Άρθρο 3 Εξετάσεις για την Απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη

1. Τα πτυχία των ραδιοερασιτεχνών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στην «κατηγορία 1» (κατηγορία HAREC) και στην «κατηγορία εισαγωγικού επιπέδου» (entry level).

2. Τα πτυχία ραδιοερασιτεχνών «κατηγορίας 1», είναι εναρμονισμένα πτυχία HAREC σύμφωνα με την Σύσταση TR-61-02 όπως ισχύει.

3. Τα πτυχία ραδιοερασιτεχνών «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου» (entry level), είναι εναρμονισμένα με την Αναφορά της Επιτροπής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της CEPT «ECC REPORT 89 – A radio amateur entry level examination and licence».

4. Οι υποψήφιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για απόκτηση πτυχίου «κατηγορίας 1» η «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου» πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

4.1. Να είναι πολίτες Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Εφόσον είναι πολίτες άλλων χωρών, να διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
4.2. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στις εξετάσεις, να έχουν συμπληρωμένο το δωδέκατο (12ο) έτος της ηλικίας τους και να έχουν αποδεικτικό αποφοίτησης από δημοτικό σχολείο.

5. Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

6. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρείς (3) υποψήφιοι. Εφόσον δεν συγκεντρώνονται τουλάχιστον τρείς (3) υποψήφιοι σε συγκεκριμένη ΑΠΥ, μπορούν οι υποψήφιοι (ή ο μοναδικός υποψήφιος) εάν και οι ίδιοι το επιθυμούν, να παραπέμπονται σε άλλη ΑΠΥ της ιδίας Περιφέρειας, μετά από προηγούμενη συνεννόηση.

7. Για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη υποβάλλονται στην ΑΠΥ όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου, τα εξής δικαιολογητικά:

7.1. Αίτηση
7.2. Πιστοποιητικό γεννήσεως ή φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητος ή διαβατηρίου ή άδεια οδήγησης.
7.3. Σε περιπτώσεις υπηκόων άλλων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, αποδεικτικά έγγραφα που σχετίζονται με τα στοιχεία τους, την ηλικία, υπηκοότητα και την μόνιμη διαμονή τους συμπεριλαμβανομένης και της άδειας παραμονής στις περιπτώσεις που προβλέπεται.
7.4. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρει την ταχυδρομική διεύθυνση της μονίμου κατοικίας του.
7.5. Προβλεπόμενο παράβολο.
7.6. Δύο φωτογραφίες (υποβάλλονται μετά την επιτυχή έκβαση των εξετάσεων, για την έκδοση του πτυχίου).

8. Πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων, δεν γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις ενώ αναρτάται στην ΑΠΥ, πίνακας με τα ονόματα των υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις, καθώς και οι λοιπές αναγκαίες πληροφορίες.

9. Ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των ΑΠΥ της ίδιας Περιφέρειας, μπορεί να αναλαμβάνει το έργο διενέργειας των εξετάσεων για απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, μία ΑΠΥ για λογαριασμό και των υπολοίπων. Η αρμοδιότητα έκδοσης πτυχίου παραμένει στην ΑΠΥ όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου.

10. Οι ραδιοερασιτέχνες της «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου» (ENTRY LEVEL) προκειμένου να αναβαθμίσουν την άδεια τους σε «κατηγορία 1» (άδεια CEPT) πρέπει να λάβουν πτυχίο «κατηγορίας 1».

  • 31 Μαΐου 2011, 16:56 | Βαφειαδης Αναργυρος SV8EUX

    συμφωνω με την αποψη του SV1NK

  • 30 Μαΐου 2011, 23:01 | SV1GRV Γιώργος

    Συμφωνώ με το σύνολο τνω προτάσεων της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνων (ΕΕΡ) και παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλες τις παρατηρήσεις – προτάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν και θα σας υποβληθούν εκ μέρους της ΕΕΡ για λογαριασμό των μελών της.
    Σας ευχαριστώ.
    SV1GRV Γιώργος

  • 30 Μαΐου 2011, 21:04 | sw2hrr

    4.2. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στις εξετάσεις, να έχουν συμπληρωμένο το δωδέκατο (12ο) έτος της ηλικίας τους και να έχουν αποδεικτικό αποφοίτησης από δημοτικό σχολείο.

    Θεωρώ πως για την κατηγορία 1 το δωδέκατο (12ο) έτος της ηλικίας είναι λίγο. Η άποψή μου είναι να έχουν συμπληρωμένο το 18ο. Η εξήγηση είναι καθαρά νομικής φύσης και δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο.

