Άρθρο 2 Κατάργηση της προσαύξησης μοριοδότησης λόγω εμπειρίας

1. Οι διατάξεις των εδαφίων από το δέκατο τέταρτο έως και το τελευταίο της περίπτωσης Β΄ της παρ.2 του άρθρου 18 του Ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28Α) όπως είχαν αντικατασταθεί από την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.3320/05(ΦΕΚ 48Α) ,με τις οποίες ρυθμίζεται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας, καταργούνται.

2. Οι διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 2 του Ν.3320/05, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν.3613/07 (ΦΕΚ 263Α), καθώς και οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Ν.3320/05, καταργούνται.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:00 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΛΥΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΖ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ(Γ΄ΚΑΙ Δ΄ΚΠΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ) ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΕ Α.Σ.Ε.Π ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΠΑΛΑΚΙ ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΛΠΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝ ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
    ΤΙ ΜΕΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ?

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:02 | Μανώλης Μάλαμας

    Μήπως με την κατάργησγηση της μοριοδότησης της εμπειρίας δεν θα μπαίνουν στο Δημόσιο άνθρωποι με εμπειρία, που τόσο τους έχει ανάγκη?

    Εαν πέρνουν ανθρώπους με πτυχία αλλά χωρίς επαγγελματική εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα πως θα αυξηθεί η παραγωγικότητα στο Δημόσιο?

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 22:46 | Ιωαννα

    Αδικία, εκμετάλλευσή και εξαπάτηση ειναι λιγες απο τις λεξεις που θα μπορουσαν να περιξραψουν τα αισθηματα μου στο διαστημα των τελευτεων ημερων. Ακομα και σε μια καφετερία θα μετρούσε η εργασιακη εμπειρια σε καποιον που εχει δουλέψει σαν γκαρσονι ξανα στο παρελθον και θα προηγείτο απο εναν που δεν εχει ιδεα με το επάγγελμα. Πως λοιπόν να μην αισθανομαι ετσι οταν το κράτος ενας πο τους πιο ακεραίου θεσμούς, έχει ταχθεί για να διαφυλάττει την δικαιοσύνη και να αποτρέπει την εξαπάτηση, να συμπεριθερετε ετσι στα παιδια του.
    Στο δημοσιο θα επερεπε να παιρνουν ολοι μοροια οχι μονο οσοι εχουν αντίστοιχες γνωσεις στην θεση που καλουντε να καλύψουν αλλα και η εμπειρεια στο αντικειμενο καθώς και η προσωπικότητας,η παιδεία, η ευγένεια, το ηθος, η προθυμία, η κοινωνικότητα, η πρωτοβουλία,η οργάνωση,η εργατικότητα, η δημιουργικότητα, η φαντασία και το φιλότιμο
    Αυτα ειναι απαραίτητα προσόντα για ενα δημοσιο υπαλληλο οχι μονο τα πτυχια, αν θελετε να αλλαξει η νοοτροπιο στο δημόσιο.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:58 | Ευτυχία Δάλμα

    Είμαι πολύ ΠΕΡΗΦΑΝΗ για την παρούσα κυβέρνηση που βρήκε το θάρρος να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ επιτέλους την 50% ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ των stage και των συμβασιούχων του δημοσίου.

    Ήταν πολύ άδικο οι συγκεκριμένοι να έχουν προβάδισμα 210 μορίων εις βάρος των υπόλοιπων υποψηφίων και τελικά να έχουν την πρωτιά στις προκηρυσσόμενες θέσεις μόνο και μόνο γιατί έτυχε να έχουν κάποιο πολιτικό μέσο που τους εξασφάλισε τις θέσεις στα stage ή τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΜΜΕΣΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ….

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:44 | ΕΥΑ

    Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι πολίτες πρέπει να σέβονται τους νόμους και το κράτος πρέπει να διασφαλίζει την τήρησή τους. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 7 του συντάγματος έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της.
    Όλοι εμείς οι «ευνοούμενοι -ανιψιοί από την Κορώνη» αποφασίσαμε να δουλέψουμε ανασφάλιστοι και για 500 ευρώ το μήνα για 5 χρόνια, επειδή νομίζαμε ότι ζούσαμε σε ένα ευνομούμενο κράτος το οποίο τουλάχιστον θα σεβόταν τους νόμους που το ίδιο έχει ψηφίσει. Δυστυχώς όμως αυτό το κράτος σήμερα καταργεί το νόμο της προσαύξησης και ουσιαστικά παρά το σύνταγμα καταδικάζει τα ίδια του τα παιδιά και μάλιστα αναδρομικά.
    Και όλα αυτά στο όνομα της «ισονομίας» και της «αξιοκρατίας» και σε βάρος του ίδιου του κράτους και των πολιτών του, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν σε λίγα χρόνια ως αποζημίωση περίπου 60.000 ευρώ για κάθε «ανιψιό» που εργαζόταν για 5 χρόνια χωρίς να λαμβάνει κανονικό μισθό και που θα πετάξει στο δρόμο για να πάρει στη θέση του ένα νέο «ανιψιό».
    Πρέπει κάποια στιγμή η εκάστοτε κυβέρνηση να καταλάβει ότι όταν κάποιος νοικιάζει ένα σπίτι(κράτος) για 4 ή περισσότερα χρόνια δεν έχει κανένα δικαίωμα φεύγοντας κάθε φορά να το κατεδαφίζει χωρίς να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη του(πολίτες).

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:23 | Στράτος

    Κύριε Ραγκούση, λόγω της θέση σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα των συμβασιούχων έργου και Stage των ΟΤΑ. Ξέρεται ότι πολλοί Δήμοι λειτουργούν χάρη σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Είμαι ένας νέος άνθρωπος που πίστεψα στο ΠΑΣΟΚ και ότι κάτι θα αλάξει. Εκείνο όμως που βλέπω είναι μία σκληρή επίθεση σε αυτούς τους ανθρώπους. Ένουν χαρακτηρηστεί ως «μπλέ» ενώ πολλοί από αυτούς ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το χειρότερο έχουν γίνει έρμεα του κάθε επιτήδιου δικηγόρου, δημοσιογράφου κ.λ.π. Η Ν.Δ. δημιούργησε αυτό το καθεστώς ομηρίας αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αυτοί οι άνθρωποι με προσοχή και ευαισθησία χωρίς ρεβανσισμούς και πάθη. Όλοι μας είμαστε παιδιά της ίδιας πατρίδας. Εάν θέλετε μπορείτε να βρείτε μία καλύτερη λύση από αυτή που προτείνετε στο θέμα αυτό που θα είναι αποδεκτή και θα ικανοποιεί και την Κυβέρνηση και τους συμβασιούχους.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:18 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Καταρχην θελω να πω οτι ειναι ντροπη αυτο που γινεται με τους εργαζομενους των stage,που οχι μονο δεν τους μονιμοποιουν,αλλα τους κοβουν και το 50%της προσαυξησης της εμπειριας τους.Αυτο θα ειναι ταφοπλακα γιαυτους τους ανθρωπους ,γιατι δουλευουν χωρις ενσημα,για τετρακοσια ευρω εδω και πολλα χρονια μονο και μονο για τα μορια που επερναν.Η σημερινη κυβερνηση θα πρεπει να αναλογιστει τις ευθυνες της και οχι να το παιζει τιμητης της αξιοκρατειας!εξαλλου ολη η Ελλαδα γνωριζει ποιος δημιουργησε την λογικη του ρουσφετιου. Αυτοι γεμισαν το δημοσιο με μονιμους υπαλληλους απο το παραθυρο,συμβασιουχους,και stage.Και να μην ξεχνανε οτι το 1999 και το 2000 μονιμοποιησαν stage που ειχαν προυπηρεσια μονο 16 μηνες!!!Τωρα ομως οι ιδιοι θελουν να διωξουν ανθρωπους που δουλευουν 5-6 η και περισσοτερα χρονια.Η προηγουμενη κυβερνηση μονιμοποιησε 35000 συμβασιουχους με προεδρικο διαταγμα και αλλους ποσους με μοριοδοτησεις!Δεν τους εδιωξαν κι ας ηταν παιδια του πασοκ.Αν διωξουν ολους αυτους τους ανθρωπους το δημοσιο δεν θα μπορεσει να λειτουργησει σωστα και η ανεργια θα εκτοξευθει στα υψη!Η σημερινη κυβερνηση αν θελει να ειναι δικαιη θα πρεπει να μονιμοποιησει ολα τα stage και τους συμβασιουχους που εχουν κλησει 2 χρονια,και μετα να κανει ολα αυτα που λεει περι αξιοκρατειας!Ειναι το λιγοτερο που μπορει να κανει για να διορθωσει την ανισοτητα που δημιουργησε τοσα χρονια μεσα στην ελληνικη κοινωνια..Αν δεν γινει αυτο,ο διχασμος που θα δημιουργηθει μεταξυ των πολιτων θα ειναι τεραστιος…Πρεπει επιτελους η Ελλαδα να σταματησει να τρωει τα παιδια της!

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 21:48 | ΜΩΥΣΗΣ

    Είμαι ένας εργαζόμενος στον Ιδιωτικό τομέα και 34 χρονών. Βλέποντας αυτές τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ το μόνο που βλέπω είναι εκδίκηση προς τους καημένους τους συμβασιούχους και τους stagers κι αυτό γιατί μπήκαν από μπλε γραφεία. Δεκτόν. Δεν είναι κρίμα να τους πετάς έτσι στο δρόμο μη δίνοντάς τους μόρια; Αυτοί έπαιρναν 500 ευρώ χωρίς ένσημα δουλεύοντας πιο αποδοτικά και από τους μόνιμους. Έκαναν το δώρο τους στο κράτος λοιπόν. Τώρα; Πετιούνται στο δρόμο. Δεν είναι κρίμα; Κάποιοι έκαναν το πλάνο της ζωής τους βασιζόμενοι σε αυτήν την πορεία και τώρα έρχονται τα πάνω κάτω. Γιατί δεν τους σκέφτεστε; Εντάξει, σταματήστε τις προσλήψεις,μην τους μονιμοποιείτε, μην τους αφήνετε όμως γυμνούς στα αγκάθια χωρίς τουλάχιστον μόρια. Δημιουργείτε έτσι μια καινούργια τάξη ανθρώπων και είναι επικίνδυνο. Είναι πολλοί και είναι κρίμα. Όσο και να περιμένουν από τον ΑΣΕΠ δεν θα διοριστούν όλοι. Είναι κρίμα λοιπόν. Δώστε τους τουλάχιστον τα μόρια.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 19:05 | Γιωργος Λ.

    Η προσαυξηση του χρονου εμπειριας μονο για τους υπηρετουντες στο δημοσιο, ηταν ξεκαθαρα παραβιαση της βασικης αρχης της ισοτητας των πολιτων απεναντι στο κρατος. Αρχη για την οποια δεν χρειαζεται να γινεται μεγαλη κουβεντα καθως στην Ευρωπη τα θεματα ισονομίας εχουν λυθει απο το 19ο αιωνα. Καποιοι λοιπον σε αυτη τη χωρα προσπαθουν να μας γυρισουν πισω, στο «ανατολιτικο» ρουσφετι, και αποκλειουν το ενδεχομενο αυτη η χωρα να αλλαξει.
    Η κοινωνια ομως σημερα δεν αντεχει αυτες τις λογικες και νοοτροπιες του παρελθοντος. Το προσωρινο βολεμα σε μια «θεσουλα στο δημοσιο» και μαλιστα αναξιοκρατικα, οδηγει σε φαυλα αποτελεσματα, και ουσιαστικα βλαπτει και τους απογονους αυτων που βολευτηκαν, οπως και ολη τη νεα γενια. Μακροπροθεσμα αυτοι που σημερα διαμαρτυρονται για την αφαιρεση των προνομιων τους, θα καταλαβουν οτι η εμπεδωση αρχων οπως η ισονομια θα αποβει προς οφελος των απογονων τους.

    Εξαλλου η καθιερωση κανονων διαφανειας (οχι μονο οσον αφορα τις προσληψεις αλλα και γενικοτερα) θα βοηθησει στην προοδο της χωρας και σε αλλους τομεις, οπως ειναι η φορολογικη συνειδηση. Δηλαδη ο μεσος πολιτης θα ειναι περισσοτερο προθυμος να πληρωσει τους φορους του οταν γνωριζει οτι τα χρηματα του καταληγουν σε αριστους και παραγωγικους εργαζομενους.

    Κ. Υπουργε, η προσαυξηση πρεπει να καταργηθει εντελως και για καθε μορφη εμπειριας απο το δημοσιο, γιατι απλα αντικρουεται με την κοινη λογική. Δεν υπαρχει λογικο επειχειρημα υπερ της καινοφανους και αυθαιρετης προσαυξησης υπερ του ενος η του αλλου. Οι παραδοξες αντιδρασεις απο ενα μερος του τυπου, μονο οπισθοδρομικες λογικες εξυπηρετουν. Ειναι η γνωστη ¨κλαιουσα δημοσιογραφια» (κατά τον ορο του δημοσιογραφου κ Π. Μανδραβελη), η οποια αντιφατικα ζητα αναξιοκρατικους διορισμους και παραλληλα διαμαρτυρεται για την ταλαιπωρια των πολιτων στις συναλλαγες με το δημοσιο, οπως επισης και για την ανοδο της φορολογιας.

    Μην κανετε ουτε βημα πισω. Μη φοβαστε το πολιτικο κοστος (ισως αυτο να μην υπαρχει κιολας).Το οφελος για τη χωρα θα ειναι μεγαλο αν προχωρησετε ετσι, και ισως να μεινετε στην Ιστορια ως οι αναμορφωτες αυτης της χωρας.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 19:12 | ΜΑΡΙΑ

    Ναι στην προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας μόνο για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ελέγχονται από τον ΑΣΕΠ, γιατί μόνο αυτές είναι αξιοκρατικές και όχι βισματικές.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 19:46 | ΑΡΤΕΜΙΣ

    ΟΤΑΝ ΓΥΡΝΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ,ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ Κ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΙΤΖ.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΙΤΖ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 4 ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.Η ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΤΕΙΤΖ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ…ΤΑ ΣΤΕΙΤΖ ΤΑ 16ΜΗΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΟ 1999-2000 ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΤΑ ΣΤΕΙΤΖ -ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ Κ ΑΥΤΑ,ΤΑ ΣΤΕΙΤΖ ΤΩΝ ΚΕΠ.ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΟΝΗ ΑΔΙΚΙΑ Κ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΕΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΜΑΣ ΟΧΙ.ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥ.

  • Αυτονόητη η κατάργηση του φαυλοκρατικού μέτρου του «καθηγητή» Παυλόπουλου περί αύξησης της δημόσιας εμπειρίας κατά 50%. Ποια βασική αρχή ενός τέτοιου νομοσχεδίου εξυπηρετούσε;

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 19:49 | ΜΑΡΙΑ Τ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ Δ.Ε. ΠΟΣΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ? ΞΕΡΩ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΤΥΧΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ.ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟ 1990 ΕΚΑΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ MΕ ΣΥΜΒΑΣΗ STAGE 18+12 ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΩ ΤΩΝ 35 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 19:29 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Ένα ζήτημα όσον αφορά τους πολλούς δημοσίους υπαλλήλους που, όντως έχουν 5, 8, 12 έτη εμπειρία στη Δημόσια Διοίκηση και, ευλόγως ως έχουν το δικαίωμα, ζητούν να αλλάξουν θέση για να πάρουν κάποια καλύτερη (κλασσικό παράδειγμα: να πάνε στο Υπουργείο Οικονομικών).

    Υπάρχουν δύο τρόποι:

    1) Η μετάταξη

    2) Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (μετά την 5ετία) για επαναπρόσληψη εξ αρχής στη νέα θέση.

    Επειδή και το 1) (μετάταξη) παρουσιάζει προβλήματα (πόσο διαφανείς είναι οι διαδικασίες και τα κριτήρια των μετατάξεων;) και το 2) επίσης (συμμετοχή σε διαγωνισμό ΜΑΖΙ με όλο τον κόσμο), το ορθό θεωρώ θα ήταν, κατά το Γαλλικό παράδειγμα που εφαρμόζεται από μακρού καιρού με επιτυχία, ο διαχωρισμός σε concours externe και concours interne, δηλ.:

    Α) Σε «εξωτερικό» διαγωνισμό όπου θα συμμετέχουν οι μη δημόσιοι υπάλληλοι, π.χ. για το 90% των θέσεων

    Β) Και σε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, όπου θα συμμετέχουν ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ που έχουν συμπληρώσει την 5ετία, για το 10% των θέσεων, ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ, ΔΙΑΦΑΝΗ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κριτήρια.

    Π.χ. το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί 100 τελωνειακούς.

    Αντί να καλυφθούν οι 80 από stage και οι 20 από πιθανώς αδιαφανείς μετατάξεις, και να γίνεται γραπτός διαγωνισμός κάθε 5 (!) χρόνια, να γίνει το εξής:

    Από τις 100 θέσεις:

    – Οι 10 για ήδη δημοσίους υπαλλήλους σε *ξεχωριστό* διαγωνισμό με αντικειμενικά κριτήρια για να επιλεγούν όσοι θα μεταταγούν. Δηλ. ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ να γίνονται με διαγωνισμό, εσωτερικό, ξεχωριστό του γενικού

    – Οι 90 θέσεις από γραπτό διαγωνισμό (αναλόγως για άλλες θέσεις, π.χ. ΠΕ Μηχανικών με μόρια) για τους ΜΗ δημοσίους υπαλλήλους.

    Έτσι, και στις μετατάξεις θα υπάρξει αξιοκρατία, και δεν θα αναγκάζονται ήδη δημόσιοι υπάλληλοι να δίνουν στο γενικό διαγωνισμό.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 18:27 | George D

    Προς τον κ. Ραγκούση,
    Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης

    Αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους που μαζικά αποστέλλουν και καταθέτουν τις απόψεις τους στη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε για το προσχέδιο νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στις 11/11/2009 δείχνει να έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που διαφοροποιείται τόσο με τις προεκλογικές εξαγγελίες όσο και από την παρουσίαση που έγινε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δηλαδή την πριμοδότηση όλων όσων κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις (Μεταπτυχιακούς – Διδακτορικούς τίτλους σπουδών) με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα καθώς και των παρερχόμενων υπηρεσιών.
    Με μια προσεκτική ανάλυση στο Νομοσχέδιο μπορεί ο καθένας να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια μορφή «Επετηρίδας» όπου δεν θα πριμοδοτούνται οι πρόσθετες γνώσεις, αλλά όλοι οι υποψήφιοι θα φθάνουν σε ένα ανώτατο επίπεδο βαθμολογίας και θα συνωστίζονται εκεί περιμένοντας καρτερικά να πραγματοποιηθεί το επόμενο τεστ δεξιοτήτων για να αυξήσουν την συνολική τους βαθμολογία.
    Και όμως η λύση κάποιων προβλημάτων μπορεί να είναι τόσο απλή αρκεί κάποιοι να κοιτάξουν και να συνθέσουν τις προτάσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες. Θα προσπαθήσω παρακάτω να σας παρουσιάσω με όσο το δυνατό πιο συνοπτικό τρόπο μια οπτική πλευρά για την επίλυση του προβλήματος που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

    Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Μοριοδότησης Υποψηφίων

    Πρώτα από όλα όλοι προβληματίζονται με τον όγκο των δεδομένων που πρέπει κάθε φορά να εξετάζονται προκειμένου να γίνει η κάλυψη κάποιων θέσεων για μια προκήρυξη που αφορά το δημόσιο τομέα. Ο προβληματισμός είναι τόσο των υποψηφίων που συμπληρώνουν κάθε φορά τα ίδια χαρτιά προκειμένου να καταταχθούν σε μια σειρά προτεραιότητας για την κάλυψη κάποιας θέσης, όσο και των υπαλλήλων του ΑΣΕΠ που πρέπει κάθε φορά να ελέγχουν τα χαρτιά των υποψηφίων και να καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας. Επιπλέον, χάνεται πολύτιμος χρόνος με τις ενστάσεις από τους υποψηφίους που διαφωνούν με συνέπεια τη χρονική υστέρηση που παρατηρείται στην κάλυψη της θέσης.
    Θα περίμενε λοιπόν κανείς το πρώτο πράγμα που θα άλλαζε κανείς στο Νομοσχέδιο να είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται εφεξής στις προσλήψεις προκειμένου αυτή να απλοποιηθεί και ταυτόχρονα να επικυρώσει την αξιοκρατία που όλοι οι υποψήφιοι επιζητούν.
    Η επίλυση του παραπάνω προβλήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη δημιουργία βάσης δεδομένων όπου θα καταχωρηθούν τα στοιχεία και τα προσόντα των υποψηφίων. Έτσι θα δημιουργηθεί μια αρχική σειρά κατάταξης «λίστα» η οποία όμως θα πρέπει να ενημερώνεται προκειμένου να προστίθενται τα νέα προσόντα των υποψηφίων. Με μια περιοδική ενημέρωση της «λίστας» δύο φορές το έτος ο υποψήφιος θα μπορεί να επισυνάπτει τα επιπλέον δικαιολογητικά και να αυξάνει τη βαθμολογία του στη σειρά κατάταξης. Ταυτόχρονα θα μπορεί να παρακολουθεί τη σειρά κατάταξης και να ενημερώνεται για τη βαθμολογία του σε σχέση με άλλους υποψηφίους του ίδιου κλάδου. Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση αποστολής των δικαιολογητικών για κάθε νέα προκήρυξη, ενώ ταυτόχρονα οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ θα απασχολούνται ιδιαίτερα σε δύο μόνο περιόδους του έτους όπου και θα προσθέτουν τα επιπλέον προσόντα των υποψηφίων στη συνολική τους βαθμολογία, ενώ θα απαλλάσσονται από την επιμέρους διαδικασία που απαιτείται για ξεχωριστές προκηρύξεις.
    Πως όμως μπορεί να γίνει η χρήση της «λίστας»;
    Για κάθε νέα προκήρυξη οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ θα πρέπει να ενημερώνουν εντύπως και διαμέσου τηλεφώνου όσους βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστα για το αν επιθυμούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Οι απαντήσεις από τους υποψήφιους θα δίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα και σε περίπτωση άρνησης οι θέσεις θα καλύπτονται από τους επόμενους με βάση τη βαθμολογία υποψηφίους της λίστας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αξιοκρατία-αξιοπιστία στο θεσμό, ταχύτητα καθώς η καταχώρηση και η δημιουργία της λίστας όπου θα απαιτηθούν πολλά δικαιολογητικά θα πραγματοποιηθεί μία φορά, μείωση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων του ΑΣΕΠ καθώς θα απαλλαγούν από την εξέταση των επιμέρους προκηρύξεων και τέλος οι υποψήφιοι θα απαλλαγούν από τη διαδικασία της αποστολής δικαιολογητικών και παραβόλων για κάθε προκήρυξη. Με τον τρόπο αυτό θα στηριχθεί η διαφάνεια και θα πάψει να υφίσταται η δικαιολογία από μέρους των κρατικών φορέων για τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Το όλο εγχείρημα μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από το κράτος είτε από όλους εμάς καταβάλλοντας το παράβολο μιας προκήρυξης.

    Μοριοδότηση Τίτλου Σπουδών

    Συνεχίζουμε πλέον με τον τρόπο βαθμολόγησης και καθορισμού της μοριοδότησης των υποψηφίων. Στο προσχέδιο νόμου αναφέρεται ότι οι μονάδες του τίτλου σπουδών θα πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό εκατόν δέκα (110). Λαμβάνει όμως κανείς υπόψη του τα πτυχία που προέρχονται από χώρες του ανατολικού μπλοκ όπου η βαθμολόγηση των πτυχίων διαφοροποιείται πολλή σε σχέση με τη βαθμολόγηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων; Ο πολλαπλασιασμός με 110 των μονάδων του πτυχίου αυξάνει το χάσμα υπέρ όλων όσων πήραν πτυχία από αυτές τις χώρες.
    Η επίλυση του παραπάνω προβλήματος είναι επίσης απλή καθώς θα μπορούσε να υπήρχε είτε ένας συντελεστής βαρύτητας ανάλογα με το από πού προέρχεται το πτυχίο, ή να υπολογίζεται ένας μέσος όρος από τις μονάδες του πτυχίου και το μέσο όρο βαθμολογίας που προέκυψε από την αξιολόγηση του ΔΙΚΑΤΣΑ. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πριμοδοτούνται extra όλοι όσοι κατέχουν πτυχία που αγγίζουν σε βαθμολογία το δέκα (10) και προέρχονται από πανεπιστήμια χωρών του ανατολικού μπλοκ. Έτσι θα αποκατασταθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι παρέμειναν για σπουδές στην Ελλάδα και διαθέτουν πτυχία με χαμηλότερη βαθμολογία από όλους όσους κατέφυγαν σε πανεπιστήμια που έδιναν αφειδώς βαθμούς.

    Μοριοδότηση Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών

    Προχωρώντας στη συνέχεια στους τίτλους σπουδών (Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί) παρατηρείται ότι αυξήθηκε η βαθμολόγησή τους αλλά με την αντικατάσταση των εδαφίων ουσιαστικά μένει κενό αν καταργείται ή όχι η άθροιση των επιμέρους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Η κατάργηση της άθροισης των Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ουσιαστικά μαζικοποιεί τους υποψηφίους καθώς τους αφαιρεί το δικαίωμα της επιπλέον μοριοδότησης όταν είναι κάτοχοι δύο Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Τι όμως μπορεί να εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Και τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που οι σχολές πενταετούς διάρκειας αναγνωρίσουν επιπλέον με το πτυχίο και ένα Μεταπτυχιακό; Όλοι οι υποψήφιοι θα καταλήξουν να είναι κάτοχοι ενός τουλάχιστον Μεταπτυχιακού διπλώματος. Και τι θα συμβεί με όλους όσους κατέχουν ήδη δύο Μεταπτυχιακούς τίτλους; Και όμως η επίλυση και αυτού του προβλήματος είναι τόσο απλή.
    Θα μπορούσε το σύνολο της βαθμολογίας των Μεταπτυχιακών τίτλων να είχε ως ανώτατο όριο-πλαφόν τα 800 μόρια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι υποψήφιοι που κατέχουν Μεταπτυχιακούς τίτλους να πριμοδοτούνται για τον κόπο, το χρόνο και τα χρήματα που κατανάλωσαν προκειμένου να αποκτήσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
    Στην ίδια ενότητα παρατηρείται ότι καταργείται η πριμοδότηση της συνάφειας του γνωστικού αντικειμένου του Μεταπτυχιακού-Διδακτορικού τίτλου σπουδών. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να πριμοδοτείτε το ίδιο κάποιος υποψήφιος που συμμετείχε σε μεταπτυχιακές σπουδές με απαιτήσεις σε εξειδίκευση του επιστημονικού του αντικειμένου με κάποιον άλλο που εξειδικεύτηκε κάνοντας μεταπτυχιακό στο «κουκλοθέατρο»; Όχι ότι έχουμε κάτι εναντίον του κουκλοθέατρου άλλα θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της συνάφειας του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με αντίστοιχη μοριοδότησή της. Θα μπορούσε λοιπόν η μη συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο να πριμοδοτείται με τα μισά μόρια από αυτά των Μεταπτυχιακών τίτλων που παρουσιάζουν συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο. Έτσι και αλλιώς έχει επισημανθεί ότι η χρήση της λίστας θα λύση το πρόβλημα της καταχώρησης των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Επιπλέον η ανατροφοδότηση της λίστας δύο φορές το χρόνο θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να καταθέτουν τα επιπλέον δικαιολογητικά με το που θα γίνονται κάτοχοι κάποιου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και να αλλάζει η σειρά στη βαθμολογική τους κατάταξη.

    Κατηγοριοποίηση των προσλήψεων

    Εδώ όμως θα πρέπει να γίνει αναφορά στην ποσοστιαία κατανομή των προσλήψεων. Πρώτα από όλα θα πρέπει να γίνει κατάταξη των υποψηφίων σε λίστα χωρίς προϋπηρεσία, με προϋπηρεσία χωρίς προσαύξηση και με προϋπηρεσία και προσαύξηση. Για την προσαύξηση θα γίνει αναφορά παρακάτω καθώς στο παρόν νομοσχέδιο προτείνεται η κατάργησή της. Θα μπορεί λοιπόν ο κάθε υποψήφιος ανάλογα με τη χρήση των δικαιολογητικών να κατατάσσεται σε διαφορετική σειρά στις τρεις σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν λίστες. Θα κατέχει κάποια θέση στη λίστα χωρίς προϋπηρεσία, με προϋπηρεσία χωρίς προσαύξηση και με προϋπηρεσία και προσαύξηση. Εναπομένει λοιπόν ο καθορισμός του ποσοστού προσλήψεων από τις τρεις διαφορετικές λίστες. Ενδεικτικά αναφέρεται:
    25% χωρίς προϋπηρεσία
    50% με προϋπηρεσία χωρίς προσαύξηση
    25% με προϋπηρεσία και προσαύξηση
    Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε τρεις λίστες και έχουν διαφορετικές πιθανότητες για πρόσληψή τους ανάλογα με τα προσόντα τους.

    Μοριοδότηση εμπειρίας

    Βασικό κομμάτι του Νομοσχεδίου αποτελεί και ο τρόπος μοριοδότησης της εμπειρίας στο αντικείμενο της θέσης. Παρατηρείται ότι στο παρόν προσχέδιο Νόμου το μόνο που διαφοροποιείται είναι η μοριοδότηση του δεύτερου έτους. Με ποιο σκεπτικό έγινε η διαφοροποίηση της βαθμολόγησης του 2ου έτους από οκτώ (8) μονάδες σε επτά (7); Στον προηγούμενο Νόμο 3051/2002 το σκεπτικό του Νομοθέτη ήταν ότι κλιμακωτά αυξάνεται η βαθμολόγηση της εμπειρίας με κρίσιμο έτος το 3ο έτος όπου και κορυφώνεται η βαθμολόγηση δίνοντας εννέα (9) μονάδες για κάθε μήνα εμπειρίας. Κοιτώντας τις απόψεις πολλών στην Ηλεκτρονική Διαβούλευση μπορεί να παρατηρήσει κανείς πολλές τάσεις, αυτό όμως που μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό είναι ότι το παρόν Νομοσχέδιο δεν αναπροσαρμόζει τον τρόπο βαθμολόγησης της εμπειρίας αλλά «παίζει» λίγο αλλάζοντας μια τιμή ενός έτους. Δεν πριμοδοτεί δηλαδή όλους όσους έχουν αρκετά χρόνια εμπειρίας και τους αφήνει έτσι απλά εκτός. Η λύση όμως και αυτού του προβλήματος είναι εξίσου απλή. Δείτε ενδεικτικά ένα τρόπο βαθμολόγησης και αξιολογήστε τον:
    1ο έτος 9 * 12 = 108
    2ο έτος 8 * 12 = 96
    3ο έτος 7 * 12 = 84
    4ο έτος 6 * 12 = 72
    5ο έτος 5 * 12 = 60
    6ο έτος 4 * 12 = 48
    7ο έτος 3 * 12 = 36
    8ο έτος 2 * 12 = 24
    9ο έτος 2 * 12 = 24
    10ο έτος 2 * 12 = 24.

    Αθροιστική βαθμολογία μετά τη συμπλήρωση των ετών
    1ο έτος 9 * 12 = 108
    2ο έτος 8 * 12 = 204
    3ο έτος 7 * 12 = 288
    4ο έτος 6 * 12 = 360
    5ο έτος 5 * 12 = 420
    6ο έτος 4 * 12 = 468
    7ο έτος 3 * 12 = 504
    8ο έτος 2 * 12 = 528
    9ο έτος 2 * 12 = 552
    10ο έτος 2 * 12 = 576.

    Κοιτάζοντας την αθροιστική βαθμολογία μπορεί κάποιος να παρατηρήσει καταρχήν ότι δίνεται η δυνατότητα απόκτησης μορίων μέχρι το 10ο έτος απασχόλησης. Ταυτόχρονα έχοντας σαν σκεπτικό την πριμοδότηση των νέων υποψηφίων μπορεί να δει κανείς ότι με τη συμπλήρωση των τριών πρώτων ετών οι υποψήφιοι θα αποκτούν τα μισά από τα συνολικά μόρια εμπειρίας. Με τον τρόπο αυτό και δεν αποκλείονται όσοι έχουν εμπειρία πλέον της πενταετίας αλλά υποβοηθούνται και οι νέοι υποψήφιοι. Μπορεί πολλοί να διαφωνούν αλλά αυτό είναι ένα σκεπτικό δεν είναι ένα απλό πείραγμα μιας αρχικής τιμής. Θα μπορούσε το σχέδιο Νόμου να είχε κάποιο άλλο σκεπτικό αλλά σε αυτό που παρουσιάστηκε βλέπουμε απλά ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα.

    Προσαύξηση μορίων

    Θα συνεχίσουμε με την περίπτωση της προσαύξησης. Ένα θέμα που πυροδοτεί συγκρούσεις καθώς διαχωρίζει τους υποψηφίους σε «δικά μας» και «δικά τους» παιδιά. Στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε απλά την καταργεί. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη ανθρώπους που μπορεί πραγματικά να επιτελούν έργο και να συνέχισαν να υπηρετούν το δημόσιο τομέα ελπίζοντας σε αυτήν την προσαύξηση. Ακόμη και για αυτό το πρόβλημα υπάρχει μια λύση που πιθανότατα μπορεί να γίνει αποδεκτή.
    Μπορεί ο Νομοθέτης να δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να παίρνουν προσαύξηση. Βασική όμως αλλαγή της πρότασης που σας παρουσιάζω είναι το πότε θα αρχίζει η καταμέτρηση του χρόνου για να μπορεί ο υποψήφιος να παίρνει προσαύξηση. Αν θέλει να απαλλαγεί ο Νομοθέτης από την περίπτωση να κατηγορηθεί για πριμοδότηση των «δικών του παιδιών» μπορεί να αρχίζει την μοριοδότηση μετά το τέλος του δεύτερου ή του τρίτου έτους προϋπηρεσίας. Π.χ. μετά το τέλος του τρίτου έτους, θα δίνεται προσαύξηση για το 4ο, 5ο, 6ο, 7ο και 8ο έτος. Πόσοι άραγε θα έχουν τόσα χρόνια προϋπηρεσίας με το Ελληνικό Δημόσιο; Με τον τρόπο αυτό ο Νομοθέτης απαλλάσσεται από τις περιπτώσεις «κάποιοι» να έχουν συμβάσεις με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση καθώς το χρονικό διάστημα που κάποιοι θα έχουν σύμβαση λογικά δεν θα υπερβαίνει τους 24 ή 36 μήνες. Παράλληλα βοηθάει και όλους αυτούς που πραγματικά εργάστηκαν στο Δημόσιο τομέα και κάλυψαν πάγιες ανάγκες. Η μοριοδότηση που προτείνεται είναι 3 μόρια για κάθε μήνα για 5 χρόνια. Άρα το σύνολο μορίων που κάποιος μπορεί να αποκτήσει στην πενταετία μοριοδότησης θα είναι 180 μόρια.

    Σύνολο μορίων από εμπειρία και προσαύξηση

    Αν στα μόρια της προσαύξησης (180) προσθέσει κανείς και τα μόρια της εμπειρίας (576), το σύνολο που προκύπτει είναι 756 μόρια. Μπορεί δηλαδή να εξισσοροπήσει κανείς έναν αντίστοιχο βαθμό πτυχίου από κάποιο Ελληνικό πανεπιστήμιο.

    Τεστ Δεξιοτήτων

    Άλλο ένα θέμα που χρίζει ιδιαίτερης σημασίας είναι η βαθμολόγηση του Τεστ Δεξιοτήτων. Πολλές οι διαφωνίες που προκύπτουν για τη μοριοδότηση του Τεστ, καθώς οι περισσότεροι έχουν μια δικής τους αιτιολόγηση για την αξία του Τεστ. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ και ΤΕ δεν μπορούν να κατανοήσουν την αξία που δίνει η μοριοδότηση στο Τεστ Δεξιοτήτων. Δεν είναι δυνατόν ένα Τεστ να αποκτά την αξία ενός Διδακτορικού (400 μόρια) ή τα μισά και παραπάνω μόρια του μέσου βαθμού πτυχίου στην Ελλάδα (7) και όλα αυτά να ανοίγουν ένα νέο διάλογο περί αξιοκρατίας.
    Τις δεξιότητες του υποψηφίου κανονικά τις κρίνει ο προϊστάμενος που πρόκειται να τον τοποθετήσει σε μια θέση με εξειδικευμένες ανάγκες. Ένα τόσο γενικό Τεστ δεν είναι δυνατό να γνωρίζει πραγματικά τις Δεξιότητες κάποιου υποψηφίου. Η βαθμολόγηση του Τεστ δεν πρέπει να ξεπερνά τα εκατό (100) μόρια, ίσα με τα μισά μόρια ενός Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Είναι μια πριμοδότηση που σαφώς δεν αλλάζει το χάρτη βαθμολόγησης των υποψηφίων και δεν πρόκειται να οδηγήσει τους υποψηφίους στην αναμονή της επόμενης εξέτασης ενός Τεστ, στην παραπαιδεία και παραφιλολογία που πρόκειται να αναπτυχθεί κάθε φορά που θα πραγματοποιείται το Τεστ. Αυτή άλλωστε πρέπει να είναι και η αξία ενός Τεστ διάρκειας τριών ωρών, για όλους τους υποψήφιους που έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον 4 χρόνια για να αποκτήσουν κάποιο τίτλο σπουδών (πτυχίο).

    Ξένες Γλώσσες

    Καμία αναφορά δεν γίνεται για τη βαθμολόγηση των Ξένων γλωσσών, αφήνοντας στο παρόν Νομοσχέδιο την κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία πρόθεση να γίνει κάποια αλλαγή. Κοιτώντας τα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να δει κανείς πολλούς να συμφωνούν στη μείωση της πριμοδότησης των Ξένων γλωσσών όσον αφορά τη συνολική μοριοδότηση. Δεν μπορεί δηλαδή να πριμοδοτούνται 10 ξένες γλώσσες. Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι η γνώση τόσων γλωσσών θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίπτωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν χρειάζεται όμως να είναι κάποιος γνώστης τόσων Ξένων γλωσσών όταν πρόκειται να τοποθετηθεί σε μια Δημόσια υπηρεσία. Η βαθμολόγηση μίας (1) έως τριών (3) Ξένων γλωσσών με την υπάρχουσα βαθμολογία θα ήταν μια καλή προσέγγιση του νέου Νομοσχεδίου. Άλλο ένα σημείο που χρίζει κρίσης στο προσχέδιο Νόμου που κατατέθηκε είναι το πώς γίνεται να σταματά να αθροίζει προσόντα όπως τις Μεταπτυχιακές σπουδές και να μην σταματά να αθροίζει τις Ξένες γλώσσες; Πως έγινε αυτή η επιλογή; Υπάρχει κάποια λογική που δεν την κατανοούμε;

    Δια Βίου Εκπαίδευση – Σεμινάρια

    Θα συνεχίσω με την Δια Βίου Εκπαίδευση που είναι μια καθαρά προσωπική προσέγγιση καθώς δεν παρατήρησα να γίνονται αναφορές. Σε μια Ευρώπη που προχωρά και θέλει οι επιστήμονες της συνεχώς να επιμορφώνονται, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί στη χώρα μας να μην πριμοδοτείται η συμμετοχή υποψηφίων σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπου αποκτούν επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες. Πόσο αξιόπιστη μπορεί όμως να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία; Μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Πανεπιστήμια, ΚΕΚ, ΟΑΕΔ) να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών Δια Βίου Εκπαίδευσης. Πόση όμως μπορεί να είναι η μοριοδότηση; Τα σεμινάρια που θα μπορεί κάποιος να συμμετέχει δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τον αριθμό (3) και αυτό για να μην γίνει πάλι στη χώρα μας μια μορφή εμπορίου μορίων και τρέχουν όλοι να συμμετέχουν στα σεμινάρια για να πάρουν τα μόρια. Η μοριοδότησή τους θα πρέπει να κυμαίνεται από 30 έως 50 μόρια για την ολοκλήρωση ενός κύκλου σεμιναρίων τουλάχιστον 400 ωρών. Με τον τρόπο αυτό και θα επιβραβευθεί η προσπάθεια ανθρώπων για επιπλέον μόρφωση και θα απορροφηθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Δια Βίου Εκπαίδευση και παραμένουν ανενεργά ή απορροφόνται εντελώς αναξιοκρατικά όλα αυτά τα χρόνια.

    Πολύτεκνοι

    Κλείνοντας θα γίνει μια αναφορά και στους πολύτεκνους και όσους κατοικούν σε παραμεθώριες περιοχές. Η κατάργηση της συγκεκριμένης κατηγορίας στις προσλήψεις επιφέρει πλήγμα σε όσους είναι ήδη πολύτεκνοι και περίμεναν την ειδική κατηγορία για να πριμοδοτηθούν και να μπουν στο Δημόσιο τομέα. Από την άλλη γίναμε όλοι μάρτυρες τα τελευταία χρόνια μιας προσπάθειας πολλών να γίνουν πολύτεκνοι καθώς ήταν η τελευταία ευκαιρία για την ένταξή τους σε ξεχωριστή κατηγορία και παράλληλα εισαγωγής τους στο Δημόσιο τομέα. Η πριμοδότηση με 50 μόρια για το κάθε παιδί (για όσους έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά), είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να εξεταστεί καθώς είναι μια δίκαιη μεταχείριση για έναν υποψήφιο που αφιερώνει χρόνο στο μεγάλωμα των παιδιών και δεν έχει χρόνο για την συμμετοχή και ολοκλήρωση ενός Μεταπτυχιακού τίτλου ή τη συμμετοχή του σε κάποιο σεμινάριο στο πλαίσιο της Δια Βίου Εκπαίδευσης.

    Υποψήφιοι Παραμεθωρίων περιοχών

    Επίσης η πριμοδότηση των υποψηφίων παραμεθωρίων περιοχών με 100 μόρια θα εξαλείψει την ανισότητα όσων κατοικούν σε περιοχές που δεν έχουν ευκολίες στην πρόσβαση.

    Γενικό Σκεπτικό Πρότασης

    Τέλος παρουσιάζοντας το Γενικό σκεπτικό της πρότασης, παρατηρείται ότι ο υποψήφιος γίνεται κάτοχος μορίων από 5 διαφορετικές κατηγορίες:
    Βαθμός Τίτλου σπουδών
    Β.Τ.Σ. * 100 =…μόρια
    Προϋπηρεσία και προσαύξηση (θα δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής σε διαφορετική λίστα) εδώ δίνεται το σύνολο των μορίων
    Εμπειρία (576) + Προσαύξηση (180) = 756
    Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί Τίτλοι σπουδών
    Σύνολο 800 μόρια
    Ξ. Γλώσσες + Σεμινάρια Δ.Β.Ε. + Τεστ Δεξιοτήτων
    (3 * 70=210) + (3 * 50 = 150) + 100 = 460 μόρια
    Αριθμός τέκνων + Παραμεθώριος
    (4 * 50 = 200) + 100 = 300 μόρια

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους να αποκτήσουν προσόντα από πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις προκειμένου να αποκτήσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό μορίων προκειμένου να εισέλθουν στο Δημόσιο Τομέα με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τα επόμενα χρόνια και δεν θα συσσωρευθεί πλήθος υποψηφίων σε μια λίστα κατάταξης περιμένοντας να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους.

    Η προσέγγιση είναι καθαρά προσωπική με στόχο όμως να ικανοποιηθούν διάφορες κατηγορίες υποψηφίων που νιώθουν να αδικούνται ή ότι δεν τους καλύπτει η προσέγγιση του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε.
    Ελπίζω να της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστεί στην ελεύθερη Διαβούλευση προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να την κρίνουν αρνητικά ή θετικά. Άλλωστε όσο και να προσπαθήσει κάποιος να είναι αντικειμενικός στον τρόπο που προσεγγίζει ένα θέμα η υποκειμενική του κρίση τον εμποδίζει πάντα να έχει μια ευρύτητα στη σκέψη και να καλύψει την πληθώρα των διαφορών.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 18:02 | ΙΩΑΝΝΑ

    Η προσαύξηση του 50% μόνο ανισότητα δημιουργούσε. Ποτέ δεν κατάλαβα ποια η διαφορά μεταξύ δύο υπαλλήλων εκ των οποίων ο ένας είχε εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και ο άλλος στο δημόσιο τομέα. Ίσα ίσα που στην πράξη όποιος έχει δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα έχει δουλέψει σε πιο σκληρές συνθήκες εργασίας από τον άλλο του δημοσίου!!! Συμμετέχω σε προκηρύξεις τα τελευταία οχτώ χρόνια και πάντα έμενα απέξω παρόλο που είχα απολυτήριο 19 γιατί κάποιος τυχερότερος από μένα είχε εμπειρία από το δημόσιο και όχι από τον ιδιωτικό τομέα. Ευχαριστώ πολύ που δε θα βιώνω πια αυτή την ανισότητα!

