Περιορίζονται Δραστικά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ

56. Με την πάροδο του χρόνου και την εφαρμογή διάφορων προγραμμάτων, έχει δημιουργηθεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μία πληθώρα Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο και προϋπολογισμό. Αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αναποτελεσματικά ως προς το αντικείμενο για το οποίο δημιουργήθηκαν, ενώ συχνά παρατηρούνται επικαλύψεις σκοπών και αρμοδιοτήτων, σπάταλη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και μειωμένη αποτελεσματικότητα.

57. Με τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δίνεται η δυνατότητα διοικητικού, λειτουργικού και οικονομικού εκσυγχρονισμού των ΝΠΔΔ & ΙΔ. Με στόχο τη βελτίωση του έργου που παράγεται. Η προσπάθεια αυτή ξεκινά από τη δραστική μείωση του αριθμού τους. Από περίπου 6.000 (χωρίς να υπολογίζονται σχολικές επιτροπές) οδηγούμαστε σε λιγότερο από 2.000 ακολουθώντας την αρχή ένα νομικό πρόσωπο ανά κατηγορία δραστηριότητας σε κάθε νέο Δήμο δηλ., στη κατάργηση πλέον των 4.000 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και Δημοτικών Επιχειρήσεων και των αντίστοιχων θέσεων ΔΣ. Τα Νομικά Πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης αποκτούν μία εξορθολογισμένη οργάνωση, ικανή να τους παρέχει τα εχέγγυα για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη ενώ περιορίζονται δραστικά τα λειτουργικά έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό επιτυγχάνεται η οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που παραμένουν σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία των δημοτικών λιμενικών ταμείων.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 22:51 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΘΕΜΑ : «ΔΗΜΟΤΙΚΑ Μ.Μ.Ε. : ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;»

    Αγαπητέ κ. υπουργέ Εσωτερικών τι θα γίνει με τα δημοτικά Μ.Μ.Ε.;
    Έχετε δώσει παράταση για την επίλυση του θέματος σχετικά με τη λειτουργία τους μέχρι τις 31/12/2010, καθώς στις 31/12/2009 έληξε η παράταση που είχε δώσει, η προηγούμενη κυβέρνηση.
    Ποιες είναι οι θέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς.
    Θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να επιχορηγούνται από τους ΟΤΑ;
    Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των Δημοτικών Μ.Μ.Ε.;
    Προβλέπει κάτι ο «Καλλικράτης» για τα Δημοτικά Μ.Μ.Ε.;
    Γνωρίζετε ότι στα Άνω Λιόσια οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM (Δημοτικό Ραδιόφωνο των Άνω Λιοσίων)είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα;Νομίζω οτι έχετε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ή μήπως κάνω λάθος; Και αυτό γιατί ο εν λόγω Δήμαρχος των Άνω Λιοσίων «εκμεταλλεύεται» τη «μη ύπαρξη» μέχρι τώρα σχετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει τη συνέχιση λειτουργίας των Δήμοτικών Μ.Μ.Ε., με επιχορηγήσή τους από τους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τη «νύφη», άδικα μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι του σταθμού (ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM).
    Τη λύση προτίθεται λοιπόν, να δώσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα κ. υπουργέ, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς, που ανησυχούν όπως αντιλαμβάνεστε, για το εργασιακό τους μέλλον.
    Σας ευχαριστώ, που με διαβάσατε.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | ΛΠ

    1.Να καταργηθούν όλες οι σημερινές Δημοτικές Επιχειρήσεις των σημερινών Δήμων και να λειτουργεί μόνο μία για όλο τον νέο Δήμο στην έδρα του.

    2.Τα νομικά πρόσωπα Ν.Π.Δ.Δ. (Πνευματικά Κέντρα, ΚΑΠΗ κ.λ.π.να διατηρηθούνε εφόσον λειτουργούν).

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 15:03 | ΠΟΕΣΥ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2010

    Η σχεδιαζόμενη νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η επακόλουθη αναδιάρθρωση των δημοτικών επιχειρήσεων, έρχεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη εκκρεμότητα: αυτήν που αφορά το καθεστώς και τους όρους λειτουργίας των δημοτικών μέσων ενημέρωσης.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

    Σε εφαρμογή των νόμων 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και 3592/2007 (“νόμος Ρουσσόπουλου” περί αδειοδοτήσεων) προβλέπεται η υποχρεωτική μετατροπή των Δημοτικών, Ραδιοφωνικών κυρίως, Μέσων Ενημέρωσης (38 ανά τη χώρα, με περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους) σε Ανώνυμες Εταιρείες.
    Οι αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων των εν λόγω Μέσων, όσο και πολιτικών δυνάμεων (βλ. ενδεικτικά σχετική ερώτηση Γ. Πεταλωτή την 14/04/09 στην Βουλή), υποχρέωσαν τον τότε αρμόδιο υπουργό Π. Παυλόπουλο να αναστείλει την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων μέχρι την 31/12/09, δεσμευόμενος να προβεί σε διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, εφόσον ολοκληρωνόταν η σχετική διαβούλευση της ΚΕΔΚΕ με τις ενδιαφερόμενες ενώσεις εργαζομένων, συντονιζόμενες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.).
    Τον Αύγουστο του 2009 η διαβούλευση κατέληξε εν πολλοίς σε συμφωνία επί ενός σχεδίου τροπολογίας.
    Μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, η Π.Ο.Ε.ΣΥ. και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των τεσσάρων δημοτικών Ρ/Σ της Αττικής συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Επικρατείας Γ. Πεταλωτή και τον Γ.Γ. Τύπου Γ. Πετρουλάκη, όπου έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση κατάργησης των δημοτικών ΜΜΕ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη επαφή με το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.
    Με τροπολογία στον νόμο του περασμένου Δεκεμβρίου περί προσλήψεων στο Δημόσιο, παρατάθηκε μέχρι την 31/12/2010 η ισχύς του υφιστάμενου καθεστώτος των δημοτικών ΜΜΕ.
    Συνεπώς, εντός των επόμενων μηνών οφείλει ούτως ή άλλως να υπάρξει οριστική ρύθμιση του θέματος. Αντιλαμβανόμαστε ότι το “σχέδιο Καλλικράτης” θα αποτελεί πλαίσιο συζήτησης.

    ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ:

    Μια αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Δημοτικών ΜΜΕ από Κοινωφελείς Επιχειρήσεις σε Ανώνυμες Εταιρείες, με την αντίστοιχη αποκοπή τους από την χρηματοδότηση εκ μέρους των οικείων ΟΤΑ, συνεπάγεται αυτομάτως μαζικές απολύσεις εν καιρώ κρίσης και, σε ορίζοντα διετίας, την διακοπή λειτουργίας των εν λόγω Μέσων.
    Αντί να θεραπεύει τις υπαρκτές δυσλειτουργίες και πιθανές ατασθαλίες στα εν λόγω Μέσα, μια τέτοια εξέλιξη αποστερεί το τοπίο της ενημέρωσης από τη δυνατότητα μιας “τρίτης κατάστασης” ανάμεσα στο κρατικό μονοπώλιο και την ιδιωτική αυθαιρεσία. Η δυνατότητα αυτή προέκυψε, ως γνωστόν, τη δεκαετία του ’80 με τη στήριξη, τότε, του σημερινού Πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου και έχει δικαιωθεί ιστορικά.
    Επιπλέον, αντί να φέρνει τους δημοτικούς άρχοντες προ των ευθυνών τους ως προς τη διαχείριση των προϋπολογισμών τους, ανοίγει τον δρόμο για αδιαφανείς συνεργασίες των ΟΤΑ με ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης (πρβ. την απόπειρα του δημάρχου Λιοσίων να εκκαθαρίσει τον Ρ/Σ “Ξένιος” μεταπωλώντας τη συχνότητά του έναντι συμμετοχής σε διαδημοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα υπό τον Δήμο Ασπροπύργου).
    Υπενθυμίζεται ότι η υποδομή των δημοτικών ΜΜΕ σχηματίσθηκε χάρη στο δημόσιο χρήμα, οι συχνότητές τους αποτελούν δημόσια περιουσία και η ενημέρωση που παρέχουν αποτελεί δημόσιο αγαθό.
    Η λειτουργία δημοτικών ΜΜΕ, παρά τα όσα θρυλούνται από ανταγωνιστικά ιδιωτικά μέσα, αποτελεί μια πραγματικότητα κατοχυρωμένη στην Ευρώπη και συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.
    Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στο πρωτοποριακό ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, το οποίο υπό αντίξοες συνθήκες συνεισφέρει στον κρίσιμο τομέα της ενσωμάτωσης των μεταναστευτικών κοινοτήτων και τη διεθνή προβολή της πρωτεύουσας.
    Οι εργαζόμενοι των Δημοτικών ΜΜΕ ανησυχούν βαθιά για το μέλλον τους. Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. ζητεί σαφή έκφραση της πολιτικής βούλησης επί του θέματος και οριστική ρύθμισή του το συντομότερο.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

    Ο Πρόεδρος
    Σταμάτης Νικολόπουλος

    Εκ μέρους των δημοσιογράφων των δημοτικών ραδιοσταθμών του Λεκανοπεδίου Αττικής:

    Κώστας Γεωργακόπουλος,

    εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Ξένιο 94,3» στο Μικτό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

    Δημήτρης Δημακόπουλος,

    εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Επικοινωνία 94fm» στο Μικτό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

    Ελευθερία Κουμάντου,

    εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. του «Αθήνα 9,84»

    Νίκος Μπουρσινός,

    εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Κανάλι 1 90,4» στο Μικτό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

    Κώστας Ράπτης,

    εκπρόσωπος εργαζομένων στον «Αθήνα 9,84» στο Μικτό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 10:30 | chrisanidis char.

    ΝΑΙ στο σχεδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.Στα ορια του καθε δημου,να προγραματιζουν,να αποφασιζουν και να διαχειριζονται ολες τις υποθεσεις τα δημοτικα συμβουλια.Οι αρμοδιοτητες να ειναι ουσιαστικες, με στοχο την απλοποιηση των διαδικασιων ληψης,εγκρισης και υλοποιησης των αποφασεων.Ετσι στο σημερινο βαθυ αναποτελεσματικο κρατος μας,θα μειωσουμε τις χρονοβορες γραφειοκρατικες υπερσυγκεντρωτικες του διαδικασιες,που μας βασανιζουν ολους. Αμεση ηλεκτρονικη συνδεση, της οικονομικης υπηρεσιας του δημου, με τους μηχανισμους ελεγχου της κεντρικης διοικησης και των υπουργειων. Δημιουργια λιγων, ολιγαριθμων, ουσιαστικων. ελεγκτικων μηχανισμων αμεσης παρεμβασης και επιβολης αυστηρων κυρωσεων, οπου διαπιστωθει οποιαδηποτε παραβαση. Δεν ειναι κλεφτες και απαταιωνες, ολοι οσοι ασχολουνται με τα κοινα, σε ολες τις βαθμιδες.Ουτε βεβαια ειναι ολοι τους αγαθοπαρθενες. Αυτα θα υπαρχουν σε ολο το φασμα της κοινωνιας μας,οταν μαλιστα το διεφθαρμενο κρατος μας,δεν εφαρμοζει τους νομους και δεντιμωρει κανενα, για καταχρηση,διαφθορα η δωροδοκια. Και βεβαια ας μη ξεχναμε ολοι μας, οτι για καθε παρανομη πραξη, χρειαζεται να «συνεργασθουν» τουλαχιστον δυο ανθρωποι…Μαζι με τις αρμοδιοτητες ,δωστε σταθερους οικονομικους πορους,για να μπορουν οι νεοι δημοι να ανταποκριθουν στα νεα τους καθηκοντα. Καταργειστε ΟΛΕΣ τις δημοτικες επιχειρησεις καιδημιουργειστε αντιστοιχες υπηρεσιες με βασικη ομως προυποθεση την αλλαγη της νομοθεσιας,ωστε να επιταχυνθουν οι διαδικασιες επιλυσης των προβληματων που εκαναν αναγκαια την ιδρυση των επιχειρησεων.[προσληψη προσωπικου,ληψη αποφασεων και εγκριση αυτων,πληρωμες κ.λ.π.] Καταργειστε τη ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ των νεων υπαλληλων,στους νεους δημους.Με αντικειμενικα κριτηρια τυπου ΑΣΕΠ,να γινεται εκ νεου αξιολογηση ανα πενταετια. Το βεβαιο ειναι πως «απο το φοβο των Ιουδαιων» θα αυξηθη η αποδοση κατα 30% τουλαχιστον και επι πλεον,δεν θα δημιουργηθουννεες στρατιες μονιμων υπαλληλων που θα ζουν υπο την «ασυλια» του δημοσιου ανεξαρτητα απο την αποδοση τους. Παραλληλα να επιταγχυνθουν οι διαδικασιες προσληψης μεσω ΑΣΕΠ και να μειωθουν ταχρονικα μεσοδιαστηματα αναμονης μεχρι τη τελικη επιλογη.Οταν επιλεγει και ορκισθη ενας υπαλληλος σε μια θεση, θα πρεπει αυτοματα να διαγραφονται ολες οι αλλες αιτησεις του σε αλλες προκυρηξεις,για μια τουλαχιστον πενταετια. Ετσι ο δημος με σιγουρια θα προγραμματιση τις ενεργειες του και το ΑΣΕΠ θα ξεμπλοκαριστει απο τις πολλες αιτησεις των ιδιων υποψηφιων. Τις στρατιες των δημοσιων υπαλληλων απο τις καταργουμενες Νομαρχιες, αλλα και απο τους δεκαδες δημοσιους οργανισμους[που επισης πολλοι απο αυτους πρεπει να καταργηθουν],ακομη και πολλοι υπαλληλοι των υπουργειων που ασκοπως περιφερονται στους διαδρομους,θα πρεπει να αξιοποιηθουν καταλληλα για να αποδοσουνουσιαστικο εργο μετακινοντας τους αν χρειασθη στη περιφερεια. Φτανουν πια οι πελατειακες σχεσεις εξαρτησης των ανθρωπων αυτων.Αρκετα μας στοιχησε ολους αυτη η μικροπολιτικη και φτασαμε στα σημερινα μας χαλια. Τα γεωγραφικα ορια των νεων δημων να ειναι συναρτηση της ανθρωπογεωγραφικης και της οικονομικης ενοτητας των χωρων ετσι οπωε διαμορφωθηκαν σημερα κια οχι οπως ηταν πριν 50 και 100 χρονια με τις επαρχιες.Βλεπουμε μπροστα και πρεπει να ερωτηθουν οι τοπικες κοινωνιες γιατι αυτες θα υποστουν τις συνεπειες. Μεγαλυτερη επιτυχια του ολου εγχειρηματος θα ειναι η βουληση των υπο συνενωση δημων «με ποιους θα πανε και ποιους θ’αφησουν» και οχι ο καταναγκασμος γιατι ετσι νομιζουν ορισμενοι οτι εξυπηρετουνται τα δικα τους πολιτικα συμφεροντα. Για τα ορια των νεων δημων, στο πληθυσμιακο κριτηριο, θα πρεπει να ληφθη υποψη, ο τουριστικος χαρακτηρας ορισμενων δημων με παραθεριστικες κατοικιες,στους οποιους θα πρεπει να κατασκευασθουν εργα υποδομων, που να εξυπηρετουν πολυ περισοτερους, απο τους μονιμους κατοικους.Αλλα και οι υπολοιπες υπηρεσιες ενος τετοιου δημου[καθαριοτητα, εξυπηρετηση, υδρευση,φωτισμος κ,λ,π.]θα πρεπει να εχουν αναλογη οργανωση και στελεχωση. Οι Γενικες Διευθυνσεις[τα ματια του κεντρικου κρατους]θα πρεπει να ειναι ολιγομελεις εξειδικευμενες υπηρεσιες ελεγχου ,οσες και οι αιρετες περιφερειες ,με την ιδια εδρα, για καλυτερο συντονισμο. Οι νομαρχιακες υπηρεσιες αν γινουν αντιπεριφερειες και παραμεινουν οπως ειναι,θα κανουμε «μια τρυπα στο νερο». ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΙΡΕΤΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ Α-ΧΡΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ.

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 19:34 | Γιώργος Τίγκιλης

    Οι Δήμοι , τα ορφανά Αλιευτικά Καταφύγια & τα νέα Δημ.Λιμενικά Ταμεία του «Καλλικράτη»

    Είναι αυτονόητο ότι εφοσον ισχυροποιηθούν οι Δήμοι οικονομικά θα μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία των υφιστάμενων ή νέων Δημ.Λιμενικών Ταμείων που θα δημιουργηθούν για να διαχειριστούν το σύνολο των αλιευτικών καταφυγίων ανα Δήμο, στο δε ΔΣ θα πρέπει να συμμετέχουν οι αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των παραγωγικών τάξεων (αλιείς, τουριστικές επιχειρήσεις, κλπ) που εξυπηρετούνται από τα λιμάνια και η τοπική Υπηρεσία Αλιείας ή/και Τουρισμού εφόσον υπάρχουν και τουριστικές μαρίνες.

    Γιώργος Τίγκιλης
    Δρ.Περιβαλλοντικής Βιολογίας-Ιχθυολόγος
    Πρόεδρος Παν.Συλ. Ιχθυολόγων Δημοσίου και
    Οργανωτικός Γραμματέας ΔΕ ΓΕΩΤΕΕ /Παρ. Κρήτης

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 15:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

    Κυριε υπουργε,
    Ειμαι κατοικος, στη νοτια περιοχη του νομου Ηρακλειου κρητης,και θα ηθελα να σας πω,σχετικα με τις συνενοσοις των δημων,οτι ο κοσμος το υποστηριζει,και το θελει.Ασχετα αν καπιοι δημαρχοι αντιδρουν.
    Προχωρισται ακομα ποιο γριγορα,οι συνενοσοις των δημων να ειναι υποχρεωτικα.Μεγαλοι δημοι μεγαλοι δηναμη.Αυτο θελει ο κοσμος εδω.ευχαριστω.

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 08:34 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΧΑΝΙΔΗΣ

    Είναι γνωστό ότι στην χώρα μας, υπάρχει υπερπληθώρα Στρατηγών, Προισταμένων (Δ/ντών, Τμηματαρχών), και
    φυσικά …Προέδρων.. Με αφορμή το Νομοσχέδιο «Καλλικράτης» για την Αυτοδιοίκηση, προτείνουμε τα παρακάτω:
    Για να δημιουργείται Τμήμα στην Διοίκηση, θα πρέπει να υπηρετούν, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) υπάλληλοι, ΔΕ,
    ΤΕ, ΠΕ και μέχρι τριάντα (30) ΥΕ, ή αν υπηρετούν άνω των τριάντα (30) ΥΕ, τότε θα πρέπει να υπηρετούν τουλαχι-
    στον δέκα (10) υπάλληλοι ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ. Για να δημιουργηθεί Διεύθυνση, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε
    (5) Τμήματα. Αν για οποιοδήποτε λόγο, παύσουν να ισχύουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε εντός μηνός εκδίδεται
    πράξη του αρμόδιου, προς διορισμό, οργάνου, με την οποία καταργείται είτε το Τμήμα είτε η Διεύθυνση, και σε κάθε
    περίπτωση, το γραφείο εκκαθάρισης μισθοδοσίας, δεν χορηγεί το αντίστοιχο επίδομα πλέον.
    Με την ρύθμιση αυτή : 1] «κτυπιέται» η γραφειοκρατία, γιατί λιγοστεύουν οι υπογραφές των «αρμοδίων» Προϊσταμέ-
    νων του εαυτού τους, 2] αξιοποιείται πλεονάζον προσωπικό, που εν ονόματι της «θέσης» του Προϊστάμενου, δεν εργά-
    ζεται, αλλά μόνο υπογράφει ή – τις περισσότερες φορές – απασχολεί και ιδιατέρα για να μην κουράζεται, 3] περιορίζονται
    οι σπατάλες και τα χαριστικά επιδόματα θέσης, 4] οι Πολίτες κερδίζουν εργατοώρες, με τον περιορισμό των «αρμοδίων».
    Η θλιβερή σημερινή πραγματικότητα είναι : για τακτοποίηση πολλών ημετέρων, δημιουργούνται Τμήματα και Διευθύνσεις,
    σε Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας, που δεν εξυπηρετούν τις αληθινές ανάγκες, και τις περισσότερες φορές – για να
    είναι πιο εύπεπτες οι εξυπηρετήσεις – με την επίκληση του «προβλέπονται» οι Χ θέσεις στο Τμήμα, ή να έχει Τμήματα η Δι-
    εύθυνση με – ας φαίνεται απίθανο, ισχύει!!! – ένα (1) υπάλληλο, τον Τμηματάρχη!!!

    Πάτρα 19-1-2010

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΧΑΝΙΔΗΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 13:42 | ΝΙΚΟΣ

    Είμαι δημοτικός υπάλληλος και να είστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων συμφωνούν απολύτως με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην πλειοψηφία των δήμων της περιφέρειας είναι χαώδης.
    Θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση των πάσης φύσεως αναπτυξιακών που έχουν δημιουργηθεί, με πρόβλεψη (μοριοδότηση) ώστε να μη βρεθεί στο δρόμο επιστημονικό προσωπικό που υλοποιούσε με επιτυχία για μια δεκαετία ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το LEADER , τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου , το Βοήθεια στο Σπίτι , με συμβάσεις ετήσιες συνεχώς ανανεούμενες.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 10:37 | Γιώργος Λουκάς

    Είναι ιδιαίτερα εύστοχη η πρόβλεψη για το δραστικο περιορισμό των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.Πιστεύω όμως ότι θα συνέβαλε σημαντικότερα και αποτελεσματικότερα στην επίτευξη του στόχου της ρύθμισης η κατάργηση όλων των ΝΠΔΔ και η ένταξη των Υπηρεσιών και των Δομών τους σε Διεθύνσεις έιτε υπάρχουσες, είτε νέες που θα δημιουργηθούν.

    Με τον τρόπο θα επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, εξορθολογισμός στη δαπάνη και τη λειτουργία των Δομών και Υπηρεσιών, καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, μείωση του διοικητικού κόστους λειτουργίας, βελτιστοποίηση ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών,διασύνδεση των πολιτικών, ευελιξία στη διαθεσιμότητα και μεγαλύτερη κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού με τελικό αποτέλεσμα τη συγκρότηση ισχυρών Διευθύνσεων και Υπηρεσιών που θα καταστήσεουν τους Δήμους ικανούς να ανταποκριθούν στίς νέες τους αρμοδιότητες τους και στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

    Ειδικότερα στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών με την κατάργηση και ένταξη σε αυτή των ήδη λειτουργούντων ως ξεχωριστά ΝΠΔΔ κοινωνικών δομών και υπηρεσιών όπως: Κ. Α. Π. Η., Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. α., Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες, Βρεφικοί – Παιδικοί,Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας κ. ο. κ. Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης,Κέντρα Διανομής Φαγητού Αστέγων, Ξενώνες, Προγράμματα Αιμοδοσίας, Εθελοντισμός κα.

    Με την ανάπτυξη τέτοιων Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο. Τ. Α.,δημιουργείται σε τοπικό επίπεδο ένα ολοκληρωμένο δικτύο κοινωνικής φροντίδας,μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η αμεσότητα, η κοινωνική συμμετοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη. Η ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο αναγνωρίζεται ως καλή πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Κοινή Ευρωπαϊκή Έκθεση (2003) για την κοινωνική ενσωμάτωση. Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα της Έκθεσης που αφορά στις καλές πρακτικές αναγνωρίζεται ως τέτοια η ανάπτυξη τοπικών κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο Αρχανών του νομού Ηρακλείου. Μία τέτοια πρόβλεψη άλλωστε θα ήταν απόλυτα σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας που διαπνέει την ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική.
    Η πρόταση αυτή αποτελεί και πάγια θέση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, ενώ έχει γίνει και αντικείμενο επεξεργασίας από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΕΔΚΕ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του κ. Λάμπρου Μίχου.
    Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος έχει ετοιμάσει και ολοκληρώμενο Σχέδιο Διάρθρωσης της Διέυθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών στο οποίο εντάσσονται όλες οι δομές και οι δράσεις κοινωνικοπρονοιακού χαρακτήρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα Δήμο.
    Για τη διευκόλυνση σας παρακάτω παρατίθεται το Σχέδιο Διάρθρωσης όπως έχει δημοσιευθεί στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ(ΣΚΛΕ)
    ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

     ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ Ο. Τ. Α.
    Δημιουργείται Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών με τέσσερις (4) υποδιευθύνσεις ή τμήματα (ανάλογα της πληθυσμιακής στάσης των Ο. Τ. Α.):

    1. Ηλικιωμένων
    2. Ατόμων με Αναπηρίες
    3. Οικογένειας και παιδιού
    4. Ευπαθών Ομάδων

     Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Ηλικιωμένων εντάσσονται τα ήδη λειτουργούντα όπως Κ. Α. Π. Η., Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. α.
     Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Ατόμων με Αναπηρίες εντάσσονται τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες
     Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Οικογένειας και παιδιού εντάσσονται οι Βρεφικοί – Παιδικοί, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, οι Ξενώνες Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας κ. ο. κ.
     Στην Υποδιεύθυνση ή Τμήμα Ευπαθών Ομάδων εντάσσονται τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα, τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης, τα Κέντρα Διανομής Φαγητού Αστέγων, Ξενώνες, Προγράμματα Αιμοδοσίας, Εθελοντισμός κα

    Είμαι πάντα στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διασαφήνιση και συνεργασία.
    Ευχαριστώ για την προσοχή.

    Γιώργος Λουκάς
    Κοινωνικός Λειτουργός

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 08:52 | ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΚ

    Θέμα : «Λειτουργία του Κ.Ε.Κ. “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” της Ν .Α. Θεσσαλονίκης – μετάταξη των υπαλλήλων του»

    Κύριε Υπουργέ,
    Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης συστήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 1 του Ν. 2218/1994 και είναι μια Νομαρχιακή αστική μη κερδοσκοπική Επιχείρηση, Ν.Π.Ι.Δ., με μοναδικό «εταίρο» τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
    Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις έργου των εργαζόμενοι στο Κ.Ε.Κ., μετατράπηκαν σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004, ύστερα από την με αριθμό 937/26-09-2005 απόφαση του Α.Σ.Ε.Π. και αφού είχαν προηγηθεί θετικές αποφάσεις τόσο του Δ.Σ. του Κ.Ε.Κ. όσο και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
    Η χρηματοδότηση του ΚΕΚ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» προκύπτει από την υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία ούτε συγκεκριμένη πηγή έχουν, ούτε σταθερή ροή, υπάρχει μια μόνιμη καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στην καταβολή των μισθών των υπαλλήλων του, που στις αρχές Νοεμβρίου 2009 έφτασε τους 7,5 μήνες !!! Για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα (ΑΝΣ 304/19-11-2009) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Κ.Ε.Κ.
    Πάγιο αίτημα των εργαζομένων στο Κ.Ε.Κ. αποτελεί η μετάταξή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης ή άλλη Δημόσια Υπηρεσία, όπως συνέβη με συνάδελφό τους που, ύστερα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, έγινε η μετάταξή της, τον Φεβρουάριο του 2007, στο (τότε) Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
    Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, παρ’ όλο που με προ μηνός έγγραφό της (αρ.πρωτ. Γ.Ν.3601/17-12-2009) συνηγορούσε στη μετάταξη των εργαζομένων στη Ν.Α.Θ., κοινοποίησε (χθες 18-1-2010) στους 8 από τους 11 συνολικά εργαζόμενους, έγγραφο με το οποίο τους γνωστοποιεί ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα από 20-1-2010 έως 15-3-2010 «…με βάση το άρθρο 10 του Ν. 3198/55 λόγω περιορισμού των εργασιών του ΚΕΚ που οφείλεται στην έλλειψη προγραμμάτων…» Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν ένα απλό έγγραφο οκτώ γραμμών, χωρίς συνημμένη απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΚ, χωρίς απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και χωρίς έγκριση της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
    Κύριε Υπουργέ,
    Για την οριστική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κ.Ε.Κ. «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» της Ν.Α.Θ., αρκεί η οριστική μετάταξή τους στη Νομαρχία. Αυτή η μετάταξη δεν θα εγείρει προβλήματα καθώς αφορά μόνον έντεκα εργαζόμενους (με προϋπηρεσία 7 έως 14 χρόνων), είναι το μοναδικό ΚΕΚ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα και στην Ν.Α. Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγάλο κενό οργανικών θέσεων στις ειδικότητες αυτών των εργαζομένων.
    Με τη βεβαιότητα της καταλυτικής σας παρέμβασης ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που διακατέχει τους εργαζομένους στο ΚΕΚ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», σας ευχαριστώ.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 13:24 | ELENH P.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 12:57 | elina

    ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΕΤΡΟ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ Η ΛΥΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ;

  • ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…Η ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΙΩΑΝΝΑ Τ.ΑΓΡΙΝΙΟ

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 12:22 | Κούμλελη Ελισαβετ

    Είμαι υπάλληλος αορίστου χρόνου στο Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών & Πολιτικής Προστασίας Ν. Σερρών (Κ.Κ.Κ.&Π.ΠΡ.Ν.Σ), που είναι μία αμιγής εταιρεία της Ν.Α. Σερρών (κοινής ωφέλειας).
    Σκοπός σύστασης της εταιρείας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια, καθώς επίσης η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Νομού.
    Για τον λόγο αυτό, από το 2002 το Κ.Κ.Κ.&Π.ΠΡ.Ν.Σ προχώρησε στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία και έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και μέσω του ΑΣΕΠ.
    Σήμερα το υπαλληλικό προσωπικό του Κ.Κ.Κ.&Π.ΠΡ.Ν.Σ αποτελείται συνολικά από δέκα (10) άτομα επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
    Ενόψει της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Καλλικράτης) που προωθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η ανησυχία μας είναι ιδιαίτερα έντονη για τη τύχη του προσωπικού , εξαιτίας του γεγονότος πως εταιρείες με ανάλογο αντικείμενο υπάρχουν μόνο στην Ξάνθη και την Καβάλα , οι οποίες όμως δεν είναι επανδρωμένες με μόνιμο προσωπικό.
    Διερωτώμαι , εαν έχει υπάρξει πρόβλεψη σχετικά με την συνέχιση της λειτουργίας των αμιγών νομαρχιακών εταιρειών και την τύχη των υπαλλήλων που εργάζονται σ’ αυτές, καθώς και την περίπτωση απορόφησής τους από τις Περιφέρειες που θα δημιουργηθούν, κατ΄αναλογία με το Δημοτικό Κώδικα.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 10:19 | Ελένη Αντωνιάδη

    Είναι πολύ καλή ιδέα ο περιορισμός των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ.
    Με την πάροδο του χρόνου και την απόδοση των αρμοδιοτήτων σε πολλούς οργανισμούς, η εργασία των ανωτέρων έχει γίνει δύσκολη, με υψηλό κόστος και όχι προς το όφελος του πολίτη.

    Εξάλλου δεν υπάρχει πλέον κανένας ουσιαστικός έλεγχος των χρημάτων που σπαταλούνται… των ανθρώπων που προσλαμβάνονται…των πόρων που δεν εισπράττονται με διάφορα ανταλλάγματα….

    Επιτέλους πρέπει να κατανοήσουμε ότι λίγη τάξη δε θα μας κάνει κακό άλλα θα προωθήσει την κοινωνία και το επίπεδο διαβίωσης όλων μας.

    Ας βάλουμε ένα τέλος στην μικροπολιτική και στις προσωποπαγείς αποφάσεις

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 09:55 | Νίκος Πρεβεζα

    ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ..

  • ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΑΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…..

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 21:21 | Καραβαζάκης Νικόλαος

    Κύριε υπουργέ.
    Συγχαρητήρια κι απο εμένα,για την πρωτοβουλία της κυβέρνησής σας,των δημοσίων διαβουλεύσεων και της διαφάνειας παντού,που εύχομαι να συνεχιστεί και να τελεσφορήσει,για το καλό της πατρίδας μας.
    Επιθυμώ να επισημάνω,δημοσίως,του εξής ενδεχομένου:
    Είμαι δημότης Σαρωνίδας Αττικής,μιας Κοινότητας που πανθομολογουμένως,θα συνενωθεί με όμορες,ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ και κατά την γνώμη μου.
    Επειδή όμως,χωρίς να υπάρξει δημόσια παρουσίαση και συζήτηση του κοινοτικού προϋπολογισμού,ο οποίος ψηφίστηκε ομόφωνα-αν και απουσίασαν τρείς σύμβουλοι-υπέπεσαν στην αντίληψή μου,τα εξής:α)κατατέθηκε ελλειμματικός για το 2010 και β)ήταν ελλειμματικός κατά δυο εκατομμύρια € πέρυσι…
    ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ αν,έχετε μεριμνήσει ώστε,εκεί όπου θα καταργηθούν οι υπάρχουσες τοπικές εξουσίες και,με δεδομένο πως οι ΟΤΑ αποτελούν τον πιό διεφθαρμένο θεσμό του σημερινού κράτους μας,να μην υπάρξει κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος!
    Διότι,όπως γνωρίζουμε…μετά την «αποχώρηση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»!

    Καλή επιτυχία στο έργο σας.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 17:31 | Εργαζόμενος σε Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων

    Γεια σας.

    Προσπαθώντας να ενημερώνομαι για το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις της «διοικητικής μεταρρύθμισης» που σχεδιάζεται, θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα γενικό σχόλιο: Στις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης – βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του Διοικητικού Συστήματος των οποίων επιχειρείται να μεταφερθούν στον ελλαδικό χώρο – πληρούνται δύο τουλάχιστον βασικές προϋποθέσεις:
    1). Η ιστορική-πολιτισμική.
    2). Η οικονομική.
    Πρόκειται για προϋποθέσεις ουσίας, που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της μορφής, ως προς το βαθμό ικανοποίησης των αναγκών πολιτών/δημοτών.

