Άρθρο 29 Πρόεδρος – Εκλογή – Αναπλήρωση

1. Πρόεδρος της Ακαδημίας κάθε έτος είναι αυτοδικαίως ο Αντιπρόεδρος του προηγούμενου έτους. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας εξομοιώνεται κατά τον βαθμό με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, κατά δε την τάξη έχει προβάδισμα έναντι αυτών.
2. Η Ολομέλεια εκλέγει τον Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας μεταξύ των ενεργών τακτικών μελών της κατά την πρώτη τακτική συνεδρία της του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους, με απαρτία των τριών πέμπτων (3/5) των ενεργών τακτικών μελών, με απόλυτη πλειοψηφία των ενεργών τακτικών μελών και με μυστική ψηφοφορία η οποία διεξάγεται μέχρι δύο (2) φορές. Αν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, διενεργείται νέα μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία ο Αντιπρόεδρος εκλέγεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων ενεργών τακτικών μελών.
3. Προσόντα εκλογιμότητας του Αντιπροέδρου αποτελούν τα εξής:
α) Να είναι ενεργό τακτικό μέλος,
β) κατά την ημέρα της εκλογής να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον επτά (7) έτη ως τακτικό μέλος, και
γ) να μην έχει διατελέσει Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος στο παρελθόν, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των εκλογίμων από όλες τις Τάξεις.
4. Το κριτήριο της αρχαιότητας των υποψηφίων λαμβάνεται υπόψη.
5. Η θέση του Αντιπροέδρου καλύπτεται κάθε χρόνο κατ’ εναλλαγή και των τριών (3) Τάξεων. Η Ολομέλεια δύναται, εξαιρετικά και κατά παρέκκλιση του πρώτου εδαφίου, να εκλέξει Αντιπρόεδρο από άλλη Τάξη από εκείνη που έχει σειρά, αν στην πρώτη υπάρχουν κατά πολύ αρχαιότερα τακτικά μέλη.
6. Αν ο Πρόεδρος ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και αυτόν ο Πρόεδρος του προηγούμενου έτους, αν ελλείπει δε και ο τελευταίος, ο προκάτοχός του ή το πρεσβύτερο τακτικό μέλος της Ακαδημίας, έως ότου εκλεγεί Αντιπρόεδρος.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 10:22 | Λ. Χριστοφόρου

    Παρ. 4,5 Σχόλιο: Η παρ. 4 και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 είναι ως αόριστα μη εφαρμόσιμα. Και τούτο διότι δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει η επιλογή του προτεινομένου προς εκλογή Αντιπροέδρου της Ακαδημίας, ώστε να αρθεί το σοβαρό πρόβλημα ανάδειξης Αντιπροέδρου από την Α’ Τάξη, η οποία υπερμέτρως καθυστερεί (αλλά και συνεχίζει να καθυστερεί) λόγω του μεγάλου αριθμού των υπηρετούντων μελών στην Α’ Τάξη.

    Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας

    Οι Ακαδημαϊκοί

    Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης

  • 24 Ιανουαρίου 2024, 09:08 | Vasily Psarommatis

    Bravo