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 18:59 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Να σας διευκολύνω: επειδή είμαι αυτός που πήρε το μέγιστο βαθμό στο test (297 μόρια)

    – 11 χρόνια εργασιακής εμπειρίας (όταν έδωσα το τεστ, ήδη 12)
    – Μαθηματικό Αθήνας: 8.05
    – MMath in Computer Science, University of Waterloo, Καναδάς
    – MSc στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    – Νομική Αθηνών με κατατακτήριες, σε εξέλιξη
    – Αγγλικά: άριστη γνώση, Γερμανικά, Γαλλικά: πολύ καλή γνώση

    Δεν τα γράφω για να περιαυτολογήσω, απλά προς επίρρωσιν του επιχειρήματος του κ. Πανόπουλου ότι *υπάρχει συσχέτιση*.

    ===========================
    . από Βασίλης Πανόπουλος – — 15 Νοεμβρίου 2009 @ 05:22

    Θέλω να απαντήσω σε κάποιον που ρώτησε αν 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας ισοδυναμουν με μια μέρα στο τεστ δεξιοτήτων. Δεν σκέφτηκε ο κύριος ότι για να πάρεις και τα 300 μόρια στο τεστ, πόσα χρόνια εκπαίδευσης έχεις περάσει. Και αυτά σίγουρα δεν είναι 5 χρόνια, αλλά πολύ περισσότερα για να τα καταφέρεις το μέγιστο σκορ στο Τεστ Δεξιοτήτων.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 17:25 | E/HA

    Θέλω και εγώ να σας καταθέσω τον δικό μου προβληματισμό. ΄Οσον αφορά τα stage,είναι το πιο δίκαιο μέτρο που παιρνετε,για το σύνολο όλων των νέων.θέλουμε ισονομία για όλους, άλλωστε αυτά εξαγγείλατε πριν κυβερνήσετε και αυτά πράττετε.Γι αυτό και σας ψηφίσαμε.
    Είμαι μητέρα παιδιου ΑΜΕΑ.Στην μοριοδότηση δεν έχω δει για μέριμνα αυτών των παιδιών!!!Μιλώ για επιπλέον μοριοδότηση ή κάποια ποσόστοση,σύμφωνα με τον Ν.2643.Τα παιδιά αυτά συντηρούνται με μηνιαίο επίδομα από την πρόνοια 260Ε.Για να συνεχίσουν να το παίρνουν πρέπει να έχουν κάρτα ανεργίας και συνεπως δεν πρέπει να εργάζονται.Η κάρτα ανεργίας είναι ένα από τα υποχρεωτικά κριτήρια για να διαγωνιστούν σε διαγωνισμούς με μοριοδότηση ή γραπτούς.
    Πως λοιπον, θα αποκτήσουν εμπειρία,για να πάρουν μόρια και να ελπίζουν σε έναν διορισμό!!!
    Εκτός αυτού σε γραπτούς διαγωνισμούς διαγωνίζονται,ισότιμα,με παιδιά που μπορούν, όλο το διαστημα της προετοιμασίας τους να μελετήσουν, σε αντίθεση με τα παιδιά ΑΜΕΑ που θέλουν ,αλλά δεν μπορούν,να προβλέψουν για το ίδιο διάστημα,την καλή τους υγεία!!!
    Σε πρόσφατο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών,έδωσε και το παιδί μου,αλλά στο διάστημα των 2,5 ετών, που διήρκησε η προετοιμασία του,είχαμε κάθε χρονιά τουλάχιστον 3 σοβαρα επεισόδια,που σχετιζόταν με την υγεία του.
    Δεν θα ήταν πιο εύκολο και για μας και γι αυτό,αν είχαμε κάποια γνωριμία με κάποιο βουλευτή,να εργαζόταν με stage στον δημόσιο τομέα!!!Παρ’όλα αυτά αγωνίστηκε ισότιμα με τους διαγωνιζόμενους, αν και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε ποσόστοση για τρίτεκνους,πολύτεκνους,παλλινοστούντες,ομογενείς,Πόντιους ομογενείς και πουθενά ΑΜΕΑ.
    Ευχαριστώ θερμά και περιμένω την απάντησή σας.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 17:50 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΑΝ,ΕΠΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΙΣΚΟΣΑΣΤΑΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ,ΣΑΣ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΝΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ STAGE ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.
    ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΗ Η ΜΑΘΗΤΙΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ,ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ,ΓΑΙΤΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΔΕΝ ΜΑΘΗΤΕΥΩ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΓΟΜΕΝΟΙ (ΣΚΛΗΡΑ)ΣΤΑ STAGE ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ.
    ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΥ ΕΛΕΙΠΕ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΙΣΩ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΚΛΙΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΠΕΤΑΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΡΕΣ ΠΗΡΑΤΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΖΙΚΑΖΕΤΕ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΑ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΞΙ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΗ;
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΥ;
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ STAGE ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΤΕ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ , ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ,ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΑΙ ΣΚΛΗΡΑ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΤΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟ

    ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ.

    ΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΣΥΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 17:03 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Κε Υπουργέ,

    Προτείνω και θεωρώ ως ορθό να δημιουργηθούν θέσεις και για άτομα με εμπειρία, σε *υψηλότερο βαθμολογικό (και μισθολογικό) κλιμάκιο από το εισαγωγικό*, στο οποίο να μπορούν να διαγωνιστούν εργαζόμενοι με π.χ. 10 έτη εμπειρία. Δηλ. να έχουμε ΔΥΟ ΡΟΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    Έτσι:

    Α) Τα παιδιά που βγαίνουν τώρα από τα πανεπιστήμια κ.λπ. με πτυχία, 1-2 μάστερ, γλώσσες κ.λπ. να μπορούν να εισαχθούν σε μικρή ηλικία (τυπικά 25-30 ετών) στο δημόσιο, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, με πλεονέκτημα:
    i) Θα έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους για να σταδιοδρομήσουν από τον εισαγωγικό βαθμό μέχρι τα υψηλά κλιμάκια όταν ολοκληρωθεί η 35ετία τους (60-65 ετών) και να προσφέρουν στο δημόσιο, άτομα με υψηλό επίπεδο προσόντων
    ii) Λόγω της μικρής ηλικίας τους και της έλλειψης πρότερης εμπειρίας θα είναι δεκτικοί στην καθοδήγηση από τα πιο έμπειρους υπαλλήλους και κατάλληλοι για θέση «junior»

    Β) Τα άτομα με μια διαδρομή ήδη στον ιδιωτικό τομέα, π.χ. 10ετή, θα μπορούν να προσελκυστούν στο δημόσιο για εξειδικεύμενες θέσεις (φοροτεχνικοί, λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί) με συγκρίσιμες με το βαθμό τους και τις αποδοχές τους (πιθανώς ελαφρώς χαμηλότερες) συνθήκες και να προσφέρουν στο δημόσιο τις ειδικές γνώσεις και εμπειρία τους, καθώς και για διοικητικές θέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. υπεύθυνος τμήματος τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού τομέα για διοικητική θέση στην ΕΕΤΤ ή στο Υπουργείο Υποδομών) και να φέρουν και «άλλον αέρα» με τις προσάπτουσες παραστάσεις τους από τον ιδιωτικό τομέα. Εδώ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

    Σε σχέση με το διαχωρισμό 50%-50% που πραγματοποιεί το παρόν νομοσχέδιο, ***το 50% των θέσεων για τις οποίες θα προσμετράται η εμπειρία πρέπει να είναι για υψηλότερο μισθολογικό και βαθμολογικό κλιμάκιο από το εισαγωγικό.*** Στην Γαλλία ήδη ισχύει η αναγνώριση της εμπειρίας ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να εμείς να εκσυγχρονιστούμε για όπως είμαστε τώρα έχει ήδη επέλθει η δημοσιονομική κατάρρευση και η «ημιπτώχευση» από πρακτικές δεκαετιών. Άλλωστε όπως καταργήθηκε η προσαύξηση 50% για τα stage κ.λπ., έτσι πρέπει να καταργηθεί η προσμέτρηση μόνο της εμπειρίας δημοσίου και όχι ιδιωτικού τομέα για την κατάταξη σε μισθολογικό κλιμάκιο. Αλλά απαιτείται και η εισαγωγή γενικότερα για τα άτομα με εμπειρία σε υψηλότερο βαθμολογικό κλιμάκιο. Να δημιουργηθούν δηλ. 2 ΡΟΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ στο Δημόσιο: Μια για τα νέα (πρόσφατοι πτυχιούχοι) στον εισαγωγικό βαθμό, και μια για τα ΕΜΠΕΙΡΑ στελέχη για υψηλότερα βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια.

    Μετά τιμής,

    Παναγιώτης Βαρλάγκας

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 17:44 | MARIA

    Καλησπέρα.Έλαβα μέρος στον γραπτό διαγωνισμό 1Γ/2008, ίσως και να ήταν ο δυσκολότερος διαγωνισμός που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί προκηρηχθηκαν μόνο τόσες λίγες θέσεις και γιατί δεν υπήρχε βάση? Αρκετά θέματα ήταν εκτός ύλης, κυρίως στην κατηγορία ΤΕ,γιατί? Η επιτροπή που έβαλε τα θέματα δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την ύλη μας? Ή υπήρχε κάποια σκοπιμότητα.
    Αφού υπάρχουν στο Υ. Οικονομικών 3000 συνολικά stage,τα οποία δεν θα ανανεωθούν γιατί δεν προσλαμβάνονται οιεπιλαχόντες?
    Επίσης δεν μπρορώ να καταλάβω γιατί σε ένα γραπτό διαγωνισμό προσμετράται ο βαθμός του πτυχίου, η εμπειρία και τυχόν μεταπτυχιακά ή διδακτορικά?! Αφού πρόκειται για γραπτό διαγωνισμό.
    Οι υπάλληλοι του Υπουργείου πρέπει πλέον να νιώθουν πολύ περήφανοι, αφού οι νέοι τους συνάδελφοι, κυρίως οι τρίτεκνοι διορίστηκαν με άθλιες βαθμολογίες. Γιατί η τριτεκνία να ισχύει σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις?Γιατί ο νόμος θέτει όρια? Σε αυτή την περίπτωση δεν καταργείται η έννοια της ισονομίας, της ισοπολιτείας και των ίσων ευκαιρειών?
    Επίσης ήθελα να αναφέρω για ποιο λόγο ενώ υπήρχε διαγωνισμός σε εκκρεμμότητα έγιναν μετατάξεις σε τελωνεία και αλλες υπηρεσίες και δεν καλύφθηκαν οι θέσεις από του υποψηφίους του διαγωνισμού.
    Δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε και ελπίζετε σε μία τέτοι δημόσια διοίκηση. Ελπίζω να αναγνωριστούν οι αδικίες που έγιναν σε αυτό τον διαγωνισμό και να αποκατασταθούν.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 16:32 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ

    ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΑΔΙΚΟ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΕΧΘΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ STAGE.ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑ ?
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ.ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ STAGE ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΤΑΞΑΝ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ…
    ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ, ΤΑ ΔΩΡΑ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ…

