Άρθρο 23 Μη ενεργά τακτικά μέλη

1. Δεν λογίζονται ως ενεργά τακτικά μέλη και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον σχηματισμό απαρτίας ή πλειοψηφίας κατά τις ψηφοφορίες στα όργανα της Ακαδημίας, διατηρώντας όμως τα λοιπά δικαιώματα του Ακαδημαϊκού: α) όσοι απουσιάζουν εκτός Ελλάδος και για όσο χρόνο διαρκεί η απουσία τους, σύμφωνα με δήλωσή τους προς το Προεδρείο της Ακαδημίας και με διαπιστωτική πράξη του Προεδρείου, β) όσοι ασθενούν ή κωλύονται για άλλο λόγο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός (1) μηνός, σύμφωνα με γραπτή δήλωση των ιδίων ή των οικείων τους ή σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη του Προεδρείου της Ακαδημίας που ανακοινώνεται στην οικεία συνεδρία, και για όσο διάστημα διαρκεί πέραν του μηνός η ασθένεια ή το κώλυμα, γ) όσοι δεν πληρούν τον όρο διαμονής της παρ. 2 του άρθρου 13, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη κατά τη διαδικασία της παρ. 3 του παρόντος και δ) όσοι κατέχουν δημόσιο λειτούργημα ασυμβίβαστο κατά τον νόμο με την ιδιότητα του Ακαδημαϊκού.
2. Τα μη ενεργά τακτικά μέλη της Ακαδημίας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον σχηματισμό απαρτίας και πλειοψηφίας στα συλλογικά όργανα της Ακαδημίας. Τα μη ενεργά μέλη διατηρούν τα λοιπά δικαιώματα του Ακαδημαϊκού.
3. Αν η Σύγκλητος διαπιστώσει, ύστερα από σχετικό έλεγχο και μετά από προηγούμενη ακρόαση, ότι τακτικό μέλος δεν πληροί τον όρο διαμονής της παρ. 2 του άρθρου 13, εισηγείται στην Ολομέλεια, η οποία αποφασίζει ότι το μέλος αυτό εφεξής λογίζεται ως μη ενεργό. Η διαδικασία του πρώτου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως για την επάνοδο στο καθεστώς του ενεργού τακτικού μέλους, αν μεταβληθεί η διαμονή του.