    Δεν μπορώ να ξεκινήσω μια επιχειρηματολογία σε σχέση με την ιστορική-πολιτισμική προϋπόθεση μιας πολιτικής-διοικητικής αναπροσαρμογής – που, σε τελική ανάλυση, είναι αναπροσαρμογή του καθημερινού βίου των πολιτών-δημοτών, των υλικών προϋποθέσεών του, των αναπαραστάσεών του, του αισθήματος του ανήκειν, της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας. Ελπίζω, πάντως, να έχει ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη ο παράγοντας αυτός και μάλιστα όχι ως ενδεχόμενο εμπόδιο μιας προειλημμένης απόφασης, αλλά ως βασικό κριτήριο σχεδιασμού, που επιτάσσει κατευθύνσεις.
    Ως προς την οικονομική προϋπόθεση δε, είναι αρκετά γνωστό πως στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης η συμμετοχή του κράτους στις αυτοδιοικήσεις ανέρχεται σε ποσοστό έως και 35% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει ξεπεράσει το 4% του κρατικού προϋπολογισμού. Παρ’ όλα αυτά, η «περικοπή της σπατάλης» τονίζεται συνεχώς ως ένας από τους στόχους και αυτής της (νέας, για να μην ξεχνάμε τον «Καποδίστρια») «διοικητικής μεταρρύθμισης. Κανείς δεν διαφώνεί με την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης, που είναι κάτι παραπάνω από «σπατάλη», είναι κλοπή των εισφορών των φορολογουμένων στο Κράτος: Θα έπρεπε, ωστόσο, να συνοδεύεται μια τέτοια αλλαγή από γενναία αύξηση της συμμετοχής του Κράτους (χρήματα των φορολογουμένων) στην αυτοδιοίκηση.

    Προκύπτουν, λοιπόν, δύο τουλάχιστον σημαντικά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί στους πολίτες:
    1). Ο «δραστικός περιορισμός» των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ συνοδεύεται από μια τέτοια γενναία αύξηση;
    2). Μετά τον προγραμματισμένο «δραστικό περιορισμό» των υπηρεσιών των ΟΤΑ, οι ανάγκες που οι υπηρεσίες αυτές θα έπρεπε να καλύπτουν – αλλά δεν το κάνουν ικανοποιητικά σήμερα διότι υποχρηματοδοτούνται κι όχι επειδή είναι πολλές – θα καλύπτονται ικανοποιητικά και χωρίς επιπλεόν οικονομική επιβάρυνση των πολιτών/δημοτών;

    Θα ήθελα να έχουμε οι πολίτες απαντήσεις στα παραπάνω δύο ερωτήματα, πριν μας καλέσετε να εκλέξουμε με την ψήφο μας νέους Δημάρχους…

    Αναφορικά με τις υπηρεσίες που το Κεντρικό Κράτος και οι ΟΤΑ οφείλουν να παρέχουν στους πολίτες, θα ήθελα να πως πως δουλεύω εδώ και δύο χρόνια σε Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων. Τα συναισθήματά μου από αυτή την εμπλοκή σε ένα δημόσιο λειτούργημα είναι, δυστυχώς, πολύ πιο αντιφατικά από όσο οι απαιτήσεις της δουλειάς (παροχή υπηρεσιών προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας) θα έπρεπε να επιτρέπουν. Κι αυτό διότι, ενώ οι στόχοι, η μεθοδολογία και η επαφή με τους αποδέκτες των παρεμβάσεων πρόληψης με γεμίζουν ικανοποίηση, από την άλλη το πλαίσιο, στο οποίο όλα αυτά με κόπο κατορθώνονται, απλόχερα μου προσφέρει ματαιώσεις.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των 72 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων της χώρας κινδύνευσαν με «λουκέτο» τα τελευταία δύο χρόνια – με αποκορύφωμα ίσως την περίοδο Φεβρουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2009, όταν οι εργαζόμενοι καταφέραμε με τιτάνιες προσπάθειες να ανατρέψουμε τους με τη μέθοδο του «ώριμου φρούτου» σχεδιασμούς διάλυσης των υπηρεσιών μας.

    Σήμερα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα απειλή διάλυσης, που έμμεσα προκύπτει από την εφαρμογή του «Σχεδίου Καλλικράτης». Κι αυτό διότι τα Κέντρα Πρόληψης, παρ’ όλο που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους, έχουν την νομική μορφή «αστικών εταιρειών», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν ως ως βασικό «μέτοχο» τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Το πρόβλημα με τις δομές μας είναι σοβαρό και η νέα αυτή πτυχή του αναδεικνύει ακρβώς το μέγεθός του και την ποιότητά του. Αποδεικνύει πως ένα χιλιοφαγωμένο παπούτσι δεν μπορείς να το μπαλώνεις ξανά και ξανά: Χρειάζεται πέταγμα και αντικατάστασή του από καινούριο, καλύτερης ποιότητας, σχεδιασμένο να αντέχει στον χρόνο. Αλλά και στις απαιτήσεις της εποχής – επειδή δεν μιλάμε για παπούτσια, αλλά για υπηρεσίες πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα νέο, ισχυρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, ώστε οι αυξημένες και επιτακτικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών να καλύπτονται από το αξιόλογο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό που στελεχώνει τα υπάρχοντα Κέντρα Πρόληψης.

    Θα ήθελα να υπενθυμίσω μάλιστα πως την Τρίτη, 26/05/2009, ο κοινωνιολόγος, τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός Πρωθυπουργός, κος. Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε το Κέντρο Πρόληψης Χολαργού–Αγίας Παρασκευής, συνοδευόμενος από μέλη του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ. Εκεί δεσμεύτηκε πως το πρόβλημα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης θα λυθεί με νομοθετική ρύθμιση. Εξ αντικειμένου και μάλιστα στον αγώνα για την πρόληψη των εξαρτήσεων, νομίζω πως έχω το δικαίωμα να «βλέπω» στον σημερινό πρωθυπουργό και τον συνάδελφο κοινωνικό επιστήμονα, που μπορεί να προωθήσει, εφόσον επισκοπήσει τις διαμορφωμένες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές συνθήκες, μια ριζική τομή στον τομέα των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας γενικότερα. Σε συνεννόηση με την Υπουργό και την Υφυπουργό Υγείας, τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, τη Διεύθυνση του ΟΚΑΝΑ, την ΚΕΔΚΕ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην κατεύθυνση μιας νέας ώθησης στις πολιτικές για τις εξαρτήσεις, με μια πολυαναμενόμενη πολιτική απόφαση, το δρόμο προς την οποία έχουμε διανοίξει οι εργαζόμενοι με σκληρή και ποιοτική δουλειά και πολλούς συλλογικούς αγώνες.

    Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης έχουμε ψηφίσει σε Γενική Συνέλευσή μας αναλυτική πρόταση του Σωματείου μας για μια επίκαιρη και βιώσιμη επίλυση του δύσκαμπτου και αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας μας. Η πρότασή μας εστιάζει στη μετεξέλιξη των σημερινών ευάλωτων δομών σε γερά θεμελιωμένα Αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ, που θα συνανήκουν μέσω δικτύου, αλλά παράλληλα θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες των κοινωνιών στις οποίες απευθύνονται.

    Στην περίπτωση της πρόληψης των εξαρτήσεων, το σχέδιο «Καλλικράτης» επί της ουσίας καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την επίλυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Ελπίζω να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να επικοινωνήσω τις απόψεις μου.

  • 17 Ιανουαρίου 2010, 14:01 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙ Α ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 21:56 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΡΑ

    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…ΕΞΑΛΟΥ ΜΟΝΟ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΧΟΥΝ…ΟΙ Α.Ε. ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ.ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ…
    ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΡΑ

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 19:02 | Κικόπουλος Δημήτριος

    Πρέπει να δοθούν λεπτομέρειες που αφορούν τα ΝΠΙΔ των Ν.Α. (αμιγείς νομαρχιακές επιχειρήσεις, Αναπτυξιακές, Α.Ε. κ.λ.π.) για την ύπαρξη και το μέλλον τους.
    Συγκεκριμένα:
    • Ποια μορφή θα έχουν τα ΝΠΙΔ στην νέα περιφερειακή διοίκηση καθώς θα σταματήσουν να υφίστανται τα Δ.Σ. που τις διοικούν ;
    • Πρέπει να τροποποιηθούν σε κοινωφελείς, και να αλλάξει το καταστατικό λειτουργίας τους όπως έγινε με τα αντίστοιχα ΝΠΙΔ των Δήμων;
    • Ποια θα είναι η νέα έδρα του Ν.Π.Ι.Δ.;
    • Ποιοι θα είναι οι νέοι πόροι τους, όταν αυτά, στην υφιστάμενη κατάσταση, στηρίζονται σε ανταποδοτικά τέλη;
    • Πως θα είναι δυνατό να υπάρχουν συνενώσεις με άλλα Ν.Π.Ι.Δ. άλλων Ν.Α.;
    • Τι θα γίνει με το προσωπικό που εργάζεται σε αυτές;
    Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήματα που πρέπει οι απαντήσεις τους να περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Επίσης είναι γνωστό πως ο νέος Νομαρχιακός Κώδικας που επρόκειτο να κατατεθεί, μετά από προτάσεις τις ΕΝΑΕ, θα ρύθμιζε κάποιες από τα παραπάνω απορίες.
    Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τον σχετικά μικρό αριθμό των ΝΠΙΔ των Ν.Α σε σχέση με τις Δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις περισσότερες από αυτές, πιστεύω πως πρέπει να γίνει μία εκκαθάριση- διαχειριστικός έλεγχος, πριν προχωρήσει ο νέος «αρχιτεκτονικός χάρτης» της χώρας, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
    Οι αρμοδιότητες τους, σε περίπτωση κατάργησης τους να μεταφερθούν στον φορέα που τις δημιούργησε (οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), ενώ το προσωπικό να καταλάβει υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, ή νέες προσωποπαγείς (κάτι ανάλογο με το πλεονάζον προσωπικό των υπό εκκαθάριση Δημοτικών επιχειρήσεων). Η μεταφορά του προσωπικού θα εξυπηρετούσε την λειτουργία των νέων σχημάτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις των αιρετών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων (ΕΝΑΕ), υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και στελέχωσης των υπηρεσιών τους. Μία δυνατότητα που προβλέπεται επίσης και στο Σχέδιο Καλλικράτης στην παράγραφο 121 στο Πρόγραμμα Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – «ΕΛΛΑΔΑ».
    Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της συνέχισης της λειτουργίας τους, ο έλεγχος τους θα πρέπει να περάσει στην νέα μορφή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εφόσον εκ των προτέρων θα έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι της λειτουργίας τους, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 14:04 | ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ(ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ)…ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…ΕΝΩ ΟΙ Α.Ε. ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ…ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ….ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΩΣΤΟ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ…ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ…ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ….

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:23 | Υπάλληλος σε Κοινωφελή Επιχείρηση

    Θεωρώ ότι η πρόταση για κατάργηση Δημοτικών Επιχειρήσεων είναι πέρα για πέρα ορθή. Εργάζομαι αρκετά χρόνια σε Κοινωφελή Δήμου. Μετατρέπηκε σε Κοινωφελής πριν ένα χρόνο και ύστερα από 8 μήνες πτώχευσε!!!!!!.

    Σε 15 ημέρες συστάθηκε μία άλλη Κοινωφελής Επιχείρηση και όλο το προσωπικό αποσπάστηκε στη νεοϊδρυθείσα. Το προσωπικό αποτελούν εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου καθώς και ανάθεσης έργου. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους ανήκουν σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και σε προγράμματα ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ. Εκτός του ότι μας χρωστούνται μισθοί από την πτωχευμένη, δεν μπορεί να «τρέξει» μισθοδοσία στη νεοϊδρυθείσα καθώς η εισηγήτρια του πτωχευτικού θεωρεί τις αποσπάσεις μας παράνομες και δεν μπορούν να υπογραφούν τα εντάλματα μισθοδοσίας μας.

    Η διοίκηση περιμένει ως μάνα εξ ουρανού ρύθμιση που να συμπληρώνει τον κώδικα και να επιτρέπει την μεταφορά προσωπικού από την μία επιχείρηση στην άλλη (ή από πτωχευμένη σε άλλη).

    Παρόλη αυτή την κατάσταση γίνονται συνέχεια νέες προσλήψεις χωρίς κανένα έλεγχο, σκορπιόνται χρήματα σε πολυέξοδες εκδηλώσεις που προκαλούν με το κόστος τους και άλλα πολλά και τραγελαφικά, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

    Η κατάσταση αυτή με το πέρασμα του χρόνου χειροτερεύει και καθώς δουλεύω τόσα χρόνια είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσα λεφτά ανεξέλεγκτα σκορπιόνται από τις επιχειρήσεις.

    Η κατάργηση των περισσοτέρων δημοτικών επιχειρήσεων είναι μονόδρομος και καλό θα ήταν το προσωπικό που καλύπτει διαρκείς και πάγιες ανάγκες να περνά στον Δήμο ή σε νομικά πρόσωπα. Προσέξτε όμως το μεσοδιάστημα της διαβούλευσης, ψήφισης & εφαρμογής, γιατί οι Κοινωφελής ίσως φορτώσουν αυτό το χρονικό διάστημα με προσλήψεις -ρουσφέτια, ώστε να επωφεληθούν από την αναμπουμπούλα. (κατά την οποία, ως γνωστό, χαίρεται ο λύκος).

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 14:48 | ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΝΤΑ

    Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής Α.Ε. χαιρετίζει θετικά τις νέες κατευθύνεις για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την τοπική ανάπτυξη.
    Οι εργαζόμενοι θέλοντας να συμβάλλουμε στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της περιφερειακής και αποκεντρωμένης διοίκησης πιστεύουμε ότι η Μαραθώνιος Αναπτυξιακή στο πλαίσιο του «Προγράμματος Καλλικράτης» ΜΠΟΡΕΙ να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο των νέων συγχωνευμένων ΟΤΑ-μετόχων της, ενσωματώνοντας τις αρχές της διαφάνειας, της ανοιχτής διακυβέρνησης, της αξιολόγησης, της λογοδοσίας στη διοικητική λειτουργία και της αξιοκρατίας. Λειτουργώντας στα πλαίσια της οικονομίας κλίμακας και εξασφαλίζοντας πόρους για την υλοποίηση των έργων που διαχειρίζεται συμβάλλει τα μέγιστα στην ορθολογικότερη και αξιοκρατικότερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η εταιρεία κατέχει ήδη την τεχνογνωσία της αποτελεσματικής υλοποίησης έργων σε χωρικό επίπεδο ευρύτερο ενός σημερινού ΟΤΑ και πετυχαίνοντας το διοικητικό, λειτουργικό & οικονομικό εκσυγχρονισμό της, στο πνεύμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, μπορεί να γίνει «μοχλός» ανάπτυξης του ή των νέων Ο.Τ.Α. που θα προκύψουν στο νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης, για υπηρεσίες που καθορίζει το νομικό πλαίσιο και που σήμερα παρέχονται από εταιρείες δήμων και νομαρχίας.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος Εργαζομένων υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη διατήρηση και επιπλέον την περαιτέρω εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην ανωτέρω προτεινόμενη εξέλιξη της εταιρείας με παράλληλη νομοθετική κατοχύρωση μετακίνησης όλου του σημερινού προσωπικού σε άλλα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ, στους νέους ΟΤΑ και την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με θεσμοθετημένο και διαφανή τρόπο.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | Χαρά Αγκρή

    Η αυτονομία των μεγάλων και με οργανόγραμμα υπηρεσιών ΚΑΠΗ,που είναι πλήρως συγκροτημένα με επιστημονικό προσωπικό και προϋπολογισμούς,θα πρέπει να διαφυλαχτεί σε κάθε μεγάλο Δήμο που θα συγχωνευθεί.Η προσφορά αυτών των ΝΠΔΔ(ΚΑΠΗ) είναι τεράστια και ανεκτίμητη.
    Χαρά Αγκρή
    Πρόεδρος ΚΑΠΗ Δ.Ν.Ιωνίας-Μαγνησίας.

  • ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ-ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ;ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ;ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΟΜΗΡΙΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ…
    ΜΕ ΤΙΜΗ ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΠΑΤΡΑ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:24 | Εργαζόμενοι Κέντρων Πρόληψης

    Τα Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων που είναι συνεργασίες του ΟΚΑΝΑ και της Νομαρχιακής / Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λειτουργούν με τη μορφή αστικών- μη κερδοσκοπικών εταιριών/ διαδημοτικών επιχειρήσεων με βασικούς μετόχους τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τους ΟΤΑ. Έχουν επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ καισυγχρηματοδοτούνται 50% από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ και 50% από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπ. Αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά τους θα επηρεαστούν σίγουρα από μια τόσο μεγάλη αλλαγή στο αυτοδιοικητικό σύστημα. Αν όχι σε νομικό επίπεδο, σε επιχειρησιακό πάρα πολύ.
    Είναι λοιπόν μια ευκαιρία, το ξεπερασμένο θεσμικό καθεστώς τους, το οποίο στηρίζεται σε προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα 2 Υπουργεία και σε άλλους φορείς, να αντικατασταθεί με σύγχρονο, το οποίο θα περιλαμβάνεται σε νόμο του Κράτους.
    Το Σωματείο εργαζομένων στα Κ.Π. έχει προτείνει σε όλα τα κοινοβουλετικά κόμματα εδώ και χρόνια την μετεξέλιξη των Κέντρων Πρόληψης σε ΝΠΔΔ με νομοθετική ρύθμιση. Είναι ευκαιρία, εφόσον καταργούνται οι Νομαρχίες (στην Επαρχία είναι οι μεγαλύτεροι «μέτοχοι» των αστικών εταιριών Κ.Π.)να προβλεφθεί στον νόμο που θα προκύψει από το σχέδιο Καλλικράτης, η μετεξέλιξη των Κ.Π. σε ειδικά ανεξάρτητα ΝΠΠΔ που θα λειτουργούν στα όρια ενός εκτεταμένου Δήμου, ή στα όρια 2-3 όμορων Δήμων, πάντα με επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.
    Η πρόταση του σωματείου επιγραμματικά είναι η εξής:
    1Ιδρυση αυτοδιοικούμενων Ν.Π.Δ.Δ. που θα συσταθούν με νομοθετική πράξη και οι αστικές εταιρίες θα μετεξελιχθούν με αυτό τον τρόπο. (Εναλλακτικά μπορούμε να δεχτούμε και άλλου τύπου Νομικά Πρόσωπα, αλλά με δημόσια χρηματοδότηση πάγια και τακτική, προβλεπόμενη από την νομοθετική ρύθμιση). Η χρηματοδότηση να εγγράφεται ως δαπάνη στον κρατικό Προϋπολογισμό .
    2. Πιστοποίηση των στελεχών και των Κέντρων Πρόληψης ως Φορέων Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της Ψυχο-κοινωνικής Υγείας.
    3. Όλο το προσωπικό των σημερινών αστικών εταιρειών με βάση της πιστοποίηση του ως επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών μετατάσσεται αυτόματα σε προσωποπαγείς θέσεις των ειδικών αυτών Δομών.
    4. Το Υπουργείο Υγείας μπορεί να διορίζει 1 ή 2 εκπροσώπους στο κάθε Δ. Σ. του ανεξάρτητου Ν.Π.Δ.Δ. Τα υπόλοιπα θα διορίζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, ο οποίοι καλύπτονται από αυτό. Επίσης θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.
    5. Στα Δ.Σ. των νέων Νομικών Προσώπων μπορεί να υπάρχουν «αρωγοί φορείς» (Οι οποίοι θα αντιπροσωπεύονται στο Δ.Σ. κατά αναλογία 2 προς 5 σε σχέση με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και θα εκλέγουν σε ειδική συνέλευση τους αντιπροσώπους τους.
    Ειδική «μεταβατική διάταξη» θα ορίζει ότι όσοι κοινωνικοί φορείς είναι σήμερα στην σύνθεση των αστικών εταιρειών θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εφ΄ όσον το επιθυμούν και στα κατά τόπους νέα Νομικά Πρόσωπα. )
    6. Τα Δ.Σ. ασκούν τον Οικονομικό και διοικητικό έλεγχο, ενώ η κατάρτιση του επιστημονικού προγράμματος είναι αποκλειστικά ευθύνη της επιστημονικής ομάδας.
    7. Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ διασύνδεει , εποπτεύει επιστημονικά με βάση σαφείς όρους τα Κ. Π.
    8. Η δραστηριότητα των Κέντρων Πρόληψης είναι η πρόληψη των Εξαρτήσεων, καθώς και όλων των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται αιτιωδώς με τις εξαρτήσεις.
    9. Η Περιοχή ευθύνης των Κ.Π παραμένει ως έχει μέχρι σήμερα.
    Για τις περιοχές στις οποίες σήμερα δεν υπάρχει Κ. Π., ορίζεται χρονοδιάγραμμα δημιουργίας ανά Νομό, πλην της σημερινής Νομαρχίας Πειραιά, στην οποία πρεπει να ιδρυθούν περισσότερα Κ. Π.
    10. Ανά υγειονομική περιφέρεια δημιουργείται Εποπτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 1 εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, 1 εκπρόσωπος των Δ.Σ. των κατά τόπους Ν. Π. Δ. Δ , 1 εκπρόσωπος των εργαζομένων των Ν. Π. Π. Δ της περιφέρειας, εκλεγμένος από ειδική περιφερειακή συνέλευση, ο αρχαιότερος κατά σειρά ανάληψης των καθηκόντων του Επιστημονικά Υπεύθυνος Κ. Π. της περιφέρειας, 1 εκπρόσωπος της Κοινωνικής Επιτροπής της Κ. Ε. Δ. Κ. Ε.
    Η επιτροπή αυτή λειτουργεί ως Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
    11.Σε Πανελλαδικό επίπεδο συγκροτείται τριτοβάθμιο όργανο με έναν αιρετό εκπρόσωπο των Δ.Σ., 1 εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ, 1 εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων, 1 εκπρόσωπο της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, στο οποίο μπορεί να παραπέμπονται θέματα από τις περιφερειακές επιτροπές.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:19 | Μάκης Γ. Μπαλλής

    Στη διαδικασία συνενώσεων των ΟΤΑ, πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλες πληθυσμιακές αποκλίσεις μεταξύ των νέων Δήμων στα όρια του ίδιου νομού. Η μεγάλη ανισότητα δεν δημιουργεί όρους ισόνομης ανάπτυξης και κάνει αδύνατη την οικονομική και κοινωνική συνοχή, ενώ η διόγκωση του δημιουργούμενου μεγάλου αστικού κέντρου θα φέρει αλλοίωση της παραγωγικής φυσιογνωμίας του νομού και στασιμότητα ή υποχώρηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια των υπόλοιπων μικρών ΟΤΑ.
    Το δικαίωμα προσφυγής κατά αποφάσεων της δημοτικής αρχής, να μην περιορισθεί μόνο «στους πολίτες που έχουν προσωπικό έννομο συμφέρον», όπως λέει το σχέδιο. Να μην απαλειφθεί το δικαίωμα προσφυγής και από δημοτικούς συμβούλους που δεν έχουν προσωπικό έννομο συμφέρον, σε αποφάσεις που αφορούν το σύνολο του δήμου και των δημοτών, όπως η αλλοίωση στοιχείων του δημοτικού προϋπολογισμού, η ανάθεση μελετών χωρίς διαγωνισμό, η εκχώρηση δημοτικής περιουσίας κ.λ.π.
    Οι νέοι Δήμοι να γίνουν όργανα σχδεδιασμού της τοπικής ανάπτυξης, μεγαλύτερη φορολογική αποκέντρωση προς όφελός τους και λιγότερες ενδιάμεσες βαθμίδες διοίκησης προς την κεντρική εξουσία.
    Να ανοίξει ο δρόμος για τον «συμμετοχικό προϋπολογισμό» των Δήμων, με ένα μέρος του που θα αφορά κυρίως στα μικρά τεχνικά έργα σε επίπεδο γειτονιάς να διαμορφώνεται μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς κάθε γειτονιάς για την ιεράρχηση των παρεμβάσεων και την κατανομή των σχετικών κονδυλίων.
    Για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, τη διευκόλυνση της συμμετοχής και τη δημιουργία όρων συνεργασίας στην Αυτοδιοίκηση, τολμήστε την απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβουλίων και των οργάνων δημοτικής διοίκησης.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:40 | Αχιλλέας Λεοντάρης

    Το σχέδιο Καλλικράτης: ένα βήμα προς την «άμεση» δημοκρατία ;

    1.- Η έννοια της κοινότητας παλαιότερα καθορίζονταν αυστηρά με γεωγραφικούς όρους. Οι άνθρωποι, δηλαδή, κυρίως κάτοικοι ενός συγκεκριμένου τόπου, διαμόρφωναν μια κοινότητα με κοινούς παρονομαστές την παράδοση, τις οικονομικές δραστηριότητες τις κοινωνικές σχέσεις κ.λ.π. Σήμερα οι παραπάνω λόγοι έπαψαν να είναι καθοριστικοί. Με τα νέα οδικά δίκτυα, τα κινητά τηλέφωνα, κυρίως όμως την αλληλοδιάδραση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τη διαχείριση των χρήσεων της γης με ενιαία αντίληψη, τη διαχείριση και τον προσανατολισμό των πλουτοπαραγαγικών πηγών της περιοχής, το διαδίκτυο, και γενικότερα τις μη διαιρετές δομές, τις υπάρχουσες ή και τις εν δυνάμει να γίνουν, τα γεωγραφικά όρια, που άλλοτε καθόριζαν την έννοια της κοινότητας, διεράγησαν, γεγονός που οδήγησε στην ενοποίηση ευρύτερων κοινωνικών συνόλων.
    (Για να στηρίξουμε τα παραπάνω, αν πράγματι χρειάζεται, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα, εξ αιτίας της αλματώδους τεχνογνωσίας και της δικτυακής κοινωνίας διαμορφώνονται μεταξύ αγνώστων κοινότητες ενδιαφερόντων και όχι κατ ανάγκη ομοεθνών με στόχο την επικοινωνία ή τη διαμαρτυρία κ.λ.π. Και μάλιστα σε αδιευκρίνιστα γεωγραφικά όρια. Που, αν και χαλαρής συνεκτικότητας, διαμορφώνουν, ωστόσο, ποικιλότροπη επιρροή, την οποία δεν πρέπει να παραβλέψουμε)

    2.- Η αναζήτηση όμω των νέων διευρυμένων ορίων μιας νέας κοινότητας συναντάει ενστάσεις και αντιστάσεις. Και τούτο γιατί οι πολίτες, ενώ αρχίζουν προφανώς να διαισθάνονται ότι στα νέα διευρυμένα πλέον «τοπία» έχουν πολλά που τους ενώνουν, παραμένουν, ωστόσο, αγκυλωμένοι σε εκείνα που τους χωρίζουν. Πρέπει συνεπώς να πεισθούν ότι, για να δημιουργήσουν ένα νέο σταθερό, βιώσιμο και αποτελεσματικό κοινωνικό τοπίο, οφείλουν να δεχτούν τα κοινά που τους ενώνουν, αλλά και να ξεχάσουν εκείνα που μέχρι χτες αδίκως τους χώριζαν. Μόνον έτσι θα σχηματίσουν, όχι απλώς μια γεωγραφική ενότητα, όπως παλαιότερα, αλλά μια νέα γεο – οικονομική ενότητα, και άρα πολιτική και πολυτισμική οντότητα, που θα είναι λειτουργικά ικανή να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την αυτοδιαχείριση των κοινών της. Που θα μπορεί να διαλέγεται με το μέλλον της, να το προβλέπει και άρα να το προλαβαίνει. Που σημαίνει να οικοδομεί και ανοικοδομεί διαρκώς τον εαυτό της.

    3.- Τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να επανακαθοριστούν τα όρια των μελλοντικών δήμων θα πρέπει να στοχεύουν, κυρίως στην αναζήτηση της υπάρχουσας ήδη ανθρωπογεωγραφικής ενότητας στην περιοχή, στην ισόρροπη ανάπτυξη των μερών της περιοχής, στο πληθυσμιακό μέγεθος, το οποίο δεν πρέπει να είναι μικρότερο (ενδεικτικά) των 10.000, στο οδικό και επικοινωνιακό δίκτυο. Και ακόμη στην ανάδειξη των ήδη υφισταμένων και αλληλοεξαρτώμενων λειτουργιών της περιοχής, όπως για παράδειγμα είναι οι συγκοινωνίες, η χωροταξία, η πολεοδομία, η διαχείριση των απορριμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων οι οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια στόχος της νέας διοικητικής αποκέντρωσης θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση μιας λειτουργικής αντιστοιχίας μεταξύ της διοίκησης μιας περιοχής και των ηδη υφισταμένων κοινωνικών και οικονομικών πραγματικοτήτων που σήμερα λειτουργούν ουσιαστικά σε ένα θεσμικό κενό ή, το χειρότερο, σε ένα θεσμικό αναντίστοιχο των αναγκών του. Που σημαίνει ότι η λεγόμενη αποκέντρωση οφείλει πλέον να είναι και ποσοτική και ποιοτική. Και επιπλέον να στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως του κοινού αγαθού της τοπικής κοινωνίας, με το μικρότερο δυνατό κόστος λειτουργίας.

    4.- Οι νέοι διευρυμένοι δήμοι, οφείλουν συνεπώς να αναζητήσουν τα νέα όριά τους στη γεο – οικονομική έκταση που ήδη περιλαμβάνει ή που πρόκειται να περιλάβει μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δεσμούς συνυποστήριξης και αλληλοδιάδρασης. Τέτοιες δραστηριότητες προφανώς είναι οι παραγωγικές κατηγορίες γεωργία κτηνοτροφία, βιομηχανία, βιοτεχνία κ.λπ., καθώς και οι ανάλογες υπηρεσίες, όπως Νοσοκομεία, κέντρα Διοίκησης, σχολεία κ.λπ., αλλά και η ανάγκη δημιουργίας ενός μεγέθους εντόπιας αγοράς, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να λειτουργούν αυτοτελώς πολιτικά, διοικητικά, οικονομικά, τεχνικά κ.λπ. Όλα τα παραπάνω – και όχι μόνο – οφείλουν να συμπεριληφούν σε μια αναδιάταξη στο ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προβλέπει τις αντίστοιχες χρήσεις γης, καθώς και τις εν δυνάμει προβλεπόμενες εξελίξεις.

    5.- Για το ποσοτικό και ποιοτικό αυτό άλμα να σημειώσουμε κατ αρχή το αυτονόητο : Η κάθε διοίκηση σε κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο στόχο και υποχρέωση έχει να προσαρμοστεί εκείνη στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα και όχι το αντίστροφο. Ειδικότερα για τους δήμους η διοίκηση οφείλει να προάγει το τοπικό δημόσιο συμφέρον σε καθεστώς όμως δημοκρατικής νομιμοποίησης και βεβαίως δημοσίου απολογισμού και ελέγχου. Στη βάση αυτού του γενικού πλαισίου αρχών η αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων αποτελεί κορυφαία εθνική επιταγή. Η επιτυχία της όμως θα εξαρτηθεί άμεσα από την τήρηση ή μη συγκεκριμένων προυποθέσεων που θα διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα τη δημοκρατική νομιμότητα και βεβαίως τον δημόσιο απολογισμό και έλεγχο.

    6.- Να σημειώσομε και μια ακόμη προϋπόθεση ώστε να διασφαλιστεί η αυτοτελής έκφραση των τοπικών κοινωνιών, που είναι ταυτόχρονα στόχος και προϋπόθεση της αποκέντρωσης. Μέχρι τώρα τα όρια του κράτους και της τοπικής κοινωνίας ήταν και παραμένουν γκρίζα και αδιευκρίνιστα, και οι διοικητικοί μηχανισμοί δεν παρέχουν – όταν δεν εμποδίζουν – την απαραίτητη στήριξη που οφείλουν. Το αποτέλεσμα είναι η αναντιστοιχία αυτή ανάμεσα στην κοινωνική , πολιτιστική και οικονομική πραγματικότητα μιας περιοχής και στους πολιτικούς και διοικητικούς μηχανισμούς, που οφείλουν να υπηρετούν αυτή την πραγματικότητα, να οδηγεί σε ένα χαοτικό διοικητικό σύστημα, στο οποίο κοινωνία και θεσμοί να αποτελούν μη εφαπτόμενους κύκλους. Γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην αποδυνάμωση της λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Η ανισορροπία αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τον κατακεραματισμό των τοπικών κοινωνιών, που έγινε και εν πολλοίς παραμένει με βάση κυρίως κατεστημένες διαφοροποιήσεις του παρελθόντος ή εδαφολογικές ιδιαιτερότητες.

    7.- Για την επίτευξη αυτών των στόχων – και όχι μόνο – και για να είναι λειτουργικοί οι μελλοντικοί δήμοι, ως αυτόνομα υποσυστήματα του κράτους, θα πρέπει να ενταθούν και εκσυγχρονιστούν θεσμικά οι ελεγκτικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, ώστε να παταχτούν η σπατάλη και η διαφθορά, αλλά και οι πελατειακές σχέσεις που τώρα απομυζούν κάθε δυνατότητα της ΤΑ. Και βεβαίως να καθοριστεί με ακρίβεια ο τύπος της λειτουργίας τους: Να αποσαφηνιστεί, δηλαδή, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και χωρίς επικαλύψεις ή παραλείψεις, η οργάνωση των υπηρεσιών τους και οι επιμέρους αρμοδιότητες των μερών τους. Και επιπλέον, για την καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών να εξοπλιστούν και αξιοποιήσουν τα μέσα και τις μεθόδους της σύγχρονης τεχνολογίας. Ακόμη να καθοριστούν θεσμικά οι σχέσεις των αιρετών αρχόντων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στη βάση της γενικής αρχής ότι οι αιρετοί παράγουν πολιτική και είναι υπεύθυνοι για τις κατευθύνσεις, η υπηρεσιακή δε πυραμίδα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της. Ασφαλώς και οι δύο φορείς τελούν υπό καθεστώς αξιόπιστης λογοδοσίας. Η υπηρεσιακή όμως πυραμίδα της ΤΑ θα πρέπει να ενδυναμωθεί ποιοτικά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ισχύσει αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων. Θα πρέπει όμως ακόμη να προηγηθεί αξιολόγηση των θέσεων, προκειμένου να επιλέγονται στη συνέχεια οι αντιστοίχως καλύτεροι, και επιπλέον θα πρέπει οι αμοιβές να συνδεόνται με το είδος της αξιολογημένης θέσης, και με την ποιότητα της συμβολής του υπαλλήλου που την καταλαμβάνει.

    8.- Και το ίσως σημαντικότερο όλων: Η αποκέντρωση να συνοδευτεί με την καθιέρωση θεσμών που θα αναδεικνύουν την αρετή της συναίνεσης και της σύγκλισης των απόψεων των πολιτών και βεβαίως θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στις όποιες αποφάσεις, ώστε πράγματι, εκτός από το πρόταγμα «πρώτα ο πολίτης» να βρει την έμπρακτη εφαρμογή και το προηγούμενό του, δηλαδή το «κάθε μέρα πολίτης».

    9.- Ιδιαίτερα όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε η επανασυγκρότηση διευρυμένων αποσυγκεντρωμένων και αυτο – υπεύθυνων κοινωνιών είναι πολύ περισσότερο αναγκαία και για έναν ακόμη λόγο : Είναι κοινή η διαπίσρωση ότι ο κοινωνικός ιστός δέχεται καταστροφικές πιέσεις αποσύνδεσης από πολλές αιτίες, αλλά βεβαίως και εξαιτίας της τεχνογνωσίας. Όταν, για παράδειγμα, το σύνολο σχεδόν μιας ζωντανής κοινότητας ανθρώπων καθηλώνεται για ώρες ατέλειωτες μπροστά στην τηλεόραση, ανεπάισθητα, αλλά σταθερά αυτοεγκαταλείπεται στον ηρεμιστικό κατήφορο μιας μαζικής αποκοινωνικοποίησης. Γιατί πράγματι εκείνο που τελικά επιτυγχάνει είναι τα άτομα να απομακρύνονται από το ζωντανό κοινωνικό περιβάλλον τους για να «κοινωνικοποιηθούν» σε μια εξωτερική, απόμακρη, εικονική πραγματικότητα, ήτοι, σε μια ρευστή κοινωνία σκιών. Δηλαδή σε «ηλεκτρονικές κοινωνίες», ή, με άλλα λόγια, σε ένα φαντασιακό απόμακρο. Το γεγονός μάλιστα ότι σ΄αυτές τις ηλεκτρωνικές κοινωνίες εκείνοι που διολισθαίνουν ολοένα και περισσότερο είναι ιδιαίτερα οι νέοι μας, κίνδυνος που ήδη είναι πλέον «προ των πυλών», καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη να λάβουμε δραστικά μέτρα ώστε να διοχετεύσουμε την ορμή τους προς την κατεύθυνση της συμμετοχής τους στις ζωντανές κοινωνίες, όπου ταυτόχονα θα μπορέσουν να συμβάλλουν θετικά στην ενδυνάμωση των σχέσεων των τοπικών αλλά διευρυμένων πλέον κοινωνιών.

    Αχιλλέας Λεοντάρης

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:12 | ΣΟΥΝΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Σημαντικότατο βήμα που θα πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή.
    Σε τρία σημεία θα κριθεί η επιτυχία του νέου θεσμού:
    1. Εξασφάλιση των πόρων προς την Τ.Α.
    2. Εκπαίδευση των στελεχών των Δήμων για να αναλάβουν τα νέα του καθήκοντα ΚΑΙ πρόσληψη νέων στελεχών με τα προσόντα που απαιτούνται.
    3. Να μην υπάρξουν «εκπτώσεις» στην εφαρμογή.

    Σπύροσ Σούντης
    Στέλεχος Κοινωνικής Υπηρεσίας
    Δήμου Μεγαρέων

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | ΓΚΡΑΤΣΙΕΛΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΡΑΙΤΗΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΩΝ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Τ Ι Κ Α ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΕΛΕΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΔΕΚΟ.
    ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 10:28 | ΒΑΣΩ

    Νομίζω οτι στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων πρέπει να ειστε αδιαπραγμάτευτοι.Οπως δήποτε πρέπει να καταργηθουν τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και οι κάθε λογής δημοτικές επιχειρήσεις εκτος από αυτά που αποδεδειγμένα παρέχουν υπηρεσιες.Επίσης ο διοικητικος μηχανισμός των Δημων βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ειναι ενα από τα θέματα που αμέσως πρέπει να αντιπετωπιστουν.Οι εννοιες αξιοκρατία,διοκητικη αυτονομία των υπαλλήλων ειναι ανύπαρκτες στην Τ.Α. Ομηρικές και ψυχοφθόρες μάχες μεταξύ αιρετων και στελεχών της διοίκησης δίνονται καθημερινά για να εφαρμοστουν τα αυτονόητα.Η Διοικητική Νομιμότητα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:29 | ζαχαριας χαρωνιτης

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΟΠΟΥ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΄΄ΤΡΕΛΑΙΝΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ΄΄
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΠΕΘΕΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΦΤΑΝΕ ΣΤΑ ΄΄ΟΡΙΑ ΄΄ ΤΟΥ ΠΆΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΌΠΩΣ Π.Χ ΄΄ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ΄΄ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ , ΝΑ ΘΕΛΕΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ ,, ,Κ.Λ.Π
    ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ : ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΠΑΙΤΕΣ !!! Ο ΠΕΘΕΡΟΣ ΜΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡ΄ΌΛΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ,,ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΒΑΖΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΝ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ !!!,,ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.
    ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΥΠΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ
    ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ,ΚΛΠ) ΕΚΑΝΕ Π.Χ 100,,,ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΚΑΙ ΕΦΤΑΝΕ Π.Χ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΙΔΙ Ο ΠΡΑΓΜΑ !!!! απιστευτα πράγματα !!!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:22 | Δημήτρης Πούπουρας

    1. Προχωρήστε πιο αποφασιστικά και με γρηγορότερους ρυθμούς σε όλους τους τομείς. – οι καιροί ου μενετοί -.

    2. Καλός είναι ο περιορισμός των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων, γιατί σίγουρα θα επιφέρει οικονομία. Δε φτάνει όμως.
    Χρειάζεται παράλληλα και νέος ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ συγχρονισμένος στα νέα δεδομένα, που θα καθιερώνει και αξιολογικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ασκούν πραγματικό έλεγχο και θα επιβάλουν ποινές που ρητά θα προβλέπονται.
    Η μέχρι σήμερα τακτική είναι να κουκουλώνονται όλα και να κηνυγούν όλοι εκείνον, που βρήκε το κουράγιο να καταγγείλει την όποια παρανομία.

  • Καταργείστε όλες τις Δημοτικές επιχειρήσεις. Είναι φωλιές διασπάθισης δημόσιου χρήματος, είναι μέσα διαπλοκής και μηχανισμοί παρεξουσίας. Είναι αιτίες υπερεκτίμησης κόστους έργων και υπόγειοι οδοί μαύρου χρήματος μεταξύ κατασκευαστικών εταιριών και Μανδαρίνων.
    Αλλάξτε αν δεν μπορείτε να τις καταργήσετε, την λειτουργία τους και προσθέστε ως επικυρωτικό όργανο των αποφάσεών τους, ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου διευρυμένη με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων των πολιτών του Δήμου.

    * Προσθέστε αρμοδιότητα ελέγχου στον Συνήγορο του Δημότη, ο οποίος ΠΡΕΠΕΙ να επιλέγεται από την ομόφωνη απόφαση των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Κοινωνίας και ΟΧΙ από τους έχοντες την Δημοτική Εξουσία.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:42 | Ιορδάνης Αλεκτορίδης

    Καλημέρα σας
    θεωρώ πολή σημαντική κίνηση από μέρους της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του Σχέδιου Καλικράτη και είμαι υποστηρικτής αυτού του μέτρου
    Θα ήθελα να γνωρίζω όμως οσον αφορά τις Νομαρχιακές Επιχειρήσεις τι μελλον έχουν οι Υπάλληλοι αυτών των επιχειρήσεων.
    Εργάζομαι σε Νομαρχιακή Αμιγή Αστική μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση της Ν.Α.Θεσσαλονίκης με 100% Κεφαλαια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, εδω και 6 χρόνια έχουν μετατραπεί οι Συμβάσεις μας βάσει του Π.Δ. 164/2004 σε Ι.Δ.Α.Χ.
    Παρακαλώ πολύ εαν μπορεί κάποιος αρμόδιος να μου απαντήσει ειλικρινά θα το εκτιμούσα και εγώ και οι συνάδελφοι μου.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 08:40 | Ανδρέας Ξηρομερίτης

    Όπου υπάρχουν οργανωμένα ΚΑΠΗ,με πλήρη παροχή υπηρεσιών και οργανισμούς εσωτερικούς συγκροτημένους,θα πρέπει να παραμείνουν σε κάθε Δήμο που συγχωνεύεται.Θα πρέπει να απορροφήσουν επίσης το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά κυρίως μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας και υπάρχει στο καταστατικό των ΚΑΠΗ, ως παροχή υπηρεσιών.
    Ανδρέας Ξηρομερίτης
    Φυσικοθεραπευτής ΚΑΠΗ Δ.Ν.Ιωνίας-Μαγνησίας

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 01:13 | Σπύρος Nούλης

    Ο νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά τον εξορθολογισμό και την περιστολή των δημόσιων δαπανών.
    θα πρέπει να δοθεί προσοχή όμως στο στελεχιακό δυναμικό της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλαδή στους αιρετούς δημοτικούς ή νομαρχιακούς συμβούλους,το οποίο τις περισσότερες φορές καλείται χωρίς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να διαχειριστεί πόρους και κονδύλια.
    Η έλλειψη διοικητικών και οικονομικών γνώσεων επίσης στοιχίζει ακριβά σε ότι αφορά την ανάπτυξη των δήμων και των νομαρχιών,καθώς χάνονται κονδύλια από κακοσχεδιασμό ή παντελή έλλειψη σχεδιασμού σε ότι αφορά κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα.
    Διοίκηση λοιπόν των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων από μη αιρετά πρόσωπα τα οποία θα τοποθετούνται με αξιοκρατικά κριτήρια και θα εφαρμόζουν συστήματα πλήρους οικονομικού και διαχειριστικού έλεγχου με δημοσιευμένους ισολογισμούς καιεκθέσεις ελεγκτών σε ετήσια βάση.
    Πρέπει να πάψει η ενασχόληση με τα κοινά σε επίπεδο αυτοδιοίκησης να γίνεται για βιοποριστικούς λόγους ή για λόγους πλουτισμού κάποιων επιτήδειων

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:02 | Χαϊκάλης Παναγιώτης

    Η δημιουργία Νομικών Προσώπων είχε κριθεί αναγκαία για την απόκτηση ευελιξίας ως προς τις προσλήψεις προσωπικού (αναγκαίου ή μή) και την αποφυγή ελέγχων σκοπιμότητας και νομιμότητας στην πραγματοποίηση δράσεων αναγκαίων στους Δήμους. Από την εφαρμογή όμως του Καποδίστρια Ι αυτές οι δράσεις μπορεί πλέον να υλοποιούνται στα πλαίσια των προβλέψεων του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων.
    Φανταστείστε το οικονομικό όφελος που θα προκύψει ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ (αποζημιώσεις Προέδρων, Αντ/δρων, μελών ΔΣ).Παράλληλα θα επιτευχθεί μεγαλύτερος έλεγχος,διαφάνεια και αποτελεσματική διαχεί-τιση των σχετικών δαπανών.
    Μόνο στη Νέα Σμύρνη 7 ΝΠΔΔ, με πλέον πρόσφατο αυτό με τίτλο !!!!, δηλαδή 7 Πρόεδροι,7 Αντ/δροι και περίπου 70 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΡΜΑ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ. Η όλη εξυπηρέτηση των σχετικών Δομών μπορεί να εξυπηρετείται από Υπηρεσιακή Μονάδα του Δήμου.
    Πιθανώς να πρέπει να εξεταστεί η διατήρηση εκείνων των ΝΠΔΔ που διαχειρίζονται ΚΑΙ ακίνητη περιουσία π.χ.Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Γυμναστήρια.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πα.

