ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 80 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με απόφαση της Συγκλήτου δύναται να εκδίδονται εσωτερικοί κανονισμοί με τους οποίους καθορίζονται η λειτουργία, τα καθήκοντα και τα έργα των μόνιμων Επιτροπών της Ακαδημίας, ελλείψει δε αυτών, η Σύγκλητος με μόνη απόφασή της καθορίζει τα καθήκοντα και τα έργα τους.
2. Με απόφαση του Προέδρου προσδιορίζονται έγγραφα εξειδικευμένης ή ήσσονος σημασίας, για τα οποία ενημερώνονται άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες αντ’ αυτού.
3. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μετά από προηγούμενη πρόταση της Ολομέλειας της Ακαδημίας προς αυτόν, ιδρύεται και οργανώνεται νέο Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας. Για την πρότασή της η Ολομέλεια λαμβάνει υπόψη εισήγηση της Τάξης, η οποία είναι αρμόδια ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του προς ίδρυση Κέντρου. Αν υπάρχει μερική επικάλυψη του γνωστικού πεδίου του υπό ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου με επιστημονικά πεδία που θεραπεύουν παραπάνω από μία Τάξεις, εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 2 του άρθρου 8.
4. Με απόφαση της Ολομέλειας, ύστερα από πρόταση της οικείας ή των οικείων Τάξεων, ιδρύονται Γραφεία Έρευνας, ορίζονται ο επιστημονικός τομέας και τα μέσα επίτευξης του σκοπού αυτών, καθώς και λεπτομερειακά θέματα λειτουργίας τους.
5. Ο Εσωτερικός Κανονισμός της Ακαδημίας και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί των Ερευνητικών Κέντρων και των Γραφείων Έρευνας, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, συντάσσονται από τη Σύγκλητο και εγκρίνονται από την Ολομέλεια με απόφαση, η οποία λαμβάνεται με απαρτία των δύο τρίτων (2/3) των ενεργών τακτικών μελών της Ακαδημίας και με απόλυτη πλειοψηφία των ενεργών τακτικών μελών της. Οι Κανονισμοί και οι διατάξεις διαταγμάτων και κανονιστικών πράξεων που ρυθμίζουν τη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων και των Γραφείων Έρευνας τροποποιούνται, συμπληρώνονται, κωδικοποιούνται και καταργούνται με την ίδια διαδικασία.
6. Με απόφαση της Ολομέλειας για προκήρυξη θέσης τακτικού μέλους και την αναγγελία αυτής, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας από κοινού εκδίδουν προκήρυξη που αναρτάται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και σε δύο (2) τουλάχιστον καθημερινές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, με την οποία ορίζονται οι λεπτομέρειες κατάθεσης αίτησης και τάσσεται εύλογη προθεσμία, τουλάχιστον ενός (1) μηνός.
7. Με απόφαση της Συγκλήτου, μετά από εισήγηση του Εφόρου καθορίζονται τα έξοδα κίνησης, έρευνας και παράστασης των μελών της Ακαδημίας και των ξένων εταίρων.