Άρθρο 19 Ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός

1. Οι ραδιοερασιτέχνες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ραδιοεξοπλισμό και κάθε άλλου είδους εξοπλισμό που είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών σχετικών διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας ιδίως των διατάξεων για τις κατασκευές κεραιών, την ασφάλεια και την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα.

2. Σε περιπτώσεις που ο ραδιοερασιτέχνης τροποποιεί ερασιτεχνικό ραδιοεξοπλισμό ή κατασκευάζει τέτοιον εξοπλισμό ή περιέρχεται στην κατοχή του μη ραδιοερασιτεχνικός εξοπλισμός τον οποίο τροποποιεί κατάλληλα, οφείλει να διασφαλίσει ότι ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις της νομοθεσίας. Σε περίπτωση που ο ραδιοερασιτέχνης δεν μπορεί να διασφαλίσει τις απαιτήσεις ζητά τον έλεγχο του εξοπλισμού από Ραδιοηλεκτρολόγο Α’ ή Β’ και λαμβάνει σχετική βεβαίωση.

3. Σε περιπτώσεις εγκατάστασης εξοπλισμού με δυνατότητες πέραν των επιτρεπομένων ορίων συχνοτήτων και ισχύος είναι υποχρεωτική η προμήθεια και εγκατάσταση (ενσωματωμένα στις συσκευές ή χωριστά) διατάξεων ρύθμισης και οργάνων ελέγχου (για τον αποτελεσματικό έλεγχο της ισχύος εξόδου των πομπών, της συχνότητας εκπομπής τους και των στάσιμων κυμάτων των κεραιών) με ακρίβεια μέτρησης καλύτερη από 10% με σκοπό την διαφύλαξη των προβλεπομένων ορίων.

4. Ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει να συντηρεί τον ραδιοεξοπλισμό του σταθμού συμπεριλαμβανομένων και των παρελκομένων του και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία του σταθμού.

  • 31 Μαΐου 2011, 04:05 | Απόστολος Ιωαννίδης , SV1WA

    Σχετικά με το 19.3

    Γιατί να χρειάζεται όργανο μέτρησης στασίμων κυμάτων και δή με τόση ακρίβεια; Τα ακριβά όργανα αυτού του τύπου έχουν ακρίβειες περίπου +/- 10% .
    Μέτρηση ισχύος με ακρίβεια 10% είναι δύσκολα επιτεύξιμη. Οργανα που δίνουν τέτοια ακρίβεια (και μόνο σαν ποσοστό της μέγιστης ισχύος που μπορούν να μετρήσουν) κοστίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ. Η τακτική βαθμονόμηση παλμογράφων είναι επίσης δαπανηρή. Ακρίβεια μέτρησης ισχύος +/- 15-20 % ή αλλοιώς +/- 0,6- 0,8dB θα ήταν πιό ρεαλιστική.

    Η ακρίβεια μέτρησης συχνότητας δεν πρέπει να είναι χειρότερη απο μερικά ppm (Μερη/εκατομμύριο) ή συνολικά +/- 1ΚΗz . Ακρίβεια μέτρησης συχνότητος 10% δέν έχει νόημα.

  • § 1 Οι ραδιοερασιτέχνες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ραδιοεξοπλισμό και κάθε άλλου είδους εξοπλισμό που είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού και των λοιπών σχετικών διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας ιδίως των διατάξεων για τις κατασκευές κεραιών, την ασφάλεια και την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα.

    § 4 Ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει να συντηρεί τον ραδιοεξοπλισμό του σταθμού συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων παρελκομένων του και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία του σταθμού.

    Προτείνεται, για να μην υπάρξει παρερμηνεία, να γίνει «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗ» και στα δύο σημεία.

  • 26 Μαΐου 2011, 17:45 | Παναγιώτης Χριστόπουλος /sv1acw

    Συμφωνώ με τα σχόλια του “Σωτήρη Παπ” καθ’ όσον αυτά αντανακλούν το πνεύμα που θα πρέπει να διέπει τον Κανονισμό, όπως σχολιάζω στο άρθρο 1 του παρόντος προσχεδίου.

  • 24 Μαΐου 2011, 21:10 | κωνσταντίνος

    Ένα θέμα που θα πρέπει να τύχει μελέτης είναι και ο ακριβής καθορισμός του είδους του εξοπλισμού που θα πρέπει να προμηθευτούν οι ραδιοερασιτέχνες.
    Εν όψει του αναλογικού switch-off το 2012, πολλές από τις διαθέσιμες συχνότητες θα διατεθούν για τα προγράμματα ψηφιακής εκπομπής από ΕΡΤ και DIGEA. Ο εξοπλισμός για τα πρότυπα MPEG 4 ή όποια άλλα επιλεγούν στο μέλλον είναι πολύ περιορισμένος, με κίνδυνο να δημιουργηθεί μια κλειστή αγορά που λίγους μόνο θα ωφελήσει …

  • 21 Μαΐου 2011, 13:18 | Σωτήρης Παπ

    Αν και ίσως κουραστικό, αισθάνομαι την υποχρέωση να ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ και στην ΕΠΑΝΑ-ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ την θέση μου σχετικά με το
    εν λόγο άρθρο 19 και συγκεκριμένα την Παρ. 1.2 !!!

    Στους ορισμούς όλων των μέχρι τώρα νόμων (αλλά και επί του προγενεστέρου σχεδίου, βλ. http://www.opengov.gr/yme/?p=347 Αρθρ2, παρ.3) σχετικών με την ‘υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη» αναφέρεται πάντα (όπως και οφείλεται άλλωστε) ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι «Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ,… κλπ)!

    http://www.opengov.gr/yme/?p=1654
    <>

    Είναι σαφέστατο ότι εξ’ορισμού ο ραδιοερασιτέχνης επιτρέπεται, αν όχι οφείλει, ΝΑ ΕΡΕΥΝΑ τις τεχνικές/τεχνολογικές μεθόδους στο πλαίσιο της ραδιοερασιτεχνικής δραστηριότητάς του!
    Παρ’ότι στην σημερινή εποχή μας η πλειοψηφεία αρκείται στην αγορά ενός η περισσοτέρων έτοιμων ραδιερασιτεχνικών συσκευών, & κεραιοσυστημάτων, τις οποίες ουδέποτε ούτε θα τροποιήση, αλλά ούτε καν θα επιχειρήσει να επισκευάσει η έστω ελέγξει για την διαρκεί σωστή λειτουργεία τους (ως οφείλει στην πραγματικότητα), υπάρχουν (η καλύτερα, υπάρχουμε) αρκετοί συνάδελφοι που δεν έχουμε αποποιηθεί πλήρως το μέρος της πιθανής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, όπως αναφέρεται στον ορισμό της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη!
    Άλλωστε ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ & ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΜΠΩΝ, ΔΕΚΤΩΝ, ΚΕΡΑΙΩΝ, κλπ συστημάτων που ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ με αυτές πάντα στα πλαίσια του ραδιοερασιτεχνικού διεθνώς κατοχυρωμένου πλαισίου, ΩΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ!!!

    Αρκετοί μάλιστα ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, αυτό το βασικό κομάτι (ΕΡΕΥΝΑΣ -ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ) του ραδιοερασιτεχνισμού το «αγαπάμε» ιδιαιτέρως, και ίσως εξ’αυτού του δίνουμε περισσότερο βάρος! Σαφέστατα πρώτιστο μέλημά μας είναι η γενικότερη τήρηση των σχεδιαστικών κανόνων κανόνων που απαιτούνται διεθνώς γιά την διαφύλαξη της σωστής λειτουργείας όλων των αντιστοίχου αντικειμένου συσκευών, αφού άλλωστε πολλοί από όσους εμπράκτως ασχολούνται με την ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ εξ’ιδίων ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ που χρησιμοποιούν, είμαστε ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ) με σπουδές ακόμα και στο εξωτερικό!!! αλλά και ΠΟΛΥΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΩΣ των συστημάτων εκπομπής λήψης!!!

    Εξ’αυτών προτείνω, σην ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1.2 του παρόντος άθρου, να διασαφανηστεί ότι:

    ————
    «Ο ραδιοερασιτέχνης μπορεί ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ, ΚΑΤΣΚΕΥΑΖΕΙ η τροποποιεί τον εξοπλισμό του ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ αυτού, με ΙΔΙΑ ΕΥΘΥΝΗ τήρησης, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των απαιτούμενων ελαχίστων προδιαγραφών & τεχνικών γιά συστήματα ραδιοεπινοινωνείας, εφ’όσον έχει τουλάχιστον τα απολύτως απαραίτητα εργαστηριακά όργανα βασικών μετρήσεων ΥΣ (σημ. απαιτείται εδώ μια ελαχίστη αναφορά σε έστω τα βασικά, πχ κλπ). Η χρήση των ιδιοκατασκευών & τροποποιημένων συσκευών παλαιοτεράς η νεωτέρας τεχνολογίας είναι ελεύθερη εντός πάντα των πλαισίων των ραδιοερασιτεχνικών ζωνών εφ’όσον αυτές δεν δημιουργούν ανεπιθύμητες παρεμβολές.
    Σε περίπτωση αναφοράς από άλλους ραδιοερασιτέχνες η υπηρεσίες πιθανών παρεμβολλών οφείλεται η άμεση παύση λειτουργείας της ιδιοκατασκευής η τροποποιημένης συσκευής & προ πιθανής επαναλειτουργείας της απαιτείται ο περαιτέρω έλεγχός της & πιθανή επισκευή, από κατάλληλα εξοπλισμένο ραδιοηλεκτρονικό εργαστήριο που θα εκδώσει βεβαίωση σωστής λειτουργείας.»
    ————–

    Τα ανωτέρω (ΕΙΔΚΟΤΕΡΑ ΔΕ ΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ «ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΡΑΔΙΟΛΗΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ 1′ η Β’) τα αναφέρω ως ένα δείγμα του πως θα μπορούσε να είναι η παρ. 1.2 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρήσιμη & επιτυχής τελικώς στην διαφύλαξη της καλής λειτουργείας των μηχανημάτων των Ραδιοερασιτεχνών, λόγω του ότι ΩΣ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ απολύτως τίποτα σε σχέση με ιδιοκατασκευές & τροποποιημένα (κατ’εμέ χειρότερη περίπτωση) μηχανήματα, ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ έναν ‘Χ’ ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ α’ η Β’, ΟΤΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ RF ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, αλλά & τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις σε συστήματα RF ιδιαιτέρως, ΩΣΤΕ Η ΟΠΟΙΑ «βεβαίωσή’ τους ΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ, η έστω κάτι παραπάνω από έναν οιονδήποτε, πλήρως όμως εξοπλισμένο εργαστηριακά (όπως προανάφερα), ραδιοερασιτέχνη!

  • 19 Μαΐου 2011, 20:41 | Σαρρης Τασος

    Aντιθετα, ειναι παραλογο να γινεται καποιος Ραδιοερασιτεχνης (μεγαλη κατηγορια), χωρις καποιου εισαγωγικου τυπου εξετασεις, αρα ελλειψη στοιχειωδους γνωσης ραδιοθεωριας/κανονισμων.
    Εξαλου η πολιτεια δινει το δικαιωμα χωρις εξετασεις να εκπεμπει κανεις νομιμα (CB). Αυτο δεν φτανει;

  • 19 Μαΐου 2011, 07:58 | ηλιας

    το να δινεις εξετασεις για ερασιτεχνης ειναι τουλαχιστο φαιδρο
    μια επιτροπη να ελεγχει μοναχα την ασφαλεια των πομπων για τον χρηστη και τους γυρω