Δίνουμε Δύναμη στο Χωριό και στη Γειτονιά

54. Η αναδιάταξη μεγεθών από μόνη της δεν αποτελεί ικανή προϋπόθεση για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αναγκαία όμως για την ανάληψη ενός νέου ρόλου από αυτήν. Η δημιουργία μεγαλύτερων ΟΤΑ συνοδεύεται από την συγκρότησή τους στη βάση ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με στόχο την παροχή διοικητικών υπηρεσιών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δημότη, δίνοντας δύναμη στο χωριό και τη γειτονιά.

55. Στον ίδιο στόχο συμβάλλει και η εκπροσώπηση όλων των σημερινών Δήμων που συνδυάζεται με ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο προωθεί τη συλλογική δράση, την αποσυμφόρηση και τη διαφάνεια.

  • Ιδιαίτερα προβληματικές θεωρούμε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τα Τοπικά Συμβούλια. Το σχέδιο δεν ενσωματώνει προβληματισμούς για τα αίτια της μη λειτουργίας των τοπικών συμβουλίων στους περισσότερους «καποδιστριακούς» δήμους ούτε καταθέτει προτάσεις για να διορθωθεί η κατάσταση. Αντίθετα αναγνωρίζονται στα τοπικά συμβούλια αρμοδιότητες μόνο για επείγοντα ζητήματα περιορισμένης εμβέλειας, επιλογή που πιθανότατα οδηγεί στην αδρανοποίησή τους και στη νέκρωση της τοπικής δημόσιας ζωής. Προβληματική είναι και η πρόβλεψη για συνθέσεις 1-5 μελών: συνθέσεις μέχρι 3 μελών δε διασφαλίζουν τη λειτουργία των συμβουλίων, ενώ από τις συνενώσεις δημιουργούνται και «δημοτικές περιφέρειες» δεκάδων χιλιάδων δημοτών, όπου η 5μελής σύνθεση δε θα είναι αντιπροσωπευτική: προτείνουμε τα 5 μέλη να αποτελούν το ελάχιστο και να αυξάνονται αναλογικά με τον πληθυσμό. Ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα τοπικά συμβούλια μπορεί να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση μόνο για πολύ μικρές ενότητες, που επιτρέπουν προσωπική επαφή των πολιτών.
    Θεωρούμε απαραίτητο όλα τα τοπικά συμβούλια να αποκτήσουν δικό τους ανεξάρτητο συμμετοχικό προϋπολογισμό στα πλαίσια του δήμου, να έχουν λόγο για τα θέματα που αφορούν την περιοχή τους, αλλά και αρμοδιότητες για μικρά και μεσαία τοπικά έργα. Οι δικλείδες διαφάνειας και ελέγχου των δήμων, να ισχύουν και για τα Τοπικά Συμβούλια.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 21:40 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΟΙ.ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    ΑΝΗΚΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

    ΑΝ ΠΑΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ

    ΟΜΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ

    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
    ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ
    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
    ΤΩΡΑ ΔΡΑΣΗ

    ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ-ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΕΙΑΣ

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | ΛΠ

    1.Πρέπει να ενισχυθούν με αρμοδιότητες και Προϋπολογισμό τα Τ.Σ.

    2.Να υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση των σημερινών Δήμων (ικανός αριθμός Δημοτικών Συμβούλων-3/5 της πλειψηφίας του Δημάρχου και τα 2/5 της μειοψηφίας).

    3. Να αξιοποιηθούν τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη των σημερινών Δήμων ( Δήμαρχοι, Αρχηγοί Δημ.Παρατάξεων κ.λ.π.)που έπεξαν ρόλο από το 1998 έως σήμερα.

    4. Να γίνονται λαϊκές συνελεύσεις στα Τοπικά Διαμερίσματα με πρωτοβουλία των Τοπικών Συμβουλίων.

    5.Να λειτουργήσουν συνοϊκιακά Συμβούλια (ή συνοϊκιακός πάρεδρος ) στους αυτοτελείς απογραφέντες οικισμούς των πρώην κοινοτήτων (σημερινά Τοπικά Διαμερίσματα).

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 00:48 | GERMANOS THANASIS

    Κύριε Υπουργέ

    Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ι διέψευσε τις ελπίδες για την ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα κυρίως της υπαίθρου και όσοι πιστέψαμε ότι ήταν η ευκαιρία για αυτούς που που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν μακρύα απο την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις θα δημιουργείτο μία νέα πραγματικότητα διαψευσθήκαμε.Τελικά ήταν μία παρένθεση στην ιστορία του θεσμού και θα πρέπει οι εμνευεστές να απολογηθούν (Α.Παπαδόπουλος)γιατί το εγχείρημα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.Η εικόνα σήμερα είναι πίο τραγική μία εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης με περαιτέρω αποψήλωση των ντόπιων κατοίκων που οι πολιτικές οδηγούν στα αστικά κέντρα.
    Η βεβαιασμένη διμιουργία μεγάλων δήμων γύρω απο τα υπάρχοντα πολεοδομικά συγκροτήματα όπως του Βόλου είναι βέβαιο οτι θα εξαφανίσει τις πρώην κοινότητες ως κύτταρο και θα έχουμε νέες παραμελειμένες συνοικίες αλλά κυρίως υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της οικιστικής ταυτότητας.Το επιχείρημα ότι η πόλις πχ του Βόλου είναι εγκλωβισμένη και ασφυκτιά το οποίο υιοθετείται εκφράζει τα πίο επιθετικά οικονομικά συμφέροντα για την δημιουργία μίας τερατούπολις που θα συγκέντρωσει την εργατική ταξη και τους μετανάστες οι οποίοι ειναι και περισσότερο εκτεθειμένοι απο τις οικονομικές κρίσεις.
    Θα πρέπει να λάβετε υπόψη την αγωνία όλων εκείνων που πότισαν τη γή με ιδρώτα και αίμα και βλέπουν σήμερα να ξεφυτρώνουν εξοχικές κατοικίες εκεί που στεκόταν δένδρα με την αγορά της φθηνής αγροτικής καλλιερήσιμης γής και την μετατροπή της σε οικιστική.Ακόμη πρέπει να γνωρίζετε ότι για να παραμείνει καλλιεργήσιμη η γη θα πρέπει να παραμείνουν οι φυσικοί πόροι (νερό) για τις ανάγκες του τόπου και των κατοίκων της υπαίθρου.
    Και αποτελεί κόκκινη γραμμή η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
    Ένας νέος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά της ορεινότητας για δημοτικά διαμερίσματα (ΠΟΡΤΑΡΙΑ ΚΑΤΩΧΩΡΙ)πλησίον πόλεων όπως του Βόλου και θα πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό δήμο με έμπρακτη στήριξη γιατί έαν υπάρχει ειλημμένη απόφαση δημιουργίας μεγάλου δήμου τότε οι εξελιξεις δεν θα είναι αναστρέψιμες.Αυτό το ζούμε το 2010 δεν ειναι 2000 το 2000 δεν 1980.

