Άρθρο 54 Δημόσιες πανηγυρικές συνεδρίες

1. Οι δημόσιες πανηγυρικές συνεδρίες της Ακαδημίας, κατά τις οποίες καλούνται και οι Αρχές του Κράτους, είναι η συνεδρία του Ιανουαρίου, κατά την οποία γίνεται η εγκατάσταση του νέου Προέδρου και του νέου Αντιπροέδρου του έτους, οι συνεδρίες για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου και η συνεδρία του Δεκεμβρίου, κατά την οποία απονέμονται τα βραβεία και οι λοιπές τιμητικές διακρίσεις.
2. Η Ολομέλεια μπορεί να ορίζει και άλλες πανηγυρικές συνεδρίες, ορίζοντας το θέμα και τον σκοπό τους.
3. Στην πανηγυρική συνεδρία του Ιανουαρίου, ο απερχόμενος Πρόεδρος εκθέτει συνοπτικά το έργο των Ερευνητικών Κέντρων και των Γραφείων Έρευνας της Ακαδημίας κατά το προηγούμενο έτος, ο δε νέος Πρόεδρος εκφωνεί λόγο από το ευρύτερο επιστημονικό πεδίο του ή γενικότερου ενδιαφέροντος. Εκτενέστερη παρουσίαση του έργου των Ερευνητικών Κέντρων και των Γραφείων Έρευνας για το προηγούμενο έτος γίνεται, σε μία ή περισσότερες δημόσιες συνεδρίες, στην Κεντρική ή την Ανατολική Αίθουσα, εντός του Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
4. Στην πανηγυρική συνεδρία του Δεκεμβρίου ο απερχόμενος Πρόεδρος ανακοινώνει τα εκλιπόντα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μέλη και τους εκλιπόντες ξένους εταίρους της Ακαδημίας, αναφερόμενος στον βίο και τα έργα τους, καθώς και τα νεοεκλογέντα μέλη, πραγματεύεται δε, με συντομία, θέμα της ειδικότητάς του ή γενικότερου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας εκθέτει, επίσης με συντομία, τα κυριότερα έργα της Ακαδημίας κατά το λήγον έτος στο επιστημονικό, καλλιτεχνικό και υπηρεσιακό πεδίο, ακολούθως δε ανακοινώνει τα συμπεράσματα των κρίσεων και αιτιολογιών για κάθε βραβείο ή διάκριση που απονέμεται και τα ονόματα των τιμωμένων. Ο Πρόεδρος απονέμει τα σχετικά διπλώματα ή μετάλλια ή ό,τι άλλο συνοδεύει το βραβείο ή τη διάκριση.
5. Κατά τις πανηγυρικές συνεδρίες της Ακαδημίας δεν επιτρέπεται συζήτηση.