Με τις διατάξεις του κεφαλαίου Β΄ ρυθμίζονται θέματα επισήμανσης προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, για τα προϊόντα του Παραρτήματος ΙΙ του άρθρου 17.
Αρχική ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΆρθρο 06 – Πεδίο εφαρμογής
Άρθρο 06 – Πεδίο εφαρμογής
- 9 ΣχόλιαΆρθρο 01 – Ορισμοί
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 02 – Εμπορική συναλλαγή
- 6 ΣχόλιαΆρθρο 03 – Τρόπος πληρωμής οφειλόμενου ποσού
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 04 – Κυρώσεις
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 05 – Διασταυρωτικοί έλεγχοι
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 06 – Πεδίο εφαρμογής
- 3 ΣχόλιαΆρθρο 07 – Υποχρεωτική επισήμανση
- 2 ΣχόλιαΆρθρο 08 – Έλεγχος – Κυρώσεις
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 09 – Ρήτρα αμοιβαίας αναγνώρισης
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 10 – Αξιολόγηση – Εξουσιοδοτική διάταξηΆρθρο 10 – Αξιολόγηση – Εξουσιοδοτική διάταξη
- 14 ΣχόλιαΆρθρο 11 – Υποχρεωτική επισήμανση στο κρέας
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 12 – Χρήση αγροτικών ακινήτων
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 13 – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3955/2011 (Α΄89)Άρθρο 13 – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3955/2011 (Α΄89)
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 14 – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2637/1998 (Α΄200)Άρθρο 14 – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2637/1998 (Α΄200)
- 1 ΣχόλιοΆρθρο 15 – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4384/2016 (Α΄ 78)
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 16 – Μετατροπή αναγκαστικών ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμώνΆρθρο 16 – Μετατροπή αναγκαστικών ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών
- 7 ΣχόλιαΆρθρο 17 – Παραρτήματα
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 18 – Μεταβατικές διατάξειςΆρθρο 18 – Μεταβατικές διατάξεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 19 – Καταργούμενες διατάξειςΆρθρο 19 – Καταργούμενες διατάξεις
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άρθρο 20 – Έναρξη ισχύοςΆρθρο 20 – Έναρξη ισχύος
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
24 Μαρτίου 2017, 15:00
Ανοικτή σε Σχόλια έως
24 Απριλίου 2017, 15:00
Εργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
2 Σχόλια 52 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 7968 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης...
- Σχέδιο της κύριας έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA με αντικείμενο τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
- Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ
- Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 12
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 11
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 10
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 9
- Δημόσια Διαβούλευση για το πρότυπο AGRO 8
- Διαβούλευση για τα σχέδια προδιαγραφών που αφορούν στην παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (πρότυπα AGRO 2-5)
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το "Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης" του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (L111/59).
- Τροποποίηση της υπ’ αρ. 8197/90920/22.7.2013 απόφασης για την “Θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος”
- Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΛΓΟ)
- Αγροτικός συνδικαλισμός και άλλες διατάξεις
- Διαβούλευση των όρων διενέργειας διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος της παραγωγής και εμπορίας σπόρων σποράς, κυριότητας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
- Διαβούλευση για αγορά σπόρων του ΕΛΓΟ
- Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας – 5η ομάδα
- ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
- ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
- Χορήγηση άδειας για σκευάσματα φυτοπροστατευτικών προϊοντων
- Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών
- Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία (4)
- Τμήμα Ι: Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία - Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας
- Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπ.Α.Α.Τ.
- Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα
- Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας
- Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία
- Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών
- ΕΘΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
- Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία
- Θεσμικό Πλαίσιο Αγροτικών Συνεταιρισμών
- Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς
- Γεωργικά Φάρμακα
- Σύσταση Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων
- Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις»
- Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα
- Σχέδιο Νόμου "ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ"
Η πτηνοτροφία στην Ελλάδα ήταν παραδοσιακά ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Ο κλάδος της αβγοπαραγωγής έως και την περασμένη δεκαετία χαρακτηριζόταν από βαθμό αυτάρκειας άνω του 85%. Ένας βαθμός αυτάρκειας που σήμερα έχει πλήρως αρνητικά μεταβληθεί και μέρα με την ημέρα φθίνει.
Στο πέρας των τελευταίων 10 ετών ο κλάδος της αβγοπαραγωγής έχει πλέον πληγεί κατάφωρα, χάνοντας σχεδόν το 50% της δυναμικότητάς του. Το 2008 το ζωικό κεφάλαιο ξεπερνούσε τις 5.500.000 όρνιθες αβγοπαραγωγής, ενώ σήμερα μετά βίας ξεπερνά τις 3.000.000.
Εντούτοις, στη διάρκεια των 9 ετών η κατακόρυφη πτώση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας δεν συνδυάστηκε με αντίστοιχη πτώση της ζήτησης του ελληνικού αβγού.
Εκφράζοντας τα παραπάνω διαφορετικά, λέμε ότι παρά την ελεύθερη πτώση της ελληνικής παραγωγής, η οποία συνεχίζεται με επιτάχυνση, το ελληνικό αβγό δεν έλειψε από την αγορά.
Είναι σαφές ότι ο λόγος της μη έλλειψης δεν είναι άλλος από την παράνομη εισαγωγή και σήμανση αβγών (μη σημασμένων-άγραφων, από χώρες είτε της Ε.Ε είτε τρίτες χώρες) με κωδικούς Ελλήνων παραγωγών.
Τα παραπάνω, πέρα από το γεγονός ότι θέτουν σε δοκιμασία την επιβίωση των Ελλήνων παραγωγών (οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία), γεννούν ζητήματα εξαπάτησης του Έλληνα καταναλωτή.
Για αυτούς τους λόγους, θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα για τον κλάδο μας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου της παραγωγής και διακίνησης αβγών στη χώρα μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης ΟΛΩΝ των εισαγόμενων στη χώρα μας αβγών, χωρίς καμία από τις ισχύουσες σήμερα εξαιρέσεις.
Η αναγραφή όλων των ζητούμενων πληροφοριών για τα προϊόντα που κόβονται σε πάγκο ή διατίθενται χύδην, θα προκαλέσει περισσότερη σύγχυση στους καταναλωτές, λόγω του υπερβολικά μεγάλου όγκου πληροφορίας, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι εμφανής και ευανάγνωστη στο κοινό. Αυτή η πληροφορία θα υπάρχει στην ετικέτα που υπάρχει πάνω στα προϊόντα, για την ενημέρωση των λιανοπωλητών (ώστε αυτοί να ενημερώνουν τους καταναλωτές που αναζητούν τέτοια πληροφόρηση).