ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ΄ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Άρθρο 61 Βιβλιοθήκη, Αρχεία, Βιβλιοπωλείο

1. Στην Ακαδημία λειτουργούν, ως αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, η υπηρεσία της Βιβλιοθήκης της και η υπηρεσία των Αρχείων της. Η Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία της Ακαδημίας είναι προσιτά στα μέλη, τους ερευνητές και το διοικητικό προσωπικό της, καθώς και στο κοινό, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τους.
2. Την εποπτεία λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ασκεί η Επιτροπή της Βιβλιοθήκης, η οποία απαρτίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας, ως Πρόεδρο, τον Γραμματέα επί των Δημοσιευμάτων και τους Προέδρους των τριών Τάξεων. Στην Επιτροπή μετέχει με γνωμοδοτικό χαρακτήρα ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης.
3. Την εποπτεία των Αρχείων έχει η Επιτροπή Αρχείων, η οποία απαρτίζεται από τρεις (3) Ακαδημαϊκούς, κατά προτίμηση από τη Β΄ και τη Γ΄ Τάξη, που ορίζονται από το Προεδρείο και συνεδριάζουν υπό την προεδρία του αρχαιοτέρου από αυτούς.
4. Οι λεπτομέρειες λειτουργίας των αυτοτελών διοικητικών μονάδων της Βιβλιοθήκης και των Αρχείων ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας τους.
5. Στην Ακαδημία λειτουργεί, για τη διάδοση των εκδόσεών της, Βιβλιοπωλείο υπό την ευθύνη Επιτροπής που αποτελείται από μέλη του ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού της, τα οποία ορίζει ο Γενικός Γραμματέας. Οι λεπτομέρειες λειτουργίας του Βιβλιοπωλείου ρυθμίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του, που εγκρίνεται από τη Σύγκλητο.

  • 5 Φεβρουαρίου 2024, 16:11 | vkarokos

    Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνουν και την οργάνωση και τήρηση των αρχείων, ρυθμίζονται στο άρθρο 7 του Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών της Ακαδημίας (Προεδρικό Διάταγμα 122/2006 στο ΦΕΚ τ. Α 123/2006).
    Η λειτουργία της βιβλιοθήκης, των αρχείων και του βιβλιοπωλείου, δηλαδή οι αρμοδιότητες των μονάδων αυτών και τα καθήκοντα των υπαλλήλων τους, δεν μπορεί να ρυθμίζονται σε Εσωτερικό Κανονισμό και πρέπει να ρυθμιστούν στον Οργανισμό του ν.π.δ.δ., όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 παράγραφος 2 του Νόμου 4622/2019, εφόσον ιδρυθούν υπηρεσίες αρχείων και βιβλιοπωλείου.

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 18:51 | ΣΚΑΒΑΤΣΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

    Βιβλιοθήκες – Αρχεία της Ακαδημίας .
    Αυτοτελή διοικητική μονάδα δεν έχει ιδρυθεί ούτε ως Βιβλιοθήκες ούτε ως Αρχείο .