Άρθρο 6 Τεστ δεξιοτήτων

1. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν.2190/94, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 3051/02 και την παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3320/05, αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο βαθμός της ειδικής γραπτής εξέτασης ισχύει για δέκα (10) έτη από την έκδοση των αποτελεσμάτων και λαμβάνεται υπόψη με ρητή αναφορά στις εκάστοτε προκηρύξεις. Για τους υποψηφίους που τυχόν θα συμμετάσχουν σε δύο ή και περισσότερες εξετάσεις ισχύει ο βαθμός της τελευταίας εξέτασης.

Η διαδικασία της ειδικής γραπτής εξέτασης διενεργείται μία τουλάχιστον φορά κάθε δύο έτη. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν έχουν όσοι κατά την λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης , κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κλίμακα βαθμολογίας της εξέτασης αυτής είναι από τον μηδέν (0) έως το εκατό (100).»

2. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν.2190/94, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/02, αντικαθίσταται ως εξής:

«Η βαθμολογία της ειδικής γραπτής δοκιμασίας πολλαπλασιάζεται με συντελεστή τέσσερα (4) και προσαυξάνει αντιστοίχως τη συνολική βαθμολογία του υποψηφίου.»

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:22 | ΜΑΡΙΑ

    Μια μικρή ένσταση για το τεστ δεξιοτήτων κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο συντελεστής Χ 4 είναι υπερβολικός. Δεν μπορεί ο βαθμός από το τεστ δεξιοτήτων να φτάνει να δίνει όσα μόρια δίνει ένα διδακτορικό ή 2 μεταπτυχιακά.
    Επίσης μια πρόταση που θα ήθελα να καταθέσω, να ισχύει η καλύτερη βαθμολογία σε περιπτώσεις που κάποιος δίνει πάνω από μία φορά το τεστ δεξιοτήτων και όχι η τελευταία.
    Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο είναι πολύ σωστό και δίκαιο και η πρωτοβουλία σας για δημόσια διαβούλευση αξιέπαινη.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:36 | Παναγιώτης Τάκαρης

    Ως Διδάκτωρ Ελληνικού Πανεπιστημίου θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη πως είναι κοινωνικά άδικο η βαθμολογία από το τεστ δεξιοτήτων να πολλαπλασιάζεται επί 4! Δηλαδή εάν κάποιος υποψήφιος γράψει άριστη επίδοση 100% θα πάρει (100 Χ 4 = 400 μονάδες) όσο δηλαδή παίρνει και ένας άνθρωπος που έχει δώσει 3-6 χρόνια στο πανεπιστήμιο μέσα σε έρευνες και ατελείωτο διάβασμα για να πάρει το Διδακτορικό του. Δηλαδή κάποιος που αρίστευσε στο τεστ δεξιοτήτων κατορθώνει μέσα σε 3 ώρες μόνο να πάρει τα ίδια μόρια (400) με κάποιον που έκανε 3,4 ή και παραπάνω χρόνια για να πάρει το διδακτορικό του δίπλωμα! Θεωρώ λοιπόν υπερβολική σαν ενέργεια τον τετραπλασιασμό της βαθμολογίας του τεστ δεξιοτήτων. Θα ήταν πιο αντικειμενικό εάν ότι έγραφες έπαιρνες και σαν μόρια. Δηλαδή εάν κάποιος γράφει για παράδειγμα 65% να λαμβάνει 65 μόρια, εάν γράφει 80% να λαμβάνει 80 μόρια.

    Σας ευχαριστώ πολύ,
    Παναγιώτης Τάκαρης
    Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:28 | Κωνσταντίνος

    Το τεστ δεξιοτήτων αποτελεί πρακτική η οποία είναι αντιγραφή ανάλογων διαδικασιών οι οποίες ακολουθούνται από πανεπιστήμια των ΗΠΑ (GRE, GMAT), το καναδικό Δημόσιο κλπ, όπου όμως το αποτέλεσμα των αντίστοιχων διαγωνισμών είναι ΠΡΟΑΠΑΙΤΗΣΗ. Αντίθετα, η λογική και ο τρόπος εφαρμογής του στις Ελληνικές συνθήκες δεν είναι ορθός για τους εξής λόγους:

    (α) Η ειδική γραπτή δοκιμασία καλείται να εξετάσει εαν και σε ποιο βαθμό ο υποψήφιος διαθέτει βασικές γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Από τη στιγμή που αυτές οι γνώσεις βαθμολογούνται, δεκάδες υποψήφιοι θα καταφύγουν σε πρακτικές λήψης έτοιμης – συμπυκνωμένης γνώσης (παραπαιδεία), ώστε να αποκτήσουν τις ανάλογες ικανότητες. Σημειώνω ότι είμαι γνώστης ανάλογων φαινομένων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στο γνωστό διαγωνισμο GRE των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, όπου Ασιάτες υποψήφιοι αρίστευαν στα τεστ αγγλικής γλώσσας αυτού χωρίς να ομιλούν καθόλου αγγλικά, έχοντας αποστηθίσει πληθώρα ερωτήσεων.

    (β) Όπως προαναφέρθηκε, στο εξωτερικό, τα συγκεκριμένα τεστ αποτελούν προααπαίτηση και όχι βαθμολογούμενο κριτήριο όπως στην περιπτωση των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Αναλογικά, αν πραγματικά επιδίωξη από την εφαρμογή της εν λογω ειδικής γραπτής δοκιμασίας είναι η πρόσληψη υπαλλήλων με ικανοποιητικό υπόβαθρο γενικών γνώσεων, θα έπρεπε όλοι οι διαγωνιζόμενοι να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε αυτή και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς με σειρά προτεραιότητας, αν και εφόσον έχουν λάβει μια ελάχιστη βαθμολογία (βάση) στην ειδική δοκιμασία. Αντίστοιχη άλλωστε πρακτική ακολουθείται και σε ό,τι αφορά στην απόδειξη της γνώσης Η/Υ. Γιατί άραγε να απαιτείται από το Ε.Δ. πιστοποίηση της γνώσης Η/Υ και όχι βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων τις οποίες ευαγγελίζεται η ειδική γραπτή δοκιμασία;

    (γ)Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, η βαθμολογία της ειδικής δοκιμασίας να είναι ισοδύναμη ή και να υπερβαίνει την βαθμολογία μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Οι κόποι, οι θυσίες, ο χρόνος και το κόστος για την απόκτηση -ιδιαίτερα- διδακτορικών τίτλων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με εξέταση λίγων ωρών σε γνώσεις οι οποίες λαμβάνονται κατακερματισμένες από την παρακολούθηση της επικαιρότητας και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άλλωστε, οι βασικές δεξιότητες και η εξειδίκευση αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικές πτυχές, οι οποίες δεν μπορούν να τίθενται ισοβαρώς για την πρόσληψη ενός υποψηφίου σε μια θέση με συγκεκριμένες επιστημονικές απαιτήσεις. Απορώ λοιπόν πώς είναι δυνατή η εξίσωση ερευνητικής δραστηριότητας και εξειδίκευσης σε ένα αντικείμενο με γενικές γνώσεις και δεξιότητες. Με την ίδια λογική άλλωστε, θα έπρεπε θεωρητικά ο αριστούχος της ειδικής δοκιμασίας να έχει τα απαραίτητα προσόντα συμμετοχής ως υποψήφιος σε θέσεις μελών ΔΕΠ.

