Άρθρο 53 Απαρτία και πλειοψηφία – Εκθέσεις Επιτροπών

Άρθρο 53
Απαρτία και πλειοψηφία – Εκθέσεις Επιτροπών
1. Η απαρτία στις συνεδρίες της Ολομέλειας, των Τάξεων και των Επιτροπών, εφόσον πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, υπάρχει όταν τα παρόντα ενεργά τακτικά μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα ενεργά τακτικά μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων ενεργών τακτικών μελών. Της γενικής ρύθμισης του πρώτου και δεύτερου εδαφίου υπερισχύουν οι ειδικές διατάξεις για την απαρτία και την πλειοψηφία που προβλέπει ο παρών Οργανισμός.
2. Οι ψηφοφορίες είναι κατά κανόνα φανερές και γίνονται είτε με ονομαστική κλήση είτε με ανάταση της χειρός. Αν στην τελευταία περίπτωση υπάρχει αμφιβολία για την έκβαση της ψηφοφορίας, αυτή επαναλαμβάνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Σε φανερές ψηφοφορίες, αν υπάρχει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική, με ψηφοδέλτια, όπου ειδικά προβλέπει τούτο ο παρών Οργανισμός. Αν σε μυστική ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, αυτή επαναλαμβάνεται για μία (1) ακόμη φορά, η τυχόν δε νέα ισοψηφία ισοδυναμεί με απόρριψη.
3. Αν μετά από φανερή ή μυστική ψηφοφορία δεν προκύψει απόλυτη πλειοψηφία, έχουν όμως διατυπωθεί περισσότερες από δύο (2) γνώμες, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μόνο μεταξύ των δύο (2) επικρατέστερων και οι ψήφοι υπέρ άλλων γνωμών, καθώς και οι λευκές, θεωρούνται άκυρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορίες του πρώτου εδαφίου, οι αποχές και οι άκυρες ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον σχηματισμό απαρτίας και πλειοψηφίας.
4. Οι εκθέσεις των Επιτροπών συζητούνται στην Ολομέλεια σε κατ’ ιδίαν συνεδρία. Το Προεδρείο της Ακαδημίας παρακολουθεί την πορεία των εργασιών των Επιτροπών και, αν υπάρχει καθυστέρηση, μπορεί να καλεί τους Προέδρους των Επιτροπών να επισπεύσουν τις εργασίες τους.

  • 1 Φεβρουαρίου 2024, 11:05 | Λ. Χριστοφόρου

    Παρ.1 Σχόλιο: Απ’ την παράγραφο αυτή θα πρέπει να διαγραφεί η λέξη «ενεργά’’ (από τα απόντα ενεργά μέλη) διότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την λήψη απόφασης σε πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Π.χ. επί 50 μελών της Ολομελείας, εάν είναι μη ενεργά 12 μέλη, η απαρτία είναι 20 και η πλειοψηφία λήψης απόφασης μόνο 11! Προς άρση τούτου πρέπει να προστεθεί ότι η πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων (2/5) των ενεργών μελών (βλ. άρθρο 17, παρ. 1 και 6).

    Παρ.3 Σχόλιο: Στο τέλος της παραγράφου αυτής θα πρέπει να προστεθεί ότι ο αριθμός των ψήφων του εκλεγομένου να μην είναι μικρότερος σύμφωνα με τα προαναφερθέντα των δύο πέμπτων (2/5) των ενεργών τακτικών μελών (βλ. άρθρο 17 παρ. 1 και 6). Αν δεν υπήρχε ο περιορισμός αυτός θα μπορούσε να εκλεγεί Ακαδημαϊκός με πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Π.χ. επί συνόλου ενεργών τακτικών μελών της Ακαδημίας 50 μετά την αφαίρεση 10 μελών εκτός Αττικής και 4 λόγω ασθενείας η απαιτούμενη απαρτία είναι 36×3/5 που στρογγυλεύεται σε 22. Απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή από τους παρόντες είναι 22/2 που στρογγυλεύεται σε 12. Εάν μετέχουν στην ψηφοφορία 3 υποψήφιοι και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας είναι 6 λευκά και 1 άκυρο, 6 υπέρ ενός των υποψηφίων, 5 στον δεύτερο και 4 στο τρίτο η ψηφοφορία επαναλάμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατεστέρων (δηλ. ο ένας που έλαβε 6 και ο άλλος που έλαβε 5) χωρίς να λαμβάνεται πλέον υπ΄όψη η απαρτία, οι λευκές ψήφοι, οι άκυρες και οι αποχές. Επομένως, κατά την τρίτη ψηφοφορία μπορεί να εκλεγεί κάποιος έστω και με 6 ψήφους! Για να μη συμβεί αυτό το άτοπο προστίθεται ο περιορισμός ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή δεν μπορεί να είναι μικρότερη (βλ. Αρθρο 17 παρ. 1 και 6) των δύο πέμπτων (2/5) των εν ενεργεία τακτικών μελών (36×2/5 που στρογγυλεύεται σε 15, έναντι 19 ψήφων που απαιτούνται με το παλαιό Οργανισμό!).

    Για την Α’ Τάξη της Ακαδημίας

    Οι Ακαδημαϊκοί

    Αντώνιος Κουνάδης Λουκάς Χριστοφόρου Κωνσταντίνος Συνολάκης