Άρθρο 9 Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1.Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Το έργο αυτό, μπορεί να πραγματοποιείται και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά, διαθέτουν κατάλληλη υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων ή εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού.

2. Για τον παραπάνω σκοπό, κάθε Δήμος, ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήμους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονομική ενίσχυση, για τη δημιουργία καταφυγίων. Καταφύγια αδέσποτων ζώων μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργούν και τα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης των ζώων συντροφιάς και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν.604/1977 (ΦΕΚ Α 163) και ΠΔ 463/1978 (ΦΕΚ Α 96) .Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους, ασκείται από την αρμόδια Γενική Δ/ση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύμφωνα με τους όρους και τις προβλέψεις του άρθρου 12 του ν.604/1977, με προσαύξηση των προβλεπομένων στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού διοικητικών προστίμων από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου.

4. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση, ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με την περίπτωση η του άρθρου 2, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.

6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους, μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από νόμιμα λειτουργούσες φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία.

7. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα συντροφιάς που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό και εμβολιασμό.

8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται, με την απ’ ευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα, έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο. Σ΄ αυτήν την περίπτωση υιοθεσίας, απαγορεύεται η διατήρηση ή/και παραμονή των ζώων αυτών, σε καταφύγια εκτός Ελλάδος.

9. Ζώα συντροφιάς, ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων που διατηρούν οι Δήμοι, ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, ως την συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση.

10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

11. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, που ασκούν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την παροχή υπηρεσιών με προσωρινό ή μόνιμο τρόπο. Οι στειρώσεις, μπορεί να πραγματοποιούνται και σε κινητές εγκαταστάσεις κατάλληλες για άσκηση κτηνιατρικών πράξεων που κατέχουν/διαθέτουν οι προαναφερόμενοι κτηνίατροι. Για τις κινητές εγκαταστάσεις παροχής κτηνιατρικών πράξεων χορηγείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που προβλέπονται στην απόφαση του ΥπΑΑΤ που εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου αυτού. Στους εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μπορεί να διατίθενται και οι εγκαταστάσεις των γραφείων των Δ/νσεων, Τμημάτων και των αρμοδίων υπηρεσιών Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, για την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε συνεργασία με κτηνίατρο που έχει πιστοποιηθεί. Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα, αφού προηγηθεί τρίμηνη ειδοποίηση και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

12. Σε κάθε Δήμο, με απόφαση του Δήμαρχου, δημιουργείται πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που εδρεύουν στο Δήμο, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες, δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

13. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις επιτρεπόμενες μεθόδους ευθανασίας, τους όρους λειτουργίας των κινητών εγκαταστάσεων πραγματοποίησης στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

14. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση στους Δήμους, από την αρμόδια Περιφέρεια, άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς που προβλέπονται στο ν. 604/1997(ΦΕΚ Α 163) «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων» και στο Π.Δ. 463/1978(ΦΕΚ Α 96) «Περί των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων», να τίθενται νέοι ή/και πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων και να καθορίζεται ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των ήδη λειτουργούντων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

15. Με όμοια κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζεται ο Δήμος που επιχορηγείται για τη δημιουργία καταφυγίου, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 3 Απριλίου 2011, 19:37 | ΕΥΜΟΡΦΙΑ

    ΣΤΟ ΑΘΡΟ 9 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΖΟΝΤΑΙΖΩΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΩΝΤΟΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • 3 Απριλίου 2011, 17:05 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 4……ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

    Δηλαδή γέρικα, άρρωστα (πχ, διαβητικά) και ανάπηρα (πχ.μονόφθαλμα) που δεν θα υιοθετούνται ή δεν τα αναλαμβάνουν σωματεία (ευ)θανατώνονται; Με λίγα λόγια τα καταφύγια/κυνοκομεία των Δήμων θα λειτουργούν ως προθάλαμοι (ευ) θανάτωσης; Γιατί να μην διατηρούνται στη ζωή; Αν ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε να μαζέψει μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα 150.000 ΕΥΡΩ,

    http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2163%3A———-150000—-&catid=35%3Ageneralnews&Itemid=67

    γιατί μέσω αυτής της διαδικασίας -φορολόγησης δημοτών/νοικοκυριών ανά 1 ΕΥΡΩ- να μην διατίθεται αυτό το ποσό για την διατήρηση στη ζωή αυτών των ζώων;
    Αν η μέριμνα και η προστασία ζώων δεν αφορά πρωτίστως ζώα ηλικιωμένα και άρρωστα, πως αντιλαμβάνεται ο Νομοθέτης την έννοια «Προστασία ζώων»; Μόνο τα αρτιμελή, υγιή και νεαρά ζώα έχουν δικαίωμα στην ζωή; Τα άλλα θα (ευ)θανατώνονται; Όλα τα ζώα έχουν ΙΣΟ δικαίωμα στην ζωή.
    Επίσης οι Δήμοι να έχουν δικαίωμα να ανακοινώσουν αγγελίες για την συλλογή δωρεών από δημότες για συγκεκριμένα ζώα. Με αυτή την διαδικασία θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα του κόστους συντήρησης αυτών των ζώων.

  • 3 Απριλίου 2011, 17:33 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Οι Δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε μηνύσεις κατά ατόμων που κακοποιούν ή παρενοχλούν επανενταγμένα αδέσποτα κατόπιν έγγραφης στοιχειοθετημένης καταγγελίας πολίτη. Πολλοί πολίτες κακοποιούν , παρενοχλούν ή προβοκάρουν αδέσποτα. Όταν αυτά βρίσκονται πλέον εν αμύνει ο δράστης τα καταγγέλλει ως «επιθετικά». Μέχρι σήμερα όσες φορές έχουμε καταγγείλει πιστοποιημένη κακοποίηση επανενταγμένου στο Δήμο ζητώντας να προβεί σε μήνυση ή έστω απλής σύστασης , λάβαμε την απάντηση ότι αυτό δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του Δήμου. Δηλαδή, η περισυλλογή και απομάκρυνση ενός ζώου υπάγεται στις αρμοδιότητες ενός Δήμου με Πρόγραμμα Αδέσποτων, αλλά η κακοποίηση του ζώου αγνοείται και δεν προβλέπεται από τον Νόμο;

  • 3 Απριλίου 2011, 16:23 | ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

    Παραγραφος 10 : Χρηζει διευκρινισεων και βελτιωσεων για να ΜΗΝ δινεται «αλλοθι» για μαζικες εξοντωσεις… Ειμαι δημοτης Πειραια. Ο Πειραιας ειναι λιμανι, ολη η πολη ενα απεραντο λιμανι (ο κατεξοχην λιμενας, από το Ικονιο έως την Ακτη Ξαβεριου, το Πασαλιμανι, Φρεαττυδα, Ζεα, Πειραϊκη …και …και…) Τα σκυλια κυκλοφορουν ελευθερα στην πολη και βρισκουν την φροντιδα που δικαιουνται από την ιδιωτικη πρωτοβουλια… Η παραγραφος ουσιαστικα επιβάλλει ΕΞΟΡΙΑ (το λιγοτερο) των αδεσποτων από τον Πειραια… Η θεση του Δημου ποια ειναι???

  • 3 Απριλίου 2011, 16:52 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 12. Σε κάθε Δήμο, με απόφαση του Δήμαρχου, δημιουργείται πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που εδρεύουν στο Δήμο, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες, δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

    Ο όρος «συμβουλευτική» επιτροπή δεν προκαθορίζει ότι αυτή η επιτροπή θα έχει ΚΑΙ αρμοδιότητες επίβλεψης του Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων του κάθε Δήμου. Η συμμετοχή των δύο μελών φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων σε αυτή την επιτροπή πρέπει να έχει ρόλο και αρμοδιότητα ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ του Προγράμματος. Μόνο έτσι θα υπάρξει διαφάνεια στη σωστή λειτουργία του Προγράμματος και της εφαρμογής του Νόμου. Οι αρμοδιότητες των μελών των φιλοζωικών σωματείων ή ενώσεων να μην αφαιρεθούν από αυτά στο νέο Νόμο

    Προτείνουμε:
    Η πενταμελής επιτροπή να αντικαταστήσει απλά την τριμελή επιτροπή της

    ΥΑ 280239/12-11-2003 ΦΕΚ 1712/19.11.2003

    Άρθρο 7
    Επιτροπές

    1.Για την επίβλεψη εφαρμογής του προγράμματος (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό, αποθεραπεία, υιοθεσία, επανένταξη), συστήνεται επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος από τον Δήμο που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του προαναφερομένου προγράμματος σύμφωνα με τον Ν. 3170/2003….

  • 3 Απριλίου 2011, 16:32 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.

    Η αμέλεια είναι ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τον ΑΚ οφείλει ο ιδιοκτήτης ζώου που το έχασε να δηλώσει την απώλειά του σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν δεν το πράξει να έχει κυρώσεις και να του επιβάλλεται πρόστιμο. Προκειμένου να παραλάβει το ζώο του πίσω να απαιτείται να προσκομίζει το βιβλιάριο υγείας του ζώου και την δήλωση απώλειας που έχει κάνει στο ΑΤ της περιοχής του.

  • 3 Απριλίου 2011, 16:21 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Άρθρο 9 § 7. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα συντροφιάς που υιοθετούνται, σημαίνονται άμεσα ηλεκτρονικά και καταγράφονται στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού και του οριστικού ιδιοκτήτη τους και υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό και εμβολιασμό.

    Προτείνουμε :
    ΟΛΑ τα ζώα που βρίσκονται στα (δια)δημοτικά καταφύγια/κυνοκομεία μέχρι την επανατοποθέτηση τους στο φυσικό περιβάλλον ή την υιοθεσία τους να σημαίνονται ηλεκτρονικά αμέσως μόλις μεταφερθούν/εισαχθούν στα καταφύγια/κυνοκομεία και να τηρούνται βιβλία (ή καρτέλες) εισαχθέντων και εξερχομένων ζώων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια για την παραμονή και το μέλλον του αριθμού των αδέσποτων ζώων κάθε καταφύγιου/κυνοκομείου.

  • 3 Απριλίου 2011, 15:34 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    Υιοθεσία ζώων από (δια)δημοτικά καταφύγια/κυνοκομεία

    Να μην δίνονται από καταφύγια δήμων ζώα κάτω των πέντε (5) ετών προς υιοθεσία σε άτομα άνω των 60 ετών. Στο απώτερο μέλλον δύναται αυτά τα άτομα προχωρημένης πλέον ηλικίας να μην είναι σε θέση είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω μη καλής φυσικής κατάστασης να φροντίσουν το ζώο. Τότε αναγκαστικά το ζώο (σε προχωρημένη ηλικία πλέον) θα καθιστάτε πάλι αδέσποτο ή θα επιστρέφεται στο καταφύγιο του Δήμου όπου λόγω ηλικίας δύσκολα δεν θα μπορεί να δοθεί για υιοθεσία πάλι. Τότε θα εφαρμόζεται ο Νόμος περί μη επανατοποθέτησης του στο φυσικό του περιβάλλον λόγω ηλικιακής ανικανότητας για επιβίωση. Άτομα άνω των 60 ετών να μπορούν να υιοθετήσουν ένα νεαρό ζώο, εφόσον υπογράψει το συμβόλαιο υιοθεσίας ΚΑΙ ένα νεότερο μέλος της οικογένειας με την υποχρέωση και δέσμευση ότι θα αναλάβει το ζώο σε περίπτωση ανικανότητας ή θανάτου του ατόμου. Άτομα άνω των 60 ετών να μπορούν να υιοθετούν μόνο ζώα άνω των πέντε ετών. Αυτό εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

  • 3 Απριλίου 2011, 14:29 | Katsigianni Eleftheria

    Να υπάρχει έλεγχος και κυρώσεις από το υπουργείο:
    -για την μη υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας αδέσποτων ζώων από τους δήμους.
    -ετήσιος απολογισμός του φιλοζωικού έργου του κάθε δήμου στο ευρύ κοινό (καθώς κάποιοι δήμοι αντί να περιθάπτουν τα αδέσποτα τα εξοντώνουν με φόλες, είναι πολύ πιο οικονομικό. . .) και κυρώσεις όταν δεν υλοποιείται

    Επιβράβευση δήμων – κίνητρα για προγράμματα:
    -συνεργειών δήμων και φιλοζωικών καθώς και προγράμματα υιοθεσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό
    -καθορισμός προδιαγραφών υποδομών κυνοτροφείων δήμων από το νομοσχέδιο
    -τακτικούς ελέγχους αυτών

  • 3 Απριλίου 2011, 14:16 | Μυρσίνη Θεοδωρή

    Στην παράγραφο 1, παρακαλώ να προστεθεί το δικαίωμα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, απο ιδιώτες και μέλη φιλοζωϊκών σωματείων, στο χώρο της οικείας τους ή άλλο ιδιωτικό χώρο μέχρι την αποθεραπεία τους ή/και υιοθεσίας τους, με κριτήριο οι χώροι να πληρούν τους όρους ευζωϊας. Τα καταφύγια είναι γεμάτα με τεράστια οικονομικά προβλήματα, καθώς πολλοί Δήμοι δεν πληρώνουν το ποσό που οφείλουν, κι έτσι είναι αναγκασμένα τα σωματεία να πληρώνουν απο την τσέπη τους και να μην μπορούν να αναλάβουν άλλα ζώα.

    Όλη η παράγραφος 10 δε με βρίσκει σύμφωνη. Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον εφόσον αυτά δεν είναι επιθετικά και είναι αποθεραπευμένα θα πρέπει να δύναται να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο που ωφελεί την ευζωϊα του ζώου. Δυστυχώς η παράγραφος 10 εν έτει 2011 και ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξης του φιλοζωϊκού πνεύματος στη χώρα μας, είναι αναχαιτιστική σε αυτό, καθώς η απαγόρευση επανένταξής στους εξής χώρους, προδίδει την παλιά ελληνική νοοτροπία, οτι το αδέσποτο ζώο είναι επικύνδινο και βρώμικο.

    Η παράγραφος 14 είναι παντελώς ασαφής. Παρακαλώ να γίνουν σαφή τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται τροποποιήσεις ή προσθέσεις νέων όρων για τη λειτουργία των καταφύγιων καθώς και παροχής άδειας ίδρυσης καταφύγιων απο την αρμόδια Περιφέρεια στο Δήμο. Δεν μπορεί να γίνονται αυθαίρετα τροποποιήσεις δυσχεραίνοντας το έργο των καταφύγιων, χωρίς να έχουν οριστεί σαφή κριτήρια πρώτα.

    Τέλος να συμπεριληφθεί παράγραφος που θα οριοθετεί ανα χρόνο, ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ενίσχυσης στα καταφύγια απο τους Δήμους και σαφή κριτήρια για τυχόν τροποποιήσεις του χρηματικού ποσού. Οι Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στην καταβολή του χρηματικού ποσού, θα πρέπει να λαμβάνουν πρόστιμο απο το οποίο θα επωφελούνται τα θιγμένα καταφύγια και φιλοζωϊκά σωματεία.

  • 3 Απριλίου 2011, 11:45 | νικολεττα ρουσσου

    Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς σύμφωνα με την περίπτωση η του άρθρου 2, ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

    συγγνωμη για να καταλαβω…..φευγει η ευθυνη απο το δημο για την συντηρηση και αγωγη του εκαστοτε περιστατικου και μεταφερεται στις φιλοζωικες,οι οποιες κανουν οτι μπορουν με τα λιγοστα χρηματα απο τους πολιτες του ιδου του δημου που δεν φροντιζει τα αδεσποτα της επικρατειας του και ποιος θα ειναι ο ρολος του δημου αφου οι φιλοζωικες θα ειναι αυτες που θα εχουν τηνβ ευθυνη του ζωου?και πια ειναι η ανιατη ασθενεια που δεν μπορει να γιατρευτει?μια χαρα αναρωνουν τα ζωα με τη σωστη αγωγη και φροντιδα,τα γραφω αυτα γιατι ξερω τι θα ακολουθησει,θα κανουν ευθανασιες στα ζωα σωρηδον με τη δικαιολογια της ανιατης ασθενειας και του τραυματισμου του…ξερετε τι ομορφα μπορουν να εχουν στα αρχεια τους τετοια χαρτια κτηνιατρου..αλλωστε δεν θα μπορεσει κανεις να αποδειξει το αντιθετο.

  • 3 Απριλίου 2011, 00:43 | Α. Θ.

    Η άποψη ότι μπορούν ελεύθερα ξένοι κτηνίατροι να έρχονται και να στειρώνουν ζώα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας δήθεν εθελοντικά καθιστά τη χώρα μας τουλάχιστον τριτοκοσμική, όπως βέβαια και το ίδιο το γεγονός της ύπαρξης τόσων αδέσποτων ζώων. Καταρχάς ποιος ελέγχει ουσιαστικά εάν είναι όντως εθελοντική η συμμετοχή των αλλοδαπών κτηνιάτρων; Επιπλέον γιατί δεν συμμετέχουν και Έλληνες κτηνίατροι σε τέτοια προγράμματα; Τα θέματα της άσκησης του κτηνιατρικού επαγγέλματος στην Ευρώπη είναι δυσθεώρητα αυστηρά σε βαθμό που σχεδόν σε εμποδίζουν να ασκείς το επάγγελμα. Ιδιαίτερα στην Άγγλία από όπου προέρχονται και τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Έρχονται κατόπιν στην Έλλάδα όπου κανείς δεν τους ελέγχει, στειρώνουν ζώα ανεξέλεγτα κατα το δοκούν και επιστρέφουν πίσω και κατηγορούν τους Έλληνες ότι είναι αγροίκοι. Δυστυχώς έτσι είναι. Τα σωματεία αυτά θα μπορούσαν να συνεργάζονται με τοπικούς συλλόγους και οπωσδήποτε να ελεγχονται αυστηρά κατά την άσκηση της δραστηριότητας και οικονομικά. Επιπλέον πρέπει να συνεργάζονται και με Έλληνες κτηνιάτρους σε εθελοντική βάση και σίγουρα να πέρνουν άδειες. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι Έλληνες κτηνίατροι αλλά και ευαισθητοποιημένοι που θα ήθελαν να βοηθήσουν. Επιτέλους ας προστατέψουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος. Αμφιβάλλω πραγματικά αν η δραστηριότητα είναι σε εθελοντική βάση αφου κάποιοι ασχολούνται μόνιμα με αυτό το θέμα και όχι μόνο για γάτες και σκύλους αλλά και με τα γαϊδούρια και άλλα. Δεν πρέπει να θεωρούμε πως έρχονται για να μας σώσουν. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν λόγο σε τέτοια θέματα εφόσον αυτοί πρακτικά αδιαφορούν και δημιουργείται το έδαφος για τη δράση τους.

  • 2 Απριλίου 2011, 23:42 | nikildv

    Για την παράγραφο 8:υπάρχουν καταφύγια εκτός Ελλάδος που δέχονται να φιλοξενήσουν ζώα και να τους βρουν ιδιοκτήτες (μπορεί να είναι καταφύγια που έχουν ζώα συγκεκριμένης ράτσας κτλ).Αν το καταφύγιο είναι πιστοποιημένο δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απαγορεύεται.

  • 2 Απριλίου 2011, 22:02 | Μάρα Ν.

    Για την παράγραφο 10: Ο ορισμός «Χώρος υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας» μπορεί ευκολότατα να καταλήξει σε «Σαντορίνη και Υδρα χωρίς γάτες, αλλά με παραπάνω κατσαρίδες».
    Επίσης, για τους αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει και το παράδειγμα της Ρώμης http://goeurope.about.com/cs/rome/a/rome_cats.htm.
    Τα σκυλιά της Ακρόπολης που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι άλλο ένα παράδειγμα ήρεμης συνύπαρξης κατοίκων-τουριστών και αδέσποτων.
    Δεδομένου δε ότι οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση από γάτες -έστω και όπου είναι πολυπληθείς- ίσως κάποια μέτρα να πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε περιπτώσεις σκύλων που έχουν δημιουργήσει άγρια αγέλη, ένας διαχωρισμός, δηλαδή.

  • 2 Απριλίου 2011, 21:55 | Ματθαίος

    Για την παράγραφο 5 του άρθρου.

    Κανένας ιδιοκτήτης που ενδιαφέρετε για το ζώο του δεν θα αμελήσει να δηλώσει ότι το έχασε, για παραπάνω από 24 ώρες! (εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών βέβαια που η βάση δεδομένων του Υπουργείου δεν θα λειτουργεί…)

    Συνεπώς, κάθε ζώο το οποίο δεν έχει δηλωθεί εντός 24 ωρών (το ΠΟΛΥ) ως χαμένο, σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του το εγκατέλειψε και άρα θα πρέπει να τιμωρηθεί για εγκατάλειψη!

    Μην δίνετε πάτημα για περισσότερες εγκαταλείψεις….

  • 2 Απριλίου 2011, 20:23 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10 ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ?ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΕΡΗ?ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ?ΚΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ?Η ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ?Η ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΑ ΦΥΛΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ?ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ.ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΚΥΛΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ (ΕΚΤΟΣ ΙΣΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟ)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ,ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΑΡΕΜΕΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ.

  • 2 Απριλίου 2011, 20:09 | sandy zouzaneas

    δεν βγαζει νοημα να απομακρυνονται ζωα απο αρχαιολογικουσ χωρους, τουριστικους προρορισμους, νοσοκομεια κτλ. ετσι απλα, κρυβουμε το προβλημα κατω απο το χαλι. υπαρχουν ζωα που ο χωρος της Ακροπολης, παρκα, αεροδρομια, λιμανια,ολοκληρες ιστορικες γειτονιες ειναι το σπιτι τους. Συμβιωνουν αρμονικα και εχουν εκει τους ανθρωπους που τα φροντιζουν. Θεωρω απαραδεκτο να μεταφερθουν. σε περιπτωση που δεν βρισκουν το δικο τους σπιτι, πρεπει να μενουν στον χωρο που ξερουν. η επενενταξη σε αγνωστα μερη ειναι επικινδυνη γιατι αντα θα ερχονται αντιμετωπα με εχθρικους ανθρωπους και αλλα ζωα που δεν θα επιτρεψουν καινουρια μελη. οι δημοι υποχρεουνται στην συσταση υπηρεσιας περισυλλογης και φροντιδας αδεσποτων. Σε αντιθρτη περιπτωση, να υπαρχει ποινικη ρητρα.

  • 2 Απριλίου 2011, 20:32 | ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ
    ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ
    ΣΕ ΑΜΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΛΟΥ.(ΑΚΟΜΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
    ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΕΛΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ). ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η
    ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ κα ΜΑΚΡΗ. ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ
    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ
    ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ
    ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
    ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΤΟ Σ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΙΜΕΝΗ ΡΥΘΙΣΗ ΣΑΣ & ΤΙς ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ
    ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ -ΕΦΟΣΟΝ ΤΥΦΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ
    ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ, ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ
    ΜΠΑστουνια τους.
    Ακομη αδιαφορειτε για την υποβαθμιση του φυσικου και πολιτιστικου περιβαλλοντοσ εφοσον
    πολλα αδεσποτα βρισκουν καταφυγιο σε αρχαιολογικους χωρους και υπαρχουν και διαμαρτυριες
    εφορειων αρχαιοιτητων και σχετ. νομοθεσια η οποια παραβιαζεται με το υπο ψήφιση
    νομοσχέδιο. (24 ΠΑΡ. 1 & 6 Σ.) ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
    ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ-ΑΚΟΜΗ & ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ- ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΥΧΝΑ.ΤΕΛΟΣ
    ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΔΡΑΚΟΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΓΛΚΗΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ
    ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΛ. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ
    ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΠΙΘΑΝΩΣ, ΖΩΑ
    ΕΦΟΣΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ
    ΠΕΡΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ & ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ & ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΒΕΒΑΙΑ
    ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
    επιτιθεναι σε ανυποψιαστους και αθωους πολιτεσ.
    Τελος αδιαφορειτε προκλητικα για τη δημοσια υγεια εφοσον δεν υποχρεωνετε τους Δημους να
    επιβαλλουν αυτηρα χρηματικα προστιμα στους ιδιοκτητεσ ζωων που δεν μαζευουν τα
    περιττωματα τους.
    ΖΗΤΟΥΜΕ , ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, Η
    ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ
    ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ κος ΚΑΜΙΝΗΣ,
    ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.
    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ , ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ
    ΑΠΟΨΕΙΣ.

  • 2 Απριλίου 2011, 18:38 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Πρέπει να διαγραφεί η τροπολογία για τους τους αρχαιολογικούς χώρους.Τι πάει να πει ότι δεν μπορεί ένα αδέσποτο ζ.ωο να κυκλοφορεί σε αρχαιολογικούς χ.ωρους.Είμαι κάτοικος της περιοχής Ακροπόλεως που υπάρχουν δεκάδες αδέσποτα σκυλιά τα οποία ταίζονται με μέριμνα των κατοίκων της περιοχής.Αν απομακρυνθούν απο την περιοχή τα αδέσποτα που θα καταλήξουν?Στο κάτω κάτω οι περισσότεροι επισκέπτες της περιοχής έχουν φιλική διάθεση απέναντι στα σκυλάκια τα οποία έχπουν γίνει ως κ η μασκότ της περιοχής.Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απομακρυνθούν τα αδέσποτα της Ακρόπολης.

  • 2 Απριλίου 2011, 10:29 | Athena

    Σχετικά με την παράγραφο 10:
    Δεν επιτρέπεται η επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας…Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΛΛΙΠΗΣ. ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ…

  • 2 Απριλίου 2011, 08:59 | Σάντρα Πυροβέτση

    Παράγραφος 10 του άρθρου 9
    <>
    Τί ακριβώς σημαίνει αυτό; Αν δηλαδή είναι μεγάλος ο πληθυσμός των αδέσποτων στην περιοχή από την οπόια περισυνελλέχθησαν, τί θα γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Θα επανατοποθετούνται σε άλλη περιοχή;
    Κάτι τέτοιο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους: Το ζώο εφόσον κατάφερε να επιβιώσει σε κάποια περιοχή είναι γιατί έχει μάθει να βρίσκει τροφή στη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περιοχή και επίσης έχει ενταχθεί στην αγέλη της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ περιοχής. Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν αν επανατοποθετηθεί αλλού, να μην καταφέρει να επιβιώσει… Επίσης είναι ακόμα πιθανότερο να επιχειρήσει να επιστρέψει στην αρχική του περιοχή (τα σκυλιά έχουν αυτή τη δυνατότητα λόγω εξαιρετικά ενεπτυγμένης όσφρησης).
    Επίσης αυτή η μέθοδος έχει και άλλα προβλήματα κοινωνικοπολιτικής φύσεως, όπως π.χ.: Τα δικά μας πολλά αδέσποτα θα τα φορτώνουμε στον διπλανό Δήμο ή χωριό;;; Και θα είναι αυτό κοινά αποδεκτό; Λογικά και πρακτικά αδύνατον.

    <>
    Αυτή η πρόταση (εξαιρουμένων των αυτοκινητόδρομων και αεροδρομίων) ότι είναι μη ρεαλιστική. Γιατί ουσιαστικά αναφέρεται σε όλη την Ελλάδα…! Ποιά θα είναι λοιπόν η τύχη αυτών των ζώων που έχουν την τάση να συχνάζουν σε αυτήν την κατηγορία περιοχών; Τί θα γίνονται; Γιατί ακόμη και να απομακρύνονται και να επανατοποθετούνται σε άλλη περιοχή, είναι απολύτως φυσιολογικό να επιχειρήσουν να επιστρέψουν και πάλι πίσω (όπως αναφέρω και παραπάνω). Και όσον αφορά τους χώρους τουριστικής επισκεψιμότητας, είναι απλά ακατόρθωτο: Τα ζώα ΠΑΝΤΑ θα μαζεύονται σε τέτοιες περιοχές, διότι απλούστατα ΕΚΕΙ υπάρχει τροφή.

  • 2 Απριλίου 2011, 02:07 | Socrates V

    Το πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων αφορά (και πάλι) μόνο σκύλους ή θα επεκταθεί εντέλει και στις γάτες;

  • 2 Απριλίου 2011, 02:58 | Socrates V

    Τα ζώα είτε είναι σκύλοι είτε γάτες δεν μένουν ποτέ στον ίδιο χώρο. Επίσης, αν επανατοποθετήσεις σκύλο ή γάτα σε άλλο χώρο απ’ αυτόν που έζησε, θα προσπαθήσει να επιστρέψει εκεί που ζούσε. Πώς λοιπόν θα μείνουν μακριά από σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ; Και για ποιο λόγο, αφού, λχ, ζώα σε σχολεία ή νοσημευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ζώα θεραπείας (http://www.sapt.gr/) και λοιποί δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να υιοθετήσουν κάποια αδέσποτα .
    Επίσης, με ποιον τρόπο θα υποχρεωθούν όλοι οι δήμοι ανά την επικράτεια να εφαρμόσουν πρόγραμμα; Θα υπάρξουν κυρώσεις για τους δήμους; Θα εφαρμόζεται με διαφάνεια ή τα αδέσποτα θα εξαφανίζονται;
    Τι προβλέπεται για την σίτιση και την προληπτική κτηνιατρική φροντίδα των ζώων (αποπαρασίτωση/εμβολιασμός) μετά την επανατοποθέτησή τους;
    Για παράδειγμα, το πρόγραμμα σίτισης του Δ.Α. αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο στα χαρτιά και δεν ταςΐζονται με έξοδα του δήμου ούτε τα αδέσποτα που βρίσκονται χρόνια στο ίδιο σημείο…..
    Επίσης, πώς θα προωθηθούν για υιοθεσία αν, εφόσον δεν καταλήξουν στο καταφύγιο κάποιου σωματείου, επανατοποθετηθούν;

    Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν ενεργά φιλοζωικά σωματεία σε κάποιον δήμο;

    Προβλέπεται οι δήμοι να καταρτήσουν συμβάσεις με ΣΩΣΤΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟΥΣ εκπαιδευτές για να διορθώσουν τυχόν προβληματικές συμεπριφορές;

    Όσον αφορά τα επικίνδυνα ζώα λόγω επιθετικότητας, πλην της ευθανασίας, υπάρχει και η διόρθωση συμεπριφοράς. Σε όλο το νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία μνεία για αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά τα ζώα.

    Τέλος το εκάστοτε πρόγραμμα θα λειτουργεί μόνο σε ώρες γραφείου και θα υπάρχει το απόλυτο κενό μεταξύ 6 το απόγευμα και 8 το πρωί, ΣΚ και αργίες, όπως γίνεται τώρα;

  • 2 Απριλίου 2011, 01:49 | Υρια Λιονακη

    ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ? ,,,,,, ΖΩΑ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΠΤΟΝΤΑΙ & ΤΑΙΖΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ ?
    ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΖΩΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΕΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΥ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΖΩΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΠΡΟΑΥΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΟΥΒΙ.
    ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΙΛΑΜΕ, ΟΤΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ? ,,,,,,,,,,,

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΥΡΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΓΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ – ΠΑΡΑΦΡΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ,,, ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΛΩΝ ΕΜΑΣ ΔΙΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ .. ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΕ ΠΟΥ ??? …
    ΜΕΤΑ ΛΥΠΗΣ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΕΣΕΙΣ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ, ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙ??????
    ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΤΕ ΣΕ ΒΕΒΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΡΓΟ Ή ΜΗ …. ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ? ……….
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ,,,,,,,
    ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ
    ΖΩΟΦΙΛΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ – ΑΘΗΝΑ

    ΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΠΟΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΤΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ !!
    ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Ή ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Η΄ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΛΠ. …….. Φανταζόμαστε πως ουτε και αυτο γνωρίζετε !!!

    Λυπούμαστε πολύ !!!!

  • 1 Απριλίου 2011, 23:54 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ «Ο ΑΡΓΟΣ»

    12. Σε κάθε Δήμο, με απόφαση του Δήμαρχου, δημιουργείται πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που εδρεύουν στο Δήμο, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες, δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

    Σε Δήμους όπου δεν υπάρχουν σωματεία να δύναται μέλη της πενταμελούς επιτροπής να είναι άτομα από τοπικές φιλοζωικές ομάδες με δράση και ενεργό έργο.

  • 1 Απριλίου 2011, 23:42 | Μαρία

    Συμφωνα με την παράγραφο 4, αν π.χ. βρεθεί ένα τυφλό σκυλί καιδεν βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει(που είναι σίγουρο οτι δεν θα βρεθεί)
    θα το θανατώσετε; Νιώθω ότι αυτοί οι νόμοι είναι για να μας χαιδέψουν τα αυτιά γιατί καταφύγιο σημαίνει χώρος που καταφεύγει κάποιος για προστασία.Θα πρεπει δηλαδή κάποιος πλούσιος φιλόζωος να βρεθεί για να πληρώσει πανσιόν.

  • Προτείνω να προωθηθεί η ιδέα της φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων απο τους δημότες των δήμων που υπάρχουν. Η ύπαρξη των αδέσποτων είναι ανθρώπινο δημιούργημα και οι πολίτες αν δεν συμμετέχουν για τη διαχείριση του προβλήματος δεν θα δραστηριοποιηθούν ποτέ και οι ίδιοι για την απαλοιφή του. Δεν θα κατακεραυνώνουν όποιον βλέπουν να ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα το ζώο του και είτε πλουτίζει απο αυτο είτε τα πετάει στον πρώτο κάδο σκουπιδιών που βρίσκει. Γιατι να πληρώνει ένα ζώο τη στενομυαλιά ενός πολίτη. Η ασυλοποίηση ξέρουμε τρελαίνει τα ζώα. Οι προηγούμενες στρατηγικές διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, η ασυλοποίηση και η επανένταξη τους, είχε αρνητικά και μοιραία πολλές φορές αποτελέσματα για τα ίδια τα ζώα, αποτυγχάνοντας στο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ως προς τα σημαντικά θέματα της εγκατάλειψης, της στείρωσης και της κακοποίησης.
    Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης, περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως τονίζουν τις προηγούμενες αποτυχημένες πρακτικές. Αυτή τη στιγμή τα καταφύγια είναι υπερπλήρη αδυνατώντας να αναλάβουν άλλα περιστατικά, ενώ το πρόβλημα διαιωνίζεται με την ύπαρξη αστείρωτων ζώων στους δρόμους, και τις ελάχιστες υιοθεσίες των αδεσπότων.