    (δ) Αν εξετάσει κάποιος αναλυτικά τις βαθμολογίες της ειδικής δοκιμασίας (θα φροντίσω στις επόμενες ημέρες να παρέχω στη δημόσια διαβούλευση μια περιγραφική στατιστική ανάλυση), είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσει ότι αυτές ακολουθούν κανονική κατανομή. Συνεπώς, η πλειοψηφία των υποψηφίων της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας κινείται περίπου στην ίδια βαθμολογική περιοχή (μ+/-3σ), γεγονός που τους διαφοροποεί στο ελάχιστο και οδηγεί σε διαφορές μερικών μορίων, οι οποίες αντιστοιχούν σε απάντηση 2-3 περισσότερων ή λιγότερων ερωτήσεων. Πώς διαφοροποιείται ουσιαστικά η βασική γνώση και δεξιότητα δύο ανθρώπων, όταν ο ένας από τους δύο για τον Α ή Β λόγο δεν μπόρεσε να απαντήσει σε μία λίγοτερη ερώτηση;

    (ε) Περαιτέρω, το γεγονός ότι η ειδική δοκιμασία δεν επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρακτικα αποκλείει τον οποιονδήποτε δεν είχε τη δυνατότητα (τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή) να συμμετάσχει σε αυτή, από την «επί ίσοις όροις» συμμετοχή του σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Σημειώνεται ότι στο σύνολο των περιπτώσεων, στις πρώτες θέσεις όλοι οι υποψήφιοι έχουν αντίστοιχα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικα, γλώσσες και τη μέγιστη εμπειρία) και ως εκ τούτου χωρίς τη συμμετοχή στην ειδική δοκιμασία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα πρόσληψης. Πόσο μάλλον δε όταν δεν τηρήθηκε η νομική δέσμευση του παρελθόντος για τακτική επανάληψη της δοκιμασίας.

    Επιπλέον η έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού αποτελεί και δείγμα της ανεπάρκειας πόρων και προχειρότητας στην αρχική εφαρμογή του τεστ. Ουσιαστικα, με τη βιαστική, πρόχειρη και χωρίς κανένα μελλοντικό προγραμματισμό εφαρμογή της ειδικής δοκιμασίας, το ΑΣΕΠ και οι κυβερνώντες επέλεξαν την οδό του εμπορίου ελπίδας για πρόσληψη προς χιλιάδες υποψήφιους δημοσίους υπαλλήλους και διάκρισης έναντι των υπολοίπων.

    Είναι συνεπώς επιτακτικός ο προγραμματισμός της ειδικής δοκιμασίας τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος, αφού σε αντίθετη περίπτωση ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ αποκλείεται άδικα μεγάλο μέρος των υποψηφίων. Θα έπρεπε επιπρόσθετα το ΑΣΕΠ να μην προχωρήσει στη χρήση της βαθμολογίας της ήδη διεξαχθείσας γραπτης δοκιμασίας, χωρίς να έχει προγραμματίσει τους επόμενους διαγωνισμούς.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:35 | Κώστας Ανδρέου

    Ομοίως οφείλουν οι υπεύθυνοι της διακυβέρνησης να απαντήσουν-ενημερώσουν όσους συμμετείχαν στο προηγούμενο τεστ δεξιοτήτων εάν Θα ισχύσει.

    Θα δείτε οτι εάν είναι αρνητική η απάντηση (που είναι το πιο λογικό) οι περισσότεροι θα εναντιωθούν. Διότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οτι με ένα αστείο τεστ νομίζουν οτι θα κατοχυρώσουν βαθμολογία για τα επόμενα 10 έτη.

    Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα. Αντί να κοιτάμε να αναβαθμίζουμε θεσμούς και αξίες, υποβαθμίζουμε τα πάντα εκεί που μας βολεύει. Η λογική όμως αυτή δεν μπορεί να διέπει του νομοθετούντες και τους διδάσκαλους. Αυτοί οφείλουν να διαφυλάξουν και να αναβαθμίζουν θεσμούς και αξίες.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:23 | Μπαβέλης Ανδρέας

    Μοριοδότηση Τεστ Δεξιοτήτων
    Θεωρείται αδιανόητο κατά την κοινή λογική το Τεστ Δεξιοτήτων να μοριοδοτείται με 400 μόρια όσο και το διδακτορικό.
    Ένα διδακτορικό χρειάζεται 4-5 χρόνια σκληρή δουλειά για να το πάρεις από ένα καλό Πανεπιστήμιο και φυσικά και σοβαρή οικονομική δαπάνη, ενώ το Τεστ Δεξιοτήτων αν διαβάσεις ένα και μόνο χρόνο θα πιάσεις 300-350 μόρια.Δεν μπορεί το Τεστ Δεξιοτήτων να παίρνει τα ίδια μόρια με το διδακτορικό.Το Τεστ Δεξιοτήτων θα μπορούσε να μοριοδοτηθεί το πολύ με 200 μόρια.
    Παρακαλείσθε για την κατανόηση της πραγματικής αυτής αδικίας.
    Οι υπόλοιπες μεταβολές του Νομοσχεδίου κρίνονται λογικές και δίκαιες.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:59 | ΙΩΑΝΝΑ

    TO ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠ ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ.ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΝΑ 2 Η 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ Η ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.ΘΕΤΙΚΟ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:53 | Γιώργος

    Πιστέυω ότι το τεστ δεξιοτήτων θα πρέπει να παραμείνει ένα τεστ γενικών γνώσεων και ικανοτήτων, κάτι σαν IQ τεστ (δεν μπορώ μάλιστα να καταλάβω γιατί κάποιο αναφέρουν σαν μομφή ότι το τάδε ή το δείνα τεστ μοιάζι με IQ test).
    Ακόμη πιστεύω ότι το τεστ δεν θα έπρεπε να υποκαθιστά τα πτυχία, όσον αφορά ειδικότερα θεματικά πεδία. Δεν είναι λογικό χρόνια σπουδών να εξισώνονται με ένα τεστ λίγων ορών. Ούτε βέβαια θέλει, φαντάζομαι, κανείς να φτάσουμε σε έκτρωματικές καταστάσεις όπου κάποιος προετοιμάζεται μήνες ολόκληρους για το τεστ, πληρώνοντας μάλιστα αρκετά χρήματα στα διάφορα αρπακτικά της παραπαιδίας.
    Θα μπορούσε να λειτουργεί επικουρικά με μία συνέντευξη, στις όποιες περιπτώσεις απαιτείται μία.
    Τέλος νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι προαιρετικό. Τα μόρια του τεστ θα έπρεπε να μην ΑΘΡΟΙΖΟΝΤΑΙ, αλλά να ΣΤΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ με τα υπόλοιπα μόρια (π.χ. 0,2 * μόρια τεστ + 0,8 * λοιπά μόρια) ώστε να μην αδικείται κάποιος που δεν μπόρεσε να δώσει το τεστ, δεδομένου του πόσο αραιά διαφαίνεται ότι θα διενεργείται).

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:42 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

    ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΣΧΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΒΑΛΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΕΠΙ 4

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 14:00 | Παναγιώτα Γιώτη-Δακτυλά

    Προσωπικά, δεν γνώριζα για το Τεστ δεξιοτήτων, καθώς συμμετείχα αρκετά χρόνια πριν σε Προκηρύξεις του δημοσίου για προσλήψεις. Έτσι, έψαξα κι ενημερώθηκα γι’ αυτό το Τεστ, το οποίο μου θύμισε παρόμοια τεστ σε περιοδικά σταυρολέξων!
    Όμως, μου δημιουργήθηκε μία απορία, όταν μελέτησα το παράδειγμα των ερωτήσεων του τεστ:
    Γιατί κάποιος χρειάζεται να γνωρίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα των μορίων ενός υλικού στην αέρια ή υγρή κ.λπ. κατάσταση, ενώ δηλώνει υποψηφιότητα για π.χ. οδοκαθαριστής ή γραμματειακή υποστήριξη σε δήμο;
    Δεν γνωρίζω, βέβαια, από ποιον διαγωνισμό ήταν οι ερωτήσεις, αλλά εάν αφορούν όλους τους διαγωνισμούς, είναι σίγουρα ανεδαφικές!
    Το λογικό και δίκαιο είναι οι ερωτήσεις να αντιστοιχούν στην ειδικότητα ή τις ειδικότητες που ζητούνται και στο επίπεδο μόρφωσης που ζητείται, για να γίνεται «ξεδιάλεγμα» και σωστή τοποθέτηση των διορισθέντων. Έτσι οι επιστήμονες να έχουν δικαίωμα συμμετοχής και απαντήσεων σε ό,τι αφορά τον τομέα τους (π.χ. το σωστό είναι ένας βιολόγος να διοριστεί είτε σε νοσοκομειακό ή εργαστηριακό κ.λπ. τομέα είτε ως καθηγητής βιολογίας κ.ά.), οι οικονομολόγοι, λογιστές κ.λπ. το ίδιο κ.ο.κ.
    Ας αφήσουν τις βοηθητικές θέσεις για τα άτομα που είναι κατάλληλα γι’ αυτές, πάλι μέσω αντίστοιχου τεστ δεξιοτήτων.
    Αυτά, όσον αφορά το θέμα «αξιοκρατία» με το τεστ δεξιοτήτων, είναι σημαντικά -νομίζω- για τα νέα παιδιά, κυρίως, τα οποία δεν παροτρύνονται από το σχολικό τους περιβάλλον (λόγω συστήματος) να διαβάζουν για να αποκτήσουν γνώσεις, αλλά για να αποστηθίσουν («παπαγαλίσουν») συγκεκριμένες πληροφορίες ώστε να μπουν σε κάποια σχολή. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να έχουν έλλειψη γνώσεων για αρκετές ή πολλές περιοχές δεδομένων. Παράλληλα αποκτούν έλλειψη ευαισθησίας -εκτός αν αφορά το συμφέρον τους-, έλλειψη επικοινωνίας ως ανταλλαγή γνώσεων (αφού δεν τις έχουν), με συνέπεια να οδηγούνται σε μια ιδιότυπη αντικοινωνικότητα του τύπου «εγώ φορώ επώνυμα ρούαχα, επομένως αξίζω, ενώ εκείνος που δεν φορά είναι κατώτερός μου!»
    Φυσικά, αυτό είναι θέμα συζήτησης με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά η ευθύνη βαραίνει κι εμάς, τους γονείς, που δεν αντιστεκόμαστε στο ρεύμα των καιρών (το ατομικό συμφέρον, οι προσωππικές επιδιώξεις και ό,τι θέλω ΕΓΩ μετρούν περισσότερο απ’ο,τιδήποτε άλλο. Κοινώς και μεταφορικώς(;): ο θάνατός σου, η ζωή μου!). Δηλαδή: Αναξιοκρατία, αρκεί να βολευτούμε εμείς….
    Ναι, λοιπόν, στο Τεστ δεξιοτήτων, αλλά με εξειδίκευση στον τρόπο χρήσης του.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:52 | ΔΙΜΕΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ Ν/Σ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ (π.χ.ΑΣΘΕΝΕΙΑ)ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΕΙΘΕΤΑΙ «ΕΚΤΟΣ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕΙΩΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΙΝΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ 4.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Ή ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΣΤ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:42 | Ελενα

    Πότε θα επαναληφθεί το τεστ δεξιοτήτων?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:51 | ΛΙΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    – ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 1000 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΗΜΟΔΟΤΗΣΗ ( ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΝΟ).
    – ΠΤΥΧΙΑ ΕΩΣ 300 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ
    – ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.
    – ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΩΣ ΤΑ 40 ΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕ 200 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    ΤΟ ΤΕΣΤ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:59 | Στέλλα

    Θα ήταν καλό να γίνεται τεστ δεξιοτήτων κάθε χρόνο και να είναι διαφορετικό για κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, δηλαδή άλλο για τους Υ.Ε., άλλο για τους Δ.Ε. και άλλο για τους Π.Ε. έτσι ώστε να είναι όλοι κερδισμένοι βάση του επιπέδου γνώσεων τους.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:29 | Γ. Σ.

    Μα είναι δυνατόν επειδή κάποιοι συμμετείχαν σε μία αστεία εξέταση να προσπαθείτε να μας πείσετε οτι αυτή έχει κάποια αξία και ακόμα περισσότερο οτι είναι ισάξια με την εργασία, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά; Έλεος πια. Μην ισοπαιδώνετε τα πάντα για να λίγα μόρια παραπάνω. Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι η εφαρμογή του ΤΔ. Η πλήρη απαξίωση όλων των θεσμών του Κράτους από ένα τεστάκι της πλάκας επειδή κάποιοι συμμετείχαν στο προηγούμενο για γέλια σταυρόλεξo;

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:16 | ΚΟΥΤΣΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

    ευχαρίστως να προσθέσετε ως κριτήριο μοριοδότησης σε όλες τις προκυρήξεις το test δεξιοτήτων.
    όμως επειδή δεν έχουν προλάβει να συμμετάσχουν στην διαδικασία όλοι όσοι επιθυμούν και χάνουν με αυτόν το τρόπο πολύτιμα μόρια (ανάμεσά τους κι εγώ) θα πρέπει συντόμως να ξαναπραγματοποιηθεί εκ νέου το test.
    έτσι δεν είναι?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:07 | Ιωάννης Νίκου

    Πάνω στο θέμα του Τεστ Δεξιότητων θα μπορούσαν να αλλάξουν 2 πράγματα .
    1. Να υπάρχει επιλογή του υποψηφίου ποια Βαθμολογία θα κρατήσει. Δεν θα είναι αξιόπιστο και αντικειμενίκο να μην επιτρεπεται να δοκιμάζει και άλλες χρονίες καθώς ενδεχομένως τα θέματα να μην είναι ίδιας δυσκολίας
    2. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά θέματα για κάθε κατηγορία εκπαίδευσης και να μετράνε τα μόρια μόνο για την αντίστοιχη Καρηγορία είτε όσοι έχουν στη δήλωση τους έκαναν τα χαρτιά για ΔΕ ενω έχουν ανώτερα πτυχία να μετράει μόνο για τη ΔΕ κατηγορία ο βαθμός. Εκτος και αν δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχία όποτε απλώς το προσκομίζουν στο ΑΣΕΠ όταν ορκιστούν και αλλάζουν κατηγορία Εκπαίδευσης

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:42 | B. V.

    Να μην ισχύσει τι τεστ δεξιοτήτων για κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ. Είναι η πλήρη απαξίωση των πτυχίων και των ΠΑν/μιων – ΤΕΙ.

    Πια η λογική να διαβάσει ένας φοιτητής, ή να εργαστεί ή να κάνει μεταπτυχιακό-διδακτορικό, όταν με ένα τεστάκι της πλάκας θα μπορεί να πάρει μέχρι 400 μόρια?

    Εάν ισχύσει το ΤΔ καταρρέει όλο το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος των γενικών γνώσεων, οι οποίες καλές μεν αλλά δεν παρέχουν γνώσεις σε συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο επιτυγχάνεται μόνο με τα πτυχία.

    Εξάλλου κανένα σύστημα εξετάσεων δεν είναι αδιάβλητο και συνεπώς η τόσο μεγάλη βαθμολογία από ένα τεστ 3-4 ωρών είναι υπερβολική και εγκυμονεί κινδύνους.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:48 | Αθανασιος Δ.

    πιστεύω οτι το τεστ δεξιοτήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την καλύτερη αξιολόγηση των υποψηφίων, αρκεί όμως να διεξάγεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια το πολύ, για να είναι δίκαιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:03 | Ρανια

    Το τεστ δεξιοτήτων θεωρητικά αποτελεί έναν καλό θεσμό. Όμως, με τα μόρια που δίνονται, ερχόμαστε και πάλι στην ίδια λογική που προυπήρχε. Δηλαδή τώρα, αντί γι αυτούς με την εμπειρία στο Δημόσιο, έχουμε τους επιτυχώντες στο τέστ δεξιοτήτων που εξισώνονται με τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος. Δεν είναι, νομίζω, λογικό, κάποιος που επένδυσε 5 χρόνια για την απόκτηση του διπλώματος να εξισώνεται με κάποιον που επένδυσε 5 ώρες για το τεστ. Και μάλιστα όταν το επίπεδο του τέστ δεξιοτήτων δεν είναι ανάλογο των προσδοκιών για αξιοκρατία. Δεν διακρίνεται εύκολα αυτός που έχει περισσότερες ικανότητες, αλλά αυτός που έχει δώσει το τεστ από τους άλλους που δεν μπήκαν στη διαδικασία. Και αν τώρα δυσκολέψουν τα θέματα, για αναβάθμιση του επιπέδου, θα δημιουργηθεί μία πρόσθετη αδικία αφού οι πρώτοι μπορούν να κρατήσουν τη βαθμολογία τους για 10 χρόνια. Και πολλές φορές κάποιος κάτοχος πτυχιών, ίσως λόγω κούρασης, δεν θέλει να μπεί σε μια πρόσθετη διαδικασία εξετάσεων που για άλλους δεν είναι και τόσο μεγάλο ζήτημα. Εγώ προσωπικά έλλειπα την περιόδο των αιτήσεων και συγχρόνως λόγω του φόρτου εργασίας και σπουδών δεν παρακολουθούσα τις ειδήσεις του ΑΣΕΠ, αυτό δηλαδή που κάνουν αυτοί που έχουν ως μοναδικό στόχο το Δημόσιο. Και όταν είδα τα θέματα, που εύκολα έδιναν υψηλή βαθμολογία, ένιωσα πραγματικά καταδικασμένη. Νομίζω ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι κάτι λείπει και προσωπικά πιστέυω ότι η βαρύτητα αυτή δίνεται κυρίως γιατί είναι θεσμός του ΑΣΕΠ και όχι γιατί οδηγεί σε αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζόμενων στο Δημόσιο Τομέα. Και μάλιστα όταν δεν υπάρχει διάκριση των θέσεων. Δηλαδή κάποιος που θα δουλεύει στο πρωτόκολλο, θεωρείται καταλληλοτερος αν έχει έχει πάει καλά στο τεστ δεξιοτήτων ή αν έχει πολλά πτυχία. Ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτό;

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 13:22 | Tasos

    Ενιαίος ΓΡΑΠΤΟΣ διαγωνισμός για ΟΛΕΣ τις θέσεις στο Δημόσιο. Το τεστ δεξιοτήτων είναι απαραίτητο και με το ίδιο κόστος διοργάνωσής του μπορούν να εξεταστούν οι υποψήφιοι επιπλέον σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα όπως οικονομία, διοίκηση, πληροφορική, διαχείριση προσωπικού, κ.τ.λ. Ετσι με μία διοργάνωση μπορούν να βγούν βαθμοί σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα και ακολούθως κάθε προκήρυξή θέσης θα ζητάει να μοδιοδοτηθούν οι επιδόσεις στα αντίστοιχα τεστ.
    Για παράδειγμα:
    θέση διοικητικού υπαλλήλου σε κάποιο υπουργείο παίρνει μοριοδότηση το γενικό τεστ δεξιοτήτων καθώς και το τεστ πληροφορικής.
    θέση υπαλλήλου υπουργείου οικονομικών παίρνει μοριοδότηση επιπλέον και το τεστ οικονομίας και νομικών γνώσεων κ.τ.λ.
    Είναι προφανές ότι τα εξειδικευμένα τεστ θα απαιτούν πανεπιστημιακές γνώσεις. Ενδεχομένως θα μπορούσαν όλοι οι υποψήφιοι ανεξαρτήτως τίτλου σπουδών να δίνουν τα αντίστοιχα τεστ προκειμένου να πάρουν τα αντίστοιχα μόρια.
    Πάντως ο ΓΡΑΠΤΟΣ διαγωνισμός κάθε 2 χρόνια τουλάχιστο για όλες τις θέσεις στο δημόσιο είναι απαραίτητος για να υπάρχει αξιοκρατία.
    Αν δεν γίνεται διαγωνισμός και υπάρχουν μόνο μόρια δεν δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να προσπαθήσει (διαβάσει) να διεκδικήσει μια θέση.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 12:48 | Γεώργιος

    κ.Υπουργέ ,Τα θερμά μου συγχαρητήρια για αυτό το νομοσχέδιο.Επιτέλους αξιοκρατία ακι στην πατρίδα μας.Προχωράτε και μην κάνετε πίσω σημασία καμιά στις κασάνδρες και τις ανεύθυνες φωνές.Θα ήθελα μόνο να παρατηρήσω όυι η μοριοδότηση του βασικού πτυχίου με μεγάλο συντελεστή υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιες ανεπιθήμητες παρενέργειες,τιεννοώ πολλά ελληνόπουλα που δεν μπορούν να πετύχουν σε ελληνικό ΑΕΙ πηγαίνουν σε ΑΕΙ άλλων χωρών και αυτοί που φοιτούν σε ΑΕΙ ανεγνωρισμένου κύρους παίρνουν πτυχία παυ ο βαθμός τους είναι δικαιος και απόλυτα συμβατός με τις γνώσεις και δεξιότητες τους .Υπάρχουν όμως και ΑΕΙ εξωτερικού αμφιβόλου κύρους και αξιοπιστίας και βλέπουμε πτυχία από αυτές τις χώρες με βαθμό 10 ναι με βαθμό 10,αν λοιπόν αυτός πάρει 1.100 μόρια και ένας πτυχίούχος ελληνικού ΑΕΙ με βαθμό 7 (σύνηθης βαθμός σε ελληνικά ΑΕΙ και μάλιστα στα θετικής κατεύθηνσης) και με Μάστερ θα πάρει 770+200=970 μόρια,κάτι τέτοιο είναι αξιοκρατία΄.΄

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 12:14 | ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΧΕΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟ. ΑΡΑ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΟΜΩΣ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ.ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΛΛΩΣ ΚΑΤΑΝΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 12:56 | E.B.

    Κύριε Υπουργέ,

    Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι από εμάς περιμένουν με αγωνία την «εξυγίανση» της διαδικασίας αξιολόγησης επιλογής προσωπικού με σκοπό την αρτιότερη στελέχωση του δημοσίου τομέα, βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτό είναι προς όφελος όλων των πολιτών, είτε ενδιαφέρονται να εργαστούν στο δημόσιο είτε όχι. Παρόλα αυτά προσωπικά διαφωνώ με την εξίσωση του Τεστ Δεξιοτήτων με την κατοχή Διδακτορικού Διπλώματος, για τον οποίο, όσοι τουλάχιστον έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία γνωρίζουν πραγματικά τον κόπο που απαιτεί η ολοκλήρωσή της, η οποία και αντικειμενικά υπερβαίνει τα τρία με τέσσερα έτη. Επιπλέον, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την αξιοπιστία των τεστ, τουλάχιστον αυτών που σχετίζονται με τις διάφορες νοητικές ικανότητες. Είναι γνωστό ότι, επί το πλείστον, το αποτέλεσμά τους είναι μια «φωτογραφία της στιγμής» και ότι η επίδραση παραγόντων όπως η κόπωση, το άγχος και πάνω απ’ όλα η πρότερη εμπειρία (εκπαίδευση) σε παρόμοιες ασκήσεις, στο τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Το βασικότερο όμως ερώτημά μου είναι πότε θα σταματήσει επιτέλους το ελληνικό κράτος να απαξιώνει τα πτυχία που το ίδιο παρέχει.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 12:35 | Οσία

    Κύριε Υπουργέ αυτό που θα ήθελα εγώ και πολλοί άλλοι υποψήφιοι είναι το τέστ δεξιοτήτων να ΜΗΝ γίνεται κάθε δύο χρόνια αλλά κάθε έτος, για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ

    Επίσης αν είναι δυνατόν στο τέστ δεξιοτήτων να ξεχωρίσουν οι συμμετέχοντες ανάλογα με τα πτυχία που κατέχουν έτσι ώστε να μην αδικείται ο κατέχων πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφού θα συναγωνίζεται με πτυχιούχο πανεπιστημίου.

    Σας ευχαριστώ και ευελπιστώ για την κατανόηση και την επίτευξη των αιτημάτων μας.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 12:56 | Σιρκελής Γιώργος

    Τελείως άδικη πιστεύω η μοριοδότηση Χ4 τουλάχιστον για τις θέσεις ΠΕ. Θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι Χ1 ή Χ2 το πολύ. Δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται μια 3ωρη εξέταση σε ερωτήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης με ένα διδακτορικό τίτλο, δύο μεταπτυχιακά ή παραπάνω από το μισό πτυχίο. Δεν έχει λογική η ισοπέδωση της επιστημονικής γνώσης. Συμμετείχα στον διαγωνισμό του τεστ όχι για να «κερδίσω» πόντους αλλά για να υπερασπιστώ τους κόπους που κατέβαλα για την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου απαντώντας σε ερωτήσεις του τύπου «Ο πρόεδρος ποιας χώρας επισκέφτηκε την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα». Τέλος η μοριοδότηση είναι τόσο μεγάλη που σε συνδυασμό με το σπάνιο της εξέτασης στερεί στην ουσία την δυνατότητα πρόσληψης σε κάποιον ο οποίος για διάφορους λόγους (πχ υγείας)δεν κατάφερε να συμμετάσχει στον περσινό διαγωνισμό.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 12:39 | konstantinos

    Δεδομένων των αλλαγών στα μόρια του βασικού τίτλου και στα μεταπτυχιακά – διδακτορικά, θεωρώ ότι αναλογικά η βαθμολογία της ειδικής γραπτής δοκιμασίας θα πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, το αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 6 τουλάχιστον.

    Το ζητούμενο είναι η βασικές γνώσεις, ευστροφία και δεξιότητες του υποψήφιου υπαλλήλου. Μη ξεχνάμε πως και ο βαθμός πτυχίου (που μπορεί να δώσει ως 1.100 μονάδες) κατακτάται είτε ευκολότερα είτε δυσκολότερα από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, οπότε η δραστική αύξηση της βαρύτητας του τεστ δεξιοτήτων θα δρούσε ως εξισορροπητικός παράγοντας.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 12:34 | EYA

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

    Επιτρέψτε μου να εκφράσω την απόλυτη στίριξη στην προσπάθεια εξορθολογισμού των διαδικασιών πρόσληψης στο δημόσιο. Το τεστ δεξιοτήτων αποτελεί ένα εργαλείο ανίχνευσης της κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας των υποψηφίων και είναι πραγματικά χρήσιμο.
    Η βαρύτητα ωστόσο που του αποδίδετε είναι δυσανάλογη της δυναμικής του. Δεν είμαι πεπεισμένη ότι ένα τρίωρο τέστ μπορεί να εξισωθεί από πλευράς μοριοδότησης με μακρόχρονες επιστημονικές σπουδές ή με πολυετή εμπειρία στην αγορά εργασίας. Η ενίσχυση του συντελεστή βαρύτητας του τεστ, απαξιώνονται όλα τα παραπάνω καθώς απαιτούν γνώση, ικανότητες και πολλές φορές μακροχρόνιες θυσίες προσωπικές και οικονομικές.
    Στον ιδιωτικό τομέα η επιλογή προσωπικού γίνεται βάσει των τεστ δεξιοτήτων ωστόσο δεν έχουν την βαρύτητα που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να τους αποδώσει. Πως είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των τεστ? Πραγματικά είναι ικανά να εντοπίσουν τις δεξιότητες των υποψηφίων? Ποιος οργανισμός πιστοποιεί την ικανότητα ανίχνευσης αυτών των δεξιοτήτων? Δύο διαφορετικά τεστ είναι ισοδύναμα? Στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Γερμανία, υπάρχουν πιστοποιημένοι οργανισμοί οι οποίοι διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, αναλαμβάνουν με υψηλό κόστος την κατάρτιση τεστ που χρησιμοποιεί το κράτος και τα πανεπιστήμια και τα οποία αποσκοπούν στην απονομή τίτλων. Θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ανάλογους θεσμούς, οι οποίοι θα εξασφάλιζαν το κύρος αυτών των τεστ. Μιλώντας λοιπόν για αξιοκρατία, πόσο αξιοκρατικό κρίνετε την εξίσωση της γνώσης και της εμπειρίας με τις δεξιότητες? Οι δεξιότητες είναι οπωσδήποτε απαραίτητες, αλλά σε κάθε περίπτωση έρχονται να συμπληρώσουν την βασική ικανότητα ενός υποψηφίου. Εμείς με την προτεινόμενη ρύθμιση αξιώνουμε να εξισώσουμε την βάση και την ουσία με ένα επιμέρους κριτήριο, το οποίο μάλιστα δεν το έχουμε θωρακίσει κατάλληλα ώστε να είναι ικανό να σταθεί αξιόπιστα δίπλα σε πτυχία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η διαδικασία δεν διαθέτει τα εχέγγυα αξιοπιστίας που απαιτούμε ως πολίτες, δημιουργεί ανισότητες και εν τέλει προξενεί ξανά αισθήματα αδικίας!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 11:36 | Anastasios Nidriotis

    Τι ακριβώς προσφέρει το τεστ δεξιοτήτων με τον τρόπο που είναι δομημένο; Σκεφτήκατε μήπως είναι άλλο ένα αντικείμενο εκμετάλλευσης από την παραπαιδεία; Μια φορά έγινε και πριν καλά καλά δούμε τι είναι και τι ερωτήσεις θα έχει και σε τι πνεύμα θα κινείται, εμφανίστηκαν οι γνωστοί ειδήμονες φροντιστές ως οι γκουρού του τεστ που θα μας εξασφαλίσουν την επιτυχία. Γιατί θα πρέπει συνεχώς οι πολίτες να βρίσκονται σε διαδικασίες εξετάσεων. Κάποιος που έχει μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό, τι καλείται να αποδείξει μέσω του τεστ δεξιοτήτων; Και για ποιόν λόγο θα είναι καλός δημόσιος υπάλληλος κάποιος που γνωρίζει ότι η Γουιάνα βρίσκεται στην Ν. Αμερική; Με τη γνώση αυτή θα αλλάξει η νοοτροπία των δημοσίων υπαλλήλων ή θα αυξηθεί η παραγωγικότητά τους; Λυπάμαι, αλλά δεν έχει κανείς να αποδείξει κάτι με τέτοια ανούσια τεστ. Οι κανονικές εξετάσεις αρκούν. Με το να αυξηθεί η μοριοδότηση του τεστ δεν θα πειστούν σοβαρά άτομα με πραγματικές γνώσεις και πτυχία. Απλά θα τραφεί ακόμα περισσότερο η παραπαιδεία από εκείνους που πιστεύουν ότι με ένα τέτοιου είδους τεστ θα μπουν στο δημόσιο χωρίς καμία ουσιαστική γνώση. Και μπορεί στους απλούς μοριοδοτικούς διαγωνισμούς να το καταφέρουν, στους γραπτούς όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα τους σώσει κανένα τεστ δεξιοτήτων (δείτε λίγο τα αποτελέσματα του 1Γ/2008 για το Υπ. Οικονομικών).

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 11:30 | diatsidis kostas

    νομιζω οτι το τεστ δεξιοτητων πρεπει να εχει βαρυτητα 5. πιστεψτε με οτι ειναι προτιμοτερο να εχεις γενικεσ γνωσεις επαρκεις.θελει πολυ διαβασμα. ειναι ενας διαγωνισμος με ιδια θεματα και κρινονται ολοι με τους ιδιους ορους. μακαρι να γινοταν το ιδιο και στα ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 11:48 | kapoia

    aparadekto na exiswnetai to didaktoriko me erwthseis genikhs krisew tou styl poses xwres exei h eyrwpaikh enwsh as vazoun kai sudoku na paizoun oi ypopsifioi
    NA KATARGH*EI ENTELWS TO TEST DEXIOTHTWN
    EINAI APARADEKTO

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 11:25 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟ ΑΕΙ ΑΠΟΤΕΛΗ ΑΜΦΙΣΦΗΤΗΣΗ ΤΟΥ
    ΠΤΥΧΙΟΥ Η ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ . ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΑΤΡΩΝ , ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ , ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ , ΤΙ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙ ?.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΑΝΤΩΝΗΣ
    ΜΗΧ/ΚΟΣ ΔΗΜ. ΥΠΑΛ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 11:48 | Μαρια Αξυπολύτου

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΦΕΡΑΤΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΤΕΣΤ?
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ?
    Ή ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΟ 2010 ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ Ή ΕΧΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ…ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ ΕΝΑ 2ΜΕΡΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ Ή ΓΙΑ ΑΤΥΧΙΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΤΕΣΤ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 11:08 | tasia

    Συμφωνώ που αυξήθηκε ο συντελεστής που πολλαπλασιάζεται ο βαθμός στο Τεστ δεξιοτήτων , συμφωνώ επίσης που αυξήθηκε η διάρκεια ισχύς του , καλό είναι να αυξηθεί ο χρόνος διεξαγωγής του κάθε 3-4 χρόνια ,θα πρέπει να λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη σε όλες τις προκυρήξεις αν βέβαια το δηλώσει και το επιθυμεί ο υποψήφιος.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:26 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Έχω δύο πτυχία και δύο μεταπτυχιακά, οδεύω προς το διδακτορικό και ποτέ δεν ήμουν φυτό. Θεωρώ ότι το τεστ δεξιοτήτων είναι ότι καλύτερο έχει χρησιμοποιηθεί.
    -Προφανώς θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση ώστε να δίνεται δικαίωμα στους πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν.
    -Προφανώς θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος ώστε να μη χρειάζεται να βρίσκεται σε διαδικασία εξόδων ο πολίτης.
    -Προφανώς το κόστος θα πρέπει να επιβαρύνει τους εξεταζόμενους εξ ολοκλήρου και όχι τον προϋπολογισμό.
    -Προφανώς είναι εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξέλιξη και προαγωγή των υπαλλήλων.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:59 | ΑΝΘΗ

    ΛΟΓΩ ΕΛΛΙΠΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΞΑΝΑ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΑ Ή ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΜΟΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΒΓΕΙ ΤΩΡΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:39 | ΑΡΕΤΗ ΧΟΥΝΤΗ ΜΑΛΑΠΕΡΔΑ

    Οι συμβασιούχοι έργου είναι άνθρωποι που εργάζονται στο δημόσιο με τις ίδιες υποχρεώσεις με τους μόνιμους υπαλλήλους, αλλά χωρίς κανένα δικαίωμα. Το δημόσιο τους εκμετταλλεύτηκε για πολλά χρόνια άρα τους οφείλει το αυτονόητο. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ. ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ «ΕΡΓΟΥ» ΕΊΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Πρέπει να παραμείνουν στη δουλειά τους. Δεν μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί ως «Αλβανούς» ανασφάλιστους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, άδειες, δώρα, επιδόματα για 7-8 χρόνια και τελικά να τους πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο ΔΗΘΕΝ στο όνομα της αξιοκρατίας. Τόσα χρόνια έκαναν τη δουλειά τους σωστά και τώρα τους λέτε ότι θα προσληφθούν άλλοι στη θέση τους πιο άξιοι. ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΞΙΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΤΕ; Ποιός σας είπε ότι δεν προσλήφθηκαμε αξιοκρατικά; Ο κ. Πρωθυπουργός στο debate όταν ρωτήθηκε για αυτούς που εργάζονται 5-6 χρόνια είπε ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Τώρα τί άλλαξε; Μη στέλνετε τον κόσμο στα δικαστήρια να ζητάει το αυτονόητο. ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 10:42 | ευγενία

    Ξεκίνησε λοιπόν πόλεμος για το Τεστ Δεξιοτήτων! Είναι αξιοσημείωτο πώς τα καταφέρνουν κάθε φορά να μας κάνουν να τσακωνόμαστε για το ποιός είναι άξιος να κατέχει μία θέση στο δημόσιο. Πλέον στην Ελλάδα ο μόνιμος υπάλληλος πρέπει να αισθάνεται σαν τον Λάτση, αφού γίνεται τέτοια »σφαγή» για το ποιός θα λάβει την πολυπόθητη θέση των 1000 ευρώ.
    Και προκαλώ, όσους μας κυβερνούν κάθε φορά, να κάνουν και αυτοί το Τεστ Δεξιοτήτων. Αφού οι ανώτατοι τίτλοι σπουδών δεν είναι αρκετοί για μια θέση στο δημόσιο, ούτε και η ψήφος του ελληνικού λαού είναι αρκετή για να μας κυβερνάτε. Να δώσετε και εσείς το Τ.Δ. Τότε θα κάνω πίσω και θα σας παραδεχθώ.
    Εν τέλει γιατί δε μας λέγατε, πριν κάνουν πολλοί από εμάς θυσίες για να αποκτήσουμε ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ούτως ώστε να κατέχουμε την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για κάποιες θέσεις, ότι αυτό πλέον δεν είναι απαραίτητο προσόν; Μας έχετε τρελάνει…σε τι άλλο θα μας ζητήσετε να διαγωνιστούμε για να καταλάβουμε μία θέση στο δημόσιο; Με αυτά που κάνετε αποθαρρύνετε τις νέες γενιές από την ανώτερη γνώση και στρέφετε όσους είναι νέοι και άριστοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, εκεί όπου εκτιμώνται οι έλληνες επιστήμονες.
    Παρατήρησα, αν και γίνομαι λίγο κακιά, ότι οι περισσότεροι όσων υποστηρίζουν το ΤΔ κάνουν φοβερά ορθογραφικά λάθη, μήπως αυτό σημαίνει κάτι;
    Λυπάμαι που έχετε φτάσει τη νέα γενιά σε αυτό το αδιέξοδο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:40 | χρηστος

    παρα πολυ σωστη η αυξηση της βαρυτητας του ΤΕΣΤ δεξιοτητων, συγχαρητηρια.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 09:10 | Σπυρίδων Μουρτάς

    Νομίζω οτι γίνεται πλέον σαφές οτι το ΤΔ δεν πρέπει να εφαρμοστεί στους ΤΕ και ΠΕ, για λόγους σχετικούς με την υποβάθμιση των θεσμών των Ανώτατων Ιδρυμάτων.

    Εάν οι ΔΕ, επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου τύπου τεστ επειδή θεωρούν οτι κάτι θα κερδίσουν, ας γίνει, αλλά πραγματικά δεν ξέρω με πιο τρόπο θα τεκμαίρεται η αδιαβλητότητα ενός τέτοιου συστήματος. Πάντα κάποιοι θα το αμφισβητούν. Το νέο νομοσχέδιο έχει ως στόχο βελτίωση της διαφάνειας. Αυτό συνεπάγεται οτι οποιαδήποτε διάταξη δημιουργεί υποψίες δεν έχει θέση σε αυτό.

    Το μοναδικό αδιάβλητο μέχρι σήμερα σύστημα εξετάσεων είναι αυτό των Πανελληνίων, για το οποίο ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα εργάζεται σκληρά. Θα γίνει το ίδιο με το τεστ δεξιοτήτων? Φυσικά και όχι, αφού είναι τεράστιο το κόστος. Θα είναι ένα τεστ, ευκολότερο ή λίγο δυσκολότερο από το προηγούμενο, από το οποίο πιθανών κάποιοι να γνωρίζουν ήδη ερωτήσεις. Όσο και αγνή αν είναι η πρόθεση του νομοθέτη δε θα μπορεί να ελέγξει την αξιοκρατική εφαρμογή του και εν τέλει η εν λόγω διάταξη θα αποβεί η μαύρη τρύπα ενός κατά τα άλλα πολύ μεγάλου εγχειρήματος κατά της αναξιοκρατίας.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 08:49 | Δ.Μ.

    Η απάντηση σε ερωτήσεις του στυλ
    «πόσα άλφα έχει η πρόταση να λόλα ένα μήλο»
    «πόσα τρίγωνα εμπεριεχονται στο παρακάτω σχήμα»
    «πόσα είναι τα κράτη της ΕΕ»
    όπως και σε ερωτήσεις απλής αριθμητικής επιπέδου Γ’ δημοτικού
    σίγουρα πιστοποιούν γνώσεις και προσόντα τουλάχιστον ισάξια με ένα κάτοχο μεταπυχιακού ή διδακτορικού στην υπολογιστική ρευστομηχανική, στα ανώτερα μαθηματικά ή σε άλλο πεδίο επιστημών
    αποτελούν δε απόσταγμα γνώσης και εμπειριών μιας ζωής και ασφαλώς θα έχουν μεγαλύτερη χρησιμότητα στο δημόσιο από τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχει κάποιος με τους παραπάνω (ή άλλους) τίτλους σπουδών

    Αυτά είναι τα επιχειρήματά σας?

    Δεν πείθουν κανένα

    πείτε απλώς ότι σας έκατσε να κάνει το τραγικό λάθος η νομοπαρασκευαστική ομάδα που επεξεργάζεται το παρόν σχέδιο νόμου και να δώσει τεράστια βαρύτητα σε αυτό και σπεύσατε να το υποστηρίξετε με νύχια και με δόντια απλώς επειδή σας συμφέρει.

    Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι διδάκτορες είναι φυσικά οι ευνοημένοι της ελληνικής κοινωνίας αφού σπούδασαν με τα λεφτά των πατεράδων τους, και μπήκαν στα προγράμματα αυτά με μέσον, ενώ οι υπόλοιποι κακόμοιροι απλοί πτυχιούχοι που είχαν αναγκη να δουλέψουν είναι οι αδικημένοι.

    Φυσικά, σύμφωνα με την άποψή σας, κανένας από αυτούς τους μεταπτυχιακούς/διδάκτορες δεν υπάρχει περίπτωση να δουλεύει και να σπουδάζει ταυτόχρονα για να πληρώσει τα δίδακτρά του (όταν υπάρχουν-ξέρετε υπάρχουν και δωρεάν μεταπτυχιακά) ούτε υπάρχει περίπτωση να «τη βγάζει» με 300Ε μηνιαίως επειδή, ξέρετε τι? οι γονείς του τελικά δεν είναι πλούσιοι

    ο κομπλεξισμός, η συμφεροντολογία και η χυδαιότητα έχουν τα όριά τους
    κάντε μια χάρη στον εαυτό σας όλοι εσείς που λαϊκίζετε με τον χειρότερο τρόπο και σταματήστε να εξευτελίζεστε

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 04:50 | Έφη

    Κύριε Υπουργέ,
    Το τεστ δεξιοτήτων πρέπει να έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, αφού αποτελεί ένα κοινό μέτρο σύγκρισης για όλους, ανεξάρτητα σχολής που τελείωσε ή επιστημονικής κατεύθυνσης. Τι να τον κάνω κάποιον με 3 διδακτορικά και 5 μεταπτυχιακά αν δεν έχει βασικές γνώσεις, αντίληψη και δεξιότητες επίλυσης απλών προβλημάτων( αυτό που πολύ σωστά ονομάζεται «κοινή λογική»)?
    Το τεστ αυτό θα έπρεπε να επαναλαμβάνεται κάθε 3 ή 4 χρόνια, ώστε να μην εμπορευματοποιηθεί αφενός με φροντιστήρια κλπ και αφετέρου λόγω κόστους αφού το προηγούμενο στοίχισε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τέλος δεν θα ήταν σωστό όλοι αυτοί που θα ήθελαν να διεκδικήσουν πρόσληψη στο δημόσιο να είναι συνεχώς σε διαδικασία εξετάσεων.