  • Πρέπει ο νόμος να προβλέψει απαγόρευση των μετακινήσεων των ετεροδημοτών με έξοδα των υποψηφίων συνδυασμών. Θα πρέπει μάλιστα να προβλεφθεί και ο μηχανισμός ελέγχου της διαδικασίας ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι μαζικές κρατήσεις εισιτηρίων από υποψηφίους ιδίως στα ακτοπλοϊκά μέσα. Θα πρέπει να προβλέπεται έκπτωση από το αξίωμα του Δημάρχου και ακυρωση του εκλογικού αποτελέσματος άμεσα από τα εκλογικά δικαστήρια στην περίπτωση που στοιχειοθετείται συναλλαγή μετακίνησης ετεροδημότη!!! Η σύσταση της Επιτροπής Εκλογών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική ανεξάρτητα αν θα έχει αντικείμενο ή καταγγελίες να εξετάσει μέχρι το περάς της διαδικασίας. Στα νησιά του Αιγαίου όπου μετακινούνται χιλιάδες ετεροδημότες δαπανώνται για την μετακίνηση τους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από «δωρεές» εργολάβων δημοσίων έργων. Το κόστος μετακίνησης αποτελεί συνήθως τα 2/3 του κόστους διενέργειας εκλογών και εκτός του ότι επηρεάζει και αλλοιώνει σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα –και κατά συνέπεια τα θέλγητρα των τοπικών κοινωνιών— δίνει προβάδισμα σε αυτούς που έχουν ήδη στημένους μηχανισμούς στα μεγάλα κέντρα, στέλνει δε αναγκαστικά τους υποψηφίους σε βρώμικες συναλλαγές με τους «δωρητές» εργολάβους. Για παράδειγμα σε μια νησιωτική εκλογική περιφέρεια με 65000 εγγεγραμμένους και 38000 ψηφίσαντες, μετακινούνται συνολικά περίπου 5000 άτομα το κόστος της μετακίνησης των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 300.000€. Καμία προεκλογική δαπάνη (φυλλάδια-δεξιώσεις-μετακινήσεις εκλογικά κέντρα κ.α) δεν συγκρίνεται με το κόστος της μετακίνησης των ετεροδημοτών . Σε περίπτωση δε προσφυγής σε 2η εκλογική αναμέτρηση την επόμενη Κυριακή μπορεί να φτάσει και τις 450.000€. Δυναμική αντιμετώπιση λοιπόν και αυτού του καρκινώματος αν θέλετε πραγματικά να αλλάξουν πολλά στον τόπο μας
    ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΜΙΣΕΤΖΗΣ
    ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΙΟΥ

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 02:48 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

    18 ΙΑΝ. 2010
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
    ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ
    (ΠΑ.Μ.Ο.Α.)
    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – «Νέες Δυνάμεις» ΑΧΕΛΩΟΥ και συνεργαζόμενοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι – ΦΟΡΕΙΣ
    ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ τηλ. 6972176271
    EMAIL: papakostas.dim@gmail.com

    • ΠΡΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – Υπ. Εσωτερικών – ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΚΟΜΜΑΤΑ – ΚΕΔΚΕ – ΦΟΡΕΙΣ

    Στο Αργύρι του Δήμου ΑΧΕΛΩΟΥ – Περιοχής ΑΡΓΙΘΕΑΣ – του Ν. Καρδίτσας στις 2-1-2010 η Αυτοδιοικητική Παράταξη «Νέες Δυνάμεις» σε ΣΥΣΚΕΨΗ στελεχών αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να ιδρύσει, ενόψει αναγκαστικών Συνενώσεων και Διοικ. Μεταρρύθμισης το «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ – ΠΑ.Μ.Ο.Α.» με κεντρικό στόχο να παραμείνουν ΖΩΝΤΑΝΑ – ΟΡΘΙΑ και ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΑ τα ΟΡΕΙΝΑ Χωριά μας με θέσπιση του ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟΥ (όπως της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) βάσει του άρθρου 101 του Συντάγματος – του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (Ε.Χ.Τ.Α. Ν.1850/89) και του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ (Σύγκλιση – Στήριξη Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών – Ευρωπ. Κατάλογος 1658/05 Ε.Ε.).
    – Στο ΠΑ.Μ.Ο.Α. συμμετέχουν όλοι οι ΔΗΜΟΤΕΣ και ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ (Δ.Σ. – Τ.Σ.) που με ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗ αγωνιούν και αγωνίζονται για ΟΡΕΙΝΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ των Χωριών μας, πέρα από κομματικές ή παραταξιακές εντάξεις.
    Επίσης πρωτοστατούμε μαζί με άλλους ορεινούς ΔΗΜΟΥΣ για ενίσχυση του κοινού ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ (ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΕΙΝΩΝ ΔΗΜΩΝ).

    ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤ. ΜΕΤΩΠΟΥ:
    1. ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ – Ιδιαίτερη ΦΡΟΝΤΙΔΑ για ΟΡΕΙΝΕΣ Περιοχές (και ΙΔΙΩΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ) – όπως προβλέπεται και στο σχέδιο της Κυβέρνησης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» – με ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ (άρθρο 101 Σ και άρθρο 75 ΔΚΚ).
    2. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑΣ για χωριά:
    α. Σε υψόμετρο άνω των 600 μ. (Ευρωπ. όριο).
    β. Απόσταση από έδρα Νομού ή πόλη άνω των 20.000 κατοίκων πάνω από 40 ΧΛΜ (ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΧΕΛΩΟΥ βρίσκονται 110 ΧΛΜ από ΚΑΡΔΙΤΣΑ).
    γ. Παρεμβολή ΟΡΟΣΕΙΡΩΝ στη διαδρομή (Στην περιοχή ΑΧΕΛΩΟΥ – ΑΡΓΙΘΕΑΣ όρος ΤΥΜΠΑΝΟΣ 1650 μ.).
    δ. Έκταση (άνω των 80.000 στρεμμάτων).
    – Ο ΔΗΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΥ έχει έκταση 87.000 στρεμ.
    – Η ΑΡΓΙΘΕΑ των 20 Χωριών 380.000 στρεμ. και 6.600 ΔΗΜΟΤΕΣ – 7 ΣΧΟΛΕΙΑ – 60 ΜΑΘΗΤΕΣ.
    ε. Υπαγωγή των περιοχών στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ της Ε.Ε. (Μειονεκτικές – Ορεινές) – 1658/05).
    3. ΒΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ για ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ τα 492 Συμβ. Περιοχής (1994) και θεσμοί Τοπικής ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ υπέρ απόμακρων / Δυσπρόσιτων / Ορεινών Χωριών. «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κτίζεται από κάτω προς τα επάνω».
    – ΝΑΙ στη Συνένωση Δυνάμεων με σεβασμό στις μικρές τοπικές κοινωνίες.
    – ΟΧΙ στη «ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ – ΑΦΑΝΙΣΜΟ – Προσάρτηση» στον Κάμπο – αστικά κέντρα…
    – Ανοιχτά τα Παλαιά ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ – τα ΚΕΠ – κάθε Χωριό και ΠΑΡΕΔΡΟ και «Μικρή Δημαρχιακή» ανά συνενούμενο ΔΗΜΟ υπό Προεδρία ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ με πόρους (από ΕΙΔΙΚΟ Εθνικό ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ – για έργα βασικών ΥΠΟΔΟΜΩΝ – Πολιτ. Προστασία κλπ.)
    – Ασφάλιση στον ΟΓΑ (όχι ΟΑΕΕ) για καταστήματα Ορεινών Χωριών (διατήρηση ευνοϊκού καθεστώτος) και τα έσοδα από τοπικές επενδύσεις (ΥΔΡΟΗΛ/ΚΑ κ.ά.) στο χωριό (ΟΧΙ στο ΤΑΜΕΙΟ του ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ).
    – Διοικητική βοήθεια «επί τόπου» – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ Ανταποκριτής στα Χωριά (όπως σωστά προβλέπεται στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»)
    4. ΚΑΛΟΥΜΕ τους (6) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. Καρδίτσας – το Νομάρχη και Φορείς του Νομού – τον Υπ. Εσωτερικών – ΚΕΔΚΕ – ΤΕΔΚ να στηρίξουν ΑΙΤΗΜΑΤΑ μας για ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και κυρίως ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Αποκρούουμε «Νεοφιλελεύθερες συνταγές» ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ της ΥΠΑΙΘΡΟΥ και «Αυτοδιοίκησης Πατρικίων – πληβείων». Άλλοι «ΕΓΝΑΤΙΕΣ και ΑΤΤΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ» και εμείς σε «Χωματόδρομους» στον 21ο αιώνα…
    Σε περίπτωση Αναγκ. Συνενώσεων να τεθούν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ Κριτήρια (Ορεινότητα – Νησιωτικότητα) όπως και Προεκλογικά δεσμεύθηκε το ΠΑΣΟΚ – Πολιτ. Συμβούλιο 2008). Η ΕΛΛΑΔΑ είναι πρώτη σε ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ και δεύτερη σε ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ (μετά την Αυστρία) χώρα της Ευρ. Ένωσης.
    5. ΠΡΩΤΑ ΤΑ 4 ΧΩΡΙΑ ΑΧΕΛΩΟΥ (ΒΡΑΓΚΙΑΝΑ – ΚΑΤΑΦΥΛΛΙ – ΑΡΓΥΡΙ – ΜΑΡΑΘΟΣ) – Πρωταγωνιστής – «Πρωτεύουσα Δύναμη» Ο ΔΗΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΥ.
    Τα Χωριά ΑΧΕΛΩΟΥ είναι ΕΝΕΡΓΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ (45 Μαθητές – 4 ΣΧΟΛΕΙΑ – 2000 ΔΗΜΟΤΕΣ – 7 Ενορίες). Είναι σε υψόμετρο άνω των 600 μ. σε απόσταση 110 ΧΛΜ από Καρδίτσα. Η διαδρομή μέσω ΟΡΟΣΕΙΡΩΝ (1650 μ.). Με συγκριτικά Πλεονεκτήματα (Κοιλάδα Αχελώου – Παρθένο οικοσύστημα – κλίμα – Νερά – Δάση) και έργα «Πράσινης Ενέργειας» (Ολοκληρωμένο ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ 6,5 MW στο Αργύρι και σε σχεδιασμό ΥΔΡΟΗΛ/ΚΟ ΚΑΤΑΦΥΛΛΙΟΥ (ΑΥΛΑΚΙΟΥ) 60 MW – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.) Με Μνημεία – Λαογραφία – Παράδοση (ΚαστροΜονάστηρο Μεταμ. Σωτήρος Βραγκιανών – Ι.Ν. Παναγίας Επισκοπής – Κτίριο Ανδρ. Συγγρού (Δημαρχείο κ.ά.).
    – Βρίσκονται στα όρια (4) Περιφερειών και (4) Νομών (Θεσσαλία – Δυτική – Στερεά – ΗΠΕΙΡΟ). ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ Κέντρο της Νότιας Πίνδου και Αργιθέας 20 Χωριών. ΣΕ περίπτωση ΝΕΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ διεκδικούμε ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ – ΕΔΡΑ του ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ της ευρύτερης ΟΡΕΙΝΗΣ περιοχής μας, σε ΕΥΓΕΝΗ ΑΜΙΛΛΑ με γείτονες.
    «Τα Μακρά Τείχη» – η «Κόκκινη Γραμμή Άμυνας» μας – είναι στον ΤΥΜΠΑΝΟ – ΚΑΡΑΒΑ. ΔΕΝ συζητάμε «Προσάρτηση» στον Κάμπο και σε Πεδινούς Δήμους … (CASUS BELLI). ΚΑΛΟΥΜΕ σε συστράτευση ΟΛΟΥΣ τους ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Δημότες ή απόδημους που κατάγονται από τα Χωριά ΑΧΕΛΩΟΥ – ΑΡΓΙΘΕΑΣ – Τοπικούς Συλλόγους και ΕΝΩΣΕΙΣ.
    – Το Μέλλον της ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ Πατρίδας μας Επαφίεται στον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ και αγωνιστικότητα ΟΛΩΝ μας. Να ξεκινήσει ΤΩΡΑ ένα «Κύμα Μεταδημοτεύσεων» – ένας από κάθε οικογένεια τουλάχιστο – προς τα χωριά μας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ!
    Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ δεν είναι «έρημη γη» είναι ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ Πλεόνασμα – Εθνικό κεφάλαιο λόγω της Κλιματικής αλλαγής, της Ανεργίας και του «αβίωτου» των Μεγαλουπόλεων! Διεκδικούμε 5 ΕΚΑΤΟΜ. € για ΑΣΦΑΛΤΟ – Έργα ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Υπερηλίκων – Συνεδριακό ΞΕΝΩΝΑ.

    ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ και ΟΡΕΙΝΑ!
    ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
    ΔΗΜ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
    (Δήμαρχος ΑΧΕΛΩΟΥ 1999-2006)
    ΒΑΓΓ. ΜΠΛΑΝΗΣ – Ι.Β. ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ
    ΔΗΜ. ΜΑΚΡΗΣ – ΒΑΙΟΣ ΝΑΝΟΣ –
    ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΤΣΙΑΝΗΣ (ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ)

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 20:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ

    Είμαι 37 ετών και είμαι Δημοτικός Πάρεδρος σε Δημοτικό διαμέρισμα με 250 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Το συμπέρασμα που βγάζω από την μικρή εμπειρία που απέκτησα με την ενασχόληση μου με τα κοινά είναι ότι Καλλικράτης ,θα αποτελέσει την ταφόπλακα στα χωριά μας. Αλήθεια για ποια υπόσταση και δύναμη στα χωριά μιλάτε όταν καταργείτε τα τοπικά συμβούλια κάτω των 500 κατοίκων. Στην χώρα της Δημοκρατίας αρχίζετε να δημιουργείτε πυρήνες αυταρχισμού και αλαζονικής συμπεριφοράς. Ένα μονό σχόλιο για αυτό, ΝΤΡΟΠΗ!!!. Κύριοι υπόσταση στο χωριό δίνουμε με την αύξηση των κονδυλίων που θα διαχειρίζονται τα πενταμελή συμβούλια και όχι ο ένας εκπρόσωπος.
    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα χωριά όταν ήταν Κοινότητες , υπήρχε πράγματι ένα έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη, υπήρχε η εθελοντική εργασία, υπήρχε ο ζήλος για ένα καλύτερο αύριο του χωριού δηλαδή μιας μικρής κοινωνίας. Υπήρχε η καθημερινή διαβούλευση για το μέλλον του χωριού. Αλήθεια που είναι ο εθελοντισμός και ο ζήλος σήμερα , χάθηκαν μέσα στους αναποτελεσματικούς μεγάλους δήμους.
    ` Προσωπικά πιστεύω ότι ο στόχος είναι το μικρότερο οικονομικό κόστος, και έτσι θυσιάζουμε τα Διαμερίσματα. Λάθος ,έτσι δημιουργούμε ανενεργούς πολίτες. Όταν απαξιώνουμε τους ενεργούς πολίτες στα μικρά χωριά δημιουργούμε σιγά σιγά πρόβλημα στην Δημοκρατία μας. Σωστή είναι απόφαση για κοινό ψηφοδέλτιο , πραγματικά Μπράβο για αυτήν την Ιδέα. Το μόνο σωστό που βλέπω.

    ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ.

    ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΤΕ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟ Δ.ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ.

    ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ.

    ΔΩΣΤΕ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ.
    Αλήθεια τα λαμβάνετε υπόψη αυτά που γράφουμε; Θα περίμενα να δω έστω και μια διόρθωση στο σχέδιο Καλλικράτης και να αναφέρεται ότι αυτή έγινε μετά από παρατηρήσεις από πολίτες.

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 12:17 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΟΒΑΣ

    Σίγουρα η προσπάθεια για απλοποίηση του διοικητικού μοντέλου της χώρας είναι κατ’ αρχή θετικό βήμα. Πρέπει όμως να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα ώστε κονδύλια να διατίθενται σε όλη την έκταση του δήμου κι όχι μόνο στην πρωτεύουσα. Παρατηρώ ότι από τότε που εξέλειπε η κοινότητα, στο χωριό μου δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο. Ούτε οι λακούβες στους δρόμους δεν φτιάχνονται. Όλα τα λεφτά μας δίνονται για πλατείες και πεζοδρομήσεις στην πρωτεύουσα του νομού.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 13:05 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ

    1.Στο άρθρο 85 προτείνεται ένας τοπικός εκπρόσωπος για τοπικά διαμερίσματα για πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων.Εάν αυτό ισχύσει ουσιαστικά καταργεί την έννοια του τοπικού συμβουλίου ως δημοκρατικού οργάνου και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τα χωριά.Προτείνεται να προβλέπονται 5μελή τοπικά συμβούλια σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό τουλάχιστον 1000 κατοίκων και τριμελή με πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων.
    2.Προτείνεται η συμμετοχή ενός προέδρου τοπικού συμβουλίου,που θα εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των προέδρων όλων των τοπικών συμβουλίων του νέου διευρυμένου Δήμου,ο οποίος θα συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στην εκτελεστική επιτροπή του άρθρου 76.
    3.Στην ενότητα Β΄(ΔΟΜΙΚΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ):Με οδηγό την εμπειρία από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και μακριά από τοπικιστικές αντιλήψεις και μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες,τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα,οι νέοι Δήμοι πρέπει να είναι λιγότεροι και ισχυρότεροι,να υποστηρικτούν από την πολιτεία ώστε να αποκτήσουν πλήρη διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία για να μπορούν να παίξουν το θεσμικό αναπτυξιακό ρόλο τους και να παρεμβαίνουν με επιτυχία στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.
    Για την ΗΛΕΙΑ προτείνεται ο νέος διερυμένος Δήμος Αμαλιάδας να μετονομαστεί σε ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ για να τιμηθεί η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών αγώνων η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ και να αποκατασταθεί έτσι η αδικία που διαπράχτηκε σε βάρος της με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
    4.Θεσμική ενίσχυση του ρόλου των συλλογικών οργάνων του Δήμου όπως Δημοτικό Συμβούλιο-Δημαρχιακή Επιτροπή-Εκτελεστική Επιτροπή έναντι στο σημερινό Δημαρχοκεντρικό σύστημα.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 16:58 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Ως ενεροι πολιτες του Δημου Χαλκειας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και των τοπικων Δημοτικων Διαμερισματων ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ -ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ ,προερχομενοι απο ολες τις πολιτικες παραταξεις ως εκπροσωποι μαζικων φορεων του ΔΗΜΟΥ ,ως επαγελματιες της περιοχης,ως επιστημονες,ως Δημοτες με αγωνια για το αυριο του Δημου στον οποιο ζουμε και αγαπαμε
    ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠ ΟΨΗ
    1) Την εξαγγελια του Πρωθυπουργου για εκσυγχρονισμο της Τοπικης Αυτοδιοικησης
    2)Την δημοσιευση για διαβουλευση του προγραμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
    3)Την αλλαγη αναπτυξιακου μοντελου της χωρας
    4)Την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ μετα απο δημοσια τοπικη διαβουλευση
    5)Την ομοφωνη ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΕΙΑΣ
    6)Οτι αυτες οι θεσεις και προτασεις ετυχαν της πληρους επιδοκιμασιας αλλα και της ευρυτατης αποδοχης απο τους Δημοτες της ΧΑΛΚΕΙΑΣ
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ
    1)Η εποχη μας απαιτει συγχρονες δρασεις και μεθοδους καθως και νεες πολιτικες αντιληψεις
    2)Το σχεδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ μπορει και πρεπει να αποτελεσει το οχημα για χτισιμο ενος συγχρονου ,αποκεντρωμενου,διαφανους και αποτελεσματικου κρατους με σεβασμο στον πολιτη.
    3)Ενας συγχρονος Δημος πρεπει να εχει επιτελικο ρολο και να διαθετει οργανα με αποφασιστικες αρμοδιοτητες,πορους και συμετοχη.
    4)Ο Δημος Χαλκειας Αιτωλοακαρνανιας μπορει και πρεπει να διαδραματισει οπως και στο παρελθον ρολο στο νεο αυτοδιοικητικο χαρτη και γιγνεσθαι με περισεια δυναμικη.
    5)Η γεωγραφικη θεση του η αναπτυξη του και οι προοπτικες τον καθιστουν κεντρο βαρους και τον αναδεικνυουν σε πρωταγωνιστη.

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

    1)Την συμετοχη μας στον νεο Διευρημενο ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ με την οποια μας συνδεουν κοινα στοιχεια οπως
    ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ
    ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ
    ΙΣΤΟΡΙΚΑ
    ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΑ
    ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ
    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ
    ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ
    ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ
    ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΑΣ
    ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
    ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ
    ΓΛΩΣΟΛΟΓΙΚΑ
    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ
    2)Το μελλον μας αλλα και εκεινο των παιδιων μας
    3)Την διασφαλση της ποιοτητας της ζωης μας
    4)Την διατηρηση ανεπαφου του περιβαλλοντος απο καθε αυθερεσια ωστε να αναπτυξουμε πρασινες δρασεις
    5)Περισσοτερους πορους που θα συνεισφερουν θετικα στην αναπτυξη μας

    Σ αυτα τα πλαισια καλουμε ολους τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ-ΝΟΜΑΡΧΗ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΥΣ-ΦΟΡΕΙΣ να αναλογισθουν την ευθυνη τους απεναντι στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ-ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ και να συστρατευθουν στην επιθυμια των ΔΗΜΟΤΩΝ για συμετοχη-ενταξη στον ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

    Σας κανουμε γνωστο οτι τα εν λογω ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ανηκουν
    Στην ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΟ ΙΚΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΟ ΚΤΕΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΙΕΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
    ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

    Επισης σας υπενθυμιζουμε και λιγα ΙΣΤΟΡΙΚΑ στοιχεια
    1)Απο το 1219 ΜΧ διαφαινεται μεσα απο επιστολες του τοτε Μητροπολιτη Ναυπακτου ΑΠΟΚΑΥΚΟΥ οτι η περιοχη ανηκε στην ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ
    2)Προεπαναστατικα Διοικητικα υπαγοταν στον ΚΑΖΑ(επαρχια) ΝΑΠΑΚΤΟΥ η ιδρυση του οποιου χρονολογειται απο το 1499 μχ.
    3)Προ της Γ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ανηκε στην επαρχια του Ναυπκτοβενετικου(ονομα που φερει και ως σημερα η περιοχη)
    4)Κατα την διαρκεια της επαναστασης τα χωρια ΝΙΟΚΑΣΤΡΟ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΚΙ-ΔΑΦΝΗ-ΦΑΜΗΛΑ-ΒΡΩΣΤΙΑΝΗ-ΜΑΜΟΥΛΑΔΑ-ΦΡΟΞΥΛΙΑ-ΒΑΡΟΥΣΙ-ΒΕΛΒΙΝΑ-ΧΑΛΟΥΛΑΓΑ-ΤΡΙΚΟΡΦΟ-ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗ-ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΑΣ αποτελουσαν την επαρχια του ΝΑΥΠΑΚΤΟΒΕΝΕΤΙΚΟΥ
    5)Μετα το 1836 ΑΝΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΔΟΣ
    6)Φυσικα της Συνορα ειναι ο ΜΟΡΝΟΣ στα Αντολικα και ο ΕΥΗΝΟΣ στα Βορεια και Δυτικα ενω ΝΟΤΙΑ Ο ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
    7)Γλωσολογικα οι ιδιωματισμοι μας ειναι της Ναυπακτιας
    8)Η ταυτοτητα μας , η ζωη μας ,οι συνηθειες μας, οι συγγενικοι δεσμοι μας, ο τροπος ζωης μας ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΥΣ
    9) Οι Δημοτες Χαλκειας αποτελουν μια οντοτητα,εχουν ομοιογενεια,κοινωνικη συνοχη και απαρτιζουν μια συμπαγη ομαδα με τα ιδια προβλημματα,τα ιδια ονειρα και τις ιδιες ανυσυχιες,ασχολιες και επαγγελαματα ενω εχουν ζυμωθει στο περασμα του χρονου ως μια ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
    10)Σημειωστε δε οτι τα παραπανω Δημοτικα Διαμερισματα εθελουσιως συνενωθηκαν το 1994 σε μια εποχη που οι συνενωσεις μετριουταν στα δακτυλα τους ενος χεριου και αποτελεσαν εναν απο τους ΠΡΩΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ εθελοντικης συνενωσης.Το 1997 σ αυτον τον Δημο ενταχθησαν με το σχεδιο ΚΑΠΟΙΣΤΡΙΑΣ και τα Δ.Δ. ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ

    ΕΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΛΕΓΜΝΕΝΩΝ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

    ΔΟΙΚΗΤΙΚΑ ΥΠΑΓΟΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

    ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ

    Η ΓΕΦΥΡΑ ΕΓΙΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΚΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    ΜΗΝ ΒΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΑΣ
    ΜΗΝ ΒΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΑΣ
    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
    ΛΕΜΕ ΝΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
    ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ

    ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ-ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | Βασίλης

    Ποια δύναμη στα χωριά και πράσινα άλογα οι συντάκτες του Καλλικράτη ξέρουν τι σημαίνει χωριό ; Ο Καποδίστριας άνοιξε τον τάφο στα χωριά μας ο Καλλικράτης βάζει την ταφόπλακα. Σε λίγο καιρό τα χωριουδάκια μας θα είναι μουσειακό είδος από την ώρα που δεν υπάρχει σε ένα χωριό Παπάς Δάσκαλος και Πρόεδρος δεν υπάρχει χωριό πλέον. Δώστε πάλι δύναμη στα Τοπικά Συμβούλια δώστε πάλι την αίγλη στα χωριά μας

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 15:22 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Ως ενεροι πολιτες του Δημου Χαλκειας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και των τοπικων Δημοτικων Διαμερισματων ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ-ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ -ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ ,προερχομενοι απο ολες τις πολιτικες παραταξεις ως εκπροσωποι μαζικων φορεων του ΔΗΜΟΥ ,ως επαγελματιες της περιοχης,ως επιστημονες,ως Δημοτες με αγωνια για το αυριο του Δ

  • Η αναφορά ότι με τον «Καλλικράτη» δίνεται δύναμη στο χωριό και την γειτονιά, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί. Αντίθετα καταλύεται ο συνεκτικός ιστός που ήταν το Κοινοτικό Συμβούλιο και μετατρέπονται απλά σε ομάδες με «ομοειδή συμφέροντα». Τα τοπικά συμβούλια, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, χωρίς τοπικό προϋπολογισμό, απλά θα αποτελούν «πρόφαση δημοκρατίας» και θα είναι εκτελεστικά όργανα του Δήμου.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 23:55 | Ν Ε Κ

    Το καλίτερο είναι:
    Επάνοδος στην προ-Καποδίστρια εποχή, το χωριό να έχει τον Κοινοτάρχη και το συμβούλιό του με ισχυρό και αποτελεσματικό έλεγχό τους από τη Νομαρχία.

    Μόνη της κάθε Κοινότητα, ανάλογα με την προοδευτικότητα και την εργατικότητα των κατοίκων της κάλυπτε τις ανάγκες της. Ακόμη και με προσωπική εργασία τους.
    Οποιες δυσλειτουργίες είχαν εμφανισθεί μπορούν να λυθούν.

    Τώρα: Και εάν ακόμη υπάρχουν καλές προθέσεις για τη δημιουργία των ΣΟΥΠΕΡ – Δήμων δυστυχώς θα επικρατησει ο τοπικισμός και οι κάτοικοι του πολυαριθμότερου Δημου (που θα απορροφήσει τους υπόλοιπους) θα επιβάλλουν την άποψή τους σε όλη την περιοχή, που θα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

    Ερώτημα: Αυτά που γράφομε λαμβάνονται υπόψη??

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 16:43 | sotos K

    Ουσιαστικά τα τοπικά συμβούλια έχουν καταργηθεί στην πράξη από τους δημάρχους ,οι οποίοι είναι κράτος εν κράτει ,γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον Νόμο περί Δήμων και Κοινοτήτων χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό . Για αυτό το λόγο πρέπει να δοθεί έμφαση στη βάση ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη κοντά στο χώρο του στο χωρίο και τη γειτονία του

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:18 | Δρ. Γ. Β. Παπαμώκος

    Στα πλαίσια του νέου προγράμματος «Καλλικράτης» θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ορεινότητα δεν έχει να κάνει με ρουσφέτια της κυβέρνησης προς κάποιους ορεινούς ψηφοφόρους. Η ζωή στα ορεινά σημεία της Ελλάδας του 2010 παραμένει δύσκολη για πολλούς λόγους. Να ένας από αυτούς:
    Αν και πολλά κεντρικά οδικά δίκτυα έχουν κατασκευαστεί, εν τούτοις η πρόσβαση παραμένει πολύ δύσκολη. Μόνο στην Ήπειρο ο αριθμός των κατολισθήσεων φέτος έχει διακόψει την πρόσβαση σε πολλά ορεινά χωριά. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών που φθίνουν μέρα με τη μέρα αφού, σε σχέση με τα νησιά, δεν υπάρχει και το στοιχείο του τουρισμού.
    Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να δοθεί μια οριστική λύση σε επιλεγμένες ορεινές κοινότητες με κοινά χαρακτηριστικά (υψόμετρο, πρόσβαση, αριθμός κατοίκων, γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, οικονομικώς νοικοκυρεμένες).
    Θα πρότεινα, στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης – που δεν είναι μόνο η παραγωγή ενέργειας – αλλά και στα πλαίσια της ανάγκης διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάποιες κοινότητες με χαρακτηριστικά που θα ορίσει η κυβέρνηση και οι κοινοτάρχες αλλά και η δημόσια διαβούλευση εδώ, να διατηρηθούν όπως σήμερα υφίστανται.
    ΝΑ διατηρήσουμε τη διοικητική μονάδα του παλιού παραδοσιακού και γιατί όχι ιστορικού χωριού εκσυγχρονίζοντας τις δομές της.
    Να σχεδιαστεί μια πολιτική γι’ αυτές τις κοινότητες και να δοθούν οι ανάλογοι πόροι:
    Στρατηγικοί στόχοι θα είναι:
    1. Ο αγροτουρισμός.
    2. Η διατήρηση αυστηρά μη βιομηχανοποιημένων τρόπων παραγωγής αγαθών σε μεγάλη κλίμακα χωρίς αυτό να σημαίνει τη μή χρήση νέων τεχνολογιών.
    Καλό θα είναι μια ποσότητα αγαθών να παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο (τσίπουρο, τυρί, κρέας από σφάγια ελευθέρας βοσκής, κ.α.). Τυχόν μονάδες βιομηχανικής παραγωγής θα πρέπει να είναι μικρής κλίμακας και με αυστηρές προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος (προστασία πηγών, εδαφών, χλωρίδας και πανίδας)
    3. Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής τους.
    4. Η απαγόρευση άναρχης και μεγάλου όγκου δόμησης.
    5. Η προστασία, ανάδειξη και διατήρηση των ιδιαίτερων ιστορικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών.
    Προσθέστε εσείς τις ιδέες σας.
    Προβλέπω ότι η ενοποίηση των δήμων (της οποίας είμαι φανατικός υποστηρικτής) μακροπρόθεσμα θα αστικοποιήσει κάποιες περιοχές. Καλό θα είναι ως χώρα να διατηρήσουμε αυτά τα οποία αγαπάμε και σεβόμαστε. Και οι ορεινές κοινότητες, πολλές από τις οποίες είναι και ακριτικές με ότι αυτό συνεπάγεται θα πρέπει να διατηρηθούν ζωντανές.
    Είμαι δημότης του Δ. Ανατολής Ν. Ιωαννίνων (που μάλλον θα πάει στο Δήμο Ιωαννίνων) Κατάγομαι και από τον Ν. Θεσπρωτίας.
    Προτείνω μερικές κοινότητες που επισκέφτηκα πρόσφατα ως περιηγητής και πρέπει να διατηρηθούν:
    Κ. Σουλίου (πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις και είναι μνημείο θσίας και περηφάνιας της Ελλάδας)
    Κ. Συρράκου (πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις)
    Προσθέστε εσείς τις ιδέες σας.
    Πως σας φαίνεται η ιδέα της διατήρησης του παλιού παραδοσικαού χωριού; Όχι βέβαια του δικού μας. Στα πλαίσια του Καλλικράτη θα πρέπει να σκεφτούμε πιο ανοιχτόμυαλα. (Για αποφυγή καχυποψιών, γνωστοποιώ ότι το δικό μου χωριό είναι η Σέλλιανη Παραμυθιάς).

  • Ενδοδημοτική αποκέντρωση;
    Όταν το 13μελές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας καταργείται και η διοίκηση θα γίνεται πλέον από έναν Τοπικό Αντιδήμαρχο και ένα πεντεμελές ασπόνδυλο και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες τοπικό συμβούλιο;
    Μια ολόκληρη κοινωνία στερείται τον συνεκτικό της ιστό που είναι το Δημοτικό της Συμβούλιο. Και αν σήμερα 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι, μαζί με τους Τοπικούς Συμβούλους και το Δήμαρχο και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, παλεύουμε για την καθημερινότητα αλλά και για τα αναπτυξιακά έργα, και συχνα δεν προλαβαίνουμε, ποια θα είναι η αυριανή αντιμετώπισή μας;

    Και επίσης στα μικρά χωριά κάτω των 500 κατοίκων, που είναι χιλιάδες στην Ελληνική Επαρχία και στα οποία κατοικούν και τα στηρίζουν οι ακρίτες της ελληνικής υπαίθρου, τα αναπλάθουμε και προσδοκούμε την ενεργοποίησή τους σε δράσεις κυρίως αγροτουρισμού και φυσικά πέραν των άλλων σε καθήκοντα δασοπροστασίας. εκεί λοιπόν καταργείται το τριμελές τοπικό συμβούλιο και γίνεται μονοπρόσωπο. Μα είναι δυνατόν;
    Εδώ θα γίνουν οι οικονομίες κλίμακας; (Για 36 συνεδριάσεις το χρόνο ο Τοπικός Σύμβουλος παίρνει μόλις 282 ευρώ αποζημίωση).
    Αντί να στηρίξουμε τη λειτουργία των μικρών χωριών της υπαίθρου, την απαξιώνουμε;
    Εκτός κι αν οι προσδοκίες μας από τα μικρά ορεινά και πανέμορφα χωριά δεν είναι να τα κάνουμε ξανά πόλο έλξης και συμπληρωματικής ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας και με κύριο συντονιστή πρωτίστως το Τοπικό τους Συμβούλιο.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:43 | Κανάκης Νικόλαος

    Η ενδοδημοτική αποκέντρωση και η εκπροσώπηση όλων των σημερινών Δήμων και κοινοτήτων πρέπει να είναι ουσιαστική , και διασφαλισμένη στο νέο σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου με διασφάλιση και αποκέντρωσης και κάποιων ελάχιστων πόρων που θα διατίθενται για τοπικές δράσεις και μικροέργα στην περιοχή του κάθε παληού ΟΤΑ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:37 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ) ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΕΠΟΧΗ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΩΔΗΣ. ΕΝΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ. ΠΑΛΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΙΚΑ, ΘΕΤΙΚΑ. ΤΩΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ, ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η ΕΦΟΡΙΑ, Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΑ. ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΜΕ ΛΥΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ, ΟΤΙ ΟΧΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ, ΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ «ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» (ΕΤΣΙ ΛΕΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ: «ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»), ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ, ΓΙΑ ΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΖΗΣΕΙ. ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ;

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 23:54 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΙΤΣΑΚΗΣ

    Αυτη την στιγμη υπαρχουν δημοι που τους χρωστανε λεφτα οι αλλοι δημοι,για διαφορες αναγκες.Ενας απο αυτους ειναι ο δημος που ζω.Ο Δημος Ακρωτηριου χανια κρητης.Ολοι οι δημοι μας χρωστανε περιπου 8 εκ. ευρω,λογο που φερνουν τα απορριμματα τους.Με αυτα τα χρηματα θα μπορουσανε να ειχανε γινει παρα πολλα εργα σε σχολεια δρομους,πεζοδρομια ,παιδικες χαρες,κ.α.Αυτα τα χρηματα χανονται με την συννενωση,και ειναι λεφτα που εμεις υποφερουμε τοσα χρονια για αυτα.Δεν προκειται να νοιαζεται ενας δημαρχος για ενα χωριουδακι που μενουν 300 κατοικοι,γιατι ολοι οι ποροι θα πηγαινουν στις πιο κατοικημενες περιοχες.Ο δημος Ακρωτηριου εχει τα απορριμματα ολου του νομου,αεροδρομιο,πολεμικη αεροπορια,πεδιο βολης και αλλα πολλα.Μην μας υποβαθμιζεται αλλο.Ναι στην συνενωσει με αλλους δημους,αλλα οχι με τον δημο χανιων.Μην ερημωνεται τα χωρια που μεγαλωσαμε και αγαπαμε.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:47 | Βασίλης Μανιάτης

