Άρθρο 18 Εκλογή τακτικού μέλους χωρίς προκήρυξη

1. Κενή έδρα τακτικού μέλους μπορεί να πληρωθεί με εκλογή χωρίς προκήρυξη, εφόσον κριθεί ότι ο εκλεγόμενος, αφενός έχει αποκτήσει με τα έργα και τα προσόντα του γενική αναγνώριση στον κλάδο του, και αφετέρου διακρίνεται προδήλως μεταξύ των ομολόγων του.
2. Η σχετική πρόταση υποβάλλεται από το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των ενεργών τακτικών μελών της Ακαδημίας προς το Προεδρείο, το οποίο ορίζει τριμελή Επιτροπή από ενεργά τακτικά μέλη της Ακαδημίας για τη σύνταξη εισηγητικής έκθεσης.
3. Η πρόταση συζητείται στην Ολομέλεια, η οποία στην ίδια συνεδρία αποφασίζει για την εκλογή, εφόσον παρίστανται τα τρία πέμπτα (3/5) των ενεργών τακτικών μελών της, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των ενεργών τακτικών μελών της.
4. Η ψηφοφορία είναι φανερή και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι δύο (2) φορές. Αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν ληφθεί απόφαση, η διαδικασία κηρύσσεται άγονη.
5. Το αποτέλεσμα της εκλογής υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο οποίος προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκδοση σχετικού διατάγματος. Τα τακτικά μέλη του παρόντος αναλαμβάνουν, με αυτοπρόσωπη παράστασή τους, τα καθήκοντά τους στη συνεδρία κατά την οποία ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, από τον Πρόεδρό της, η δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος εκλογής τους.

  • 5 Φεβρουαρίου 2024, 14:18 | ΣΚΑΒΑΤΣΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

    Και εδώ παρατηρείται μια προσπάθεια παράκαμψής της θεσμοθετημένης κυριαρχίας των τάξεων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια αντιπαλότητα μεταξύ των τάξεων και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα αν μια ομάδα τακτικών μελών από 25 τακτικά μέλη άλλων τάξεων υποβάλουν στο Προεδρείο πρόταση υποψηφίου και το Προεδρείο ορίσει τριμελή επιτροπή και μάλιστα εκτός του γνωστικού αντικειμένου της τάξεως.
    Στην παράγραφο 4 η ψηφοφορία πρέπει να είναι μυστική όπως σε όλες της μεγάλης σημασίας αποφάσεις .

  • 4 Φεβρουαρίου 2024, 20:27 | Σύλλογος Ερευνητικού Προσωπικού Ακαδημίας Αθηνών

    Με στόχο την θωράκιση του εγνωσμένου κύρους και της αξιοπιστίας της Ακαδημίας Αθηνών, προτείνουμε στο τέλος της 1ης παραγράφου την προσθήκη της ακόλουθης φράσης: με βάση προκαθορισμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια. Επομένως, η πρώτη παράγραφος προτείνουμε να διαμορφωθεί ως εξής: «Κενή έδρα τακτικού μέλους μπορεί να πληρωθεί με εκλογή χωρίς προκήρυξη, εφόσον κριθεί ότι ο εκλεγόμενος, αφενός έχει αποκτήσει με τα έργα και τα προσόντα του γενική αναγνώριση στον κλάδο του, αφετέρου διακρίνεται προδήλως μεταξύ των ομολόγων του, με βάση προκαθορισμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια».

  • 4 Φεβρουαρίου 2024, 17:52 | ΣΚΑΒΑΤΣΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

    Πάλι και εδώ έχουμε μια προσπάθεια για παράκαμψή της θεσμοθετημένης κυριαρχίας των τάξεων η οποία μπορεί να υποβάλει την πρόταση στο Προεδρείο το οποίο μπορεί να ορίσει τριμελή και μάλιστα από άλλε τάξεις .Στην παράγραφο 4 η ψηφοφορία για μεγάλη θέματα όπως και η εκλογή τακτικού μέλους πρέπει να είναι μυστική.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 10:18 | Λ. Χριστοφόρου

    Παρ. 1,2,3,4 Σχόλιο: Το άρθρο αυτό Θα πρέπει να διαγραφεί, διότι προδήλως η ρύθμιση αυτή δεν είναι σύννομη, δεδομένου ότι καταργεί δέσμια αρμοδιότητα της Τάξεως για τον ορισμό των εισηγητικών επιτροπών εκλογής μελών, την οποία αναθέτει σε αναρμόδιο όργανο (το Προεδρείο). Αλλά συγχρόνως είναι και χαριστική διάταξη, η οποία πρέπει να διαγραφεί ή άλλως δραστικά να τροποποιηθεί, ώστε η εκλογή αυτή να γίνει με μυστική ψηφοφορία εφόσον μάλιστα πρόκειται για εκλογή προσώπων. Η φανερή ψηφοφορία (επηρεαζόμενη από το Προεδρείο) δεν παρέχει εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, ενώ με τη μυστική αποτυπώνεται ελεύθερα και ανεπηρέαστα η βούληση των μελών. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των προτεινόντων μελών ένα τρίτο (1/3) πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο μισό (1/2), διότι άλλως μπορεί να υπάρξει και δεύτερη πρόταση με τις ίδιες προϋποθέσεις, πράγμα που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο!
    Η ρύθμιση που υπήρχε στον ισχύοντα Οργανισμό (Άρθρο 22 παρ.3) κατά την οποία «έκαστος Ακαδημαϊκός μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο…’’ (η οποία εν προκειμένω καταργήθηκε) ήταν πιο αξιοκρατική!

    Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας

    Οι Ακαδημαϊκοί

    Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης