Άρθρο 44 Συνεδρίες Συγκλήτου

1. Η Σύγκλητος συνέρχεται σε συνεδρία με πρόσκληση του Προέδρου της Ακαδημίας, ο οποίος καθορίζει την ημερήσια διάταξη. Τα θέματα εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας ή ο Έφορος σύμφωνα με την περ. γ) του άρθρου 32.
2. Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας προεδρεύει των συνεδριών της Συγκλήτου και διευθύνει τις συζητήσεις της.
3. Η Σύγκλητος βρίσκεται σε απαρτία με την αυτοπρόσωπη παρουσία πέντε (5) τουλάχιστον μελών της.
4. Στις συνεδρίες της Συγκλήτου μετέχουν μόνο τα μέλη της και παρίσταται με δικαίωμα γνώμης και χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Έφορος. Άλλα πρόσωπα μετέχουν μόνο αν προσκληθούν ειδικώς.
5. Οι αποφάσεις της Συγκλήτου λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της. Αν υπάρχει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
6. Ο Γραμματέας επί των πρακτικών τηρεί και συντάσσει τα Πρακτικά της Συγκλήτου και τα υποβάλλει σε αυτή προς επικύρωση.

  • 4 Φεβρουαρίου 2024, 21:01 | Σύλλογος Ερευνητικού Προσωπικού Ακαδημίας Αθηνών

    Η συμμετοχή εκπροσώπων των ερευνητών στο Διοικητικό Συμβούλιο Ερευνητικού Κέντρου (στην Ακαδημία Αθηνών αντιστοιχεί στη Σύγκλητο) προβλέπονται από τον νόμο 4310. Επομένως, με στόχο την προσαρμογή των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και των οργάνων διοίκησής τους στην ισχύουσα για την Έρευνα και τα Ερευνητικά Κέντρα νομοθεσία, προτείνουμε μετά την πρώτη πρόταση της παραγράφου 4 να προστεθεί η ακόλουθη φράση: Στις συνεδρίες κατά τις οποίες συζητούνται θέματα σχετικά με τους ερευνητές και το έργο τους συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου και εκλεγμένος εκπρόσωπος των ερευνητών.