Άρθρο 64 Αριστείο της Ακαδημίας

1. Η Ακαδημία απονέμει, κατά την πανηγυρική συνεδρία της Ολομέλειας της 25ης Μαρτίου, το «Αριστείο» της Ακαδημίας, που είχε καθιερωθεί αρχικώς για τα Γράμματα και τις Καλές Τέχνες, με τον ν. 1001 της 24ης Οκτωβρίου 1917 (Α΄ 245), περί εθνικού αριστείου των γραμμάτων και των τεχνών. Το Αριστείο απονέμεται σε Έλληνες για το σύνολο του έργου τους, εφόσον τούτο έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της ελληνικής επιστήμης ή των ελληνικών γραμμάτων ή της ελληνικής τέχνης.
2. Το Αριστείο απονέμεται με απόφαση της Ολομέλειας, ύστερα από πρόταση μιας (1) εκ των τριών (3) Τάξεων, εκ περιτροπής. Η αρμόδια Τάξη επιλέγει τον τιμώμενο για έργο του, το οποίο εμπίπτει στα γνωστικά αντικείμενά της, σύμφωνα με το άρθρο 8.
3. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του έτους πριν από την απονομή, η αρμόδια Τάξη ορίζει τριμελή Επιτροπή, η οποία, έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, υποβάλλει στην Τάξη εισήγηση με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Κάθε μέλος της Τάξης δικαιούται να προτείνει, επίσης με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, και άλλον υποψήφιο έως το τέλος Ιανουαρίου. Η Τάξη υποβάλλει, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, την πρότασή της στην Ολομέλεια, η οποία αποφαίνεται το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός του μηνός Φεβρουαρίου. Οι ψηφοφορίες στην Τάξη και την Ολομέλεια είναι φανερές, απαιτείται, δε, και στα δύο (2) όργανα απαρτία των δύο τρίτων (2/3) των ενεργών τακτικών μελών τους και η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία αυτών.
4. Στον τιμώμενο με το Αριστείο απονέμονται το μετάλλιο της Ακαδημίας και σχετικό δίπλωμα.