    Τοπικά Συμβούλια και Καλλικράτης

    Ο «Καποδίστριας» Νο 1, ήταν η αρχή και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγουν από το τέλμα οι πρώην Κοινότητες, μέσα από τη δυναμική των Δήμων (αλλά δυστυχώς έφερε την παρακμή και τον μαρασμό στην Ελληνική ύπαιθρο και στα χωριά μας ).
    Η φιλοσοφία στην θεωρία σωστή η πράξη όμως τι έδειξε ,οι κοινότητες έγιναν έρμαια στις ορέξεις της έδρας των Καποδιστριακών δήμων .
    Οι δήμαρχοι εκμεταλλεύτηκαν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Τοπικά Συμβούλια και έθεσαν την ταφόπετρα στην προσπάθεια ανάπτυξης των πρώην κοινοτήτων και οικισμών.
    Οι σχέσεις έδρας –τοπικών διαμερισμάτων έγιναν <> και η χρηματοδότηση των τοπικών συμβουλίων γίνονται πάντα με την λογική του <>
    Αν κάποιος τοπικός είναι στην μαύρη λίστα του Δημάρχου, αντίο ανάπτυξη.
    Ουσιαστικά τα τοπικά συμβούλια έχουν καταργηθεί στην πράξη από τους δημάρχους ,οι οποίοι είναι κράτος εν κράτει ,γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον Νόμο περί Δήμων και Κοινοτήτων χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό .
    Κύριοι του Υπουργείου Εσωτερικών αφού δεν θέλετε να εφαρμόσετε τους νόμους που εσείς έχετε ψηφίσει εν όψι του Καλλικράτη καταργείστε τα λοιπόν δίνοντας τέλος σε αυτή την φαρσοκωμωδία των <> που τους έχετε θεσπίσει, αφήνοντας τους δημάρχους και τις έδρες των Καποδιστριακών δήμων να σβήσουν τα χωριά μας από τον χάρτη

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:55 | Αθανάσιος Μ.

    Κύριοι,
    με τον «Καποδίστρια¨ καταστρέψατε τα χωριά. Τώρα έρχεστε να δώσετε και τη χαριστική βολή. Θερμά συγχαρητήρια!!!!!!!!! Ζω σε χωριό 2000 κατοίκων πολύ κοντά σε αστικό κέντρο και μπορώ να σας πω ότι από τότε που μπήκαμε στο μεγάλο δήμο το μόνο που είδαμε είναι να αυξάνονται τα τέλη, να αυξάνονται οι λογαριασμοί ύδρευσης, να παίρνουν τα χρήματα της κοινότητας και να ξεχρεώνουν τον υπερχρεωμένο (προ Καποδίστρια) δήμο και άλλα τέτοια «αναπτυξιακά» έργα. Πριν τον Καποδίστρια το χωριό μου δεν είχε αποκλειστεί ποτέ από τα χιόνια και το εσωτερικό οδικό δίκτυο ήταν πεντακάθαρο και τώρα…. με το παραμικρό χιόνι δε μπορούμε να βγούμε από τις αυλές μας γιατί ο δήμος καθαρίζει μόνο τον κεντρικό (που να προλάβουν τόσα χωριά + την πόλη οι άνθρωποι). Πριν τον Καποδίστρια είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε πεζοδρόμια με ίδιους πόρους. Μόλις μπήκαμε στο μεγάλο δήμο πήραν τα χρήματα της κοινότητας και σταμάτησαν τα έργα. Το μόνο που έμεινε είναι τα κράσπεδα για να σκοντάφτει ο κόσμος!!! Και σκεφτείτε ότι το χωριό μου είναι από τα «ευνοημένα» (2000 ψήφοι είναι αυτοί). Δε μπορείτε να φανταστείτε την εγκατάλειψη που επήλθε συνεπεία του Καποδίστρια στα πιο μικρά χωριά. Είναι ΤΡΑΓΙΚΟ!!! και τώρα τι;;;;; Πόσο χειρότερα θέλετε να κάνετε τα πράγματα για εμάς τους «παλιοχωριάτες»; Γιατί καλύτερα ΔΕΝ πρόκειται να γίνουν.
    Συγχωρέστε μου το έντονο ύφος, αλλά πιστέψτε με όλοι οι κάτοικοι των χωριών είμαστε αγανακτισμένοι, γιατί όχι απλώς νοιώθουμε, αλλά είμαστε πλέον πολίτες δευτέρας και τρίτης κατηγορίας.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:21 | ΜΑΡΙΑ

    ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΘΑ ΕΡΗΜΩΣΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 01:28 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Β.

    «Δίνουμε Δύναμη στο Χωριό και στη Γειτονιά…» νομίζω ότι όσοι γράφουν τέτοιες αερολογίες δεν έχουν ζήσει ποτέ σε χωριό. Τα χωριά κάτω των 1000 κατοίκων μετά ειδικά από τον καποδίστρια τελείωσαν σα αυτοδιοικητικές οντότητες. Εγκαταλελλημένα στην τύχη τους, με κλειστό τον αστυνομικό σταθμό, το αγροτικό ιατρείο, το μικρό τους μουσείο και το ταχυδρομικό πρατήρειο, με απαξίωση από τον κεντρικό δήμο που «δεν είχε να κερδίσει και τίποτα για να ασχοληθεί μαζί τους», χωρίς καμιά πίστωση για έργα, κατέληξαν ερειπωμένες πολιτείες, φαντάσματα του παρελθόντος.

    Ας μην αναφέρουμε δε και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε εκκλησίες και άλλα μνημεία των χωριών αυτών λόγω της αδιαφορίας.

    Αν τώρα αυτή την εικόνα την πολλαπλασιάσετε επί 100 θα δείτε που θα φέρει ο καλλικράτης τα χωριά.

    Τι πρέπει να γίνει;; Ακριβώς το ανάποδο από ότι πάτε να κάνετε. Κατάργηση εντελώς των άχρηστων περιφερειών και νομαρχιών και ενίσχυση του πυρήνα-κυττάρου της αυτοδιοίκησης, του δήμου και της κοινότητας. Σε αυτές τις δομές υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους και τους κατοίκους του. Το υπουργείο με τους χιλιάδες υπαλλήλους του θα μπορούσε να υποστηρίξει σε κεντρικό επίπεδο συντονισμού αυτή την ιδέα.