    Η λύση σε όλα αυτά μπορεί να δοθεί μέσα από τον κομβικό συνδυασμό ενεργοποίησης τόσο των δήμων όσο και των πολιτών, πιστεύοντας ότι μόνο με τέτοιες συνεργασίες θα υπάρξουν ορατά και πρακτικά αποτελέσματα στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.
    Οι ρόλοι & οι αρμοδιότητες κατανέμονται ως εξής:
    • Ο Δήμος θα διαθέσει ένα χώρο μέσα στο Δημαρχείο όπου ο δημότης θα ενημερώνεται για το πρόγραμμα φιλοξενίας και εφόσον ενδιαφέρεται, θα συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο/ αίτηση προσωρινής φιλοξενίας ενός αδέσποτου ζώου.

    • Οι φιλοζωικές θα παραλαμβάνουν τα ερωτηματολόγια και θα επικοινωνούν με τους υποψηφίους ανάδοχους για περαιτέρω διευκρινήσεις και ενημέρωση του ενδιαφερόμενου πολίτη. Σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές της περιοχής, θα βρίσκουν ποιο αδέσποτο ζώο θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, ανάλογα με το προφίλ και τους τυχόν περιορισμούς του αναδόχου. Στη τελική φάση, θα υπογράφεται το συμβόλαιο φιλοξενίας, όπου θα συναποφασίζονται οι αρμοδιότητες αναδόχου, του φιλοζωικού σωματείου/εθελοντή και του Δήμου. Το ζώο θα καταγράφεται και θα παραδίδεται στον ανάδοχο.

    • Ο Δήμος μαζί με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής θα συνεχίσουν έχουν το ρόλο της υποστήριξης του ζώου όπως αυτός ισχύει και τώρα ως προς την κτηνιατρική περίθαλψη.

    • Οι φιλοζωικές οργανώσεις / εθελοντές θα αναλάβουν την ενημέρωση της ανάδοχης οικογενείας περί ευζωίας του ζώου και την προώθησή του για υιοθεσία.

    • Ο Δήμος και οι φιλοζωικές οργανώσεις / εθελοντές θα συνδράμουν σε προωθητικές ενέργειες του προγράμματος, γνωστοποιώντας το στους δημότες. Η προωθητική καμπάνια μπορεί να συμπεριλαμβάνει αφίσες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με την αφιλοκερδή συμμέτοχη γνωστών φιλόζωων προσωπικοτήτων, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    • Ο Δήμος και οι φιλοζωικές οργανώσεις θα συνδράμουν στη περαιτέρω εξεύρεση χρηματικών πόρων για το πρόγραμμα μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες.

    • Ο Δήμος και οι φιλοζωικές οργανώσεις θα συνδράμουν στη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων του προγράμματος σε πανελλαδικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον πρόκειται για μια καινοτόμα προσέγγιση διαχείρισης αδέσποτων και η Ε.Ε. ενθαρρύνει και προωθεί τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών διακρατικά.

    • Ο ενεργός πολίτης θα επιβραβεύεται για τη συνδρομή του με την κάρτα του ενεργού δημότη που θα συνδέεται με προνομία που απορρέουν από την ενεργή συμμέτοχη του στα κοινά της πόλης του (π.χ. έκπτωση σε τοπικά καταστήματα, μπονους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαιδευση, μικρο χρηματικο ποσο για αμοιβη που θα μπορούσε να επανενταξει κα άτομα περιθωριοποιημένα όπως αποφυλακισμένους αλλα και ανέργους λόγω της κρίσης). Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνονται οι έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και της ενεργής δραστηριοποίησης στη διαχείριση των προβλημάτων μιας τοπικής κοινωνίας.

    Μπορείτε να δείτε πως λειτουργούμε το πρόγραμμα φιλοξενιών ζώων και φιλοξενιών αλληλεγγύης εδω: http://prostatevo.blogspot.com/p/blog-page.html

  • 1 Απριλίου 2011, 22:15 | βαγγελης

    Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να τροποποιηθεί και αυτός
    ο νόμος που υπάρχει, γιατί χρειάζεται μετά το 2003 τροποποιή-
    σεις, έτσι ώστε οι κυρώσεις που προβλέπονται να είναι αυστη-
    ρότερες. Πρέπει να προσδιορίζονται τα φυσικά πρόσωπα, επ’
    ονόματι των οποίων επιτρέπεται να γίνει η σήμανση του ζώου συ-
    ντροφιάς, η καταγραφή και η έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρονι-
    κής σήμανσης, καθώς και η έκδοση διαβατηρίου για τη
    μετακίνησή του.
    Συγκεκριμένα, κατά παράβαση του Κανονισμού 998 του 2003
    της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Νέα Δημοκρατία επέτρεψε στα φι-
    λοζωικά σωματεία να ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ των αδέσποτων
    ζώων και στη συνέχεια να τα υιοθετούν και τελικά να τα εμπο-
    ρεύονται παράνομα.»..
    ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ 18-1-2010 ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.

    ΤΑ ακριβως αντιθετα ψηφιζονται τωρα.ευγε στο υπουργειο και στην υπουργο.α και μην ξεχαστουμε.αφου τα ζωα δεν θα μπορουν να επανεντασονται πουθενα ευκαιρια η για ευθανασια η για ταξιδακια στο εξωτερικο……. ευγε και παλι στο υπουργειο

  • 1 Απριλίου 2011, 21:25 | Ermioni Giannakou

    Να προβλευθουν κυρωσεις για τους δημους που δεν αναλαμβανουν τις ευθυνες τους (κατι που οσοι ασχολουνται ενεργα με αδεσποτα ζωα γνωριζουν πολυ καλα οτι ειναι συνηθισμενο φαινομενο-απαραδεχτο)… ισως θα επρεπε αυτος που θα γραψει το νομο να συνεργαστει με εμπειρους φιλοζωους η κτηνιατρους γιατι 4 μηνων σκυλι ειναι ακομη μωρο οποτε αυτα που διαβασα δεν ειναι λογικα.

  • 9. Ζώα συντροφιάς, ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων που διατηρούν οι Δήμοι, ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, ως την συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση.
    ———–
    Σχόλιο:Ειναι προτιμότερο να διαμένουν σε σπίτια εθελοντών σε συνεργασία με το καταφύγιο/ κτηνίατρο τα μικρά ζώων γιατί χρειάζονται πολύ φροντίδα και κοινωνικοποίηση, σε καταφύγιο ίσως αποβεί μοιραίο λόγω ασθενειών εκτος αν ο κτηνίατρος είναι πραγματικά φιλόστοργος. Εξίσου εάν ενα ζώο εχει φιλοξενηθεί σε εσωτερικό χώρο και ειναι κατάλληλο για υιοθεσία, καλό ειναι να δίνεται ενα περιθώριο ικανό για να υιοθετηθει με σωστή προώθηση στο ιντερνετ και στην πόλη. Εαν πχ ένα ζώο είναι πολύ χαλαρό και χαδιάρικο ίσως κινδυνεύει έξω ενώ ένα άλλο ισως έξω είναι καλύτερα.

    10. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

    —–
    Σχόλιο: Το πρόβλήμα προκύπτει για πυκνοκατοικημένες περιοχες όπως το Κεντρο Θεσσαλονίκης με σχολεία αθλητικά κέντρα νοσοκομεία και πολύ τουρισμό. Σε αυτές τις περιοχες που θα επανατοποθετούνται τα ζωα???
    Το συνολο του δημου θεσσαλονικης ανήκει σε αυτην την κατηγορια και θα δημιουργηθουν προβλήματα με παρόμοιες πόλεις.
    Εξίσου πως θα διασφαλιστει οτι τα αφηθεντα ζώα θα μείνουν στην άλλη περιοχη? Τα σλυλια και γατιά που έμαθαν μια περιοχή συνηθίζουν να γυρίζουν πίσω….

    Α.Κουλουκουρη για την Μ.Κ.Ο.Psychanimal

  • 5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.
    ——–
    Σχόλιο: Εάν ο ιδιοκτητης αμέλησε να τα δηλώσει ως απωλεσθέντα (σε ενα ιδανικό σύστημα που λέιτουργει πάντα και ειναι εύκολα προσβάσιμο σε άτομα καθε ηλικίας)τότε μηπως ειναι καλύτερα να μην του επιστραφουν παρα κατόπιν σοβαρου ελέγχου ή και καθόλου??? Ποιός εγγυάται οτι δέν τα έχασε κακόβουλα?
    Φυσικά μπορεί να μην γνωρίζει που να το δηλώσει πράγμα που μας ξαναφέρνει στην ενημέρωση.

    6. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή ή έχουν πλέον αποθεραπευθεί, καθώς και τα προερχόμενα από παράδοση από τον ιδιοκτήτη τους, μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από νόμιμα λειτουργούσες φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία.

    —–
    Σχόλιο: Πολύ καλή κίνηση, το θέμα που προκύπτει ειναι ποιός θα πληρώνει το μικροτσιπ τους μια και καθε αγγελία θα πρεπει να το αναφέρει.Θα θεωρουνται ζώα του δημου? θα είναι υπο την αιγίδα σωματειου ή ΜΚΟ???
    Και κατι πρακτικό, πολλα σωματεια φιλοξενουν τα ζωα σε σπίτια εθελοντών που καταλήγουν να έχουν πανω απο τα 2 προβλεπόμενα, μήπως θα ηταν καλό να δημιουργηθεί μια εξαίρεση για όσους ειναι δηλωμένα μελη- σπίτια φιλοξενίας ( foster homes) σε σωματεία ή εταίροι σε φιλοζωικές ΜΚΟ ή εθελοντές??? Έτσι δεν θα έχουν προβλήματα με το υγειονομικό.

    A.Kουλουκουρη για το Psychanimal ΜΚΟ

  • 1 Απριλίου 2011, 17:31 | Παπαδοπούλου Πολυξένη

    • Στα δημοτικά καταφύγια πως θα ελέγξετε τον αριθμό των ζώων που περισυλλέγονται και μπαίνουν με αυτά που βγαίνουν; Οι καταγγελίες είναι άπειρες για καταφύγια τα οποία ανήκουν σε δήμους.
    • Οι δήμοι πρέπει να υποχρεούνται να κάνουν πράγματα προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό το αίσχος με τα αδέσποτα. Καταρχήν να δεχθούν επιτέλους τον εθελοντισμό κατά τον οποίο όποιος πολίτης βρίσκει ζώο περιπλανώμενο να μπορεί να το πηγαίνει ελεύθερα στο κέντρο στειρώσεων ,να στειρώνεται,να μπαίνει μικροτσιπ ,να περιθάλπεται. Η άλλη παράμετρος είναι τα ιδιόκτητα ζώα …πρέπει να γίνει καμπάνια για την στείρωση και το μικροτσιπ από το Υπουργείο σε εθνικά ΜΜΕ. Και οι δήμοι να αναλάβουν τις ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεις ιδιόκτητων ζώων,έστω και με κριτήρια φορολογικής δήλωσης των ιδιοκτητών.
    • Αν θέλετε πραγματικά να γίνουμε μια χώρα πολιτισμένη ως προς την επαφή μας με τη φύση και δη προς τα ζώα ,πρέπει να προβλέψετε ότι για τα πρώτα 5 π.χ. χρόνια της εφαρμογής του νόμου η στείρωση και το μικροτσιπ παρέχεται από τους δήμους εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Λόγω οικονομικής κρίσης πολλοί θα τα εγκαταλείψουν και θα εντείνουν το πρόβλημα. Επίσης δεν θα συμμορφωθούν με αποτέλεσμα όση δουλειά γίνεται στο δρόμο για τα αδέσποτα να ακυρώνεται με την συνεχή και ταυτόχρονη εγκατάλειψη κουταβιών ,μικρών γατιών αλλα και ενήλικων ζώων ,όπως γίνεται αυτήν την στιγμή παντού στην ΕΛΛάδα. Οι προσπάθειες των ανθρώπων που στειρώνουν τόσα χρόνια αδέσποτα πάνε στον βρόντο επειδή οι ιδιοκτήτες την ίδια στιγμή εγκαταλείπουν τις γέννες των δικών τους ζώων ή εγκαταλείπουν αστείρωτο το δικό τους.Κ.Αποστολάκη η στείρωση ενός ζώου με τις εξωφρενικές τιμές πολλών Ελλήνων κτηνιάτρων καθώς και η τιμή του μικροτσιπ κάνει τελείως απαγορευτική την εφαρμογή του νόμου και ακυρώνει τα όποια αποτελέσματά του.
    • Τι ποινές προβλέπονται για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται; Η εμπειρία χρόνων δείχνει ότι λίγοι δήμοι εφάρμοσαν τον νόμο 3170/2003.
    • Τα πρόστιμα από την εφαρμογή του νόμου θα επιστρέφουν για στειρώσεις και περιθάλψεις των ίδιων των ζώων;
    • Όσο αφορά τον εθελοντισμό ….επειδή μπορεί ,ίσως και αν τύχει να είναι Έλληνας κτηνίατρος του επιτρέπει ο νόμος να στειρώνει και να χειρουργεί εθελοντικά, ή είναι για ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους μόνο η άδεια;
    • Ξέρουμε όλοι ότι ζώα με λεϊσμανίαση θανατώνονται. Επίσης γνωρίζουμε ότι πολλοί κτηνίατροι χορηγούν θεραπευτική αγωγή για ιδιόκτητα ζώα με λεισμανίαση και τα ιδιόκτητα δεν θανατώνονται.Άρα ο νόμος της θανάτωσης των ζώων με λεισμανίαση ισχύει μόνο για τα άτυχα ζώα που εγκαταλείφθηκαν. Δεδομένου ότι η λεισμανίαση ΔΕΝ θεωρείται μεταδοτική για τον άνθρωπο με βάση έρευνες κορυφαίων επιστημόνων ,δεδομένου ότι λεισμανίαση δεν παθαίνουν μόνο οι σκύλοι αλλά και πολλά άγρια ζώα της Ελληνικής πανίδας, προτίθεστε να καταργήσετε έτσι ώστε μελλοντικά να αποφευχθούν χιλιάδες θάνατοι αθώων ζώων μόνο και μόνο επειδή δεν αγαπήθηκαν από ανθρώπους και εγκαταλείφθηκαν;
    • Εύχομαι να λειτουργήσει ο νόμος ,αν και στην Ελλάδα πια είμαστε όλοι τόσο απογοητευμένοι όχι μόνο για τους νόμους αλλά και την εφαρμογή τους .

  • 1 Απριλίου 2011, 16:55 | Άννα

    Και εγώ πιστεύω πως είναι θανάσιμο λάθος να φεύγει το ζώο απο το καταφύγιο όταν γίνει 4 μηνών! Θεωρήτε ακόμα κουτάβι και είναι αδύνατο να επιβιώσει έξω στον δρόμο.
    Επίσης έχετε εξαιρέσει ως χώρους διαμονής αδέσποτων όλους τους χώρους που ζούν αδέσποτα όπως νοσοκομεία,σχολεία κ.α
    Μου φαίνεται πως αυτή η απόφαση εξυπηρετεί πιο πολύ όλους όσους ¨ενοχλούνται¨με τα αδέποτα μέσα στις κατοικημένες περιοχές.
    Δηλαδή που να πάνε,στα βουνά για να τα φωλιάσουν πιο εύκολα;

  • 1 Απριλίου 2011, 16:13 | Κατερινα Πανανού

    δεν συμφωνω με την παραγραφο 9 και 10. Αφου δηλαδη θα περασουν 4 μηνες ενα κουταβι(στην ουσια)που δεν γνωριζει απο αυτοκινητα θα ειναι ετοιμο να γυρισει στους δρομους? ολοι γνωριζουμε οτι υπαρχουν οδηγοι που τρεχουν ακομη και σε στενους δρομους και επισης δεν υπαρχουν παντου φιλοζωοι. θα γεμισει ο τοπος πτωματα πατημενων,δηλητηριασμενων ζωων…Εφοσον απαγορευεται λοιπον να επανατοποθετουνται ζωα σε παρα πολλους χωρους που αναφερονται στην παραγραφο 10 απομενουν οι γειτονιες ή τα βουνα….!!!!
    Γνωριζω οτι υπαρχουν καποια συνεργεια διορισμενα απο τον δημο και πηγαινουν τα ζωα και τα αφηνουν στις ερημιες. Ναι μπορει να ανηκουν στα διοικητικα ορια του δημου αλλα πως θα εχουν προσβαση σε φαγητο και νερο? οσα επιζησουν θα γινουν αγριμια και θα αρχισουν να επιτηθονται σε ανθρωπους και αλλα ζωα απο καποιο σημειο και μετα και θα προκυψουν αλλα προβληματα. υπαρχει λοιπον ενα κενο που οπως ολοι γνωριζουμε ο «Ελληνας» θα το εκμεταλευτει και θα βρει τη λυση που τον βολευει. γνωμη μου λοιπον θα ειναι να γινει λιγο πιο σαφες το κομματι αυτο και να υπαρξουν καποιοι περιορισμοι για τους δημους. Το φυσικο περιβαλλον του σκυλου ειναι διπλα στον ανθρωπο απο τη στιγμη που τον εξημερωσε και τον εμαθε να ζει διπλα του. Πανω απ ολα θα πρεπει να αλλαξει η νοοτροπια του Ελληνα και να αναπτυχθει το αισθημα της φιλοζωιας του. Δεν εχουν δικαιωμα στη ζωη μονο οι ανθρωποι αλλα ολα τα οντα που εφτιαξε ο Θεος. Και επειδη περπατανε στα 4 και δεν εχουν την ικανοτητα να μιλησουν και να πουνε αυτα που θελουν δεν σημαινει οτι ειναι υποδιαιστερα μας. Μαλλον θα επρεπε να φτιαχτουν μεγαλυτερα και καλυτερα καταφυγια που να μην ειναι κολαστηρια βεβαια και να φιλοξενουνται τα ζωα εκει.Και θεσεις εργασιας θα «ανοιξουν» και δεν θα γεμισουν οι δρομοι με αδεσποτα. Επανατοποθετηση μπορει να γινεται σε οσα ζωα κρινεται οτι μπορουν να επιβιωσουν στους αφιλοξενους ελληνικους δρομους ή σε περιοχες που υπαρχουν φιλοζωοι σε πλειοψηφια.Και αυτο μπορει να κριθει αναλογα με την περιπτωση του καθε ζωου. Καλα ειναι να φροντισουμε να μην υπαρξουν αλλα αδεσποτα ή τουλαχιστον να τα λιγοστεψουμε αλλα ας μεριμνησουμε για τα ηδη υπαρχοντα γιατι δεν ειναι και λιγα. Και στο κατω κατω εμεις οι ιδιοι οι πολιτες αυτης της χωρας, ειμαστε υπευθυνοι για τη δημιουργια τοσων ζωων που βρισκονται αυτη τη στιγμη στους δρομους. Ας φροντισουμε λοιπον να διορθωσουμε τα λαθη μας οχι ομως εις βαρος των ζωων……

  • 1 Απριλίου 2011, 15:57 | Μαρία

    Θεωρώ λάθος το να απομακρύνονται τα αδέσποτα απο σχολεία,αθλητικά κεντρα ,νοσοκομεία κ.α.
    Ξέρετε πόσα αδέσποτα έχουν σωθεί βρίσκοντας στέγη σε αυτούς τους χώρους;
    Ξέρετε πόσοι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους φροντίζουν τα αδέσποτα;
    Π.χ στο γυμνάσιο της γειτονιάς μου μια φιλόζωη καθηγήτρια έχει 5 αδέσποτα σκυλιά με τα σκυλόσπιτα τους,σε περιφραγμένο χώρο μέσα στο σχολείο.Τα οποία τα δένει μόνο όταν λειτουργεί το σχολείο και τις υπόλοιπες ώρες είναι ελεύθερα. Είναι υγιειή γιατί τα εξετάζει κτηνίατρος.
    Απο την στιγμή που δεν υπάρχουν καταφύγια και σπίτα να υιοθετήσουν τα σκυλιά το να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους τους προσφέρει και μια παραπάνω ασφάλεια απο το να βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές.
    Φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι απο φώλες και αυτοκίνητα αλλά δεν βρίσκεται σπίτι πάντα για τα ημίαιμα σκυλιά.

  • 1 Απριλίου 2011, 15:39 | Διδώ Μαγκριώτη

    «12. Σε κάθε Δήμο, με απόφαση του Δήμαρχου, δημιουργείται πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που εδρεύουν στο Δήμο, με σκοπό την διατύπωση προτάσεων και λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.»
    Εδώ οφείλει να διευκρινιστεί ότι αν στον Δήμος δεν υπάρχει φιλοζωικό σωματείο, τότε ο εν λόγω Δήμος δεν απαλάσσεται από την δημιουργία ανάλογης συμβουλευτικής επιτροπής και ότι οφείλει πάντα να διατηρεί πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα καθότι οι περισσότεροι δήμοι χρησιμοποιούν ως πρόφαση την οικονομική κρίση και δεν διαθέτουν πρόγραμμα στείρωσης και περίθλαψης για τα αδέσποτα ζώα.
    (Δήμος που πάντα είχε πρόγραμμα στείρωσης και μήνες τώρα δεν λειτουργεί είναι ο Δήμος Κηφισσιάς)

  • Σχετικά με την παρ. 4 θα πρέπει να οριστούν ΑΥΣΤΗΡΑ κάποιες παράμετροι όπως> α.τι εννοούμε ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΖΩΟ. Από προσωπικής πείρας ώς ενεργής εθελόντριας διαπίστωσα ότι η άγνοια των πολιτών &η παντελής έλλειψη παιδείας στο θέμα της διαχείρισης ενός ζώου, οδηγεί τους πολίτες σε καταγγελίες οι οποίες μόνο τραγελαυκές χαρακτηρίζονται αλλά στο τέλος οδηγούν ένα ζώο στο θάνατο.

    Γίνονται καταγγελίες γιατί ένα σκυλί γαύγισε σε ένα περαστικό , γιατί ένα σκυλί δάγκωσε ένα πόδι που το κλώτσησε, γιατί ένα γατί νιαούρισε όταν πήγαν να του πάρουν το φαγητό. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΕ ΑΥΤΆ ΤΑ ΘΈΜΑΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ από μια υπηρεσία που διαχειρίζεται εκατονταδες περιστατικά!
    ======================
    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ θα πρέπει να ελέγχεται ξανά δεδομένης της διπλής τους ανευθυνότητας(α. γιατί έχασε το ζώο του, β.γιατί δεν το δήλωσε)
    ======================
    Στη παρ.10 αναφερεται οτι «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας»

    Με αυτο το σκεπτικο επισημα δεν μπορουν να επανενταχθουν τα ζωα πουθενα. Ο καθε ενας που δεν επιθυμει ζωα στη γειτονια του θα επικαλειται αυτη τη παρ.
    =======================

  • 1 Απριλίου 2011, 14:18 | vaggelis

    δυστηχως επαναφερετε τον μπογια.επανενταξη δεν θα μπορει να γινει αφου απαγορευται γενικως να επανενταχθουν, τα κοινοκομεια ειναι χωρος προσωρινης διαμονης,διαχειρηση δινεται στα σωματεια κατα παραβαση ευρωπαικων κανονισμων.θα αντιδρασουμε με ολα τα νομμιμα μεσα

  • 1 Απριλίου 2011, 13:55 | Σοφία Λαμπίκη

    Η παράγραφος 10 λύνει τα χέρια στους Δήμους να πετούν τα αδέσποτα στα βουνά και τα λαγκάδια.
    όταν αποκλείετε λιμάνια, σταθμούς συγκοινωνίας, σχολεία, τουριστικους και αρχαιολογικούς προορισμούς, δρόμους ,αθλητικά κέντρα , τί περισσεύει;
    Ας ΄πούμε στα νησιά του Αιγαίου που είναι όλα τα παραπάνω πού θα τα επανατοποθετούν;
    Παρακαλώ να αλλάξει άμεσα η παράγραφος αυτή που θα προκαλέσει πογκρόμ αδεσπότων

  • 1 Απριλίου 2011, 13:26 | Κέλλυ

    Αναφορικά με την απαγόρευση της επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.
    Υπάρχει συγκεκριμένος πληθυσμός ζώων που συνυπάρχουν στην περιοχή της Ακρόπολης και τα φροντίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι και τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής. Τα ζώα αυτά, εάν απομακρυνθούν, το πιο πιθανό είναι να ξαναβρούν το δρόμο τους στο φυσικό τους περιβάλλον, που είναι η γειτονιά της Ακρόπολης.
    Παράλληλα, συνυπάρχουν αρμονικά με τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι μάλιστα έχουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους ιδιαίτερα φιλική διάθεση απέναντι στα ζώα.
    Υποθέτω τα ίδια θα ισχύουν και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
    Εφόσον τα ζώα δεν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και είναι καταγεγγραμένα με την ηλεκτρονική τους ταυτότητα, γιατί να μην συνυπάρχουν με τους τουρίστες? Εφόσον τα ζώα περιθάλπονται και τηρούνται οι κανόνες ευζωίας τους, δεν θεωρώ ότι αποτελούν δυσφήμιση για την Ελλάδα ή όχληση για τους επισκέπτες.
    Προτείνω η εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων και χώρων υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας να διαγραφεί.

