Άρθρο 9 Μέλη

1. Ο αριθμός των τακτικών μελών της Ακαδημίας ορίζεται σε εβδομήντα πέντε (75), εκ των οποίων είκοσι πέντε (25) αντιστοιχούν σε κάθε Τάξη.
2. Η Ακαδημία έχει: α) σαράντα πέντε (45) θέσεις ξένων εταίρων, εκ των οποίων δεκαπέντε (15) αντιστοιχούν σε κάθε Τάξη, β) τριακόσιες (300) θέσεις αντεπιστελλόντων μελών, εκ των οποίων εκατό (100) αντιστοιχούν σε κάθε Τάξη και γ) θέσεις επίτιμων μελών, χωρίς όριο σε αριθμό και Τάξη.

  • 3 Φεβρουαρίου 2024, 11:03 | Λ. Χριστοφόρου

    ΑΡΘΡΟ 9 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Παρ.1 Σχόλιο: το κατά γενική ομολογία πλήθος (συνεχώς αυξανόμενο) των γνωστικών πεδίων της Α΄ Τάξεως λόγω της αλματώδους προόδου στις επιστήμες της Α’ Τάξεως (Βιολογία-Γενετική, Ιατρική, Φυσικές Επιστήμες) επιβάλλει την αύξηση του αριθμού των εδρών της τουλάχιστον σε 30, μειώνοντας κατά 5 έδρες π.χ. τον αριθμό των εδρών της Γ’ Τάξεως (με περιορισμένο αριθμό των γνωστικών πεδίων της). Σημειωθήτω ότι η Γ’ Τάξη επί 96 έτη είχε μόνο 15 έδρες (!) και μάλιστα μη πληρωμένες. Ακόμη δε και σήμερα οι πληρωμένες έδρες της Γ’ Τάξεως είναι μόνο 11! Είναι αυτονόητη η ανάγκη αύξησης του αριθμού των εδρών της Α’ Τάξεως στο πλαίσιο προώθησης της σύγχρονης έρευνας στα πεδία αιχμής που διακονεί η Α’ Τάξη. Άλλως, πρέπει να προβλεφθεί στο Νομοσχέδιο η δυνατότητα ανακατανομής των εδρών της Ακαδημίας με απόφαση του Υπουργού, όπως εν προκειμένω ισχύει στα Πανεπιστήμια αλλά και όπως ισχύει και για τα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας (βλ. άρθρο 201 του ν. 4823/2021).

    Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας

    Οι Ακαδημαϊκοί

    Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 10:08 | Λ. Χριστοφόρου

    Παρ.1 Σχόλιο: το κατά γενική ομολογία πλήθος (συνεχώς αυξανόμενο) των γνωστικών πεδίων της Α΄ Τάξεως λόγω της αλματώδους προόδου στις επιστήμες της Α’ Τάξεως (Βιολογία-Γενετική, Ιατρική, Φυσικές Επιστήμες) επιβάλλει την αύξηση του αριθμού των εδρών της τουλάχιστον σε 30, μειώνοντας κατά 5 έδρες π.χ. τον αριθμό των εδρών της Γ’ Τάξεως (με περιορισμένο αριθμό των γνωστικών πεδίων της). Σημειωθήτω ότι η Γ’ Τάξη επί 96 έτη είχε μόνο 15 έδρες (!) και μάλιστα μη πληρωμένες. Ακόμη δε και σήμερα οι πληρωμένες έδρες της Γ’ Τάξεως είναι μόνο 11! Είναι αυτονόητη η ανάγκη αύξησης του αριθμού των εδρών της Α’ Τάξεως στο πλαίσιο προώθησης της σύγχρονης έρευνας στα πεδία αιχμής που διακονεί η Α’ Τάξη. Άλλως, πρέπει να προβλεφθεί στο Νομοσχέδιο η δυνατότητα ανακατανομής των εδρών της Ακαδημίας με απόφαση του Υπουργού, όπως εν προκειμένω ισχύει στα Πανεπιστήμια αλλά και όπως ισχύει και για τα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας (βλ. άρθρο 20 του ν. 4823/2021).

    Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας

    Οι Ακαδημαϊκοί
    Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης

  • 31 Ιανουαρίου 2024, 19:41 | Λ. Χριστοφόρου

    1. Το κατά γενική ομολογία πλήθος (συνεχώς αυξανόμενο) των γνωστικών πεδίων της Α΄ Τάξεως λόγω της αλματώδους προόδου στις επιστήμες της Α’ Τάξεως (Βιολογία-Γενετική, Ιατρική, Φυσικές Επιστήμες) επιβάλλει την αύξηση του αριθμού των εδρών της τουλάχιστον σε 30, μειώνοντας κατά 5 έδρες π.χ. τον αριθμό των εδρών της Γ’ Τάξεως (με περιορισμένο αριθμό των γνωστικών πεδίων της). Σημειωθήτω ότι η Γ’ Τάξη επί 96 έτη είχε μόνο 15 έδρες (!) και μάλιστα μη πληρωμένες. Ακόμη δε και σήμερα οι πληρωμένες έδρες της Γ’ Τάξεως είναι μόνο 11! Είναι αυτονόητη η ανάγκη αύξησης του αριθμού των εδρών της Α’ Τάξεως στο πλαίσιο προώθησης της σύγχρονης έρευνας στα πεδία αιχμής που διακονεί η Α’ Τάξη. Άλλως, πρέπει να προβλεφθεί στο Νομοσχέδιο η δυνατότητα ανακατανομής των εδρών της Ακαδημίας με απόφαση του Υπουργού, όπως εν προκειμένω ισχύει στα Πανεπιστήμια αλλά και όπως ισχύει και για τα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας (βλ. άρθρο 20 του ν. 4823/2021).

    2. Η Παρ. 2 παραμένει ως έχει.

    Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας

    Οι Ακαδημαϊκοί

    Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης