο αδειούχος ερασιτέχνης απαγορεύεται να χρησιμοποιεί την ραδιοερασιτεχνική του ιδιότητα με σκοπό την παραπλάνηση των αρχών για την κάλυψη μη νόμιμων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ραδιοεπικοινωνίες.

6. Η ανταπόκριση μεταξύ των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών περιορίζεται στη μεταβίβαση και λήψη ανακοινώσεων τεχνικού περιεχομένου που σχετίζεται με δοκιμές και μετρήσεις, καθώς και σε παρατηρήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλώσσα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα. Ωστόσο, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση νέων γνωστών τεχνολογιών κωδικοποίησης (π.χ. νέες αποδεκτές στην ραδιοερασιτεχνική κοινότητα ψηφιακές τεχνολογίες) που αποσκοπούν στην έρευνα και τον πειραματισμό των ραδιοερασιτεχνών.

7. Απαγορεύεται η χρήση ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, για εμπορικούς σκοπούς και διαφημίσεις.

8. Οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί εκπέμπουν κατά την έναρξη και λήξη της εκπομπής τους το διακριτικό σήμα κλήσης τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τους, εκπέμπουν κατά χρονικά διαστήματα όχι μεγαλύτερα των δέκα (10) πρώτων λεπτών, το διακριτικό σήμα κλήσης τους.

9. Για την εκφορά των διακριτικών κλήσης, συντμήσεων ή φωνητικών λέξεων, συνιστάται η χρήση του ενιαίου φωνητικού αλφαβήτου (Ελληνικού ή Διεθνούς).

10. Όταν ο ερασιτέχνης αντιλαμβάνεται την λειτουργία παράνομου σταθμού ή οποιαδήποτε αντικανονική εκπομπή εντός των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων καλεί τον παράνομο σταθμό να παύσει να εκπέμπει και ενημερώνει σχετικά την ΕΕΤΤ που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο και την επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.

11. Ο αδειούχος ερασιτέχνης οφείλει να παρακολουθεί τις διεθνείς τεχνολογικές και ρυθμιστικές εξελίξεις που αφορούν την άσκηση των ραδιοερασιτεχνικών επικοινωνιών και να συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του ισχύοντα Διεθνή Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών.

12. Απαγορεύεται η εκπομπή εκτός των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων που προβλέπονται για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών του άρθρου 17.

13. Απαγορεύεται από τους ερασιτεχνικούς σταθμούς η μετάδοση μουσικής, η χρήση αυτών για μετάδοση ή αναμετάδοση φωνητικών προγραμμάτων με αμοιβή ή χωρίς ή άλλων εκπομπών εκτός από αυτές που καθορίζονται στην παρούσα.

14. Απαγορεύεται η κατά την ανταπόκριση χρήση διακριτικών κλήσεως άλλων ραδιοερασιτεχνών, ψευδών διακριτικών κλήσεως και η μετάδοση πάσης φύσεως (ψευδών η ανεξακρίβωτων) ειδήσεων. Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση εκφράσεων ή μηνυμάτων που αντίκειται στην δημόσια τάξη και προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

15. Απαγορεύεται η παραβίαση του απορρήτου των ραδιοεπικοινωνιών.

16. Απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρεμπόδιση της ομαλής ανταπόκρισης άλλων ραδιοερασιτεχνικών σταθμών και ραδιοσταθμών οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.

17. Ο ραδιοερασιτέχνης υποχρεούται να τηρεί ημερολόγιο λειτουργίας του σταθμού βάσης (ηλεκτρονικό ή σε έντυπη μορφή) στο οποίο αναγράφονται:

17.1. Η ημερομηνία, η ώρα και ο χρόνος διάρκειας κάθε ανταπόκρισης.
17.2. Το διακριτικό κλήσεως του σταθμού με τον οποίο έγινε η ανταπόκριση.
17.3. Στοιχεία της εκπομπής (χρησιμοποιηθείσα ισχύς πομπού, συχνότητα λειτουργίας, τύπος εκπομπής κλπ).
17.4. Ο τόπος στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο σταθμός με τον οποίο γίνεται η ανταπόκριση.
17.5. Στοιχεία ποιότητας της πραγματοποιηθείσας ανταπόκρισης καθώς και κάθε άλλο στοιχείο κατά την κρίση του κατόχου του σταθμού.

18. Ο ραδιοερασιτέχνης κάτοχος του σταθμού είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αντίγραφο του ημερολογίου του (ολόκληρο ή απόσπασμα) καθώς και κάθε τεχνική πληροφορία για την σύνθεση του σταθμού του, στις αρμόδιες αρχές εάν και εφόσον του ζητηθεί.

19. Ο σταθμός, η άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού και το ημερολόγιο του σταθμού υπόκεινται σε έλεγχο.

20. Μόνιμη θέση του σταθμού, είναι αυτή που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος ραδιοερασιτέχνης. Εάν η δηλούμενη μόνιμη θέση του σταθμού είναι διαφορετική από την διεύθυνση μονίμου κατοικίας του ραδιοερασιτέχνη, τότε η μόνιμη θέση του σταθμού θα αναγράφεται επί της αδείας στην θέση των «παρατηρήσεων» όπου εγγράφονται και οι εναλλακτικές θέσεις του σταθμού.

21. Εφόσον σταθερός ραδιοερασιτεχνικός σταθμός εγκαθίσταται και χρησιμοποιείται σε προσωρινή τοποθεσία, τα γεωγραφικά στοιχεία αναγνώρισης της τοποθεσίας αυτής (π.χ. maiden head locator, αναγνωρισμένα συστήματα συντεταγμένων, τοπωνύμιο) μεταδίδονται μαζί με την αναγγελία του διακριτικού κλήσης του σταθμού.

22. Η επικοινωνία με άλλους ερασιτεχνικούς σταθμούς ξένων χωρών απαγορεύεται, εάν και εφόσον η αρμόδια υπηρεσία του ενδιαφερομένου Κράτους γνωστοποιήσει ότι αντιτίθεται σε αυτού του είδους την ασύρματη επικοινωνία. Η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΥΥΜΔ καταρτίζει σχετικό κατάλογο ξένων χωρών οι οποίες έχουν αιτηθεί τα ανωτέρω και γνωστοποιεί κατά πρόσφορο τρόπο.

  • 30 Μαΐου 2011, 10:43 | SV1BJY

    Άρθρο 15 παράγραφος 15.
    Το έχει θίξει και ο SV2DOF πιο πριν εκ μέρους του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας: Γίνεται λόγος για την μη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Ποιου απορρήτου; Αντιλαμβάνομαι ότι εννοείτε πως ο ραδιοερασιτέχνης δεν πρέπει με τον εξοπλισμό του να συντονίζεται και να υποκλέπτει συνομιλίες ΑΛΛΩΝ υπηρεσιών. Για τις συνομιλίες που γίνονται στις συχνότητες από ραδιοερασιτέχνες έχω προσφύγει επισήμως στην ΑΔΑΕ και έχω πάρει απάντηση ότι δεν ισχύει το απόρρητο. Και φυσικά δεν ισχύει γιατί ο ασύρματος δεν πρέπει να υποκαθιστά το τηλέφωνο. Οι ραδιοερασιτέχνες (πρέπει να) συζητάνε επι τεχνικών θεμάτων τα οποία καταγράφονται και δημοσιεύονται για παρατηρήσεις. Εκτός αυτού όποιος λέει απόρρητα (ή τα προσωπικά του!) ας χρησιμοποιήσει διαπιστευμένες συσκευές όχι τις ραδιοερασιτεχνικές δεν είναι για αυτό τον σκοπό. Έχω κοινοποιήσει την σχετική γνωμοδότηση της ΑΔΑΕ στην Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και σε όσους συλλόγους ενδιαφέρθηκαν, μπορώ να την κοινοποιήσω και σε εσάς αν το θελήσετε.
    http://2.bp.blogspot.com/-4Xnotwxbu7w/TbfikCvcy4I/AAAAAAAACb8/5JGoOaFtahM/s1600/SV1BJY%2BADAE.jpg

    Επομένως ας διατυπωθεί αλλιώς η παράγραφος: «Απαγορεύεται ο ραδιοερασιτέχνης να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του σε συχνότητες εκτός της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη με σκοπό την παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών»

  • 29 Μαΐου 2011, 10:53 | s. karakostas

    Μου φαίνεται οτι το άρθρο 15 παρ. 12 (στο τελος περι εξαίρεσης και συσχέτισης με άρθρο 17) είναι παράνομο. Πρέπει να το αλλάξετε και να βγάλετε την εξαλιρεση. Δεν μπορεί ο χρήστης μιάς ραδιο-υπηρεσίας να αλλάζει μπάντες και να πηγαίνει όπου θέλει ή βρίσκει ελεύθερες κλπ. Μπορεί την στιγμή που το κάνει να προξενεί παρεμβολή. Που λέει ο ΕΚΚΖΣ και η ITU οτι οι ραδιοερασιτέχνες βγαίνουν έξω απο τις μπάντες τους σε κατάσταη έκτακτης ανάγκης; Καταλαβαίνουμε όλοι μας οτι αυτο μπορεί-ίσως και να ειναι χρήσιμο κάποιες φορες αλλα δεν είναι νόμιμο. Σας παραθέτω και τι λέει ο Καναδικός Κανονισμός Ραδιοερασιτεχνών:
    » 48. In a real or simulated emergency, a person operating radio apparatus in the amateur radio service may only communicate with a radio station that is in the amateur radio service in order to transmit a message that relates to the real or simulated emergency on behalf of a person, government or relief organization. SOR/2000-78 »

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ αυτό το θέμα! Έχει σχέση επίσης και με τις μπάντες για πειραματισμό και ειδικές άδειες. Οι ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία όπωσ και κάθε άλλη πρέπει να λειτουργεί στις μπάντες που της έχουν απονεμηθεί απο ΙΤU, IARU και ΕΚΚΖΣ.

  • 27 Μαΐου 2011, 21:21 | Κ. Κράλλης SV1XV

    Κατά την γνώμη μου είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ρητή διάταξη του παλαιού κανονισμού: «Η λειτουργία Ραδιοερασιτεχνικών δεκτών εκτός των ζωνών Ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων επιτρέπεται με την επιφύλαξη της παραγράφου 15 του παρόντος άρθρου».

    Ποτέ δεν υπήρξε ουσιώδες πρόβλημα σχετιζόμενο με το απόρρητο των επικοινωνιών από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες. Αντίθετα η αφαίρεση της διατάξεως αυτής μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες σε αρκετές περιπτώσεις.

    Γιατί σχηματίζω την εντύπωση από το γενικότερο πνεύμα του προτεινόμενου κανονισμού ότι η ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα είναι άτυπα υπό διωγμόν?

  • 27 Μαΐου 2011, 21:11 | Κ. Κράλλης SV1XV

    Η παράγραφος 4 περί «μη νόμιμου ή μη αδειοδοτημένου σταθμού άλλης υπηρεσίας» είναι υπερβολικά γενικόλογη. Σε τι ακριβώς αποσκοπεί? Σε μια ευνομούμενη χώρα η λειτουργία «μη νόμιμου ή μη αδειοδοτημένου σταθμού» οποιασδήποτε υπηρεσίας επισύρει το άμεσο κλείσιμό του, και δεν υπάρχει λόγος να εμπλέκεται στο θέμα η ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία.

    Αντίστοιχα είναι περιττή και η παράγραφος 5: Καλά, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι συμβαίνει στους 6.7 MHz, αλλά είμαι βέβαιος ότι «οι αρχές» δεν είναι αφελείς ώστε να παραπλανούνται. Απλώς επιλέγουν να μην παρεμβαίνουν για δικούς τους λόγους.

    Εφόσον αποφασισθεί να μπεί μια τάξη, οι διατάξεις των παραγράφων 7, 12 και 13 είναι απολύτως επαρκείς, χωρίς τις αφελείς διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 και τις πιθανές παρενέργειές τους.

  • 27 Μαΐου 2011, 12:57 | SW2HWS

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοεί η παράγραφος 15 περί παραβίασης του απορρήτου γιατί σε αυτή την μορφή της μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

  • 27 Μαΐου 2011, 12:14 | SW2HWS

    Θα πρέπει να παραμείνει η διάταξη που υπάρχει στον μέχρι τώρα ισχύοντα κανονισμό και αναφέρει ότι οι ραδιοερασιτέχνες έχουν το δικαίωμα ΑΚΡΟΑΣΗΣ εκτός των ζωνών ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων. Αυτό το δικαίωμα μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις δύσκολων/εκτάκτων συνθηκών και να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο το ρόλο και τη βοήθεια που παρέχουν οι ραδιοερασιτέχνες σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • 27 Μαΐου 2011, 12:51 | SW2HWS

    Στο άρθρο 6 γράφει:
    «Ωστόσο, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση νέων γνωστών τεχνολογιών κωδικοποίησης (π.χ. νέες αποδεκτές στην ραδιοερασιτεχνική κοινότητα ψηφιακές τεχνολογίες) που αποσκοπούν στην έρευνα και τον πειραματισμό των ραδιοερασιτεχνών.»

    Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί αυτομάτως καλύπτει το νομικό κενό που υπήρχε για το DSTAR (όπου γίνεται εκπομπή κωδικοποιημένης πληροφορίας με χρήση κλειστού αλγορίθμου κωδικοποίησης)

  • 25 Μαΐου 2011, 22:28 | Σωτήρης Κατσιμαγκλής SV1BDO

    15.2.3 Η κατάληξη /Τ στους εκπαιδευόμενους αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία (όπως και πολλά άλλα άρθρα του παρόντος κανονισμού). Προτείνω την κατάργηση της σχετικής παραγράφου, καθώς αφήνει ανοικτό τεράστιο «παράθυρο» για μη ελεγχόμενη χρήση και δημιουργίας τεράστιας σύγχυσης, ιδιαίτερα στα HF.
    Προτείνω η χρήση ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς (κυρίως από υποψηφίους ραδιοερασιτέχνες), να γίνεται μόνο από Συλλόγους.

  • Η καθιέρωση της δυνατότητας χειρισμού ρ/ε σταθμού απο εκπαιδευόμενους, υπο την επίβλεψη αδειούχου, μπορεί να προσφέρει πολλά στην εξοικείωση νέων και μάλιστα στην καλίτερη προετοιμασία τους γαι τις εξετάσεις.
    Δεν νομίζω οτι πιθανή «κατάχρηση» αυτής της δυνατότητας «θα οδηγήσει σε μια στρατιά εφ΄όρου ζωής υποψηφίων ραδιοερασιτεχνών που δεν θα δώσουν ποτέ τους εξετάσεις…» οπως φοβούνται άλλοι φίλοι ρ/ε. Το αντίθετο μάλιστα, πιστεύω οτι μόλις εξοικειωθούν, θα θέλησουν να αποκτήσουν το δικό τους χαρακτηριστικό.

  • 24 Μαΐου 2011, 07:13 | SV6BAT Φωτοπουλος Τασος

    Μια γενικότερη τοποθέτηση :
    Όταν προετοιμάζεται αναμόρφωση ενός πλαίσιου λειτουργίας θα πρέπει να συνεκτιμώνται τρείς βασικοί παράγοντες :
    α)Το υφιστάμενο καθεστώς, ειδικότερα τα σημεία που η πράξη ανέδειξε ως «αδύναμα σημεία».
    β)Ακριβής προσδιορισμός των βελτιωτικών προτάσεων χωρίς ασάφειες και λοιπές «γκρίζες ζώνες».
    γ)Μελέτη της ακολουθούμενης διεθνούς πρακτικής, της αποτελεσματικότητάς της και ενσωμάτωση των θετικών σημείων.

    Γιατί να αυτοσχεδιάζουμε; για να αναδείξουμε την ιδιαιτερότητά μας;

    Ας «πάρουμε» ότι καλύτερο προσαρμόζοντάς το στις απαιτήσεις της Χώρας μας.

  • Στο άρθρο αυτό προτείνουμε την επαναφορά της διάταξης που υπάρχει στον παρόντα κανονισμό και αναφέρει ότι, «Η λειτουργία Ραδιοερασιτεχνικών δεκτών εκτός των ζωνών Ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων επιτρέπεται με την επιφύλαξη της παραγράφου 15 του παρόντος άρθρου».

  • 22 Μαΐου 2011, 22:43 | Παναγιώτης Χριστόπουλος /sv1acw

    Η εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 15 που αφορά την συνεγκατάσταση στον ίδιο χώρο αδειοδοτημένου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού με μη νόμιμο ή μη αδειοδοτημένο σταθμό άλλης υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνιών, ποινικοποιεί την καθ’ όλα νόμιμη κατοχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τους ραδιοερασιτέχνες (στρατιωτικοί, ναυτιλιακοί Π/Δ από scrap κλπ).

    Προτείνω την κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 15, η έννοια της οποίας υπερκαλύπτεται από την παράγραφο 12 του άρθρου 15 που αφορά την απαγόρευση εκπομπής εκτός των ραδιοερασιτεχνικών ζωνών των συχνοτήτων.

  • § 2.3, Για το επίθεμα /Τ δεν γίνεται κανένας λόγος στο καθ’ ύλην αρμόδιο άρθρο 12. Επιπλέον, το συγκεκριμένο επίθεμα δεν υπάρχει διεθνώς και ίσως δημιουργήσει σύγχιση.
    Θα μπορούσε μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου “εκπαιδευτή”/μέντορα να εκδίδεται ειδικό διακριτικό από ξεχωριστή σειρά διακριτικών, ικανής διάρκειας για το σκοπό αυτό.
    § 15, Η §6 του ιδίου άρθρου (15) αναφέρει ότι “Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα”. Κατά την έννοια αυτή, η ραδιοερασιτεχνική εκπομπή διεξάγεται δημόσια και θα μπορούσε να κοινοποιηθεί στη ραδιοερασιτεχνική κοινότητα ή στην αρμόδια ΑΠΥ όπως και να καταγραφεί (αυτό γίνεται άλλωστε σε ένα σωρό video π.χ. στο youtube) χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβίασης απορρήτου των επικοινωνιών κατά την έννοια της § 15 του ιδίου άρθρου.
    Θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το περιεχόμενο ραδιοερασιτεχνικής εκπομπής καλύπτεται από την έννοια του απορρήτου και της προστασίας του.

    Για τον ΣΥ.ΡΑ.Π.
    SV2DOF

  • 22 Μαΐου 2011, 13:02 | Γιωργοs

    Ειμαι και εγω εναs πολιτηs που βιωσα την κατασταση απο πρωτο χερι.Ειναι λογικο να ακουs ομιλιεs σε κλειστη ΤV .Ειναι λογικο να σου λενε οτι μπορει να ακουει τηs ομιλιεs απο το ασυρματο τηλεφωνο μου.Ειναι λογικο να ακουνε τα παιδια μου απο την ΤV ολο το σχετικο υβραιολογειο.Ειναι λογικο να στηνειs ενα πυργο 6m και αλλα 8m σωληνα χωριs αδεια. Ειναι λογικο οταν πηγα στην αρμοδια υπηρεσια για ενημερωση,διαπιστωσα οτι η αδεια ηταν σε αλλο ονομα και δεν ειχε σχεση με τον χρηστη.Τελοs το μεγαλειο μεχρι να γυρισω απο την υπηρεσια ειχαν ειδοποιηθει και το ξυλωναν. Μετα ειναι να απορειs γιατι φτασαμε ΕΔΩ.

  • 21 Μαΐου 2011, 11:56 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σε κάθε εγκατεστημένη κεραία ειδικό συνεργείο της νομαρχίας να ρωτά τον περίγυρο των σπιτιών αν ενοχλούνται ή όχι
    (π.χ σε πετάει εξω από το ιντερνετ- δεν βλέπεις καλή εικόνα από τη TV-Με πόση ακτινοβολία βομβαρδίζεσαι καθημερινά)
    Δεν είναι μόνο το χόμπι μας αλλά και άλλα πράγματα που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψη του

  • 19 Μαΐου 2011, 20:45 | Νικος SV8EUA

    Πιστεύω ότι το ΟΛΟ θέμα είναι κατάφορα εναντίον του Ραδιοερασιτεχνισμού και της άμεσης συρρικνώσεις των ασχολούμενων με το χόμπι!
    Το λέω αυτό και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να το διαπιστώσει , αρκεί να πάει λίγο πίσω στον χρόνο και να αναλογισθεί τι έγινε με τα CB.
    (Όταν έγιναν ΟΛΟΙ το ίδιο, άρχισαν να πατάει ο ένας τον άλλον , να βρίζουν αλλήλους κ.τ.λ. με αποτέλεσμα να εκλείψουν πλέον τα CB και να μην ασχολείται ΚΑΝΕΙΣ με αυτά)
    Αναγνωρίζω τα πλεονεκτήματα του να έχει κάποιος την ευχέρεια να ομιλεί σε μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων (βραχέα) δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα από την στιγμή που στερούνται ορισμένων γνώσεων .
    Φαντασθείτε τώρα που λένε για κατάργηση του κώδικα μορς και παράλληλα την ΕΛΑΤΤΩΣΗ της ισχύος εκπομπής , τι μέλη γενέσθαι σε μια εκτεταμένη καταστροφή (θυμηθείτε τον Σεισμό στην Αθήνα και την ΠΛΗΡΗ κατάρρευση του ΟΛΟΥ τηλεπικοινωνιακού δικτύου , (Δημόσιου και ιδιωτικού)!
    Αφ’ ενός μεν θα γίνει το αδιαχώρητο στους αναμεταδότες και αφ’ εταίρου αυτοί που ΣΙΓΟΥΡΑ θα ακούγονται θα είναι αυτοί οι σταθμοί έστω και QRP που θα χρησιμοποιούν τα Μορς!!
    Πολλοί επικαλούνται Ρατσισμό ‘η άλλου είδους λέξεις για να καταφέρουν να αποδείξουν ότι οι SV δεν πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους SW.
    Αυτό Αγαπητοί μου είναι άδικο εκ μέρους των για τον απλό λόγο ότι δεν γίνετε σε οποιονδήποτε χώρο, επαγγελματικό, ιδιωτικό, δημόσιο, θρησκευτικό να είναι ΟΛΟΙ το ίδιο και να έχουν ΟΛΟΙ τον ΙΔΙΟ βαθμό!!!
    Με λίγα λόγια ΔΕΝ γίνετε ένας Δάσκαλος Δημοτικού να έχει τις ίδιες απαιτήσεις με έναν καθηγητή Γυμνασίου ή λυκείου!!!!! Γιατί ΑΛΛΑ τα μάτια του ΛΑΓΟΥ και ΑΛΛΑ της κουκουβάγιας!!!!!!!!!!
    Γνώμη μου λοιπόν είναι :
    _Να παραμείνουν Οι εξετάσεις ΟΠΩΣ έχουν.
    _Η ισχύς των σταθμών ΟΧΙ μόνο να ΜΗ ελαττωθεί , αλλά να αυξηθεί όπως Αμερική και άλλες χώρες! (Τα κινητά ΕΙΝΑΙ πολύ περισσότερο επιβλαβή από έναν σταθμό 500 watt)
    _Οι αρμόδιοι στους κανονισμούς και τους Νόμους να εξετάσουν προς κάθε κατεύθυνση πού και σε τι αποσκοπούν αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και σε τι εξυπηρετούν το Γενικό και λαϊκό
    συμφέρον?
    _ Και πάνω από ΟΛΑ, να θυμηθούν ότι ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ και να ΜΗΝ ακολουθούν ξενόφερτες και ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ σκοπού ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!!!!!!

  • 18 Μαΐου 2011, 13:28 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Θα ήθελα κι’ εγώ να εκφράσω την γνώμη μου και το παραπονό μου ταυτόχρονα.
    Είμαι πτυχιούχος ηλεκτρονικός – ραδιοερασιτέχνης SW (κατ. Β’)
    Θεωρώ άδικο να μην μπορώ να μηλήσω στα βραχέα, απ’ τη στιγμή που η ύλη των εξετάσεων ήταν κοινή με τους SV (κατ. Α’)
    Σαφώς δεν απαιτώ να έχω δικαίωμα στα μόρς.
    (άλλοστε δεν με ενδιαφέρουν, γι’αυτό και δεν έδωσα για την κατηγορία Α’ )
    Πιστεύω ότι αυτό το χόμπι που λέγεται Ραδιοερασιτεχνισμός, πρέπει να σταματήσει ο ρατσισμός που δημιουργούν μερικοί μεταξύ τον SV – SW
    Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, (Ιντερνετ- κινητά τηλέφωνα) εάν δεν τα βρούμε μεταξύ μας θα σβήσουμε το Ραριοερασιτεχνισμό.
    Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε να ακούσετε την γνώμη μου.

  • Ο χειρισμός ενός ραδιοερασιτεχικού σταθμού από μη ραδιοερασιτέχνη με σκοπό την εκπαίδευσή του από ένα αδειούχο ραδιοερασιτέχνη είναι θετικό, οι περισσότεροι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες μαθήτευσαν κοντά σε κάποιο αδειούχο ραδιοερασιτέχνη. Αλλά.. ο «μαθητευόμενος» υποψήφιος ραδιοερασιτέχνης θα πρέπει:
    1. να είναι μέλος κάποιου συλλόγου ώστε εύκολα να μπορούν να ελεγχθούν τα στοιχεία του.
    2. να τον «χρεώνεται» ο αδειούχος ραδιοερασιτέχνης για κάποιο χρονικό διάστημα πχ τέσσερις, έξη μήνες ή ένα χρόνο.
    Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα αν δεν αποκτήσει δική του άδεια να μην του επιτρέπεται να συνεχίσει την «εκπαίδευσή» του γιατί απλά έχει βολευτεί συνομιλώντας κάθε ημέρα χωρίς άδεια από τον σταθμό κάποιου φίλου του και μάλιστα ΝΟΜΙΜΑ αφού θα είναι ο χειριστής του σταθμού SVxxxx/T. Αυτό θα οδηγήσει σε μια στρατιά εφ΄όρου ζωής υποψηφίων ραδιοερασιτεχνών που δεν θα δώσουν ποτέ τους εξετάσεις και είτε θα συνομιλούν μεταξύ τους, είτε θα «κάνουν» DX στέλνοντας και QSL κάρτα για να επιβεβαιώσουν ένα εκπαιδευτικό QSO.