  • 1 Απριλίου 2011, 12:10 | ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Με ποια κριτήρια κρίνετε φυσικό περιβάλλον ενός ζώου τον δρόμο? Με ποια λογική δηλαδή τα αδέσποτα που θα στειρώνονται θα ξαναγυρνάνε στον δρόμο? Εκεί δηλαδή είναι ασφαλή????? Και πως θα καταλάβει ένας σκύλος ή μια γάτα τα όρια ενός Δήμου τα οποία δεν θα μπορεί να παραβιάσει ή το ότι απαγορεύεται να σταθεί κοντά σε νοσοκομείο??
    Ποιος νοήμων άνθρωπος τα σκέφτηκε και τα έγραψε όλα αυτά? Εάν αυτός ο οποίος τα έγραψε όλα αυτά ήξερε τι σημαίνει αδέσποτο και φροντίδα προς αυτό σίγουρα θα τα ξανασκεφτόταν προτού τα συντάξει και τα δημοσιοποιήσει! Όταν τα βλέπουμε όλα από ένα κλειστό γραφείο και τρέχουν άλλοι, όλα είναι εφικτά και τέλεια! Ας βγούνε στον δρόμο όλοι αυτοί και ας κινητοποιηθούν για λίγο και μετά ας μας πούνε αν γίνονται όλα αυτά που γράφουνε….

  • 1 Απριλίου 2011, 09:59 | ΑΝΝΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Θα ηταν καλο να φαίνεται πιο εντονη η υποχρέωση των δήμων για την περισυλλογη. Με προσχημα την οικονομική κριση, αρνουνται ξεκαθαρα και πεισματικα να φτιαξουν προγραμμα. Τα περιστατικα δηλητηριασης ζωων με φόλες ακομα και μερα μεσημερι ακομα και μεσα σε φροντιστηρια και σχολεια όπως χθες στον Δημο Λιβαδειας, που πεθαναν 12.30 το μεσημερι εξω απο φροντιστηριο 4-5 σκυλια, απο μαζικες φολες, ειναι πλεον καθημερινο φαινόμενο. Οι Δημοι πρεπει να υποβάλλονται σε προστιμα τοσο για την αρνηση μη τηρησης προγραμματος περιθαλψης και στειρωσεων όσο και για την ευθυνη της στις μαζικες φολες. Ισως ετσι να διορθωθουν λιγο τα πραγματα.

  • 1 Απριλίου 2011, 09:27 | Κ.Π.

    Και ο προηγούμενος νόμος καθόριζε ρητά την ευθύνη των Δήμων. Πόσοι όμως συμμορφώθηκαν; Πολλοί δήμοι όχι μόνο δεν τηρούσαν τα προβλεπόμενα από το νόμο, αλλά δημιουργούσαν πρόβλημα στις φιλοζωικές και τους εθελοντές. Άλλοι δημιούργησαν κυνοκομεία-κολαστήρια όπου αργοπέθαιναν τα ζώα. Και άλλοι απλά μασούλησαν μόνοι τους τα κονδύλια που προορίζονταν για τα αδέσποτα. Ε, και τα αδέσποτα κάποιοι επιτήδειοι τα ξεφορτώνονταν με τις γνωστές μεθόδους (φόλα).
    Πώς θα διασφαλιστεί ότι δε θα γίνουν πάλι τα ίδια; Και κυρίως πώς θα το διασφαλίσετε αυτό στην επαρχία που όλοι ξέρουμε ότι για τους περισσότερους τα ζώα είναι σαν αντικείμενα αναλώσιμα;

  • 1 Απριλίου 2011, 07:33 | nansou

    Νομίζω ότι η διαβούλευση αφήνει ανοιχτά κάποια κενά. Π.χ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 9:
    «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.»

    Τα ζώα που περισυλέγονται από τους χώρους που αναφέρονται που πάνε; Σε κάποιο άλλο σημείο; Και πώς επανεντάσσονται σε χώρο που δεν γνωρίζουν; Πάνε σε καταφύγια; Πόσα να χωρέσουν…

  • 5. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν.

    Πιστευω πως σε αυτο το σημειο ειναι λαθος να απαλλασει τον ιδιοκτητη που δεν εχει δηλωσει/εχει αμελησει να δηλωσει την απωλεια του ζωου διοτι ειναι πατημα για εγκαταλειψη του.Θα πρεπει να γινει συγκεκριμενο το χρονικο διαστημα μεσα στο οποιο θα πρεπει να εχει δηλωθει η απωλεια ενος ζωου περα απο το οποιο θα θεωρειται εσκεμενη εγλαταλειψη!!Στο εξωτερικο(Ευρωπη) ισχυει το ενα 24ωρο.Δεν ειναι δυνατο μετα απο 24 ωρες να μην γνωριζει καποιος αν οντως εχει χαθει το κατοικιδιο του διαφορετικα και παλι ειναι πλημμελης η φροντιδα του και παμε σε περιπτωσεις ταισματος 1-2 φορες την εβδομαδα και τις υπολοιπες ημερες να ειναι μονο του το ζωο κατι που σιγουρα δεν ανηκει στην επιθυμητη ευζωια….(πχ. και αν χυθει το μπωλ με το νερο…θα μεινει για μια εβδομαδα χωρις??)

  • 31 Μαρτίου 2011, 21:24 | Βασίλης Μπακόπουλος

    Δε νομίζω να είδα κάποια αναφορά στην περίπτωση κατά την οποία ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του ζώου το εγκαταλείψει ηθελημένα -επειδή γέρασε ας πούμε ή επειδή αρώστησε. Θα ήταν σκόπιμο να προβλέπεται κάτι και για αυτές τις περιπτώσεις, μια αυτεπάγγελτη μήνυση από την αστυνομία ή το δήμο, αλλά και τακτικοί έλεγχοι στη συνέχεια, ώστε να μην το «ξεφορτωθεί» με άλλον τρόπο.
    Επιπλέον αναρωτιέμαι τι εντολές έχει η αστυνομία -εν όψει μάλιστα και του Πάσχα- όσον αφορά το απαράδεκτο εμπόριο με τα νεογέννητα κοτοπουλάκια και παπάκια, εν είδει παιχνιδιού! για τα παιδιά.
    Δεν θυμάμαι να είδα κάτι σχετικό με αυτό στο συγκεκριμένο νόμο -εκτός κι αν αυτές οι μικρές ζωούλες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του, επειδή ίσως δεν θεωρούνται ζώα συντροφιάς…

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:47 | Μαρία

    Ζώα συντροφιάς, ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων μηνών που δεν έχουν υιοθετηθεί, παραμένουν προσωρινά στα καταφύγια ζώων που διατηρούν οι Δήμοι, ή τα Διαδημοτικά Κέντρα και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, ως την συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων μηνών, έχοντας την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο φυσικό τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασιτισμό, εμβολιασμό και στείρωση.

    Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη, την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, έχουν οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με τους φορείς αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

    Παραμένουν έως 4 μηνών σε καταφύγια και μετά επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον δηλαδή που ακριβώς;Π.χ στα βουνά;Αφού πιο κάτω στο επόμενο άρθρο έχετε αποκλείσει περιοχές που συνήθως υπάρχουν αδέσποτα.

  • 31 Μαρτίου 2011, 18:21 | Μαρία

    Θα στείλετε σχετικά έγγραφα σε όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα; Στο άρθρο δεν αναφέρετε τις κυρώσεις που θα έχουν οι δήμοι στην περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τα καθέκαστα.

    Ευχαριστώ!

  • Σχετικά με το #9.
    Η ηλικία των 4 μηνών ως »όριο» για επανένταξη, αν δεν υιοθετηθούν προσωπικά με βρίσκει αντίθετη.
    Ένα ζώο 4 μηνών είναι μωρό, δεν μπορεί να επιβιώσει στους κινδύνους του δρόμου, ούτε να έχει στειρωθεί.
    Αν ένα ζώο είναι πάνω από 4 μηνών απαγορεύεται να μένει σε καταφύγιο;
    Δυσνόητη η όλη παράγραφος.

    Κλειάννα Μαλαματίνα,
    για το strayshelp.gr

  • 31 Μαρτίου 2011, 17:42 | Μαρία

    Πώς ορίζεται χρονικά ο όρος «προσωρινή φιλοξενία» για σκυλιά, ή γάτες άνω των 4 μηνών;