  • ΜΑΝΤΕΙΟ ΔΩΔΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
    ΤΟ χωριο ΜΑΝΤΕΙΟ ΔΩΔΩΝΗΣ αντιδρα στο σχεδιο νομου για συννενωση δημων «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
    Απετυχε ο «Καποδιστριας 1»
    Το ονομα ΔΩΔΩΝΗ θα καταργηθει;Καταργειτε η ιστορια;
    Το ΜΑΝΤΕΙΟ ΔΩΔΩΝΗΣ εχει προβληματα με την αρχαιολογια που δεν τα εχει αλλη περιοχη!
    θα αντιδρασουμε δυναμικα!
    εκτος αν μεινει δημος ΔΩΔΩΝΗΣ με εδρα ΔΩΔΩΝΟΥΠΟΛΗ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΝΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ
    Αυτόνομος δημος ΔΩΔΩΝΗΣ!
    Συλλογος : ΝΕΩΝ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
    «ΤΑ ΝΑΪΑ»

    http://www.manteio-dodonis.peperonity.com

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:11 | Γιώργος

    Στην υπό ανάπτυξη Ελλάδα (μέχρι και τη δεκαετία του ’70 ακόμα) το χωριό είχε και γιατρό (που έκανε το αγροτικό του) και βέβαια και τον κοινοτάρχη με τον συντονισμό του οποίου γινόντουσαν τα έργα άμεσης ανάγκης με πενιχρούς πόρους αλλά πολλή προσωπική εργασία των χωρικών. Στην σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης αυτά δεν υπάρχουν παρά τα τόσα κονδύλια από δημοτικά τέλη αλλά και κρατικές (και όχι μόνον) ενισχύσεις που διαχειρίζονται οι δήμοι.
    Το μόνο θετικό που είδα από τον προηγούμενο Καποδίστρια στο χωριό, είναι ότι μπήκαν κάδοι απορριμάτων και το απορριματοφόρο φθάνει μέχρι εκεί. Όμως το πλείστον δυστυχώς των δήμων δεν έχουν ακόμα ΧΥΤΑ (όπως ώφειλαν, η πολιτεία στάθηκε ανίκανη να τους ελέγξει με αποτέλεσμα να πληρώνονται και πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως και για τους βιολογικούσ στθμούς).
    Θέλω επίσης να αναφέρω μιά καλή πρωτοβουλία της εποχής εκείνης που αναφέρω πιό πάνω, και που ήταν μάλλον του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η δημιουργία πολιτιστικών συλλόγων στα χωριά που η νεολαία συμμετείχε και αυτή ενεργά στην ανάπτυξη τους. Σήμερα τα παραπήγματα που είχαν στηθεί σαν εντευκτήρια ή βιβλιοθήκες είναι ερειπωμένα και στην καλύτερη περίπτωση βρίσκουν καταφύγιο εκεί μετανάστες. Άραγε ποιός ήταν πραγματικά ο σκοπός τους (κομματική συσπείρωση πολιτών ???0.
    Καταλήγοντας θέλω να πω ότι δεν αρκούν οι τίτλοι ¨δίνουμε δύναμη στο χωριό κτλ κτλ¨ βεβαίως πρέπει να γίνουν οικονομίες αλλά οι αναδιοργανώσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να εξασφαλίζουν επιτέλους για τους πολίτες όλα εκείνα που περιμένει από το Ευρωπαϊκό όνειρο και κυρίως να ασκεί η κεντρική εξουσία συστηματικά τους ελέγχους που πρέπειστην τοπική αυτοδιοίκηση αλλιώς όσο πιό πολύ την δυναμώνετε χωρίς έλεγχο κινδυνεύει να γίνει ο κηφήνας που θα καταναλώνει τα χρήματα των πολιτών χωρίς να παράγει το απαιτούμενο έργο.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:13 | Μακρής Γεώργιος

    Προσωπικά πιστεύω πως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα φερει το ακριβώς αντίθετο αποτελεσμα απο το να δώσει δυναμη στα χωριά, δηλαδή θα απομονώσει και θα αποδυναμώσει τα μικρα χωριά 50 έως 400 κατοίκων. Δεν πιστεύω ότι καποιος δήμαρχος θα δείξει ενδιαφερον για καποιο χωριουδακι ή συνοικισμό, αφου θα εχουν μικρη εκλογική δύναμη. Στόχος πρέπει να ειναι η στηριξη των μικρων χωριών!!!!!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:02 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    θεσται συγκεκρημενους κανονες με δομες – οργανογραματα κ.λ.π. που θα πρεπει να ακολουθουν υποχρεωτικα ολοι οι ΟΤΑ.αλλιωσ δεν θα φτασει ποτε η αλλαγη στην [γειτονια].
    λυσεις υπαρχουν αποφασηστε.
    κ.λ.π.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 08:50 | ΛΙΜΠΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ??
    ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ? ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ , ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ . ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ο ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΑΣ ΛΕΠΡΟΣ .
    ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 40 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΤΕΧΑΚΗ .
    ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ .
    ΡΙΧΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ …….. ΚΑΛΗΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 01:11 | Χρήστος Μ.

    Δυστυχώς παίρνετε δύναμη από το χωριό και τη γειτονιά. Αφού σταδιακά και μεθοδικά τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν από τα χωριά όλες οι υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης (Αστυνομία, Αγροφυλακή, Ταχυδρομεία, ΔΕΚΟ, Τραπεζικά Καταστήματα, Αγροτικά Ιατρεία κλπ) τώρα έρχεστε να απομακρύνετε και το τελευταίο αποκούμπι των κατοίκων που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού (η παλιά Κοινότητα και εν συνεχεία Καποδιστριακός Δήμος). Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι στους μη αστικούς Δήμους ο κάτοικος της περιοχής δεν έχει πλέον καμία επαφή με το Κράτος και μετά και τον ¨Καλλικράτη¨ δεν θα μπορεί να βρει κανέναν αρμόδιο για την επίλυση των καθημερινών του προβλημάτων. Όσο οι εκπρόσωποι της πολιτείας απομακρύνονται από τα χωριά τόσο οι εναπομείναντες κάτοικοί τους απομονώνονται περισσότερο, τα προβλήματα της καθημερινότητας σωρεύονται άλυτα, ενισχύεται η αστυφιλία και τέλος σβήνουν τα χωριά αφού σ’ αυτά απομένουν μόνο όσοι αδυνατούν να τα εγκαταλείψουν.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:17 | Maria

    Συμφωνώ κι εγώ! Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο σχόλιο στην πρώτη ενότητα, όταν δεν υπάρχει οικονομικό ή άλλου είδους προσωπικό συμφέρον αυτοί που θα ασχοληθούν με τα κοινά θα το κάνουν από πραγματικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν τέτοια άτομα που σήμερα παραγκωνίζονται από αυτούς που αναλώνουν την ενέργειά τους προεκλογικά και μετά τις εκλογές «αναπαύονται στις δάφνες τους» μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο ή μετατρέπουν όλη τους τη θητεία σε περίοδο ψηφοθηρίας με ρουσφέτια και άσκοπους συχνά διορισμούς στους ΟΤΑ «από το παράθυρο».

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:22 | Ροσσολάτος Γιάννης

    Σε κάθε μεγάλη Γειτονιά ή Συνοικία πρέπει υποχρεωτικά να Συγκροτιθούν
    τοπικά διαμερίσματα καιτοπικά συμβούλια. Οι Δήμοι που δεν έχουν, πρέπει ο Νόμος να τους υποχρεώσει να τα συγκροτήσουν, και να είαι άμισθοι, να πάνε αυτοί που επιθυμούν να προσφέρουν χορίς αμοιβή!.