ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – ΟΡΓΑΝΑ Άρθρο 8 Τάξεις

1. Η Ακαδημία αποτελείται από τρεις (3) Τάξεις που είναι οι εξής:
α) Η Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών, η οποία περιλαμβάνει τα μαθηματικά, τη φυσική, τη μηχανική, τις επιστήμες του μηχανικού, την αστρονομία-αστροφυσική, την αστροσωματιδιακή και την κοσμολογία, τη χημεία, τις γεωφυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες, την επιστήμη των υπολογιστών, τις επιστήμες υγείας και ζωής, τις τεχνολογικές, γεωτεχνικές και στρατιωτικές επιστήμες και κάθε άλλο κλάδο των εν γένει θετικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών εφαρμογών τους.
β) Η B’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, η οποία περιλαμβάνει τις επιστήμες των γραμμάτων και τις καλές τέχνες, ιδίως τη φιλολογία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία, την ιστορία, την αρχαιολογία, την επιγραφική, τη νομισματική, τη λογοτεχνία (πεζογραφία και ποίηση), την αρχιτεκτονική, το θέατρο, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις λοιπές εικαστικές τέχνες.
γ) Η Γ’ Τάξη των Ηθικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία περιλαμβάνει τη φιλοσοφία, τη νομική, τις πολιτικές, οικονομικές και λοιπές κοινωνικές επιστήμες, την παιδαγωγική, τη θεολογία και τη μελέτη των σχετικών με τις επιστήμες αυτές ιστορικών ή άλλων ζητημάτων.
2. Αν υπάρχει μερική επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων από περισσότερες τάξεις και προκύπτει διαφωνία περί της αρμοδιότητας, η διαφωνία αυτή επιλύεται αρχικά με κοινή απόφαση των τάξεων που εμπλέκονται, και αν δεν καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης, με απόφαση της Ολομέλειας.