    Κινείστε στην σωστή κατεύθυνση. Μέινετε σταθεροί στην πορεία σας για το καλό της χώρας.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 04:23 | KoSTanTiNoS

    Η αύξηση του συντελεστή του τεστ δεξιοτήτων είναι θετική. Κατά την άποψη μου θα ήταν καλύτερο οι διαγωνισμοί για την κάλυψη θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να είναι συνδιασμός γραπτής διαδικασίας και σειράς προτεραιότητας. Π.χ. 70% μόρια από το τελικό βαθμό των γραπτών εξετάσεων και 30% από τα λοιπά προσόντα. Σε αύτην την περίπτωση το τεστ δεξιοτήτων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κομμάτι της γραπτής δοκιμασίας.
    Νομίζω ότι το δημόσιο και οι πολίτες που ταλαιπωρούνται από αυτό έχουν ανάγκη από εύστροφους, ευγενικούς και ικανούς ανθρώπους. Τέρμα οι ανίδεοι και οι αργόστροφοι. Δεν κάνουν όλοι για παντού. Δύστυχώς για όσους είχαν μπάρμπα στη Ραφήνα, αλλά δεν σας φταίμε σε τίποτα οι υπόλοιποι. Κάποιοι είστε τουλάχιστον ακατάλληλοι, αν όχι επικύνδινοι για τις θέσεις που καταλάβατε με αδιαφανείς διαδικασίες.
    Το τεστ δεξιοτήτων είναι το μόνο αξιοκρατικό αξιολογικό εργαλείο που έχουμε. Ίσως θα ήταν δικαίοτερη η ετήσια διεξαγωγή του αντί της διετούς (βέβαια έδω ύπαρχει το πρόβλημα του μεγάλου κόστους του).
    Και έλεος, δεν μπορώ να ακούω και να διαβάζω ότι κάποιος που έχει διδακτορικό απειλείται από το τεστ. Μα όποιος έχει αποκτήσει με το σπαθί του τα πτύχια των ανώτερων βαθμίδων της εκπαίδευσης και όχι από την πίσω πόρτα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αριστεύσει σε ένα τέτοιου είδους τεστ. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ατυχήσει και δεν αριστεύσει, πάλι θα κερδίσει πολύ περισσότερα μόρια από το μέσο όρο των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, έχει πλεονέκτημα.
    Οι πραγματικά μορφωμένοι, εύστροφοι και ίκανοι άνθρωποι δεν φοβήθηκαν και δεν πρόκειται ποτέ να φοβηθούν τις οποιεσδήποτε δοκιμασίες, που τους επιτρέπουν να αποδείξουν τις ικανότητες τους και τις γνώσεις τους.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 02:53 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ…. ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ.Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΕΣΤ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ….

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ .ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΙΣΑΞΙΑ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 00:33 | Ελευθερία

    Ναι στο τεστ δεξιοτήτων και στη μοριοδότησή του!Όλοι πρέπει να έχουμε στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας, μαθηματικών, φυσικής και γραμματικής. Έξω πια οι ανίδεοι από το Δημόσιο!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 00:15 | BS

    Θα ήθελα να διευκρινηστεί αν η παράταση ισχύος του test ισχύει και για όσους έδωσαν το test πέρισυ ή αν ισχύει εφ εξής.
    Σας ευχαριστώ πολύ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 00:06 | Χριστίνα

    Σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν αλλαγές οι οποίες κάποιους τους ευνοούν και κάποιους τους αδικούν. Σίγουρα δεν μπορούν όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Συμφωνώ με το τέστ δεξιοτήτων γιατι το γεγονος ότι κάποιος έχει μαστερ δε σημαίνει πως ξέρει να χρησιμοποιεί στοιχειωδως το μυαλό του και να κάνει μια απλή διαίρεση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορουμε να εξισώσουμε ενα διδακτορικό με ενα τεστ δεξιοτήτων. Είμαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και πιστέψτε με δεν μου ήταν ευκολη υπόθεση η απόκτηση του. Δεν εκανα διδακτορικό επειδη μου περισευαν χρηματα και απλά ήθελα να παρατείνω τη φοιτητική μου ζωη. Δουλευα παράλληλα, περνουσα πολλες ωρες στο πανεπιστήμιο στερήθηκα όλα αυτα που για κάποιους είναι καθημερινότητα(βολτες, ελευθερος χρόνος, προσωπική ζωη). Ένα διδακτορικό έχει διάρκεια περιπου 4 χρόνων και αυτά εξισώνονται με μια δοκιμασία που διαρκεί 3 ώρες? Έδωσα το τεστ δεξιοτήτων και δεν ήξερα για τον αγωγό αερίου, μπέρδεψα τα τριγωνάκια και έκανα και μια λάθος πράξη. Αυτό εχει μεγαλύτρη βαρύτητα απο τη διατριβή ??

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 00:43 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ

    Το τεστ δεξιοτήτων είναι εμπνευσμένο και πραγματικά απαραίτητο.
    Σε κάθε τομέα εργασίας είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτά μυαλά και πολύπλευροι άνθρωποι, παρά φυτά που το μόνο που ήξεραν ήταν να διαβάζουν και να συλλέγουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά αφού κάποιοι φρόντιζαν για τα βιοτικά τους προβλήματα και για να τους δείξουν τον τρόπο για το που και πως θα αποκτήσουν ένα τέτοιο τίτλο.
    Ξέρω απίθανους ανθρώπους που έχουν βρει απίθανους τρόπους για να πάρουν μεταπτυχιακά αλλά αν τους ρωτήσεις τι είναι ο Γκορμπατσόφ σου λένε βότκα.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 00:22 | robin27

    Διαφωνώ εντελώς με τις προαναφερθείσες δηλώσεις περί κατάργησης του τέστ και ελλιπού μοριοδότησής του.Αν είναι δυνατόν να καταργηθεί το πλέον αξιοκρατικό μέσο αξιολόγησης του υποψήφιου και να προταχθούν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που ως επι το πλείστον αφορούν τους έχοντες την οικονομική δυνατότητα και αυτούς που είναι μέλη κομματικών συνδικάτων.
    Το Τεστ Δεξιοτήτων όχι μόνο πρέπει να παραμείνει αλλά να ενισχυθεί εί δυνατον και με πολλαπλασιαστή 5(αντί για 4).Επαναλαμβάνω οτι είναι το πλέον αξιοκρατικό και διαφανές μέσο αξιολόγησης του υποψηφίου.
    Σε αντίθεση,οι μεταπτυχιακοί τίτλοι κατακτώνται πολλές φορές(για να μην πώ τις περισσότερες) με αδιαφανείς τρόπους και έχω πολλά παραδείγματα από το κοινωνικό μου περιβάλλον περι αυτού.
    Αν θέλουμε πραγματική ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ τότε πρέπει να ενισχύσουμε την ισχύ του Τεστ Δεξιοτήτων και αντίστοιχα να ελλατώσουμε τη μοριοδότηση την αμφιβόλου διαφάνειας ισχύ των μεταπτυχιακών τίτλων.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 00:10 | Μάνος

    Kατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλό που υπάρχει το τεστ δεξιοτήτων, και θεωρώ πολύ θετικό το ότι απέκτησε παραπάνω βαρύτητα. Θεωρώ ότι κατά κάποιο τρόπο εξισορροπεί την «αναβάθμιση» των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

    Είναι πολύ λογικό οι κάτοχοι των τίτλων αυτών, να δυσανασχετούν με την επιπλέον βαρύτητα των τεστ, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δε διαθέτουν τέτοιους τίτλους. Και πιστέυω πως και οι περισσότεροι δε μπορούν, κυρίως λόγω οικονομικών, να αποκτήσουν.

    Αποτέλεσμα λοιπόν όλων αυτών των αλλαγών: για να μπορεί πλέον κάποιος να έχει σοβαρές ελπίδες να μπεί στο δημόσιο θα πρέπει να έχει διδακτορικό, ή μετά βίας μεταπτυχιακό…………. Έλεος……………

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 23:47 | RITSA

    Θεωρώ ότι πρέπει να καταργηθεί το τεστ δεξιοτήτων διότι εκτός του ότι υποβιβάζει και υποτιμά τα πτυχία, η διενέργεια και η διεξαγωγή τους κοστίζει οικονομικά στο δημόσιο χωρίς να αποφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.