  • Αδυνατώ να κατανοήσω τι είδους εξετάσεις θα δίνει ο επιθυμών την «κατηγορία εισαγωγικού επιπέδου», όταν το ερωτηματολόγιο για την απόκτηση του πτυχίου κατηγορίας 1, είναι τόσο απλό και εύκολο, για να επιλέξει κάποιος την κατηγορία εισαγωγικού επιπέδου, θα πρέπει το ερωτηματολόγιο των εξετάσεων αυτών να περιορίζεται μόνο στα ερωτήματα: Ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, όνομα μητρός, Αρ. Ταυτ., διεύθυνση, άντε και σύλλογο που είσε εγγεγραμένος, και τελειώσαμε πήρε το πτυχίο.

  • Εγώ προτείνω (βάσει των νέων απόψεων) οι εξετάσεις να γίνονται όποτε μπορεί ο καθένας, επίσης συμφωνώ με τον συνάδελφο ποιο πάνω, που ζητά να γίνονται όπως με τα διπλώματα αυτοκινήτων, με ηλεκτρονικό τρόπο δηλαδή. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η ύπαρξη της κατηγορίας ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΎ ΕΠΊΠΕΔΟΥ, διότι η εξεταστέα ύλη έγινε τόσο αστεία τα τελευταία χρόνια, οι δεξιότητες που έκαναν ένα ραδιοερασιτέχνη να ξεχωρίζει από έναν χειριστή CB, έχουν καταργηθεί, υπάρχει δηλαδή μια σταδιακή εξομοίωση ακόμη και με τους χειριστές PMR, οπότε προς τι η κατηγορία αυτή, εκτός εάν η κατηγορία αυτή δεν δίνει εξετάσεις, οπότε θα αποτελέσει το επόμενο βήμα κατάκτησης του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού, όπως η εξομοίωση της κατηγορίας SV με την κατηγορία SW.
    Επομένως πρότασή μου (εάν ακολουθήσουμε την κατηφόρα), είναι κατάργηση των εξετάσεων, μία κατηγορία πανελληνίως και την άδεια να την χορηγούν οι σύλλογοι, όπως παλιά την άδεια για CB.
    Πιστεύω ότι με την πρότασή μου υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να ακούγεται και καμιά συνταγή από τους αναμεταδότες.
    Η ξεκάθαρη όμως άποψη μου είναι να μείνει ο ραδιερασιτεχνισμός μια προσωπική απασχόληση για όσους πραγματικά τον αγαπούν και όχι για κάποιον που τον παροτρύνει ο φίλος του, όπως η απόκτηση ενός κινητού τηλεφώνου.

  • Στις εξετάσεις και των δύο κατηγοριών ιδιαίτερη μνεία και λεπτομερή εξέταση θα πρέπει να υπόκεινται οι υποψήφιοι για τα όρια των ραδιοερασιτεχνικών περιοχών αφού μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών μόλις αποκτήσουν την πολυπόθητη άδεια τα μπερδεύουν και ακούγονται μόνιμα έξω από τις ραδιοερασιτεχνικές περιοχές.

  • § 5: Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    Το ακριβές χρονικό διάστημα για την ανακοίνωση πραγματοποίησης των εξετάσεων θα πρέπει να αναφέρεται μέσα στον κανονισμό, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των υποψηφίων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Προτείνουμε την εξής προσθήκη:

    § 5: Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν ΕΙΚΟΣΙ (20) ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ και με κάθε πρόσφορο μέσο την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  • 1. Για την απόκτηση της Ειδικής κάρτας Ε.Δ.Χ. , για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας οδηγού μεταφοράς Επιβατών και Εμπορευμάτων , για την απόκτηση της άδειας οδήγησης όλων των οχημάτων και για την απόκτηση του πιστοποιητικού A.D.R. για την μεταφορά επικίνδυνων υλικών οι (θεωρητικές) εξετάσεις γίνονται με Ηλεκτρονικό τρόπο και θα μπορούσαν και εδώ οι εξετάσεις να γίνουν με τον ίδιο τρόπο .. !!

    2. Τα θέματα των (θεωρητικών) εξετάσεων θα πρέπει να είναι ανά κατηγορίες με μεγαλύτερη βαρύτητα στον κανονισμό λειτουργίας , (band plan των συχνοτήτων) , για την νομοθεσία και λιγότερο στα τεχνικά .

    3. Εάν οι εξετάσεις γίνουν με τον ηλεκτρονικό τρόπο δεν έχει νόημα να βάζουμε χρονικά όρια μεγάλα . Κάθε 2μηνο να γίνονται εξετάσεις ..!!

  • – Προτείνω να διατηρηθεί η συχνότητα διενέργειας των εξετάσεων στις δυο (2) φορές ανά έτος. Έτσι, εκτός των ζητημάτων που θίγουν άλλοι σχολιαστές, θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν συγκεντρωθεί τρεις τουλάχιστον υποψήφιοι (ιδιαίτερα στην επαρχία).

  • Άρθρο 3 παρ. 3

    Η άδεια εισαγωγικού επιπέδου που ορίσατε είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αναφορά ECC REPORT 89 η οποία συστήνει:
    Ο ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση σε ότι επιτρέπεται στη συγκεκριμένη χώρα (συχνότητες κλπ.). Για αυτό το λόγο στην παράγραφο 5 του άρθρου 21 σας πρότεινα να δώσετε ελεύθερη πρόσβαση σχεδόν σε όλες της υποζώνες για την κατηγορία αυτή.

    Οι αρχές που την εφαρμόζουν να είναι βέβαιες ότι η εισαγωγική κατηγορία βοηθά τον ενδιαφερόμενο να προχωρήσει στην ανώτερη κατηγορία.
    Η εισαγωγική κατηγορία απευθύνεται στις πληθυσμιακές ομάδες:
    Νέων ανθρώπων με τεχνολογικό ενδιαφέρον.
    Υποψηφίων που δεν έχουν το μορφωτικό επίπεδο για τις ανώτερες κατηγορίες.
    Ηλικιωμένων ή συνταξιούχων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στις ραδιοτηλεπικοινωνίες.

    Η διατύπωση σας ενσωματώνει πλήρως το πνεύμα της παραπάνω αναφοράς της CEPT και θα συνδράμει στο μέλλον του ραδιοερασιτεχνισμού μας.
    Με εκτίμηση.

  • 18 Μαΐου 2011, 12:31 | SW1PAJ Βασίλης

    Θετικότατος ο προσανατολισμός της δημιουργίας της εισαγωγικής αδείας (entry level)που όχι μόνον θα βοηθήσει στην γνωριμία των ενδιαφερομένων με τον ευρύτερο χώρο του ραδιοερασιτεχνισμού, αλλά παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία και στους ήδη πειραματικά ενασχολούμενους να ξεφύγουν και να απογαλακτιστούν από τις <> της ενασχόλησής τους εκτός προβλεπομένων συχνοτήτων.
    Παραμένει ωστόσο νεφελώδες το τοπίο σε ότι αφορά την ύλη στην οποία θα πρέπει να δοκιμαστούν οι υποψήφιοι της μικρής αυτής κατηγορίας, κάτι που νομίζω ότι χρήζει της προσοχής Σας, ούτως ώστε και ή ύλη να καθίσταται μετρήσιμη για τους ενδιαφερόμενους αλλά και παράλληλα οι όποιοι ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι βοηθούν με σεμινάρια τους υποψήφιους, να γνωρίζουν την ύλη πάνω στην οποία θα τους προετοιμάσουν.

  • 17 Μαΐου 2011, 15:09 | A.AΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧO ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Η ΑΛΛΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ).

    SV1UG

  • Η δημιουργία μιας εισαγωγικής άδειας (entry level) είναι θετική. Με τον τρόπο αυτό πολύ ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ασχοληθούν και να γνωρίσουν τον ραδιοερασιτεχνισμό. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι σε αυτού του είδους την άδεια το κύριο βάρος των εξετάσεων θα πρέπει να δοθεί στον χειρισμό των πομποδεκτών και την σωστή γνώση του band plan των συχνοτήτων και πολύ λιγότερο σε τεχνικά θέματα, στα οποία θα πρέπει να δίνεται βάρος στις εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου κατηγορίας 1.

  • «Οι εξετάσεις…διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο».
    Η γνώμη μου είναι ότι οι δύο φορές το χρόνο,όπως είναι μέχρι σήμερα, δηλ. ανά 6μηνο είναι πολύ καλύτερα και για τις ΑΠΥ και για τους υποψηφίους και για τους Συλλόγους που τους προετοιμάζουν και γενικότερα για όλους τους εμπλεκομμένους.
    Ειδικά για τις ΑΠΥ, δεδομένου έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και με άλλα θέματα.