Άρθρο 8 Καταφύγια αδέσποτων ζώων

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 998/1979 (Α΄ 289), προστίθεται εδάφιο και η παρ. 1 του άρθρου 47Α διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και, στην περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων στην περιοχή ενδιαφέροντος, εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 (Α` 52), μελισσοκομείων, χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας μετά των απαιτουμένων συνοδευτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική ικανότητα της δραστηριότητας, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».

  • 4 Ιουλίου 2020, 12:11 | Αργυρω Παπαχριστοδουλου

    Απαραδεκτο αρθρο που πρέπει αμεσα να απόσυρθει.

    Αντίθετα, πρεπει να δημιουργηθουν δημοτικά κτηνιατρεία, να αναλαβουν οι δήμοι προγράμματα στείρωσης/περίθαλψης.

    Σημαντικό είναι να γινονται ελεγχοι και να επιβάλονται βαρια πρόστιμα στα αμέτρητα περιστατικά παθητικής κακοποίησης που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις και τη δημιουργία νέων αδέσποτων.

    Δεν ειναι λυση η εξορια.

    Τα αδέσποτα είναι απόρροια της ανθρώπινης ανευθυνότητας.

  • 4 Ιουλίου 2020, 12:12 | Αναστασία Αδαμιδου

    Μεγάλη ντροπή. Έλλειψη σεβασμός για την ζωή. Πάμε πίσω στους μεσαίωνες. Και θέλετε και τουρίστες. Ήδη η Ελλάδα τους αφήνει με τις χειρωτερς εντυπώσεις σε αυτό το θέμα. Εη λείπουν ασ φέρουμε και τα υπερ-φωρτωμενα μισοπεθαμεναγαιδουρακιακαι στο Σύνταγμα να ολοκληρώσουμε την εικόνα. ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ.

  • 4 Ιουλίου 2020, 12:20 | ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Πολύ σωστή κίνηση και σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να γίνει ως λύση για τα αδέσποτα, όμορφα διαμορφωμένες δομές φιλοξενίας, με ιδανικές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και όχι σωρεία εκτρώσεων, ενάντια στην φύση των ζώων, με πολλές επιπλοκές και αμφιβόλου αναλύσεις από «ειδικούς» που στην τελική κονομάνε από δωρεές και διάφορα τέτοια χαριτωμένα. Γιατί υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανιδιοτελών ανθρώπων, που στα πλαίσια της «φιλοζωίας» βοηθάνε σθεναρός, αλλά υπάρχουν και μερικά, λίγα επί του συνόλου άτομα, που έχουν κάνει «μαγαζάκια».

  • 4 Ιουλίου 2020, 11:23 | Tzina Jo

    Ειλικρινά λυπάμαι και ντρέπομαι απίστευτα με αυτό το άρθρο!!
    Να κάνουμε καταφύγια στα όρη στα βουνά… αρκεί να μην τα βλέπουν κι ενοχλούνται οι πολίτες?? Αυτή είναι η λύση που προτείνετε, κύριοι και κυρίες στις αρμόδιες θέσεις?
    Να αφήσουμε λοιπον τα ζώα σε περιφραγμένους χώρους πανω στα βουνά (οι βραχώδης περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο δεν μπορεσα να καταλάβω γιάτι είναι προς όφελος των ζωων σύμφωνα με τη δική σας λογική) να πεθαίνουν χωρίς τροφή κι έλεγχο (γιατί κακά τα ψέματα, ξέρουμε ΟΛΟΙ πολύ καλά οτι έλεγχος στη χώρα μας ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχει) αρκεί να μην μας ενοχλούν!! Ποιος θα ελέγχει…. ποιος θα ταίζει…. ποιος θα φροντίζει αυτά τα ζώα πάνω στα βούνα κύριοι? Ο δήμος?? Αυτός ο «δήμος» που σήμερα δεν έχει καν προγράμματα στειρώσεων?? Αυτος ο δήμος που δεν έχει καν ένα δημοτικό κτηνιατρίο ή έστω σύμβαση με κάποιον κτηνίατρο?? Αυτός ο δήμος που αντί να στηρίζει τους πολίτες του, που πράττουν έργο ως εθελοντές, τους κατακρίνει και τους περιγελά?? Αυτός ο δήμος που βρίσκεται κάπου στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα δεν έχει νοιαστεί ουσιαστικά για τα αδέσποτα του? Αυτός ο δήμος που συνήθως δεν έχει καν καταρτισμένο προσωπικό στις θέσεις διαχειρισης των αδέσποτων?? Απο που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε!!!

    Είναι ΝΤΡΟΠΗ εν έτη 2020, σε μια χώρα που θέλει να λέγεται γεννέτηρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας, να τίθονται τέτοια θέματα προς ψήφιση!! ΟΥΤΕ καν να τα σκεφτόμαστε και να τα συζητάμε δεν θα έπρεπε!!!

    Δώστε περισσότερη βαρύτητα στο πως θα δώσουμε στους πολίτες αυτής της χώρας την απαραίτητη παιδεία προς τα ζώα και τη φύση, ώστε να μην υπάρχουν ούτως ή άλλως τόσα αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα και σε δεύτερη φάση συζητήστε με ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά, να σας συμβουλεύσουν και να σας προτείνουν λύσεις που είναι προς όφελος όλων και πάνω απ όλα αυτών που αφορά ο νόμος και τα άρθρα του!!!
    Τα ζώα κυρίες και κύριοι δεν είναι απόβλητα να τα πετάξουμε έξω απ τη ζωή μας και δη σε βραχώδης περιοχές!! Όσα απο κακή τους τύχη έχουν βρεθεί αδέσποτα στους δρόμους χρειάζονται φροντίδα, φαγητό και περίθαλψη, καθώς επίσης να ζουν με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε κάθε έμβιο ον!!! Λυπάμαι ειλικρινά…..

  • 4 Ιουλίου 2020, 11:14 | Γεωργία Διακοπούλου

    Μα πώς το σκεφτήκατε αυτό; Τα καταφύγια είναι χώροι προσωρινής φιλοξενίας των ζώων! Τί κάνετε; Παίρνετε το πρόβλημα από τις πόλεις για να μην το βλέπουμε και άρα να μην υπάρχει; Δε θα είναι εύκολα προσβάσιμα σε κανέναν, ούτε σε εθελοντές, ούτε σε υποψηφίους κηδεμόνες των ζώων. Θα είναι μόνο ευάλωτα και παρατημένα. Δεν είναι δυνατόν το 2020 κάποιος να σκέφτεται κάτι τέτοιο και να προτείνεται να νομοθετηθεί κιόλας! Προσθέτετε προβλήματα, ασχοληθείτε με την ουσία σε αυτό το ζήτημα ζωής και πολιτισμού επιτέλους!

  • 4 Ιουλίου 2020, 11:16 | Βασιλικη

    Έτσι δυστυχώς το πρόβλημα δεν λύνεται. Τα σκυλιά θα συσσωρεύονται και θα ζουν άσχημα .

  • 4 Ιουλίου 2020, 11:13 | Δήμητρα Ποντικάκη

    Είναι τουλάχιστον αστείο μια πρόταση που επι εποχής Σύριζα, η Ν.Δ το κατέκρινε, και φυσικά όλοι οι ενσυνείδητοι πολίτες της χώρας, να το φέρνετε στην επιφάνεια ως νέα πρόταση. Θα μας βρείτε μπροστά σας!!!

  • 4 Ιουλίου 2020, 11:43 | Μαρίνα Μενέξη

    Τα ορθά καταφύγια ζώων πρέπει να πληρούν διάφορες προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων:
    1. Διαρκή κτηνιατρική παρακολούθηση
    2. Επαρκής υδροδότηση και ηλεκτροδότηση
    3. Ανοιχτά στο κοινό για προώθηση των υιοθεσιών των φιλοξενούμενων ζώων
    4. Ανοιχτά στους φιλόζωους εθελοντές προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση των όρων ευημερίας των ζώων (με λύπη γνωρίζουμε όλοι περιπτώσεις δημοτικών κυνοκομείων τα οποία μόνο ως κολαστήρια μπορούν να χαρακτηριστούν)
    5. Προστασία των φιλοξενούμενων ζώων από τυχόν πυρκαγιές και λοιπά φαινόμενα

    Κανένα από τα παραπάνω δε διασφαλίζεται με το παρόν. Η λύση για το θέμα των αδέσποτων δεν πρέπει να προσανατολίζεται στον εγκλεισμό αυτών, αλλά στην υποχρεωτική στείρωση, την υποχρεωτική σήμανση, την προώθηση της φιλόζωης παιδείας, τα βαριά πρόστιμα σε περιπτώσεις αναπαραγωγής ζώων, τις κυρώσεις σε ιδιώτες και Δήμους (ιδανικά και σε ποινικό επίπεδο) εφόσον παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας των ζώων, στην απαγόρευση πώλησης αυτών.

    Με άλλα λόγια, ακούστε και χρησιμοποιήστε εμάς, που βρισκόμαστε κάθε μέρα στους δρόμους και προσπαθούμε για αυτά τα πλάσματα. Η σωστή κρατική εξουσία είναι αυτή που αφουγκράζεται την πραγματικότητα και όχι αυτή που εξ’αποστάσεως αποφασίζει και διατάζει, χωρίς να έχει καν επαφή με την πραγματικότητα. Ακούστε επιτέλους τους επίσημους φορείς των φιλοζωικών οργανώσεων και όχι μία απομονωμένη μερίδα αυτών που βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

  • 4 Ιουλίου 2020, 11:19 | Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών

    Ζητούμε επι της ουσίας την απόσυρση του οικτρού άρθρου 8 του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ διότι η ψήφιση του σημαίνει την εξορία των αδέσποτων ζώων σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:56 | Θεολογια Βασιλειου

    Επρεπε να ειχατε σταματησει το προβλημα εκει ακριβως που γεννιεται. Απο τα δεσποζομενα και κυριως απο τους υποτιθεμενους σκυλους εργασιας που στο 90/100 παραμενουν αδηλωτα, αστειρωτα πχ κηνυγοσκυλα, σκυλια ποιμνιοστασιων. Επρεπε οι αρμοδιες κτηνιατρικες υπηρεσιες να ελεγχουν αυτες τις περιπτωσεις και να επιβαλλουν την αμεση και υποχρεωτικη στειρωση και περιθαλψη αυτων των συγγεκριμενων κατηγοριων απο τις οποιες και προερχονται στη πλειοψηφια τους τα αδεσποτα, επισης και στα ζωα που ζουν σε καταυλισμους… Οχι στην εξορια των αδεσποτων, Ναι στην ριζικη αντιμετωπιση και στη στειρωση.

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:45 | SaveLives 4052

    Εμείς ως εθελοντές που επίσης επιδιώκουμε την προφύλαξη των ζώων,την ηθική αντιμετώπιση τους αλλά κυρίως την προστασία τους από συμφέροντα και κακόβουλα κερδοσκοπικά σχέδια,συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο 8 του ΥΠΑΑΤ και ζητάμε:
    🔺Την δημιουργία νόμιμων δημοτικών καταφυγίων
    🔺Να εφαρμόζεται ο νόμος σχετικά με τις υιοθεσίες των ζώων μέσω των δήμων και των αρμόδιων τμημάτων
    🔺Την στελέχωση των δήμων πέρα της πενταμελους επιτροπής με ειδικούς σχετικά με την διαχειρηση των ζώων κυρίως κτηνιάτρων, εκπαιδευτων,φροντιστων.
    🔺Την συνεργασία των δήμων με φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις που μπορουν να συνδράμουν εθελοντικά στην ομαλή λειτουργία του έργου για την προσωρινή περίθαλψη των αδεσποτων ζώων.
    🔺Την διαφάνεια εκ μέρους των δημων σχετικά με την διαχείριση των αδεσποτων ζώων.
    🔺Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε αεροδρόμια,λιμάνια και σύνορα για την αντιμετωπιση των παράνομων μετακινήσεων ζώων εκτός Ελλάδος.
    🔺Τέλος ζητάμε την εφαρμογή όλων των παραμέτρων του νόμου και την αντιμετωπιση των ζώων ως ζωές που έχουν δικαιώματα και αξία.

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ και ΥΠΟΥΡΓΕ
    Γνωρίζεται καλά πως μέσα από την σιωπή τους τα ζώα φωνάζουν δυνατά για την αδικία που χρονια τώρα συμβαίνει εις βάρος τους.Ας γίνουμε όλοι η φωνή τους και επιτέλους να δικαιωσουμε αυτά τα πλάσματα που το μόνο που ξέρουν να δίνουν είναι αγάπη.Βοηθειστε να τα προστατέψουμε,να αδειάσουν οι δρόμοι από την αδέσποτη ζωή και να ζήσουμε σε μια άλλη πολιτισμένη και όμορφη πραγματικότητα χωρίς αδέσποτα ζώα,χωρις παράνομο εμπόριο,χωρις την εκμετάλλευση τους από τους επιτήδειους.

    Φιλανθρωπική Ζωοφιλικη Περιβαλλοντική Ένωση SaveLives*4052*

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:19 | Σταυρούλα Τσιτογλου

    Απόσυρση του άρθρου 8

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:36 | SAPT Hellas

    Πραγματικά ουδείς από τους φορείς ή μεμονωμένους εθελοντές που επί δεκαετίες προσπαθούν να καλύψουν -με την πολιτεία να μένει απαθή ή και εχθρικό παρατηρητής- τις τεράστιες ανάγκες των αδέσποτων ζώων που εμείς δημιουργούμε με την εγκατάλειψη, την παράνομη εκτροφή και εμπορία, σκύλων και γάτων πώς μπορεί μία ευνομούμενη πολιτεία να εισηγείται την απομάκρυνσή τους σε απομακρυσμένες περιοχές, σε «καταφύγια» που όλοι ξέρουμε ότι στη χώρα έτσι ονομάζονται παρελκυστικά τα σημερινά Ντάχαου για τα ζώα, μακριά από την φροντίδα όσων μπορούν να τα υποστηρίζουν, αλλά και τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσής τους.
    H SAPT Hellas απαρτιζόμενη αποκλειστικά από εθελοντές, εδώ και 15 χρόνια προσπαθεί να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό -παιδιά και ενήλικες- με είσοδο ημίαιμων, πρώην αδέσποτων σκύλων σε σχολικούς χώρους αλλά και θεραπευτική επαφή προς ΑμεΑ, με άδεια από το ΥΠΑΙΘ. Παρακαλούμε ακούστε τους φορείς σαν εμάς. Τους ανθρώπους που αγόγγυστα επιτελούν το έργο που διαχρονικά αμελεί το κράτος. Μην το διανοηθείτε, θα μας βρείτε απέναντι.

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:59 | Μαρια Δεληδημήτρη

    Κλασικά, ακόμα μια τρανταχτή απόδειξη του ότι όσοι νομοθετουν δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο, έχουν κάνει μηδενική έρευνα, δεν έχουν ρωτήσει κανέναν σχετικό με το αντικειμενο φορέα ή ιδιώτη (σωματεία εθελοντών) και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα λίγων και συγκεκριμένων. Το άρθρο θέλει σβήσιμο και ξαναγραψιμο από την αρχη και αυτή τη φορα οχι με προθεση «αντε να το ξεφορτωθουμε και αυτό» αλλά με πρόθεση ουσιαστικής εύρεσης λύσεων στο πρόβλημα. Εν προκειμένω, τι δουλειά έχουν τα καταφύγια σε δασικές εκτάσεις; Δεν είπε κανείς να γίνει καταφύγιο στην πλατεία Συντάγματος, αλλά το να λες επιτρέπεται εκεί, ειναι σα να λες δεν επιτρέπεται αλλού. Να ορίζεται η δημιουργία καταφυγιων υπό την εποπτεία των δήμων και τη συμμετοχή αναγνωρισμενων σωματειων στη ληψη των αποφάσεων για τη διαχείριση τους. Τόσα χρόνια έχουμε πάρει το know how. Και επιτέλους, αφου ειστε ασχετοι, παρτε καποιον νομο από κράτος του εξωτερικού και καντε τον copy paste, δε θα σας παρεξηγησει κανείς. Αυτό το πράγμα που παρουσιάζετε είναι άθλιο, αντισυνταγματικο και πρέπει να αποσυρθεί ΧΘΕΣ.

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:49 | Αγγελική Π.

    Καταπτυστο το άρθρο 8 στο σύνολό του. Αποσύρετε το τώρα.

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:26 | Νικος Ζ.

    Ειναι ντροπη κι αναλγησια.

    Ζηταμε αμεση αποσυρση του αρθρου 8.

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:22 | Κανατσέλος Ορέστης

    Όχι στο άρθρο 8

  • 4 Ιουλίου 2020, 10:13 | Ναυσικά

    Απόσυρση του άρθρου 8 !

