Άρθρο 30 Γενικός Γραμματέας – Γραμματείς – Εκλογή – Αναπλήρωση

1. Ο Γενικός Γραμματέας και οι δύο (2) άλλοι Γραμματείς της Ακαδημίας εκλέγονται για μία τριετία και μπορούν να επανεκλεγούν μία ακόμη φορά στην ίδια θέση Γραμματέα. Εφόσον ενεργό μέλος έχει επανεκλεγεί σε θέση Γραμματέα, αυτός δύναται να διανύσει μόνο μία επιπλέον θητεία σε οποιαδήποτε άλλη θέση Γραμματέα. Οι τρεις (3) Γραμματείς δεν μπορεί να προέρχονται από την ίδια Τάξη.
2. Προσόντα εκλογιμότητας των προσώπων της παρ. 1 αποτελούν τα εξής:
α) να είναι ενεργά τακτικά μέλη,
β) κατά την ημέρα της εκλογής να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον επτά (7) έτη ως τακτικά μέλη, και
γ) να έχουν διατελέσει στις θέσεις της παρ. 1, το πολύ μία φορά.
3. Ο Γενικός Γραμματέας και οι Γραμματείς της Ακαδημίας εκλέγονται από την Ολομέλεια μεταξύ των ενεργών τακτικών μελών της, που κατέθεσαν έγγραφη αίτηση υποψηφιότητας προς τον Πρόεδρο τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν από την ημέρα της εκλογής, η οποία πραγματοποιείται εντός του τελευταίου μηνός πριν από τη λήξη της θητείας τους. Η ψηφοφορία είναι μυστική, διενεργείται με απαρτία των τριών πέμπτων (3/5) των ενεργών τακτικών μελών και με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων ενεργών τακτικών μελών και μπορεί να διεξαχθεί μέχρι δύο (2) φορές. Αν δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, διενεργείται νέα μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας και οι Γραμματείς της Ακαδημίας εκλέγονται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων ενεργών τακτικών μελών.
4. Αν κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο θέση των προσώπων της παρ. 1, η διαδικασία των παρ. 1 έως 3 ακολουθείται υποχρεωτικά εντός ενός (1) μηνός από την ανακοίνωση της κένωσης της θέσης στην Ολομέλεια.
5. Αν ο Γενικός Γραμματέας ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει προσωρινά ένας από τους Γραμματείς που ορίζεται από αυτόν ή, στην περίπτωση που ελλείπει ο Γενικός Γραμματέας, από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας. Αν οι Γραμματείς απουσιάζουν, κωλύονται ή ελλείπουν, τους αναπληρώνουν προσωρινά οι Γραμματείς των Τάξεων, που ορίζονται από τον Γενικό Γραμματέα ή, αν ελλείπει ο Γενικός Γραμματέας, από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας.