Άρθρο 19 Εκλογή ξένων εταίρων και αντεπιστελλόντων μελών

1. Η εκλογή των ξένων εταίρων και των αντεπιστελλόντων μελών γίνεται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 17, χωρίς πρόσκληση για υποβολή υποψηφιότητας.
2. Το αποτέλεσμα της εκλογής ξένου εταίρου ή αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο οποίος προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκδοση σχετικού διατάγματος.
3. Οι ξένοι εταίροι της Ακαδημίας, καθώς και τα αντεπιστέλλοντα μέλη της είναι ισόβια.

  • 2 Φεβρουαρίου 2024, 19:55 | Ευστάθειος Θεοτόκογλου

    Στο άρθρο αυτό δεν διευκρινίζεται αν ως Αντεπιστέλλοντα μέλη μπορεί να εκλεγούν πρώτον διακεκριμένοι επιστήμονες Έλληνες του εσωτερικού, δεύτερον σε περίπτωση θετική πως θα γίνει η εκλογή αυτή με πρόσκληση ή με προκήρυξη και τρίτον αν τα μέλη αυτά μπορούν να υπηρετούν σε ΑΕΙ εντός Αττικής. Τα ανωτέρω πρέπει να διευκρινιστούν στο νέο νομοσχέδιο.

  • Αρθρο 1
    Επειδή η Ακαδημία χρηματοδοτείται οικονομικώς από το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει γνώμη και σε εθνικά και κοινωνικά θέματα και να φωτίζει την κοινωνία, όπως π.χ. το τελευταίο θέμα για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, όπου η ακαδημία εμφανίζεται να σιωπά ως να μη έχει γνώμη παρόλο που της το ζητούν επιτακτικά.

    Αρθρο 17
    Δεν αναφέρεται ρητώς στην εκλογή των αντεπιστελλόντων μελών από επιστήμονες εσωτερικού. Θα πρέπει να αναφέρει επιπλέον ότι τα αντεπιστέλοντα μέλη επιστημόνων εσωτερικού εκλέγονται κατόπιν προσκλήσεως ή προκηρύξεως. Επίσης τα αντεπιστέλοντα μέλη μπορεί να είναι από όλη την Ελλάδα χωρίς να αποκλείονται οι διαμένοντες στη Αττική, όπως ανέφερε ο παλαιός κανονισμός.