    Τα καταφύγια θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στον αστικό ιστό γίνεται. Πρέπει να μπορούν να ελέγχονται και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους εθελοντές (μιας και αυτοί κάνουν όλοι τη δουλειά που θα έπρεπε ο εκάστοτε δήμος να κάνει).

    Να κάνετε υποχρεωτική την στείρωση και το τσιπάρισμα αδέσποτων, δεσποζόμενων και οικόσιτων ζώων.

    Δώστε βάση στην παιδεία για την φιλοζωία και κονδήλια στους δήμους για μαζικές στειρώσεις και τσιπάρισμα με κυρώσεις στην μη τήρηση του νόμου.

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:45 | Αννα ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ Φροιξου Λαγονησι

    Αφήστε τα ζώα ήσυχα.
    Γιατί θέλετε να τα σκοτώσετε???
    ΑΙΣΧΟΣ!!
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:06 | Αριστοτέλης Καρκαμανης

    Σαν άνθρωπος που έχω δώσει την ζωη μου τα τελευταία 6 χρόνια σε δράση με τα αδέσποτα θέλω να σας πω ότι ντρέπομαι που είμαι Έλληνας σε μια τέτοια Ελλάδα. Υπάρχουν πολύ καλύτερες, ανθρώπινες αλλά και νόμιμες λύσεις για το θέμα με τα αδέσποτα. Έτσι όπως το κάνετε δεν θα αλλάξει κάτι ίσα ίσα θα τα κάνει χειρότερα, το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των αδέσποτων αλλά ο λόγος που υπάρχουν. Το μόνο που θα κάνετε έτσι είναι να δώσετε χώρο σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για τα αδέσποτα να δημιουργήσουν και χιλιάδες ακόμα. Δεν τα τολμάει κανείς να πάει στα βουνά τις χώρας μέσα σε 2 χρονια και πολλά είπα. Είναι απαράδεκτη προσέγγιση και αν θέλετε πραγματικά την λύση σας την έχω έτοιμη για υλοποίηση, αρκεί να με ακούσετε

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:05 | Ιωάννης Μανομενίδης

    Σοβαρά τώρα; Για να σώσουμε τα άγρια ζώα θα καταστρέψουμε τα δάση; Ή μήπως η όλη διάταξη αφορά τον εξοβελισμό των αδέσποτων κάπου μακριά να μην τα ακούμε και να μη μυρίζουμε στις συνθήκες που θα διαβιούν. Μήπως γύρω από τέτοιες συνθήκες και ανθρώπινη δραστηριότητα θα υπάρξει ανάπτυξη της άγριας ζωής στα δάση; Το πολύ πολύ να εμφανιστούν γύπες και ύαινες. Απαράδεκτη διάταξη το άρθρο 8, να αποσυρθεί. Ειδικά για τα αδέσποτα να προβλεφθεί η φύλαξη τους μόνο σε κεντρικές οδούς των πόλεων, τόσες τράπεζες έκλεισαν, υπάρχουν άπειροι χώροι, περιποιημένα και καθαρά, ωστε να τα βλέπουν οι περαστικοί και να τα υιοθετούν. Να γίνει και υποχρεωτικό, να επιτάσσονται, όσα καταστήματα στις κεντρικές οδούς, λόγω υψηλών ενοικίων οδήγησαν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και πλέον είναι ανοίκιαστα. Κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι για την κρίση πρέπει να διδαχθούν… ή μήπως να το θέσω στο β΄πληθυντικό πρόσωπο;

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:12 | Lydia Koutroulia

    Αμρση αποσυρση του αρθρου 8. Η εγκαταλειψη δεν ειναι λυση, ειναι η αιτια που τα ζωα βρεθηκαν σε αυτο το σημειο.

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:24 | Ελένη Παπάζογλου

    Κατάργηση του άρθρου τώρα
    Οι δήμοι να σταματήσουν να τρώνε τα ευρωπαϊκά χρήματα και να κάνουν τη δουλειά τους
    Η αγάπη και η φροντίδα των ζώων είναι δείγμα πολιτισμού

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:19 | Θεανω Ασπρογερακα

    Να αποσυρθει το άρθρο 8. Οπου εχουν δημιουργηθει τετοια λεγομενα καταφυγια στο παρελθον,βλ. Βολο, Λαμια, Σπαρτη τα ζωα πεθαινουν εγκαταλελειμενα σε αθλιες συνθηκες. Δεν προκειται για καταφυγια αλλα για στρατοπεδα συγκεντρωσης. Τα ζωα εξοριζονται εκει με μονο σκοπο την φυσικη εξοντωση τους!!!! Ο τροπος που αντιμετωπιζουμε τα ζωα δειχνει την ηθικη και τον πολιτισμο μας… Χρειαζονται δρασεις συντονισμενες απο δημους και φιλοζωικες και φυσικά τα αρμοδια υπουργεια και οχι κινησεις σπασμωδικες που θα χειροτερεψουν το προβλημα. Η προηγουμενη κυβερνηση προσπαθησε ν περασει ενα παρομοιο επαισχυντο νομοσχεδιο, δεν τα καταφερε…Αποσυρετε την διαταξη αυτη ΤΩΡΑ γιατι θα μας βρειτε παλι ολους εναντιον σας!!!!!

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:01 | Μαρία Δαλδαβανη

    Για ακόμα μια φορά η λύση που έρχεται από τους αρμόδιους είναι να απομονώσουν και να εξορίσουν τα αδέσποτα σε χώρους που θα μετατραπούν σε νέα κολαστήρια, λες και δεν μας έφταναν όσα ήδη υπάρχουν.
    Αντί να υποχρεώσετε τους Δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μεριμνήσουν για τη στείρωση/περίθαλψη των αδέσποτων, αντί να αναγκάσετε τους δημότες να τσιπαρουν υποχρεωτικά τα κατοικίδια τους μήπως και σταματήσουν επιτέλους οι τόσες εγκαταλείψεις, αντί να δούμε πρόστιμα στα άπειρα περιστατικά παθητικής κακοποίησης τόσων δεσποζομενων που τελικά καταλήγουν και αυτά αδέσποτα, εσείς αποφασίσατε να τα πετάξετε όπου βρείτε, όπου βολεύει και να λύσετε το πρόβλημα σας.
    Η ντροπή δεν είναι δουλειά.
    Θα μας βρείτε απέναντι σας, ως εθελοντές και ως σωματεία.

  • 4 Ιουλίου 2020, 09:14 | ΣΑΡΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Π Ρ Ε Π Ε Ι ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ. ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ, ΦΑΓΩΘΕΙ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΤΗ ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΙΜΤΩΠΙΣΗ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ,ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ,ΣΙΤΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΧΙ ΚΟΛΛΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ!!! ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΞΕΦΤΥΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ !!!!

  • 4 Ιουλίου 2020, 08:06 | Δέσποινα Σπανούδη

    Με ανεξέλεγκτη την παράνομη εκτροφή και το εμπόριο ζώων, με διαρκείς εγκαταλείψεις κυνηγόσκυλων που κρίνονται ακατάλληλα, κουταβιών απο ανεπιθύμητες γέννες, τσοπανόσκυλων ποθ αναπαράγονται διαρκώς και άλλων ανεπιθύμητων ζώων, η επαρχία και οι περιαστικοί χώροι στις μεγάλες πόλεις είναι γεμάτοι αδέσποτα. Με εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα ζώα στο δρόμο και με τις πιέσεις στους δημάρχους, τα δημοτικά καταφύγια γρήγορα γίνονται κολαστήρια, ενώ νέα αδέσποτα εγκαταλείπονται έξω. Πριν ρυθμιστεί το πρόβλημα της αναπαραγωγής και της εγκατάλειψης είναι όχι μόνο απάνθρωπο αλλά άσκοπο και ασύμφορο οικονομικά να ιδρύονται καταφύγια που διαρκώς θα επεκτείνονται χωρίς να μειώνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων στο δρόμο.
    Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το Υπουργείο πρέπει να νομοθετήσει την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, να επιβάλει βαριές ποινές και να ελέγξει τα παράνομα εκτροφεία-κολαστήρια που είναι πάρα πολλά και να ειδοτήσει περισσότερα προγράμματα στείρωσης αδέσποτων ή δεσποζόμενων σε ειδικές κατηγορίες ιδιοκτητών. Καθε ζώο που πηγαίνει σε κτηνίατρο θα πρέπει να ελέγχεται το βιβλιάριο του αν είναι στειρωμένο και αν δεν είναι να αναγράφεται σε μια ηλεκτρονική βάση μέσω της οποίας θα βεβαιώνεται πρόστιμο στην εφορία μέχρι να στειρωθεί το ζώο. Στα κτηνιατρία να διενεργείται έλεγχος απο την κτηνιατρική υπηρεσία και αν διαπιστώνεται ότι δεν τηρείται η νομοθεσια να υπάρχουν κυρώσεις και για τους κτηνιάτρους. Είναι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων πριν αρχίσει η πολυδάπανη ίδρυση καταφυγίων τα οποία κατά το νόμο πρέπει να φιλοξενούν μονο προσωρινά ειδικές κατηγορίες όπως ζώα για στείρωση, άρρωστα, κουτάβια μέχρι 5 μηνών κλπ.

  • 4 Ιουλίου 2020, 08:28 | Φωτεινή

    Όχι στην ψήφιση του άρθρου 8, συμβουλευτείτε τις φιλοζωικές οργανώσεις, πιέστε τους Δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

  • 4 Ιουλίου 2020, 08:15 | Έφη Δόδουρα

    Να αποσυρθεί το άρθρο 8.
    Κάθε προσπάθεια για νέο νόμο για τα αδέσποτα και τα ζώα γενικότερα, πρέπει να στηρίζεται στις απόψεις αυτών που πάντα ασχολούνταν με το θέμα – τις Φιλοζωικές οργανώσεις και τις επίσημες Ομοσπονδίες τους. Είναι ασυγχώρητο να παρασύρεστε από ψευδεπίγραφους φορείς χωρίς να ελέγχετε τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα!
    Σύσωμη η φιλοζωική κοινότητα αντιτίθεται ξανά – όπως έγινε και με τις 2 αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει το συγκεκριμένο άρθρο επί Τσιρώνη!

  • 4 Ιουλίου 2020, 04:48 | Βικυ Τογριδη

    ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ
    Όποιος ζυγώσει ανύποπτα κι ακούσει τη λαλιά τους,

    αυτόν πια δε θα τον χαρούν το τρυφερό του ταίρι

    και τα μικρά του τα παιδιά, στο σπίτι να γυρίσει,

    μόν’ οι Σειρήνες με γλυκά τραγούδια τον μαγεύουν,

    σ’ ένα λιβάδι καθιστές κι ένας μεγάλος γύρω

    είναι από κόκαλα σωρός αδεσποτων σκυλιων που σαπίζουν

    και το πετσί τους χάνεται.
    Μην το επιτρεψετε Υπουργε μου.
    Κλειστε τα αφτια σας σαν τον Οδυσσεα.

  • 4 Ιουλίου 2020, 02:08 | Αθανασία

    NA καταργηθεί το άρθρο 8. Τα αδέσποτα ζώα είναι ευθύνη όλων μας και η κατάληξη τους ωφειλεται σε εμάς. Αίσχος αν εφαρμοστεί.