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 15:03 | Πλάτων

    Στο μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων, αν όχι 100% θα πρέπει να μετράει η εμπειρία. Είναι λάθος το 50-50 και κατάφορα άδικο για όλους όσους υπηρέτησαν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Για ποιό λόγο ανάμεσα σε δυο υποψήφιους με παρόμοια προσόντα να παίρνει τη θέση κάποιος με μηδέν εμπειρία και να μένει έξω κάποιος που την έχει; Τί είδους λογική είναι αυτή; Τί εξυπηρετεί; Μήπως αυτός που έχει εμπειρία, είχε στο παρελθόν πιθανότητα να προσληφθεί αν δεν την είχε; Όχι βέβαια, έπρεπε να περάσει και απ’την ανεργία και απ’ότι αναγκάστηκε να περάσει (ιδιάιτερα στον ιδιωτικό) μέχρι να βρεί δουλειά και να αποκτήσει την εμπειρία αυτή. Τώρα δηλαδή τι λέμε, ότι η εμπειρία είναι άχρηστη; Τότε ο ιδιωτικός τομέας γιατί δεν απολύει τους μισούς υπαλλήλους με εμπειρία για να πάρει καινούργιους χωρίς εμπειρία που θα είναι και πιό φθηνοί; Γιατί στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορείς να βρείς δουλειά της προκοπής αν δεν έχεις εμπειρία; Ή μήπως το Δημόσιο λειτουργεί και ξέρει καλύτερα;….
    Επίσης, η εμπειρία είναι σωστό να μετράει και για άνω των 5 ετών. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα πάντα ή να παραγκωνίζουμε τα πάντα! Δηλαδή όλοι όσοι δούλευαν για 10 χρόνια και τώρα είναι άνεργοι ή μη, θεωρούμε ότι τα χρόνια προυπηρεσίας τους δεν προσφέρουν τίποτα; Σα να μη δούλευαν καθόλου; Σάυτή τη θέση μπορεί να έρθει ο καθένας μας. Δεν το σκέφτεται κανένας;

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 15:22 | stage

    φιλη μου ειναι stager με ενα απλο τηλεφωνο βουλευτου!!! λογω προυπηρεσιας ειναι επιτυχουσα σε μονιμη θεση μεσω ασεπ και θα την καταλαβει σε λιγους μηνες, πραγματικα δεν ειναι καθολου δικαιο.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 15:05 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Πιστευω πως θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την κατάργηση της προσαυξησης. Καλώς ή κακώς το ΑΣΕΠ μοριοδοτούσε την εμπειρία που αποκτάται στον δημόσιο τομέα με 50 % και οι απασχολούμενοι στα προγράμματα STAGE τουτου δοθέντως δέχτηκαν να εργαστούν χωρίς ενσημα και με λίγα χρήματα.
    Να καταργηθεί η προσαυξηση για τις συμβάσεις στον δημόσιο τομέα οι οποίες συνάπτονται από την ψήφιση του νόμου και μετά .

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 15:05 | Konstantinos

    Θα ήθελα και γω να εκφράσω την άποψή μου πάνω στο πολύ σοβαρό και σημαντικό θέμα της στελέχωσης του δημόσιου τομέα.

    Πιστεύω πως οι αλλαγές που προωθούνται είναι όχι απλά θετικές και αναγκαίες, αλλά και καταπέλτης στην τεράστια αδικία που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ευτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι θετική προς αυτές τις αλλαγές. Βαρέθηκα να ακούω τους stagiers να διαμαρτύρονται και να προτίνουν τα παράλογα και εξοργηστικά τους αιτήματα.

    Καταλαβαίνω τους νέους και το δικαίωμά τους στην εργασία, αλλά από πότε το να έχεις μπάρμπα στην κορώνη σου κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο; Και τι θέλουμε; Δημόσιους υπαλλήλους με προσόντα, εκπαιδευτικά και εργασιακά, ή δημόσιους υπαλλήλους που απλά έτυχε να εχουν το κατάλληλο «κονέ» την σωστή στιγμή; Σίγουρα υπάρχουν και stagiers με πολλά προσόντα, αλλά δε μπορώ να δεχτώ ότι με το πέρασμα του χρόνου τελικά θα μονιμοποιηθεί ένας stagier που έτυχε να γνωρίζει τον τάδε βουλευτή, και ένα παιδί που με κόπο μόχθησε να αποκτήσει μεταπτυχιακά και άλλα προσόντα να χάσει αυτή τη θέση.

    Επιτέλους θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας…μέχρι πότε το δημόσιο θα υστερεί τόσο συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την στελέχωσή του; Δεν ήρθε η ώρα να στελεχωθεί από άτομα που το αξίζουν πραγματικά;

    Πολύ θετική και ελπιδοφόρα κίνηση της νέας κυβέρνησης που αντικατοπτρίζει την πολιτική της βούληση και που ελπίζω να συνεχιστεί αβίαστα και μέχρι «το κόκκαλο».

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 14:45 | konstantina

    ΠΡΙΝ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ???ΜΠΗΚΑΤΕ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΑ »ΓΛΥΨΕΤΕ» ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ??ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΤΕ!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ ΑΝ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΗΔΗ ΜΟΝΙΜΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 16ΜΗΝΑ ΤΟΥ ’99 ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ??ΤΟ ΞΑΝΑΕΙΠΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕ ΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ..ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ??ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΩΡΕ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ…ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΛΑΨΙΑΡΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΩΡΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Κ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ…..ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟΣΗ ΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ…ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣΝ ΛΑΟΣ…ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 14:23 | Μπάμπης

    Πολύ σωστό το μέτρο!!
    Εκτός από προϋπηρεσία δεν έχω καλό βαθμό στο τεστ δεξιοτήτων, για αυτό ζητάω να μη μετρήσει!
    Έχω άριστα βουλγάρικα όμως και ζητάω να μοριοδοτηθούν περισσότερο οι ξένες γλώσσες του ανατολικού μπλοκ.
    Μόλις πήρα το πτυχίο μου από μεγάλο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης (Βουλγαρία) με 9,75. Δεν μπορεί τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να παίρνουν ίδια μοριοδότηση με την ψωροκώσταινα (Ελλάδα).
    Άντε γιατί πολλά μας τα ειπατε.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:34 | Μαρια Παπ….

    Απάντηση σε
    από konstantina – — 15 Νοεμβρίου 2009 @ 00:14
    ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ.. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.. ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ.. ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ…. ΤΕΛΟΣ… ΠΑΡΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΒΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΕΙΣ ΕΠΙ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ..

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:08 | Αναστασιος

    Δεν εχω δει ουτε εναν απο αυτους που σχολιαζουν και δεν δουλεψαν με stage να λεει: σας εκμεταλλευτηκαν , κανατε δουλεια δημοσιου υπαλληλου για ψιχουλα..δεν ζημειωσατε εσεις το ελληνικο κρατος αλλα αυτο εσας..και πρεπει τουλαχιστον να σας δωθουν αναδρομικα ολα τα ενσημα και βασικος μισθος.

    αντιθετως το μονο που τους ενδιαφερει ειναι σε τυχον προκηρυσσομενες θεσεις να μην παρει κανεις απο αυτους τα μορια της πριμοδοτησης τα οποια τα εδινε νομος και τα οποια το Πασοκ δεν αμφισβητησε ποτε τοσα χρονια.

    δουλεψα 3 χρονια με stage χανωντας 3 χρονια απο τη ζωη μου για αυτα τα μορια τα οποια τα προεβλεπε νομος , εργασιακη εμπειρια δεν χρειαζομαι , εχω ηδη πανω απο 6 χρονια στον ιδ.τομεα. ποιος θα με αποζημειωσει για αυτη την εκμεταλλευση που μου εγινε? θα πρεπει να τρεχω στα δικαστηρια και να δωσω 800 ευρω στους δικηγορους για κατι που δικαιουμαι?

    γιατι το πασοκ δεν μας δινει τα μορια? γιατι θεωρουμαστε απλα γαλαζια παιδια. (το 2005 σαν αντιπολιτευση ελεγε οτι καλυπτουμε παγιες αναγκες και πιεζε την κυβερνηση) κ τωρα λεει οτι καναμε μαθητεια!

    το πασοκ γνωριζει πολυ καλα οτι στα δικαστηρια θα δικαιωθουμε για τα ενσημα και τον μισθο αλλα πονταρει στο οτι μπορει να μην παμε πολλοι οποτε θα γλυτωσει κατι απο εκει και στην εκδικαση της αποφασης η οποια θα αργησει.

    ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ , ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.

    αξιοκρατεια σημαινει να μας δωσουν ολα αυτα τα αναδρομικα ενσημα και τους μισθους Η να μας δωσουν τα μορια που οριζε νομος. ο εκμηδενισμος των παντων εις βαρος φτωχων ανθρωπων δεν σημαινει αξιοκρατεια.

    το να εχουν τον πρωτο και μονο ρολο τα πτυχια δεν σημαινει αξιοκρατεια.

    αξιοκρατεια σημαινει να εχουν ΟΛΟΙ δικαιωμα στην δουλεια.

    αξιοκρατεια δεν ειναι να μπαινει καποιος με πτυχιο σε θεσεις ΔΕ επειδη εχει μεγαλο βαθμο απολυτηριου και να τους παιρνει τις θεσεις.

    αξιοκρατεια δεν ειναι να μην υπαρχει συναφεια στα πτυχια.

    αξιοκρατεια δεν ειναι να μην προσμετραται η εμπειρια για το 50% των θεσεων!!

    αυτα τα ολιγα απο εναν που ξερει να κοιταει και τις 2 οψεις του νομισματος και οχι μονο αυτη που τον συμφερει.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:45 | Πάνος

    Τι θα γίνει κύριε Υπουργέ με εμάς που μας αδίκησε ο Παυλόπουλος με το ΠΔ 164? Είμαστε ανύπαρκτοι για εσάς?
    Ξέρετε ότι το μόνο που αποκτήσαμε σαν όφελος από όλο αυτό ήταν η μοριοδότηση του 50%? Θα προβλέψετε κάτι και για εμάς?

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:49 | Νίκη Σταματίου

    Για να διοθώσετε την απάτη με τα stage και τις συμβάσεις έργου δημιουργείτε μια τεράστια αδικία για την γενιά των 35 που δεν διορίστηκαν επειδή δεν είχαν εμπειρία. Τώρα που απέκτησαν τους στέλνετε πάλι στο περιθώριο, κάνοντας διοριστέους τους απόφοιτους των κολλεγίων της πλάκας και των αστελέχωτων περιφεριακών πανεπιστημίων εσωτερικού και εξωτερικού (Βουλγαρία) που έδιναν υψηλούς βαθμούς.

    ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ STAGE ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΟΥ!

    Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 35 ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΕΞΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 164! ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ????

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:34 | έλενα

    Οχι στις ψευτικες προϋοηρεσίες από ΟΤΑ, Πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού. Φτάνει πια με αυτούς που είχαν κολλητούς τους δημάρχους και τους καθηγητές τους και τους έδιναν βεβαιώσεις χωρίς να μπορούν να ελεγθούν. Μοριοδότηση μόνο στις συμβάσεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ!

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:10 | μαρθα

    ΟΧΙ στην προσαύξηση της προϋοηρεσίας των stage και των συμβάσεων έργου! Όλοι αυτοί μπήκαν με βίσμα!

    ΝΑΙ στην προσαύξηση των συμβάσεων χρόνου μέσω ΑΣΕΠ! Τέρμα πια με αυτή την αδικία!

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:33 | kostas

    ΟΧΙ στη μοριοδότηση των μόνιμων υπαλλήλων! Είναι ντροπή τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι αυτοί να αλλάζουν υπηρεσίες!

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 13:41 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σχετικά με την κατάργηση της προσαύξησης μοριοδότησης του 50%, είναι πρόδηλο ότι οποιαδήποτε διαφωνία αντίκειται σε βασικές αρχές του Συντάγματος. Κανείς δεν είπε να μην μοριοδοτούνται οι θέσεις των συμβασιούχων, αλλά να μοριοδοτούνται όπως και αυτές του ιδιωτικού τομέα. Τι πιο προφανές, αυτονόητο και αξιοκρατικό.Εκτός να κάποιοι βολεύονται σε πράξεις έκνομες που αντιβαίνουν βασικές και θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 12:06 | Αλέξανδρος

    Η εμπειρία μεταξύ Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα θα πρέπει να μετράει εξίσου. Για να μην πω ότι στον ιδιωτικό (με συνάφεια αντικειμένου) θα πρέπει να μετράει περισσότερο.

    Η εμπειρία θα πρέπει να μετράει και άνω των 5 ετών, έστω και με μικρότερο συντελεστή, είναι άδικο να πετάμε στο δρόμο χρόνια εμπειρίας που ενδεχομένως αύριο να αφορούν εμάς! Έτσι θα μετράει και θα προστατεύεται και το θέμα ηλικίας των υποψηφίων.

    Όλοι μπορεί κάποια χρονική στιγμή να χάσουμε τη δουλειά μας, δεν θα θέλαμε τότε να μας αναγνωριστεί η εμπειρία μας; Μην το βλέπουμε μόνο ώς νέα γενιά τώρα χωρίς να μας νοιάζει και κανένα ενδιαφέρον και προστασία στους παλαιότερους, αύριο – μεθάυριο ΕΜΕΙΣ θα είμαστε οι παλαιότεροι και τότε θα είναι άδικο για μας.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 12:43 | Θεόδωρος

    Eργάζομαι με stage 25 μήνες στην εργατική εστία με προοπτική να κάνω άλλους 12 μήνες και να συμπληρώσω 36 μήνες στην ίδια θέση. Εχω πτυχίο ΤΕΙ Λογιστικής, PROFICIENCI,ECDL(έχω πάρει 54,25 στο τέστ δεξιοτητων) και 63 μήνες προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα με ένσημα.Τώρα μαθαίνω ότι όχι μόνο δεν έχω το διακίωμα να μονιμοποηθώ στη θέση στην οποία εργάζομαι τόσο καιρό αλλά ακόμα χειρότερα μου κόβουν τη μοριοδότηση +50% και εξωμειώνουν τα μόρια μου με αυτά που παίρνει ένας άνεργος!!!Με ποιά λογική γίνεται αυτό;Αν εγώ που γνωρίζω το αντικείμενο της εργασίας μου δεν έχω το δικαίωμα να προσληφθώ τότε ποιός έχει το δικίωμα να το κάνει;Δεν σκέφτεται κανείς ότι με βάση αυτά τα μόρια προγραμμάτισα τη ζωή μου 3 χρόνια τώρα;Έχει δικαίωμα το κράτος να με εμπαίζει και να με εκμεταλεύεται κατά αυτόν τον τρόπο;!Κανείς δεν έχει το διακιωμα να πετά 3 χρόνια από τη ζωή μου στα σκουπίδια.Θα μου πει κάποιος για την περίφημη ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ας αναρωτηθεί όμως πρώτα που την είδε.Στον ιδιωτικό τομέα με ποιά αξιοκρατική διαδικασία μπαίνεις;Εχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους να βρίσκουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα με αποφασιστικό κριτήριο τις γνωριμίες τους.Σε ένα χρόνο από τώρα θα αποληθώ θα είμαι 41 χρονών τι θα πάω να πω στο υποψήφιο αφεντικό μου ότι δούλευα τρία χρόνια με stage στο Δημόσιο;

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 12:29 | ΠΕΠΗ

    Κατ’αρχάς θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την απόφαση της κυβέρνησης για την αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων και κατ’επέκταση στην κατάργηση της προσαύξησης του 50%.
    Απλώς θα ήθελα μια διευκρίνηση όσον αφορά τους <> διαγωνισμούς που κατά καιρούς έχουν υπάρξει όπως ΚΕΠ,ΙΚΑ, ΟΑΕΔ , όπου απαραίτητη προυπόθεη για να λάβει κάποιος μέρος ήταν η προηγούμανη εμπειρία του στον συγκεκριμένο φορέα για τουλάχιστον δύο χρόνια.
    Θα ισχύσει κάτι ανάλογο και στο μέλλον ή θα υπάρξει πραγματική αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους,
    Με εκτίμηση
    Πέπη

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 12:40 | ΜΟΝΙΜΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Από την στιγμη, που η εμπειρια που αποκτας ως Μονιμος υπαλληλος δεν προσμετραται, στο Δημοσιο Φορεα που υπηρετεις, και την επομενη των εκλογων βρισκομαστε αργοσχολοι και ασχετοι σε διαφορετικα αντικειμενα, δεν ειναι δικαιο να προσμετραται προκειμενου να προσληφθει καποιος στο Δημοσιο.
    Ναι σε καποια μορια προϋπηρεσιας όχι ομως και εμπειριας. Κανενας σταζ δεν ειναι πιο εμπειρος απο μενα, που με 12 χρονια προυπηρεσιας βιαιως μου αλλαξαν αντικειμενο και Υπηρεσια. Ξερετε ποσοι διωχτηκαν απο τις Υπηρεσιες που υπηρετουσαν απο 10-20 ετη και δεν ληφθηκε υποψη η εμπειρια τους. Για ποιους χειρισμους υποθεσεων μιλατε, οτι θα διεκπεραιωσετε καλυτερα λογω εμπειριας; οταν μας λετε οτι εχετε εμπειρια, χειριστήκατε υποθέσεις υπευθυνα και δωσατε λυσεις; Αφου δεν είχατε το δικαιωμα. Τελος το δουλεμα.
    Οχι στην εμπειρια!
    Σε λιγο ο καθε περαστικος απο το Δημοσιο που εκανε επιδειξη τα μοντελακια του, θα μας πει οτι ειναι κ αναντικαταστατος. Ουδεις αναντικαταστατος μας ειπαν οταν με πετουσαν σαν μπαλακια απο τις υπηρεσιες μας. Αλλοι ξεκινησαμε απο την αρχη, αλλοι μπηκαμε στα ψυγεια.
    Οσο για τα ΚΕΠ δεν χρειαζεται κ εμπειρια ετων για να μαθεις να επικοινωνεις με τις εμπλεκομενες υπηρεσιες και να κατεβαζεις δικαιολογητικα απο το ιντερνετ.
    Αν εσεις θελατε τοσα χρονια για να τα μαθετε αυτα, εγω τα εμαθα χωρις κανα να εργαστω σε ΚΕΠ, με μια ματια.
    Τερμα στην ισοπεδωση! Ναι στην αξιοκρατια!
    Εγω κυριε υπουργε σεβαστηκα και πιστεψα τα λογια του πρωθυπουργου που ειπε: δεν θ΄αντικατασταθουν οι μπλε απο τους πρασινους.Δεν ζηταω τιποτα. Ας σεβαστουν και οι υπολοιποι την βουληση της Κυβερνησης και ολων των Ελληνων, για αξιοκρατια!

  • ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΡΘΗ ΒΑΣΗ.
    ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
    1)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
    ΟΡΘΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ.ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΟΙ STAGIERS ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΝΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ?
    2)ΑΣΕΠ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ,ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 18 ΜΗΝΕΣ).
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΕΛΛΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ (ΑΦΟΥ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΟ ΑΙΤΗΣΗ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΤΥΧΙΟΘΑ ΤΟ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΠ ΑΞΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΡΤΕΛΛΑ ΤΟΥ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ.
    3)ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ
    ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ 1 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.
    ΟΜΩΣ 1 ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΓΝΩΡΙΡΖΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ή ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ 1 ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 4 ΕΤΩΝΕΧΕΙ ΣΑΦΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ 1 ΥΠΑΛΛΗΛΟ 10 ΕΤΩΝ.ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5-10 ΕΤΗ ΩΣ ΕΞΗΣ:
    20 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 6ο ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ 20 ΓΙΑ ΤΟΝ 7ο ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘΕΞΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 10 ΕΤΟΣ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ 4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ 10 ΕΤΩΝ, ΠΑΡΡΑΛΗΛΑ ΤΑ +100 ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ.ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 11:47 | XRISTINA

    ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ Η ΕΥΚΟΛΗ,ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ.ΩΣΤΟΣΟ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΗΤΑΝ.ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 7.30 ΜΕ 3 ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ (ΟΥΤΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ) ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΤΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ.ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 10:44 | Βαγγέλης από Βόλο

    Τι γίνεται με αυτούς που έχουν δύο ή και περισσότερες δουλειές; Γιατί τους βάζετε στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που εργάζονται 7 ώρες ίσως και λιγότερο και τους δίνεται τα ίδια μόρια; Μέχρι χθες δίνατε 50% προσαύξηση στους stagers (χωρίς να έχω κάτι προσωπικό με τα παιδιά). Από την στιγμή που κάποιος μπορεί να το αποδείξει πως εργάζεται νόμιμα (δίνοντας και ένα κίνητρο να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία) σε μία δεύτερη δουλειά να παίρνει μία προσαύξηση στην προϋπηρεσία του, γιατί όχι;

    Γιατί καλοί μου άνθρωποι να μην μετράει καθόλου εάν κάποιος κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάζονταν κανονικά και μπορεί να το αποδείξει από το ασφαλιστικό του ταμείο. Γιατί να μην του αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έκανε να σπουδάσει αναγκαζόμενος να εργάζεται για τα προς του ζην και να μην διαφοροποιηθεί από άλλα παιδιά που κάνανε απλά life style (αναφέρομαι κυρίως στους αιωνόβιους φοιτητές) κατά την διάρκεια των σπουδών τους με τα λεφτά των γονιών τους !

    !!! Αφού το αλλάζεται που το αλλάζεται το σύστημα κάντε το δίκαιο γιατί τυχόν αδικίες που θα δημιουργηθούν σήμερα θα βασανίζουν και θα αδικούν πολλούς και για πολλά χρόνια στο μέλλον !!!!

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 09:40 | ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΑΚΗ ΝΕΛΛΙ

    H ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΜΕΡΗ ΣΩΣΤΗ.ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΠΗΚΑ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΩ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΘΕΤΙΚΑ? ΔΕΝ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΕΣ….ΣΑΦΩΣ ΤΑ 210 ΜΟΡΙΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ 50-70 ΜΟΡΙΑ.
    Η ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΛΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΑΓΓΛΙΑ). ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 8, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΕΞΩ ΟΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΙΣΑΞΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΦΟΙΤΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 06:15 | bafaloooo

    Συνχαρητήρια καθώς η εν λόγω προσαύξηση όπως εφαρμόστηκε είναι αντισυνταγματική ! βέβαια αναρωτιέται κανείς γιατί δεν αναφερθήκατε στο εν λόγω πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια ???

  • Μια απάντηση και από εμένα στην κα. Χριστίνα,

    Προφανές είναι ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα – πολλώ δε μάλλον που δεν ενδιαφέρομαι καν για θέση στο ελληνικό δημόσιο. Δυο μόνο σκέψεις

    Το σταζ είναι αυτό ακριβώς που περιγράφετε: ένας τρόπος να αποκτήσεις εμπειρία μετά το πτυχίο, γιατί σε πάρα πολλές δουλειές δεν σε παίρνουν αν δεν έχεις προϋπηρεσία – το γνωρίζω και εγώ προσωπικά. Άρα, όσοι πήγαν στα σταζ με αυτό και μόνο το γνώμονα καλά έκαναν – δουλεύεις για λιγότερα λεφτά και παίρνεις σε αντάλλαγμα και το «χαρτί» της προϋπηρεσίας ώστε να μπορείς να βρεις δουλειά μετά στην πραγματική – εκτός δημοσίου οικονομία πιο εύκολα. Τελειώνει το πρόγραμμά σου, παίρνεις το χαρτί σου και φεύγεις. Μέχρι και η ESA (ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος) έχει σταζ για φρέσκους πτυχιούχους θετικών επιστημών, και για λίγους βέβαια μήνες, δεν είναι ελληνική πατέντα…

    Το θέμα όμως είναι ότι σήμερα βλέπουμε κινητοποιήσεις, οριώμενους διαδηλωτές κ.ο.κ. για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Για εμένα και πολλούς άλλους αυτό αποτελεί την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ναι, είναι ένα όνειδος κάποιων πολιτικών που ο κόσμος τους μαύρισε στις εκλογές, που όμως έχει μπολιάσει και ένα μέρος της κοινωνίας. Και έρχομαι και ρωτάω, πήρατε το χαρτί της προϋπηρεσίας, ενώ παραμείνατε και μετά την πρώτη σύμβαση αμειβόμενη με έστω αυτά τα λίγα για πολύ περισσότερο χρόνο από όσο είναι το σωστό και με δική σας συγκατάθεση (στο κάτω-κάτω δεν σας υποχρέωσε και κανείς, και είναι πολύ γνωστό ότι πολλοί πιέσανε πολιτικά για αυτήν την αντικανονική, ίσως και παράνομη ή έστω αντικείμενη στην κοινοτική νομοθεσία παράταση).

    Τώρα που το πρόγραμμα τέλειωσε οριστικά, πάρτε το χαρτί της προυπηρεσίας που ήταν ο σκοπός του, και άντε στην αγορά εργασίας. Από που και ως που η απαίτηση μονιμοποίησης είτε ευθέως είτε με το να πάρετε 50% παραπάνω μόρια και άρα να είσθε πάνω και απο αριστούχο με 2 διδακτορικά από το ΜΙΤ (παράδειγμα φέρνω, υποθέτω δύσκολα κανείς με τέτοιο βιογραφικό θα κατέβαινε για μια θέση 700-800 ευρώ στο δημόσιο);

    Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι βουλευτές της ΝΔ έλεγαν στους δικούς τους θα σε βολέψω εγώ σε ένα σταζ και μετά 2-3 χρόνια θα μπεις μόνιμος στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ μάλιστα – δεν χρειάζεσαι άλλα προσόντα – και ακόμα και αν έχεις αχρείαστα θα σου είναι. Ξέρω επίσης προσωπικά άτομο που άφησε δουλειά των 900 ευρώ για να πάρει τα μισά στα σταζ επωφθαλμιώντας την προκλητική προσαύξηση στα μόρια ώστε να μπει στο δημόσιο παρακάμπτωντας κάθε έννοια αξιοκρατίας – και ναι το άτομο αυτό διορίσθηκε ξεπερνώντας άτομα με πιο πολλά προσόντα. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο, οι λίστες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ να περιλαμβάνουν το τελευταίο καιρό αποκλειστικά πρώην συμβασιούχους και σταζιέρς, και παιδιά που δούλευαν σε εταιρεία στο αντικείμενό τους με καλό βαθμο πτυχίου και μάστερ να έχουν λιγότερα μόρια απο σταζιέρ με ίδιο πτυχίο κοντά στην βάση και τίποτα άλλο.

    Η αντίδρασή εμου και πολλών άλλων λοιπόν έχει να κάνει αποκλειστικά με ένα πολιτισμικό θέμα: όταν πας να κλέψεις κάτι (εδώ μια θέση στο δημόσιο) αν δεν σε πιάσουν είσαι εσύ καλά και το θύμα στα τάρταρα. Αν όμως σε πάρουν είδηση και σου πάρουν πίσω τα κλοπιμαία, χωρίς όμως να σου επιβάλλουν κάποια άλλη ποινή, ε δεν μπορείς μετά να βγεις και να φωνάζεις να σου δώσουν πίσω αυτό που πήγες να κλέψεις. Θυμίζει – τηρουμένων των αναλογιών βέβαια – κάτι απο Βατοπέδι και άλλα μεγάλα σκάνδαλα. Και βέβαια δεν είναι ίδιο το οικονομικό διακύβευμα, αλλά η ασέλγεια της αναξιοκρατίας πάνω στην νεολαία είναι το ίδιο έγκλημα από κοινωνικής άποψης.

    Η κοινωνία έχει αγριέψει πολύ με όλους αυτούς που μας έφτασαν στο πάτο, και κάθετί που είναι πηγή ανισονομίας – από τους μιζαδόρους με τις βίλες μέχρι τις προσλήψεις των 800 ευρώ με ρουσφέτι θα είναι από εδώ και πέρα αιτία μαζικής αποδοκιμασίας – και δεν θα είναι η αποδοκιμασία μόνο στους πολιτικούς αλλά και προς όσους από εμάς συναλλάσονται μαζί τους. Γιατί είναι η νοοτροπία του «έξυπνου-μάγκα» που θα υποκλέψει μέσω του «κοννέ» κάτι που δεν του ανήκει…

    Τώρα, αν μου λέτε τι έγινε πριν 10 χρόνια, θα σας πω και εγώ τι έγινε στις εκλογες του 3/2004 και του 10/2009… Λάβετε πάντως υπόψιν ότι σήμερα έχουμε μια νεολαία με πολλά προσόντα που εκτήθησαν με προσωπικές και οικονομικές θυσίες, με στερήσεις, ξενύχτια και «λιώσιμο» στα θρανία για χρόνια, η οποία και απαιτεί αυτά να γίνονται σεβαστά αν μη τι άλλο από το κράτος. Την δεκαετία του 70 ή του 80 μπορεί να έγιναν τα τρις-χειρότερα, αλλά πόσοι ήταν τότε όσοι είχαν έστω ένα πτυχίο και πόσοι σήμερα; Γύρω στους 15.000-20.000/χρονο οι νέοι με «καλά» προσόντα (δηλ. ένα πτυχίο) τότε, γύρω στις 150.000/χρόνο σήμερα. Πόσος ήταν ο ανταγωνισμός (λόγω ανεργίας) τότε (ανεργία 5-6%) και πόσος σήμερα (ανεργία 15-20%); Σκεφθείτε αυτά και θα δείτε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πια κατά πολύ και οι κοινωνία έχει άλλες απαιτήσεις από το κράτος.

    Για αυτό ίσες ευκαιρίες για όλους ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, και ας νικήσει αυτός που προσπάθησε περισσότερο..

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 05:17 | Βασίλης Πανόπουλος

    Θέλω να απαντήσω σε κάποιον που ρώτησε αν 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας ισοδυναμουν με μια μέρα στο τεστ δεξιοτήτων. Δεν σκέφτηκε ο κύριος ότι για να πάρεις και τα 300 μόρια στο τεστ, πόσα χρόνια εκπαίδευσης έχεις περάσει. Και αυτά σίγουρα δεν είναι 5 χρόνια, αλλά πολύ περισσότερα για να τα καταφέρεις το μέγιστο σκορ στο Τεστ Δεξιοτήτων.

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 04:56 | konstantina

    SIMFONO APOLITA ME TIN XRISTINA STO TELEUTAIO MINIMA TIS ALLA OPOS VLEPEIS XRISTINA DE MAS THEOROUN SIMPOLITES TOUS…KAKIA POLI KAKIA….

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 04:21 | Για να δουμε…

    Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά μήπως ακούγονται λίγο προεκλογικά;
    Θεωρώ πως η πρόταση νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ικανοποιεί το αίσθημα δικαιοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών-θα κριθεί όμως κατά την τελική εφαρμογή…
    Ένα μόνο αίτημα του οποίου η ικανοποίηση ίσως δεν άπτεται απόλυτα των δικών σας αρμοδιοτήτων:
    α)Για λόγους ισονομίας, ισότητας (κυρίως) και σεβασμού των ανθρωπίνων διακιωμάτων
    β)Επειδή οι προκυρήξεις θέσεων και οι διαγωνισμοί του δημοσίου δεν είναι τακτικοί (δεν γνωρίζω αν αυτό προτίθεστε να το αλλάξετε)

    Προβλέψτε ρητά τη δυνατότητα οι στρατευμένοι να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε όλους τους διαγωνισμους του δημοσίου (για μερικούς διαγωνισμούς μέχρι σήμερα ίσχυε, για άλλους όχι)
    Με τα συνηθισμένα χρονοδιαγράμματα για την έκδοση των αποτελεσμάτων, την τελική τοποθέτηση κλπ, η ιδιότητα του στρατευμένου δεν αποτελεί ουσιαστικό κώλυμα για τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

    Ευχαριστώ

  • 15 Νοεμβρίου 2009, 03:09 | Γιώργος Λ

    Αρκετά πια με τις κλάψες των stagiers. Λες κι οι υπόλοιποι δεν έχουν οικογένεια, γυναικες και παιδιά.
    Λες κι οι υπόλοιποι που στα προσόντα υπερτερούσαν των «παιδιών των stage» βρισκόταν εκτός δημοσίου, στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα, με άδειες που δεν δίνονται, με επιδόματα που δεν πληρώνονται, με υπερωρίες «υπερ πίστεως»…για να βγεί η δουλειά… πόσοι και πόσοι από εμας δεν τα ξέρουμε και δεν τα έχουμε ζήσει;
    Πόσοι δεν έκαναν οικογένειες δουλεύοντας σπαστά ωράρια για χρόνια,

    Πόσων τα παιδιά μας δε μας ρωτούσαν με αθωώτητα «μπαμπά πάλι φεύγεις?»

    Πόσοι δεν φάγανε μερες…μήνες…χρόνια τρέχοντας σε υπηρεσίες βλέποντάς σας να στρογγυλοκάθεστε στα γραφείακια σας, εκεί που θα έπρεπε να είναι άλλοι, με τη σόμπα στα πόδια, κι εμείς να παρακαλάμε το θεό να μη βρέξει για να μή γίνουμε μούσκεμα γυρνώντας στο γραφείο με το μηχανάκι, για να πάρουμε ένα πρωτόκολλο;

    Πόσοι δεν κρυβόμαστε επικυρώνοντας τα δικαιολογητικά μας για να τα στείλουμε στον ΑΣΕΠ μη μας πάρει κανα μάτι και το σφυρίξει του αφεντικού ότι ψαχνόμαστε για το δημόσιο κι έρθουμε σε δύσκολη θέση;

    Παίρνω μέρος από το 2004 σε διαγωνισμούς της κατηγορίας μου στο νομό μου και σε δύο συνορεύοντες νομούς. Με βαθμό πτυχίου 7 και 2 ξένες γλώσσες σε άριστο και μέτριο επίπεδο αντίστοιχα και τη μέγιστη προϋπηρεσία κι εβγαινα περίπου 8ος καθε φορά, γιατι μπροστά μου ήταν 5-6 «παιδιά των stage» για 1-2 θέσεις στο φορέα.
    Τα «παιδιά» αυτά με 5 και 5,5 βαθμό πτυχίου και καμιά ξένη γλώσσα με περνούσαν.

    Λυπάμαι…δεν έχω δάκρυα για σας, μόνο για τους αδικημένους, κι αδικημένοι δεν είστε εσείς αλλά όλοι οι υπόλοιποι που λαμβάνουμε μέρος στους διαγωνισμούς τα 100 κορόϊδα που στέλνανε τα χαρτιά τους ενω το παιχνιδι ήταν σικέ για σας του 5-6 εκλεκτούς στην κορυφή της λίστας
    Δανειζόμενος την τελευταία πρόταση του Σωτήριου Π. Χατζή που εχει κάνει σχόλιο πριν απο μένα
    «Πάρτε λοιπόν το εξοργιστικό ιταμό σας ύφος και άντε στο καλό…!»