ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ Άρθρο 25 Ολομέλεια – Αρμοδιότητες

1. Η Ολομέλεια είναι το ανώτατο όργανο της Ακαδημίας, στο οποίο ανήκει το τεκμήριο της αρμοδιότητας.
2. Η Ολομέλεια απαρτίζεται από το σύνολο των τακτικών μελών της Ακαδημίας, τα οποία μετέχουν στις συνεδρίες της με δικαίωμα γνώμης και ψήφου για όλα τα θέματα που συζητούνται σε αυτήν, καθώς και για κάθε εκλογή ή πρόταση προσώπων. Η Ολομέλεια μπορεί να συζητεί και να αποφασίζει για κάθε θέμα που εμπίπτει στα αντικείμενα του άρθρου 3 ή εν γένει ενδιαφέρει την Ακαδημία, εφόσον δεν πρόκειται για θέματα τα οποία αφορούν στις Τάξεις ή για τα οποία προβλέπεται αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων οργάνων.
3. Ειδικές αρμοδιότητες της Ολομέλειας προβλέπονται στο άρθρο 52.
4. Στην Ολομέλεια ανήκει και η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη λήψη απόφασης, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου, για τα θέματα της περ. ζ) της παρ. 1 του άρθρου 42.
5. Μεταξύ των καθηκόντων των μελών, εκτός από αυτά που απορρέουν από τα άρθρα 23 και 24, είναι η δημόσια ενημέρωση της επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας για το έργο της Ακαδημίας και το έργο των Ερευνητικών Κέντρων της.
6. Βασική μέριμνα των μελών και των οργάνων της Ακαδημίας αποτελεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του συνόλου της περιουσίας της. Για το έργο αυτό ειδική Επιτροπή υποβάλλει ετησίως έκθεση στην Ολομέλεια.
7. Τα τακτικά μέλη δύνανται να ανακοινώνουν στην Ολομέλεια ή στις Τάξεις της Ακαδημίας έργα δικά τους ή ξένα.

  • 4 Φεβρουαρίου 2024, 20:42 | Σύλλογος Ερευνητικού Προσωπικού Ακαδημίας Αθηνών

    Δεδομένου ότι η Ολομέλεια λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων και την καθημερινότητα των ερευνητών που εργάζονται σε αυτά, π.χ. σύνταξη ή αναθεώρηση Εσωτερικών Κανονισμών των Ερευνητικών Κέντρων, ψήφιση προϋπολογισμών, προτείνουμε την προσθήκη της ακόλουθης πρότασης αμέσως μετά την πρώτη πρόταση της παραγράφου 2: Μετέχει επίσης εκλεγμένος εκπρόσωπος των ερευνητών με δικαίωμα γνώμης.