  • 4 Ιουλίου 2020, 01:28 | ΝΑΤΣΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό για την απόφασή τους.
    Τώρα θα γνωρίσουμε τους πραγματικούς φιλόζωους Δήμους από τους Δήμους που είτε από πιέσεις είτε από αδιαφορία πάνω στο πρόβλημα της φιλοζωίας σφύριζαν αδιάφορα δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε διάφορα άτομα να κερδοσκοπούν σε βάρος των αδέσποτων.
    Επιτέλους τα αδέσποτα θα έχουν την δική τους στέγη και θα βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον έτσι θα έχουν την σωστή εκπαίδευση απέναντι στα άλλα αδέσποτα και στους ανθρώπους όπως και οι άνθρωποι απέναντι στα αδέσποτα.
    Επίσης θα ελέγχονται τα ζώα και έτσι ΌΛΟΙ θα γνωρίζουμε την διαδρομή τους σε κάθε νόμιμη υιοθεσία
    ΜΠΡΆΒΟ για άλλη μια φορά στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Ανάπτυξης κον Βορίδη

  • 4 Ιουλίου 2020, 01:22 | Σοφία Καραμουζα

    Καταδικάζω την παράλογη και ανεξέλεγκτη προσπάθεια εξόντωσης των αδέσποτων ζώων.
    Το νομοσχέδιο που καταδικάζει το αφανισμό των συναισθανομενων αυτών πλασμάτων δεν πρέπει να ψηφιστεί.
    Δεν είναι δυνατόν να περάσουν μένετε να επιβιώσουν τα ζώα αυτά καθώς ουσιαστικά δένεται τα χέρια των εθελοντών να τα φροντίζουν και να τα προσέχουν.
    Ήδη κάποιοι Δήμοι ενεργούν παράνομα και επικίνδυνα
    Τα αδέσποτα σκυλιά εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο και η θέση τους είναι όπου υπάρχουν άνθρωποι
    Δυστυχώς κάποιοι πολίτες με αυτό το νομοσχέδιο θα εγκαταλείψουν περισσότερα ζώα ,ψυχές θα πεθαίνουν στα δάση και τις βραχώδεις περιοχές
    Γινεστε συνεργοί σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα
    Παρακαλώ μην προχωρήσετε αυτό το έκτρωμα και μιλήστε με Σωματεία ώστε να βρεθεί μια σωστή λύση
    ΙΧΙ ΣΤΙΝ ΕΦΑΝΙΣΜΟ ΙΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΌΝΤΩΣΗ

  • 4 Ιουλίου 2020, 01:48 | Ιππολύτη Καλαμπόκη

    Για ακόμη μια φορά οι τριτοκοσμικοί της Ευρώπης? Λύσεις υπάρχουν. Ας ασχοληθούν με το θέμα αυτό άνθρωποι που έχουν γνώση και μπορούν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Εμείς και μόνο εμείς φέρουμε ευθύνη για τα αδέσποτα. Πότε επιτέλους θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε κουλτούρα επί του θέματος? Που είναι η ευθύνη, η εκπαίδευση, το αίσθημα δικαιοσύνης? Πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζουμε ως λύση κάτι τόσο εγκληματικό? Όχι στο άρθρο 8.

  • 4 Ιουλίου 2020, 00:47 | Χριστίνα Στραβοκεφαλου

    Ντροπή! Τίποτε άλλο… 😠

  • 4 Ιουλίου 2020, 00:52 | panagiota paterimou

    2 Ιουλίου 2020, 20:23 | Ιωάννα Γούναρη
    Μόνιμος Σύνδεσμος
    δεν φτανει η ατυχεστατη ιδεα του πρασινου τσιμεντενιου περιπατου
    που εχει γι αποτελεσμα μποτιλιαρισμα στη Συγγρου και την Πανεπιστημιου
    οπου αντι να ξηλωσουν το τσιμεντο και να φυτεψουν δεντρα βαψανε το τσιμεντο πρασινο και του κοτσαρανε απο πανω ζαρντινιερες.. τωρα θελουνε να εξορισουν και τ αδεσποτα σε δασικές εκτάσεις. Κανείς δεν θα μπορεί να τα προστατέψει σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, θα είναι δύσκολα προσβάσιμα σε εθελοντές και ενδιαφερόμενους για υιοθεσία, κανείς δεν θα μπορεί να ελέγχει αν πληρούν ως εγκαταστάσεις τις προϋποθέσεις ευζωίας που οφείλουν. Τα καταφύγια αδέσποτων σε δασικές εκτάσεις θα καταλήξουν μοιραία να είναι μάντρες εγκατάλειψης ισοδύναμες με θανατική καταδίκη των ζώων και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτραπούν.

  • 4 Ιουλίου 2020, 00:02 | Ιωαννα

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ ! Στα ορη και στα αγρια βουνα θελετε να «μαντρωσετε» τα ζωα και αυτο δειχνει ξεκαθαρα οτι προσπαθειτε να βαλετε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ προβλημα των αδεσποτων ζωων στη χωρα, κατω απο το χαλι! Εχετε επαναπαυθεί στο τεραστιο εργο των εθελοντων και δε λαμβανετε αμεσα δραση ! Κανετε τη στειρωση ακομα και των οικοσιτων ζωων υποχρεωτικη, δωστε παιδεια στα νεα παιδια σε σχεση με τη φιλοζωια, δωστε κονδυλια για στειρωσεις μαζικες ανα τους δημους!

  • 3 Ιουλίου 2020, 23:12 | Μίνα Δ

    Απαράδεκτο, ντροπή και ΜΟΝΟ ντροπή! Άυτό που πάτε να κάνετε είναι ΕΓΚΛΗΜΑ! Να αποσυρθεί άμεσα το «νομοσχέδιο» (επίτηδες τα εισαγωγικά….)

  • 3 Ιουλίου 2020, 23:15 | Μαρινα Μπουζη

    Ουσιαστικά με το εν λόγω άρθρο καταστρατηγείται η έννοια του δάσους καθώς επιτρέπονται σε αυτό ήπιες δραστηριότητες. Τα καταφύγια σε δάσος αδέσποτων ζώων ουσιαστικά επιτείνει το πρόβλημα καθώς αυτά δεν θα είναι εύκολα προσβάσιμα στο κοινό και πέραν των άλλων θα δυσκολευτεί πολύ η διαδικασία της υιοθεσίας αυτών.

  • 3 Ιουλίου 2020, 22:10 | Ελευθερία Απατσιδου

    Δηλαδή αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με πρωταρχική μας έγνοια την ευζωία των αδέσποτων ζώων, ως συνήθως θα «σκουπίσουνε» το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
    Η λύση είναι microchip στα ζώα που δε φταίνε σε τίποτα κι χρόνια κακοποιούνται με χίλιους δυο τρόπους και ποινές για όσους παρατάνε τα ζώα τους. Ελέγξτε τον καθένα που θέλει να ζευγαρώσει το ζώο του και μετά παρατάει τα μικρά του, αυτόν που αγοράζει πραγματικό ζώο αντί για λούτρινο και μετά το βαριέται και το παρατάει στο δρόμο.
    Αυτό το άρθρο το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει δικαιολογία στον καθένα ατομικά και στους δήμους συλλογικά να αφήνουν τα καημένα ζωάκια να ξεψυχάνε μόνα και αβοήθητα μακριά από τα ευαίσθητα μάτια των πολιτισμένων και ανώτερων πολιτών , πάντα με τις ευλογίες του νόμου.
    Που είναι η ευθύνη σας απέναντι στο περιβάλλον και τη πανίδα αυτής τη χώρας; Η χώρα δεν είναι μόνο αριθμοί και οικονομικοί όροι. Επιτέλους…

  • 3 Ιουλίου 2020, 22:54 | Μυρσίνη Σαλαμανή

    Η ΝΔ μιλάει για Ευρώπη. Μιλάει για όραμα. Μετά την μη τήρηση και ελέγχου εφαρμογής του Νόμου 4039/2012, ερχόμαστε σήμερα, μετά απο 8 χρόνια να επιστρέψουμε στον μεσαίωνα. Τα αδέσποτα στα βουνά και τα δάση, παρατημένα να πεθαίνουν και να λυθεί το πρόβλημα…. Ντροπή. Σχέδιο για την μείωση των αδέσποτων υπάρχει? Για πρόστιμα σε όσους συντελούν στο πρόβλημα δημιουργίας των Αδέσποτων? Ελέγχους για microchip απο δήμους σε πολίτες και κτηνιάτρους υπάρχει? Απλά ξεφορτωνόμαστε το πρόβλημα στα όρη και βουνά και τέλος. Καληνύχτα Ελλάδα. Καλώς ήρθες στον Μεσαίωνα και στον 3ο κόσμο. Αν αυτό είναι το όραμα μας, για μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ελλάδα, να μας το πείτε.

  • 3 Ιουλίου 2020, 22:59 | Ελένη Δομβρου

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΡΑ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΜΑΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΟΛΙΑ ΟΥΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΘΕΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ, ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΡΗ (ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ;) ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΜΑΣ.
    ΕΙΣΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ. ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ, ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

  • 3 Ιουλίου 2020, 21:52 | Παπατζίκου Μαρία

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ. ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ.
    ΕΧΕΤΕ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ.

    Θα εξορίσετε τα οικόσιτα ζώα, τα κατοικίδια, τους σκύλους και τις γάτες στα ορη και στα βράχια;
    Έχετε κι εσεις οι ίδιοι γάτες και σκύλους στα σπίτια σας, μαζί με τα παιδιά σας, σαν τα δικά σας τα σκυλάκια είναι κι αυτά που θέλετε να κλειστούν κατάδικοι στα καταφύγια.
    Θα εξορίζατε ποτε τους δικους σας τετράποδους φίλους σε τρισάθλιους χώρους μόνο και μόνο επειδή είναι ζώα;
    Να κάνουν τι εκεί; Για να μην ακούγονται τα ουρλιαχτά τους από την καλοπέραση; ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ;
    Νόμιζα ότι ειστε σοβαρη κυβέρνηση ή έστω αυτό ισχυρίζεστε πως είστε. Αποδείξτε το μας λοιπον. Έχετε εξαγγειλει ότι οτιδηποτε αφορά στα αδεσποτα θα εξαρτάται, ρυθμίζεται και νομοθετείται από το Υπουργείο Εσωτερικών κι εσεις μας φέρνεται σφήνα άρθρο σε ασχετο νομοσχέδιο από το ΥΠΑΑΤ;

    Οι Δήμοι παρανομούν, δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους, είναι υπόλογοι αλλα σφυρίζουν κλέφτικα. Θεωρούν ότι υποαπασχολούνται με τα αδεσποτα, το θεωρούν δευτερο θέμα, τρίτο τέταρτο. Κι όμως είναι η ένδειξη του πολιτισμού μας.
    Κανείς δεν τους αγγίζει. Υποχρεωστε τους με νομο, δωστε τους τα μεσα να κάνουν μαζικές στειρωσεις αδεσποτων και για γάτες και οι γάτες είναι ζώα και πρέπει να στειρώνονται.
    Κάνετε υποχρεωτικές τις ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ζώων εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού, της αύξησης του αριθμού των αδεσποτων, περιορίστε τις εισαγωγές κουταβιων από το εξωτερικό π.χ.για δυο χρόνια, όσο σας επιτρέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δωστε μια ανασα στα αδεσποτα, μια ανάσα στους φιλόζωους, έχουν εξαντληθεί να βρίσκουν κουτάβια πεταμένα από γεννες από σπίτια, λυπηθείτε τα αδεσποτα και στειρωστε τα. Στειρωστε τα, στειρωστε τα, στειρωστε τα για το καλό όλων για να μην είμαστε πλέον η χώρα της φόλας να είμαστε χώρα σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

  • 3 Ιουλίου 2020, 21:01 | Πολυτίμη

    Το άρθρο 8 είναι αίσχος και ντροπή για τον άνθρωπο , δεν συμπεριφέρονται έτσι στα αδύναμα πλάσματα. ΑΙΣΧΟΣ !

