Άρθρο 20 Ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών

1. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από διατάξεις του ν. 2801/2000 και του ν.3431/2006 όπως ισχύουν.

2. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών απαγορεύεται να διέρχονται πάνω από εναέρια δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσης ή υψηλής τάσης τροφοδοσίας.

3. Κάθε κάτοχος κατασκευής κεραίας της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας υποχρεούται να έχει διαρκώς αναρτημένη κοντά στη βάση της ευανάγνωστη ανεξίτηλη πινακίδα, στην
οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου συμπεριλαμβανομένου και του διακριτικού κλήσης του.

4. Σε περιπτώσεις παύσης της νόμιμης λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού για οποιονδήποτε λόγο (ανάκληση, παύση ισχύος της άδειας κλπ), ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει αμελλητί να κατεδαφίζει τις κατασκευές κεραίας του σταθμού και να τις απομακρύνει από τον χώρο εγκατάστασης τους, αποκαθιστώντας τυχόν ζημίες ή φθορές.

  • Γνώμη μας που είχε επίσης διατυπωθεί στην τελευταία διαβούλευση, ήταν να προβλεφθεί διάταξη που να επιτρέπει την εγκατάσταση κεριαών σε πολυκατοικίες. Δείτε και τις παλιότερες θέσεις μας για το θέμα, στην προηγούμενη διαβούλευση.

  • 31 Μαΐου 2011, 09:30 | Μπαξεβανης Αθανασιος – SV7JWS

    Θα ηθελα να αναφερθω και εγω με τη σειρα μου στην αναγκη δημιουργιας ενος κανονισμου που θα προστατευει τα συστηματα κεραιων των ραδιοερασιτεχνων. Οι κεραιες ειναι το Α και το Ω για τη σωστη εκπομπη και ληψη συνεπως ετσι μειωνεται και η απαιτουμενη ισχυς εξοδου για να ακουστουμε ποιο μακρια… Οταν δεν μπορουμε να τοποθετησουμε τις κεραιες μας στην ταρατσα της οικοδομης ελευθερα και νομιμα καταφευγουμε σε λυσεις τυπου «κεραια στο μπαλκονι,στην καμιναδα, στα συρματα που απλωνουμε τη μπουγαδα» με αποτελεσμα και σωστη εκπομπη να μη γινεται και μεγαλυτερη ισχυ να χρησιμοποιουμε για να εκπεμψουμε ποιο μακρια…
    Οι αδειουχοι ραδιοερασιτεχνες θα πρεπει να εξαιρουνται απο καθε ειδους περιορισμο,ειτε αυτο λεγεται καταστατικο πολυκατοικιας ειτε αυτο λεγεται ενοχληση των γειτονων που αγνοουν το ποιοι ειμαστε και τι προσφερουμε.
    Προτεινεται λοιπον η ενσωματωση στον κανονισμο παραγραφου οπου θ αναφερεται οτι οι κεραιες ραδιοερασιτεχνων επιτρεπονται ακομα και αν υπαρχει καταστατικο της οικοδομης που το απαγορευει. Η προσφορα των ραδιοερασιτεχνων σε περιπτωση εκτακτης αναγκης ειναι πολυ σπουδαιοτερη απο την εμφανιση μιας οικοδομης!
    Επισης προτεινεται να διαγραφει η αναφορα στο Ν.3431/2006 αφου μονο μπερδεμα δημιουργει…
    Η τοποθετηση πινακιδας στην κεραια με τα στοιχεια μας δεν προσφερει κατι ιδιαιτερο αφου ολοι γνωριζουν ποιανου ειναι οι κεραιες αφου απο τη διαρκεια της τοποθετησης τους ακομη αρχιζουν τα παραπονα και οι διαμαρτηριες…
    Θωρακηστε το κυριοτερο οπλο μας (κεραιες) γιατι αυτες ειναι το κυριοτερο αντικειμενο για τη διεξαγωγη αξιοπιστης,ασφαλους και μακρινης επικοινωνιας με τη μικροτερη δυνατη ισχυ…

  • 31 Μαΐου 2011, 00:10 | Παναγιώτης Χριστόπουλος /sv1acw

    Δηλαδή, οι ράδιο-ακροατές βραχέων κυμάτων, δεν μπορούν να έχουν κεραία;

  • 30 Μαΐου 2011, 21:24 | SW1MNF

    Εύχομαι κάποτε η έκδοση άδειας ραδιοερασιτέχνη να συνεπάγεται την ελέυθερη εγκατάσταση τουλάχιστον δύο κεραιών μια για τα βραχέα και μια για τις μπάντες των υπερβραχέων κυμμάτων ανεξάρτητα απο το τι προβλέπει το εκάστοτε καταστατικό κάθε πολυκατοικίας.Η ελεύθερη εγκατάσταση αυτών των δύο κεραιών για να μπορέσει έστω και με πενιχρά μέσα ο εκάστοτε ραδιοερασιτέχνης να απολάυσει το χόμπυ του και να προσφέρει στην χώρα του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ευκαιρεία να θεσμοθετηθεί στον νέο Κανονισμό λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου.Η ελέυθερη εγκατάσταση κεραιών απο ραδιοερασιτέχνες μπορεί να πάρει την μορφή της ελέυθερης εγκατάστασης δορυφορικών κατόπτρων που ήδη ισχύει στην χώρα μάς έπειτα απο παρέμβαση της ΕΕ έχοντας ώς νομική βάση την ελεύθερία κάθε Ευρωπαίου πολίτη για ελέυθερη ενημέρωση.

  • 30 Μαΐου 2011, 20:49 | Βαφειαδης Αναργυρος SV8EUX

    Η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη είναι αναγκαία γιά την λειτουργεία της υπηρεσίας. θεωρείται αυτοδίκαια νόμιμη με την εκχώρηση της αδείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου δηλωμένου στην θέση εγκαταστάσεως της, και δεν εμπίπτει αλλά ούτε υπόκειται σε περιορισμούς που απορρέουν από ιδιωτικά συμφωνητικά, εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων και πολεοδομικές διατάξεις περί κατασκευής κεραιών άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τους δεν απαιτεί άλλη άδεια πέραν της κατά τον νόμο χορηγούμενης άδειας ραδιοερασιτέχνη

  • Πολλοί συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες έχουν συρθεί σε δικαστήρια και έχουν υποχρεωθεί να απεγκαταστήσουν τις κεραίες τους, επειδή το αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας που διαμένουν.
    Ο μόνος νόμος που πρέπει να αναφέρεται εδώ είναι ο νόμος 2801/2000.Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από τις διατάξεις του παραπάνω νόμου όπως αυτές ισχύουν.
    Δεν μπορεί ο εσωτερικός κανονισμός μιας πολυκατοικίας να έχει μεγαλύτερη ισχύ από τον Νόμο του Κράτους.
    Η ανάρτηση πινακίδας σε ταράτσες δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κάποιον, από την στιγμή που στην άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου αναγράφεται η διεύθυνση του κατόχου.

  • 30 Μαΐου 2011, 19:24 | KOΡΟΒΕΖΗΣ Ιωάννης SV1EMY

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ Η Ε.Ε.Ρ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΕΡΑΙΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ TV-ΡΑΔΙΟΦΩΝΩΝ-ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ……
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΙΣΧΥ PEP ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΣHΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ…
    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΣΑΣ ΣΟΒΑΡΑ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ…. SV1EMY…!!!!

  • 30 Μαΐου 2011, 13:50 | SV1BJY

    Στην προηγούμενη διαβούλευση από τα πρώτα άρθρα που σχολιάστηκαν ήταν αυτό που αφορούσε τις κεραίες. Έγινε πιστεύω κατανοητό ότι υπάρχει πρόβλημα με τις κεραίες σε πολυκατοικίες. Εκεί που ο κάθε ραδιοερασιτέχνης έρχεται αντιμέτωπος με τον κακόπιστο γείτονα. Γράφτηκαν πολλά σχόλια και βλέπετε ότι όλα συμφωνούν πως πρέπει να διασφαλιστεί το θέμα της εγκατάστασης κεραιών από ραδιοερασιτέχνες. Ο ραδιοερασιτέχνης όσα μηχανήματα και να πάρει όσο καλός και να είναι όση ισχύ και να έχει, αν δεν έχει κεραία είναι όλα άχρηστα. Τον στέλνετε να κάνει ραδιοερασιτεχνισμό στο διαδίκτυο θαυμάζοντας κεραιοσυστήματα συναδέλφων που έχουν την τύχη να ζουν σε άλλα κράτη.
    Καλές οι διαβουλεύσεις αλλά να δούμε και στην πράξη ότι κατανοείτε τα όσα γράφουμε. Τα οποία τουλάχιστον εδώ δεν θα σας δυσκολέψουν. Όλοι ζητάμε το ίδιο: Νομιμοποιείστε τις κεραίες μας!