    Και πολύ αργήσαμε ως Κράτος. Διαχρονικά όλες οι μέχρι τώρα Κυβερνήσεις θέλοντας να διατηρήσουν τις ισορροπίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «περνούσανε» νόμους για θέσεις και μισθούς σε Νομικά Πρόσωπα. Το ίδιο το Κράτος έφερε σε αυτό το σημείο και έτσι οι Δήμαρχοι να «παίζουνε» τα πολιτικά τους παιχνίδια για να βολέψουν όλους τους Συμβούλους με μισθοδοσία, μισθοδοσία που πολλές φορές ήτανε διπλή μια που πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι και Δημόσιοι Υπάλληλοι.
    Άμεση εφαρμογή του μέτρου για μόνο έναν μισθό. Εάν θέλω να προσφέρω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα το κάνω με δύο μισθούς στην τσέπη. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάνω από όλα προσφορά και όχι «αρπαχτή».

    Μια σημείωση σε αυτό το σημείο. Όχι ΔΕΥΑ, Κοινωφελή Επιχείρηση και άλλη επιχείρηση. Κάθε Δήμος μια και μοναδική Επιχείρηση. Όχι πάλι να έχουμε δηλαδή 3 Προέδρους σε έναν Δήμο το λιγότερο. Μια επιχείρηση για όλες τις υποθέσεις. Αυτό φυσικά προϋποθέτει πολύ δουλειά και στον Ν.3463/2006 που πρέπει να τροποποιηθεί για να μην αναφέρω ότι ο Κώδικας Δήμων (και όχι Κοινοτήτων πλέον) θέλει από την αρχή συγγραφή.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 17:11 | Γιώργος Πανίδης

    Η πλήρης κατάργηση των ΝΠΔΔ των Δήμων πρέπει να γίνει γεγονός διότι είναι απλά ένας άμεσος τρόπος υψηλής μισθοδοσίας των δημοτικών συμβούλων της εκάστοτε πλειοψηφίας (1800 € και 1500 € σήμερα καθαρά για πρόεδρο και αντιπρόεδρο).
    Αν υπόλογίσουμε ότι τούτο αντιστρέφεται σε κάποιο παράλληλο ΝΠΔΔ, του ίδιου δήμου, ένας και μόνο δημοτικός σύμβουλος μισθοδοτείται φανερά πάνω από 3000 € μηνιαίως, χωρίς υποχρέωση σταθερής παρουσίας στο γραφείο που μισθοδοτείται αλλά άσκησης έργου παρωδία.
    Εαν παραμείνουν ΝΠΔΔ, επί ποινή ακυρότητας των αποφάσεων και τιμωρίας του προέδρου, να προϊσταται του ΝΠΔΔ μη αιρετό μέλος εκλεγόμενο από το 50%+1 των δημοτικών συμβούλων.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 13:09 | ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    Εαν ο Καλλικράτης προβλέπει και την συνένωση των Δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η δημιουργία ενος Δήμου στο νησί της Ρόδου γιατί θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν 5 ΔΕΥΑ στο νησί
    Λευτέρης Δεμέναγας
    Ρόδος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:24 | πεγκυ καλλιανιώτη

    Πρέπει να γίνει συνένωση των δήμων και κοινοτήτων των νομικών προσώπων και να γίνει και οικονομικός έλεγχος διότι έχουν φάει πολλά χρήματα στους δήμους οι επιτήδιοι, και έχουν προσλάβει προσωπικό το οποίο κάθεται και παίρνει το μισθό.

    Γενικά κ.Πρωθυπουργέ πρέπει να κάνετε οτιδήποτε που θα βοηθήσει την Ελλάδα. Μόνο σ’εσάς ελπίζουμε να οργανώσετε το κράτος το οποίο έχει γίνει μπάχαλο.

    Κάνετε αλλαγές αλλά μελετημένες αλλαγές και μετά από σκέψη.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:49 | Γ. Καριπίδης

    1. Ο περιορισμός των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των ΟΤΑ αποτελεί βήμα θετικό από μόνο του.
    2. Το ζήτημα του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ελέγχου των οικονομικών των δημοτικών επιχειρήσεων δε λύνεται. Υπάρχει ανάγκη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ελέγχου των επιχειρήσεων.
    3. Το ζήτημα των αμοιβών των προέδρων κλπ είναι αδιανόητο να είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα.
    4. Γιατί πρέπει να υπάρχει κυριαρχία της πλειοψηφίας σε τέτοιο βαθμό σε μια επιχείρηση; Τι φοβούνται αν υπάρχουν καθαρές δουλειές;
    5. Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων και η ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ πρόσβασης ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ της επιχείρησης ΟΛΩΝ των συμβούλων και όσων έχουν έννομο συμφέρον είναι απαραίτητη προυπόθεση της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.
    5. Όταν π.χ. κόβουν τιμολόγια για αποχιονισμούς σε χρονιές που ΔΕΝ χιόνισε, ΠΩΣ και ΠΟΙΟΣ το ελέγχει; ΚΑΝΕΙΣ δε μπορεί. ΟΤΑΝ το καταγγείλεις θέλουμε μερικά χρόνια…για να καλυφθεί.Αυτός είναι ο δημόσιος έλεγχος. ΕΚΕΙ ΠΑΣΧΟΥΜΕ. Το αίσθημα δικαίου συνθλίβεται. Ο πολίτης τότε οργίζεται. Εκεί θα κριθεί το νέο εγχείρημα.
    Γ. Καριπίδης
    Δημοτικός σύμβουλος

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:37 | κατερινα γκουτελου

    Επιβάλλεται η άμεση και σε τακτή ημερομηνία οικονομική εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων με ορκωτό λογιστή και κλείσιμο αυτών ,με δημοσίευση στον τύπο των αποτελεσμάτων του ελέγχου.
    Οι υπηρεσίες που εκτελούνται από τις δημοτικές επιχειρήσεις ,να εκτελούνται από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ,τα οποία όμως να ενταχθούν όπως οι Δήμοι άμεσα στον προληπτικό έλεγχο.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:44 | Κωστής Πέτρου

    Η σύμπτηξη των ΝΠΙΔ και ΔΔ είναι απαράιτητη. Στερείται πάσας λογικής να αραδιάζουν οι Δήμοι εταιρείες γιά διαφόρους, μερικές φορές, ανούσιους λόγους. Η μείωση τους θα αποφέρει λιγότερα έξοδα που πληρώνουμε είτε εμείς οι δημότες με τους δημοτικούς φόρους μας, είτε εμείς οι πολίτες μέσω των φόρων μας, είτε οι φόροι κάποιων ευρωπαίων που χορηγούν τη χώρα μας μέσω πλαισίων στήριξης. Η μείωση των δημοτικών εταιρειών θα δώσει επίσης λιγότερα προβλήματα στον έλεγχο από το κράτος και λιγότερες πιθανότητες για «αλχημείες».
    Είναι απορίας άξιο ότι υπάρχουν σε Δήμο 2800 κατοίκων δύο πολιτιστικοί σύλογοι και κοινωφελές ίδρυμα εκμάθησης μουσικής. Δηλαδή 3 φορείς με τους αντίστοιχους παρατρεχάμενους γιά να συνδράμουν τις πολιτιστικές ανάγκες 2800 κατοίκων εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό είναι υπέργηροι!!!!
    Με αυτή την αναλογία σαν βάση θα πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα 11.875 οργανώσεις / σύλογοι γιά την διαιώνιση του πολιτισμού μας. Μπορεί και να υπάρχουν, όλα πιά είναι δυνατά στην Ελλάδα μας.
    Ισως η πλυθησμιακή βάση θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό στον αριθμό ανά κατηγορία δραστηριοποίησης των εταιρειών που θα ενεργοποιεί κάθε Δήμος.

  • Η γενική κατεύθυνση που περιγράφει η παράγραφος 57 για την συγχώνευση ή συνένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων ακολουθώντας την αρχή «ενα νομικό πρόσωπο ανα κατηγορία δραστηριότητας» δημιουργεί ερωτήματα αλλά και πιθανά μελλοντικά προβλήματα αν δεν αποσαφηνισθεί.

    Για παράδειγμα ο Δήμος μας μετέτρεψε την αμιγή Δημοτική του Επιχείρηση σε Κοινωφελή με απόσχιση κλάδου των πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι οποίες μεταφέρθηκαν σε νεοσυσταθέν ΝΠΔΔ τον Πολιτιστικό Οργανισμό.
    Σε όμορρο Δήμο με τον οποίο υπάρχει πιθανότητα συνένωσης η αντίστοιχη Κοινωφελής Επιχείρηση έχει ως αρμοδιότητα τις Πολιτιστικές Δραστηριότητες.
    Σε αυτή την περίπτωση η νέα Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση που θα προκύψει μετα την συνένωση τι αρμοδιότητες θα διατηρήσει και αν η απόφαση αυτή είναι στην αρμοδιότητα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου που θα προκύψει μετά τη συνένωση μέχρι να εφαρμοσθεί η όποια απόφαση θα υπάρχουν δύο φορείς που θα κάνουν πχ πολιτιστικές δραστηριότητες..;
    Σκεφθείτε ότι μια εκ νέου μεταφορά αρμοδιοτήτων από και προς φορείς συνεπάγεται και μεταφορές προσωπικού , πόρων , χρηματοδοτήσεων κτλ.

    Πέραν των παραπάνω τα οποία πιστεύω θα διευκρινιστούν στο τελικό κείμενο η γνώμη μου είναι ότι πολλά σημεία του πρόσφατου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων χρήζουν άμεσης διόρθωσης ή επεξήγησης και είναι ευκαιρία να γίνουν σχετικές ενέργειες.

    Για παράδειγμα το άρθ. 276 παρ 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων αναφέρει ότι οι Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις έχουν όλα τα διοικητικά προνόμια που παρέχονται στο Δημόσιο.

    Αυτή και μόνο η φράση χωρίς ερμηνεία ή επεξήγηση δημιουργεί πχ δεκάδες ερωτήματα ως προς τις συναλλαγές των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, ως προς τις υποχρεώσεις τρίτων προς αυτές (πχ βεβαίωση οφειλής τρίτου στην αρμόδια ΔΟΥ κλπ) και το μόνο που κάνει τελικά είναι να δημιουργεί πρόσθετο φόρτο στα Δικαστήρια , αφού ο καθένας περιλαμβανομένων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών , την ερμηνεύει κατά το δοκούν….

    Στέφανος Πασχαλίδης
    Γ. Δ/ντης
    Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αργυρούπολης

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:57 | Π. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Με όποιο τρόπο και αν επιλεγεί να γίνει η συγχώνευση των νομικών προσώπων, πιστεύω ότι πρέπει ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ή ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των δύο ή περισσότερων ιδρυμάτων να γίνει ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ από ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών.
    Σήμερα, πληθώρα νομικών προσώπων έχουν προβλήματα οικονομικών ατασθαλιών, ιδιαίτερα δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λυθεί ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ. Προφανώς οι επιτήδειοι περιμένουν να ξεχαστούν οι παρανομίες. Πιστεύω ότι πρέπει ΣΗΜΕΡΑ να μπει ΤΑΚΤΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ εκκαθάρισης των επιχειρήσεων αυτών και οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου ΟΛΩΝ των νομικών προσώπων που πρόκειτια να συγχωνευθούν.