  • 3 Ιουλίου 2020, 20:16 | Νικος Μουρικης

    Παλι τα ιδια; Απαραδεκτο. Ντροπη .

  • 3 Ιουλίου 2020, 20:40 | Νικος Μουρικης

    Γιατι παλι τα ιδια ; Απαραδεκτο . Ντροπη .

  • 3 Ιουλίου 2020, 20:24 | Σταύρος Πετ.

    Το άρθρο δυστυχώς είναι ημιτελές και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα νομίζει ότι λύνει.

    Τα καταφύγια θα πρέπει να είναι διεθνών προδιαγραφών, να προωθούν την υιοθεσία αδέσποτων, την παιδεία και τον εθελοντισμό, να λειτουργούν υποχρεωτικά σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς και φυσικά να είναι όσο πιο κοντά στον αστικό ιστό γίνεται!

    Δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν καταφύγια σε περιοχές που η πρόσβαση κι ο έλεγχος θα είναι δυσχερής!

  • 3 Ιουλίου 2020, 19:20 | Maria Kakalioura

    Η Ελλαδα είναι, δυστυχώς, χώρα με εντονώτατο το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων. Ο χαμηλός δείκτης παιδείας και καλλιέργειας που επιδεικνύουμε τουλάχιστον οσον αφορά τη συμπεριφορά μας ως προς τα μη ανθρώπινα όντα σε συνδυασμό με την υπέρογκα υψηλή αδιαφορία μας ως προς τις αδέσποτες τετράποδες υπάρξεις μας εμποδίζει να νοιώθουμε γι αυτές τις ζωές τον σεβασμό που τους αξίζει και να αποδεχόμαστε το δικαίωμα τους στην ευζωια. Τα υπάρχοντα δημοτικά κυνοκομεία το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα με τον τρόπο που λειτουργούν, χωρίς καταλλυματα, χωρίς γιατρο, χωρίς τροφη, οι ψυχές αυτές πεθαίνουν από ασθένειες, πείνα και κανιβαλισμούς…Και, τώρα, θέλουμε να ανοίξουμε κ άλλα τέτοια κυνοκομεια στα βουνά? Για να συνεχίσουμε το μαρτυρικό θάνατο των ζωών αυτών? Επειδή οι Δήμοι θέλουν να τα ξεφορτώνονται? Επειδή οι απαίδευτοι μικρόνοες τα προπηλακίζουν κ τα φοβούνται? Δηλαδή, φτιάχνετε ένα νομοσχέδιο για να σκοτώσετε μερικές χιλιάδες αδέσποτα ακομα ανα την Ελλάδα? Και, θα λύσετε το πρόβλημα? Χώρια που στη χωρα μας εδώ κ με τις καλύτερες προθέσεις και οικονομοτεχνικές προδιαγραφές να φτιαχτεί κατι είναι βέβαιον και αποδεδειγμένο ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια. Τίποτα δεν συντηρείται. Απλώς τα ζώα θα συνεχίσουν να πεθαίνουν μακρυά από τα βλέμματα των όποιων ενοχλούνται από αυτά….Θέλετε λύση στο πρόβλημα η κουκούλωμα? Προχειρότητες η σοβαρές λύσεις? Στείρωση υποχρεωτική! Για όλα! Αδέσποτα κ δεσποζόμενα. Απαγόρευση εισαγωγών από Ανατολική Ευρώπη κ αλλαχού. Ανάκληση αδειών των εκτροφέων για ένα διάστημα, εστω! Ποινές στους αγαπημένους σας κυνηγούς για τα ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα κ τις ατέλειωτες εγκαταλείψεις. Δείτε κ τα μαντρια των τσοπάνηδων…τι αναπαραγωγη γινεται εκεί…Διορθώστε κάτι…στα σοβαρά! Κράτος είστε, μια χαρα μπορείτε! Και αφαιρέστε την ακροτελεύτια προτασούλα του άρθρου 8 που ανοίγει διάπλατη τη κεκρόπορτα για του κόσμου τις αυθαιρεσίες…

  • 3 Ιουλίου 2020, 19:13 | Sofia Michala

    Το άρθρο 8 δίνει την δυνατότητα δημιουργίας νόμιμων καταφυγίων σε Δήμους που μέχρι τώρα δεν είχαν κατάλληλο χώρο να τα κατασκευάσουν, και είναι κάτι θεμιτό για τους εθελοντές του Δήμου μας που φιλοξενούμε στα γεμάτα αδέσποτα σπίτια μας, μην έχοντας άλλη λύση.
    Όμως τι δουλειά έχουν σε ένα άρθρο που το ονομάζεται
    «Άρθρο 8 Καταφύγια αδέσποτων ζώων» τα παρακάτω?
    «…εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 (Α` 52), μελισσοκομείων, χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας μετά των απαιτουμένων συνοδευτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική ικανότητα της δραστηριότητας, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του.»
    ΕΚΤΡΟΦΗ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ, ΕΚΤΡΟΦΗ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ?
    ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ»?
    ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ, ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ?
    Το άρθρο χρειάζεται τροποποίηση.

  • 3 Ιουλίου 2020, 19:55 | Δοκιμάκης Βύρωνας

    Όχι στο άρθρο 8.