Άρθρο 22 Αυτοδίκαιη παραίτηση τακτικών μελών

1. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας που απουσιάζει συνεχώς και αδικαιολόγητα από τις συνεδρίες της για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εννέα (9) μηνών, με την επιφύλαξη της παρ. 3, διατηρεί μεν τον τίτλο του τακτικού μέλους, αλλά θεωρείται ότι παραιτήθηκε και η έδρα του λογίζεται ως κενή. Στην περίπτωση αυτή η Σύγκλητος εκδίδει διαπιστωτική πράξη περί αυτοδίκαιης παραίτησης του τακτικού μέλους, κατά της οποίας μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη γνωστοποίηση της πράξης. Η ενδικοφανής προσφυγή εξετάζεται από την Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει σύμφωνα με το άρθρο 53, μετά από εισήγηση της οικείας Τάξης.
2. Το μέλος που παραιτήθηκε αυτοδικαίως, δύναται να ανακαταλάβει την έδρα με απόφαση της Ολομέλειας, που εκδίδεται ύστερα από αίτησή του ή αυτεπαγγέλτως, μετά από ειδικά αιτιολογημένη πρόταση της Τάξης, ακόμη και αν ο νόμιμος αριθμός των τακτικών μελών της Τάξης έχει συμπληρωθεί.
3. Αν υπάρχει αποδεδειγμένη ανάγκη μακράς απουσίας τακτικού μέλους, η Ολομέλεια, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου, μπορεί να χορηγήσει άδεια απουσίας στο τακτικό μέλος, η διάρκεια της οποίας δεν συνυπολογίζεται στους εννέα (9) μήνες της παρ. 1.