ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ, ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται οι όροι δημιουργίας και λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων αυτού, περιλαμβανομένης της Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, το ειδικότερο περιεχόμενο κάθε Μητρώου και τα πεδία που αυτό περιλαμβάνει, τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης κωδικού πρόσβασης στους πιστοποιημένους χρήστες και σε όσους αποκτούν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τα θέματα μεταφοράς των δεδομένων από το υπάρχον μητρώο, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταχώρισης στοιχείων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με ίδια απόφαση δύνανται να προστίθενται νέα μητρώα και πεδία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, όπως ενδεικτικά πεδίο αναφορικά με τα στοιχεία γενετικού υλικού (DNA) των ζώων συντροφιάς και να ορίζονται οι τρόποι χρήσης των στοιχείων αυτών και αξιοποίησής τους από τις αρχές και τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3.
2. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε δήμου μπορούν να εξειδικεύονται οι κατηγορίες ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων της παρ. 13 του άρθρου 4 και να ορίζονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για τη δωρεάν σήμανση, καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, στείρωση και εμβολιασμό των ζώων συντροφιάς (γατών και σκύλων). Επίσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να αυξάνονται τα ποσά της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5 ή να μειώνονται ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πρώτου εδαφίου.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.
5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσδιορίζονται τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ζώου που δύνανται να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και την ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του και καθιστούν μη επιτρεπτή την αναπαραγωγή τους.
6. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, ύστερα από γνώμη της πενταμελούς Επιτροπής της παρ. 7 του άρθρου 7 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται και οριοθετούνται οι περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων των κτηνιατρείων που διατίθενται για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνιάτρους, η διαδικασία και χρονική διάρκεια διάθεσής τους, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται οι πόροι, η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος χρηματοδότησης των δήμων, των διαδημοτικών συνεργασιών και των συνδέσμων δήμων για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ετησίως, καθορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε δήμος για την υλοποίηση δράσεων του παρόντος, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις επιδόσεις κάθε δήμου ως προς την υλοποίηση των στόχων του επιχειρησιακού του προγράμματος. Σε περίπτωση σοβαρής μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του παρόντος είναι δυνατόν να επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 33, παρακράτηση μέρους του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δικαιούται ο δήμος, η οποία μπορεί να ανέλθει σε ποσό που αντιστοιχεί έως δύο (2) μήνες σε ετήσια βάση.
10. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και οι εν γένει όροι για την αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος, τα κριτήρια, η διαδικασία και το ύψος της χρηματοδότησης των προγραμμάτων του άρθρου 19.
12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο και διαδικασία είσπραξης, διάθεσης και αναπροσαρμογής των προστίμων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
13. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι κανόνες λειτουργίας τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
14. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται οι κανόνες και το ωράριο λειτουργίας των περιφραγμένων πάρκων σκύλων εντός της εδαφικής περιφέρειας κάθε δήμου, ο διαχωρισμός μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων για την είσοδο στα πάρκα, ο μέγιστος αριθμός σκύλων ανά συνοδό και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ομαλή λειτουργία των περιφραγμένων πάρκων σκύλων.
15. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 33, καθορίζονται λεπτομέρειες της λειτουργίας της, όπως η θητεία της, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
16. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανάπτυξη, λειτουργία και υποστήριξη της ψηφιακής εφαρμογής του άρθρου 36, καθώς και οι όροι και η διαδικασία για την πρόσβαση σε αυτήν των αρμόδιων αρχών του άρθρου 3. Με ίδια απόφαση ορίζεται και ο σχετικός πενταψήφιος αριθμός του άρθρου 36.
17. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 31.
18. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ορίζονται οι προδιαγραφές που οφείλουν να πληρούν οι κατασκευές μεταφοράς ζώων εργασίας, όπως τρέιλερ ή κλουβιά επί ή εντός του αμαξώματος οχημάτων.
19. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την εκλογή του εκπροσώπου των φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων στη επιτροπή του άρθρου 33.

  • 10 Μαΐου 2021, 18:57 | Γιαννης

    Αυτά που σκαρφίστηκαν οι κυρίες για να λύσουν, τάχα μου, το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι εκτός από αντιδεοντολογικά και ολίγον αντισυνταγματικά. Εφαρμόζονται πράγματι στο Λος Άντζελες, όπου οι κυνομαχίες είναι κοινή πρακτική στα γκέτο των Λατίνων και κάπως πρέπει να περιοριστεί η εκτροφή «σκύλων δολοφόνων». Εκεί επίσης υπάρχουν πολύ περισσότερα αδέσποτα στον αστικό ιστό που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    Όμως, σε πραγματικά πολιτισμένες κοινωνίες με εξαιρετικά υψηλές φιλοζωικές προδιαγραφές, όπως οι σκανδιναβικές, ούτε που το σκέφτονται. Στη Νορβηγία ο ευνουχισμός ζώου τιμωρείται ποινικά. Και η Σουηδία μόλις τον περασμένο Ιούνιο πέρασε νόμο όπου επιβάλλει (ορθότατα) την υποχρεωτική στείρωση στις μη δεσποζόμενες γάτες.

  • 10 Μαΐου 2021, 18:50 | Batman

    Παραθυρακια για στειρώσεις αν είσαι πεντριγκρατος, αν είσαι κυνηγιαρης, ή εαν εχεις μπαρμπα απο την κορώνη. Ο καθένας να καλύψει τη δική του πλευρα. Τα κριτηρια διαχωρισμου καθε αλλο παρα αντικειμενικα είναι και δε δινουν καμια ουσιαστικη λύση στο πρόβλημα. Ζουμε σε μια χωρα με 2/3 των σκυλων ειναι ακομα χωρις τσιπ (διαταξη του 2004) και δημιουργουμε διαταξεις τις οποιες κανεις δε θα εφαρμοσει καθως κανεις δε θα ελενξει.Οι μονοι που θα την πληρωσουν είναι οι ευσυνειδητοι ιδιοκτήτες που δε δημιουργουν αδεσποτα. Το λαθρεμποριο σκυλων απο βαλκανια θα συνεχίζεται νόμιμα, στην επαρχια θα γεννοβολανε τα ζωα μακρια απο καθε ελεγκτικο μηχανισμο κ.τ.λ

    Στο θεατρο λοιπον του παραλόγου ως μαυρος ημίαιμος σκύλος με βαση το νόμο 4443/2016 και την αρχη της ισότητας ανεξαρτητος φυλου χρωματος φυλης κ.τ.λ αιτούμαι την εξαίρεση ολων των μαυρων ημίαιμων σκύλων απο την υποχρεωτική στείρωση.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:10 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ hastag στο fb να δειτε μολις σε 2 λεπτα τι συμβαινει με τα αδεσποτα καθημερινα στην χωρα και γιατι «λεμε ναι στις στειρωσεις»

    #lemenaistissteirwseis

  • 10 Μαΐου 2021, 17:33 | Βίκυ Γιωτα

    Παρ 3: Αν δεν γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η στείρωση για ολα τα δεσποζομενα ζωα χωρίς εξαιρέσεις σε κυνηγούς κ ερασιτέχνες εκτροφεις,κτηνοτρόφους κλπ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ αυτό το νομοσχέδιο.Θα έχει επιτύχει οτι και οι νόμοι από το 2003 έως σήμερα.Δηλαδή ΥΠΕΡ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ αδέσποτων ζώων στους δρόμους να ευτελίζουν μια ολόκληρη χώρα κ τους πολίτες της!

  • 10 Μαΐου 2021, 17:50 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    Γι αυτους που λενε (κυριως οι κυνηγοι) οτι η στειρωση ειναι εναντια στη φυση , να τους ρωτησουμε γιατι λοιπον ζητανε το αυξημενο κυνηγι αγριογουρουνων και αλλων ομαδων ζωων για να επελθει ισορροπία οπως λενε;;; η φυση εδω δεν πρεπει μονη της να φερει την ισορροπια;; αλλα οχι εδω θα φερουν τα τουφεκια την ισορροπια…. ε λοιπον και στα αδεσποτα θα φερουν οι στειρώσεις την ισορροπία !!!

  • 10 Μαΐου 2021, 16:54 | Smeagol

    Κυνηγοί και κτηνοτρόφοι αποτελούν την κύρια πηγή αδέσποτων!

    Όλοι αυτοί δεν πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση των ζώων τους.

    Παρατημένα σε χωράφια και αλυσοδεμενα μέχρι την επόμενη κυνηγετική περίοδο, αστειρωτα φυσικά,  ατσιπαριστα,αδήλωτα ,ανεμβολιαστα και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης ζούνε τα περισσότερα σκυλιά των κυνηγών και κτηνοτρόφων.

    Αναλώσιμα εργαλεία για αυτούς…

     Διότι στην  περιφέρεια υπάρχει ακόμα αυτή η φιλοσοφία πως το ζώο δεν είναι συντροφιά αλλά ένα εργαλείο, το οποίο πρέπει να κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί,διαφορετικά το εγκαταλείπουν.

     Πουθενα στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν συναντάμε κατι τέτοιο.

    Σκυλιά-«σκιάχτρα» αφήνονται εγκαταλελειμμένα στα χωράφια για να φυλάνε σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις που στη συνέχεια γεννάνε συστηματικά με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει όλη η επαρχία κουτάβια παρατημένα .Και με τους εθελοντές να έχουν γονατίσει απο αυτή την κατάσταση!

     Τέλος να απαγορευτούν τα άθλια σκυλουκουτα στα αμάξια και οι (εγκαταλελειμμένοι) σκύλοι στις ταράτσες.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:07 | ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Πώς γίνεται να θεωρείται το κόψιμο της άκρης της ουράς και της άκρης των αυτιών ακρωτηριασμός, και σωστά να απαγορεύεται, και να δεχθούμε τη νομοθέτηση της στείρωσης σε υγιή σκυλιά. Η στείρωση επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ψυχολογία του ζώου, βάζοντας το σε κινδύνους τόσο κατά την επέμβαση. όσο και κατά την υπόλοιπη ζωή του. Υπάρχουν πολλές έρευνες από το εξωτερικό που αναφέρουν τα προβλήματα που έχουν στειρωμένα ζώα μετά την επέμβαση. Επίσης πως είναι δυνατόν όλοι να φωνάζουμε κατά της κακοποίησης και του βασανισμού των ζώων και να συμφωνήσουμε στην επιβολή τόσων ζώων σε μία επίπονη επέμβαση που θα τα ταλαιπωρήσει πολλές μέρες μετεγχειρητικά, επειδή η πολιτεία και η κοινωνία δεν μπορεί να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους. Αν τιμωρούνταν παραδειγματικά όσοι δεν έχουν τσιπ στο σκύλο τους και όσοι τον άφησαν στο δρόμο, το πρόβλημα θα είχε λυθεί.
    Είναι σωστό να εξαιρεθούν οι σκύλοι εργασίας, οι καθαρόαιμες και αυτόχθονες φυλές.
    Αυτά τα σκυλιά είναι περιζήτητα, έχουν μεγάλες ικανότητες και αποτελούν ασήμαντο ποσοστό των αδέσποτων.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:14 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:41 | ΜΑΚΗΣ ΒΟΓΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:14 | ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:15 | ΜΑΚΗΣ ΒΟΓΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Α)Αιτούμαστε την οριστική εξαίρεση των στειρώσεων των αναφερόμενων ζώων της παραγράφου και την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών, σύμφωνα με τους όρους της ερασιτεχνικής εκτροφής που προτείναμε στο άρθρο 6.
    Β) Οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους είναι θεσμοθετημένοι με ανάλογες νομοθεσίες. Αιτούμαστε να συμπεριληφθούν στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, εκτός από τους δείκτες που ήδη προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο, τους ιχνηλάτες, τους λαγωνικούς, τους σκύλους επαναφοράς, έρευνας και νερού, όπως έχουν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017.
    Γ) Τα κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ως τα πλέον ασφαλέστερα και καταλληλότερα για τη μεταφορά των κατοικιδίων, με τις ανάλογες προδιαγραφές για την άνεση, ασφάλεια και την ευζωΐα των συντρόφων μας. Με αυτόν τον τρόπο μεταφοράς, αποφεύγονται ατυχήματα (πολλές φορές θανατηφόρα) που μπορεί να προξενηθούν για διάφορους λόγους από την απότομη συμπεριφορά ή κίνηση του κατοικίδιου όταν μεταφέρεται εντός του αυτοκινήτου, καθώς και ο κίνδυνος ασφυξίας ή θερμοπληξίας των αγαπημένων μας συντρόφων. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η μεταφορά των κατοικιδίων με κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια,την άνεση και την ευζωΐα των αγαπημένων μας «φίλων»!

  • 10 Μαΐου 2021, 16:48 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Α)Αιτούμαστε την οριστική εξαίρεση των στειρώσεων των αναφερόμενων ζώων της παραγράφου και την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών, σύμφωνα με τους όρους της ερασιτεχνικής εκτροφής που προτείναμε στο άρθρο 6.
    Β) Οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους είναι θεσμοθετημένοι με ανάλογες νομοθεσίες. Αιτούμαστε να συμπεριληφθούν στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, εκτός από τους δείκτες που ήδη προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο, τους ιχνηλάτες, τους λαγωνικούς, τους σκύλους επαναφοράς, έρευνας και νερού, όπως έχουν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017.
    Γ) Τα κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ως τα πλέον ασφαλέστερα και καταλληλότερα για τη μεταφορά των κατοικιδίων, με τις ανάλογες προδιαγραφές για την άνεση, ασφάλεια και την ευζωΐα των συντρόφων μας. Με αυτόν τον τρόπο μεταφοράς, αποφεύγονται ατυχήματα (πολλές φορές θανατηφόρα) που μπορεί να προξενηθούν για διάφορους λόγους από την απότομη συμπεριφορά ή κίνηση του κατοικίδιου όταν μεταφέρεται εντός του αυτοκινήτου, καθώς και ο κίνδυνος ασφυξίας ή θερμοπληξίας των αγαπημένων μας συντρόφων. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η μεταφορά των κατοικιδίων με κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια,την άνεση και την ευζωΐα των αγαπημένων μας «φίλων»!

  • 10 Μαΐου 2021, 16:00 | Φιλιππος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων, είναι το λιγότερο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικο να έρθεις μέσα στο σπίτι μου και να μου επιβάλεις να ακρωτηρίασω το ίδιο μου το ζώο χωρίς την έγκριση μου, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το μίσος κάποιον οικολογων προς τους κυνηγούς. Έχουμε άπειρα παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο μακριά από το κομμάτι που λέγετε ‘φύση’ βρίσκονται όλοι αυτοί που φωνάζουν υπέρ της στείρωσης. Και να ρωτήσω κάτι απλό, γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση σε υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων ζώων με ένα πλάνο 10ετιας να δούμε τη αποτελεσματα έχει και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα να προχωρήσει σε κάτι άλλο, τόσα χρόνια ζούμε με τόσα αδέσποτα γύρω μας αγνοώντας τα και ξαφνικά να εξαφανισουμε το σκύλο γενικός από τα σπίτια μας για να λυθεί το πρόβλημα; Ψήφησα ΝΔ γιατί περίμενα να αλλάξουν κάποια πράγματα, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα φτάναμε σε τέτοιο επίπεδο, «ΛΥΠΆΜΑΙ» πολυ, ελπίζω να επικρατήσει η λογική σε όλο αυτό που ζούμε…

  • 10 Μαΐου 2021, 15:58 | Κώστας

    Με την παράγραφο:
    «να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.»
    Αρχικά τίθενται σε κίνδυνο γηγενής φυλές που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα καθώς και ζώα από τις ήδη αναγνωρισμένες φυλές που δεν έχουν περάσει ακόμα την διαδικασία αναγνώρισης-πιστοποίησης. Δεν γίνεται σαφής και ρητή εξαίρεση των ειδικών κατηγοριών ούτε των κανόνων και των προϋποθέσεων. Η πρόταση θεωρείται ασαφής, ασταθής, ελλιπής και αόριστη. Προτείνεται να υπάρχει σαφής εξαίρεση όλων των γηγενών ελληνικών φυλών , και δυνατότητα αναπαραγωγής με κανόνες ερασιτεχνικής εκτροφής(2 γέννες από 2 θηλυκά σκυλιά ανά έτος με μέγιστο αριθμό 6 γεννών) στα Άρθρα 5 και 6 που αφορούν τις υποχρεώσεις και την αναπαραγωγή

    Αναφορικά με την πρόταση:
    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους.»
    Υπάρχει σαφής και λειτουργικός νόμος με όρους και προϋποθέσεις διεξαγωγής της εκγύμνασης και των αγώνων και είναι παράλογο , χρονοβόρο και μη πρακτικό να αλλάζουν συνεχώς με αποφάσεις των εκάστοτε Υπουργών αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και ειδικές συνθήκες.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.
    Επί της παραγράφου 13 θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο στους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης καταφυγίων.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:48 | Ανδρεας ΓΚΛΑΒΙΝΗΣ

    Πολυ σωστό βήμα η εξαίρεση των καθαροαιμων σκύλων κ των σκύλων εργασίας. Τα καθαρόαιμα δεν προκαλούν αύξηση των αδέσποτων.η εμπάθεια κάποιων με το κυνήγι δεν μπορεί να οδηγεί ένα κράτος στην στείρωση όλων των δεσποζομενων. Οχι στείρωση των δεσποζομενων Ναι σε έλεγχο των ιδιοκτητών

  • 10 Μαΐου 2021, 14:34 | Λουκάς Θεοφανόπουλος

    Εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, όπως επίσης η θεσμοθέτηση με νομοθετικό πλαίσιο της ερασιτεχνικής εκτροφής.

  • 10 Μαΐου 2021, 14:49 | Περικλής Χριστόπουλος

    Α)Αιτούμαστε την οριστική εξαίρεση των στειρώσεων των αναφερόμενων ζώων της παραγράφου και την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών, σύμφωνα με τους όρους της ερασιτεχνικής εκτροφής που προτείναμε στο άρθρο 6.
    Β) Οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους είναι θεσμοθετημένοι με ανάλογες νομοθεσίες. Αιτούμαστε να συμπεριληφθούν στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, εκτός από τους δείκτες που ήδη προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο, τους ιχνηλάτες, τους λαγωνικούς, τους σκύλους επαναφοράς, έρευνας και νερού, όπως έχουν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017.
    Γ) Τα κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ως τα πλέον ασφαλέστερα και καταλληλότερα για τη μεταφορά των κατοικιδίων, με τις ανάλογες προδιαγραφές για την άνεση, ασφάλεια και την ευζωΐα των συντρόφων μας. Με αυτόν τον τρόπο μεταφοράς, αποφεύγονται ατυχήματα (πολλές φορές θανατηφόρα) που μπορεί να προξενηθούν για διάφορους λόγους από την απότομη συμπεριφορά ή κίνηση του κατοικίδιου όταν μεταφέρεται εντός του αυτοκινήτου, καθώς και ο κίνδυνος ασφυξίας ή θερμοπληξίας των αγαπημένων μας συντρόφων. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η μεταφορά των κατοικιδίων με κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια,την άνεση και την ευζωΐα των αγαπημένων μας «φίλων»!

  • 10 Μαΐου 2021, 14:40 | Τίμος

    ΟΧΙ στη Γενική στείρωση…
    ΝΑΙ στη διάσωση των καθαρόαιμων φυλών (pentigri).. Και των Ελληνικών φυλών…
    ΟΧΙ στην ισοπέδωση των παντων…
    Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν υφίσταται κάτι τέτοιο…
    Μη στειρωνετε ιστορία 7000χρονων….

  • 10 Μαΐου 2021, 13:42 | Γιάννης Πρελορεντζος

    Απαράδεκτο. Υποχρεωτική στείρωση για όλα τα ζώα. Με αυτό τον τρόπο βρίσκουν πάτημα όλοι αυτοί οι απαράδεκτοι εκτροφείς, που με την ανέχεια του κράτους, πολλαπλασιάζουν τα ζωντανά χωρίς νόμιμα έγγραφα, και γίνονται μέρος του προβλήματος που λέγεται αδέσποτα ζώα. Λύση τώρα.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:10 | ΕΦΗ ΠΑΠΑΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. ΝΑΙ στους ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ. Οι ΣΟΒΑΡΟΙ/ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ να πωλούν τα ζώα τους στους ιδιώτες στειρωμένα. ΟΧΙ στις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΓΕΝΝΕΣ των ΚΥΝΗΓΩΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. Να μην φεύγει ζωωο από κτηνιατρείο χωρίς να προγραμματίζεται το ραντεβού της στείρωσης. Πρέπει να βάλετε τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ιδιώτες/κηδεμόνες θα παρανομούν και στους κτηνιάτρους που θα κουράρουν ζώο αστείρωτο. Πρέπει να συμβάλουν ΟΛΟΙ στην αλλαγή της κάκιστης νοοτροπίας που επικρατεί με τις παράνομες γέννες. Γι΄ αυτό αναφέρομαι σε πρόστιμα και στους κτηνιάτρους. Να ενημερώνουν και αυτοί τους ιδιώτες για την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. Όπως π.χ. στο 5απλό ο γιατός δεν σε ρωτά αν θα συμπεριλάβει τη λύσσα, έτσι και με τη στείρωση, ΝΑ ΜΗΝ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ή ΟΧΙ…ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΜΕΣΑ. ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε ΚΥΝΗΓΟΥΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ και ΙΔΙΩΤΕΣ που θα πραγματοποιούν ΠΑΡΑΝΟΜΕς ΓΕΝΝΕΣ. Και εδώ πρέπει να συμβάλουν οι κτηνίατροι. Όταν θα τους πηγαίνουν σκυλί αστείρωτο να ενημερώνουν αυτόματα τις αρχές ώστε να τους επιβληθεί το πρόστιμο και το σκυλί να κατάσχεται μέχρι να στειρωθεί και επειδή το πιο πιΘανό είναι στειρωμένο να μην το θέλουν πίσω, τότε να δίνεται για υιoθεσία ως pet. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ σε ΟΛΑ τα ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ και ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ. Πραγματικά θα ήθελα να ακούσω την άποψη των τουριστών για τα αδέσποτα στη χώρα μας. Μακάρι να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την ασυδοσία με τις παράνομες γέννες στη χώρα μας.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:43 | Νίκος

    ΟΧΙ στην στείρωση τών δεσποζομενων ζώων εργασίας ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή (οι υποτιθέμενοι φιλοζωική οπαδοί ας στειρώσουν τά δικά τους παιδιά)

  • 10 Μαΐου 2021, 13:29 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Πολύ σωστά πρέπει να εξαιρεθούν..σκυλιά εργασίας, τσιπαρισμενα, καθαρόαιμα με pedigrees..δεν γίνεται να ισοπεδωθούν όλα! Όχι στην ΓΕΝΙΚΗ στείρωση

  • 10 Μαΐου 2021, 13:29 | Ελενη

    Με αυτό το παραθυράκι, ποιά η διαφορά λοιπόν του τωρινού νόμου με τον παλαιότερο, που έλεγε πως δεν επιτρέπεται να ζευγαρώνει το ζώο του κάποιος εάν δεν εξασφαλίσει το τι θα γίνουν τα μωρά… ίσα-ίσα που τώρα δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος και θα λένε όλοι πως… εκτρέφω με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. ΠΏΣ αυτό, μειώνει τα αδεσποτα;;
    Και εννοείται βγάζει από την εξίσωση της στείρωσης τους κυνηγούς,κτηνοτρόφους και εκτροφείς οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή αδέσποτων ειδικά στην επαρχία.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:40 | Κων. Μπακατσελος

    Το αρθρο αυτο στην παρ. 3 προβλεπει εξαιρεσεις. Δηλ. Πελατειακες σχεσεις. Ειναι απαραδεκτο να μετερχεται ο πολιτης αυτου του ειδους τις εξυπηρετησεις και να μη προβλεπεται ξεκαθαρα, οπως σε ολο τον πολιτισμενο κοσμο, η ελευθερη και χωρις περιορισμους και στειρωσεις διαβιωση των οικοσιτων. Ολοι αυτοι οι περιορισμοι αντικεινται στην κοινοτικη νομοθεσια που δεν επιτρεπει τον ευνουχισμο, ανευ ιατρικου λογου των οικοσιτων. Την αντιθεση τους εχουν εκφρασει οι κτηνιατρικοι συλλογοι και στη διεθνη βιβλιογραφια περιγραφονται οι σοβαρες επιπτωσεις στην υγεια των ζωντανων που υποκεινται ανευ λογου σε ακρωτηριασμο

  • 10 Μαΐου 2021, 12:36 | Τάκης Μιχαλοπουλος

    Ας παραδειγματιστουμε από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν εφαρμόζει το μέτρο της καθολικής στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων.
    Ειναι ντροπή για την χώρα μας να προωθεί ναζιστικες πρακτικές.
    Το πρόβλημα των αδέσποτων το δημιουργούν οι τσοπανηδες και οι μπαμπάδες μαμάδες που περνούν στο παιδάκι τους ένα κουταβάκι κ όταν αυτό μεγαλώσει κ το βαρεθούν, το αφήνουν στο δρόμο. Μην κοροιδευομαστε.
    Μια βόλτα στις γειτονιές της χώρας θα σας πείσει ότι όλα σχεδόν τα αδέσποτα είναι ακαθοριστου ράτσας. Πρόσφατα είδαμε κ ζώα να ζευγαρώνουν μέσα σε δομές φιλοξενίας αδέσποτων…

  • 10 Μαΐου 2021, 12:02 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Δηλαδή νομοθετείτε για μετά από 2-3 χρόνια την «υποχρεωτική» στείρωση των δεσποζόμενων , την οποία βέβαια μπορείτε να αλλάξετε και να την επιτρέψετε αμέσως μετά ( ! )και μάλιστα σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα των αδέσποτων: κυνηγούς ,ερασιτέχνες εκτροφείς και κτηνοτρόφους.
    Αυτό δεν είναι απλά παράθυρο στο νόμο είναι πόρτα ορθάνοικτη. Πάρτε το πίσω άμεσα.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:16 | Stelios K

    Το άρθρο είναι ασαφές ως προς τις εξαιρέσεις των υποχρεωτικών στειρώσεων. Να γίνει σαφής εξαίρεση των σκύλων εργασίας, αυτοχθόνων φυλών και σκύλων με pedigree κι όχι η εξαίρεση να γίνεται κατόπιν εισήγησης της επιτροπής του άρθρου 33 που έχει ως μέλος, κακώς, μία φιλοζωική ΜΚΟ η οποία λόγω δεδομένης ιδεοληψίας θα μπορεί να δημιουργεί προβλήματα. επίσης τα αδέσποτα σκυλιά δεν πρέπει να επανεντάσσονται στις κατοικημένες περιοχές και να κυκλοφορούν με κίνδυνο και της δικής τους ασφάλειας και των πολιτών. Πρέπει να φιλοξενούνται στις δομές των Δήμων μέχρι την υιοθεσία τους.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:14 | Ειρηνη

    Στην παράγραφο 3, ποιοί κ για ποιό λόγο να εκτρέφουν σκύλους κ γάτες αν δεν αποσκοπούν στο κερδος;; Άρα, δηλαδη τα δεσποζομενα αστειρωτα να γεννανε ασταματητα κ τα κουτάβια να πηγαίνουν πού ακριβως; Πώς θα γίνεται έλεγχος για την τύχη των κουταβιων; Πολύ ασαφές σημείο, που ουσιαστικά κάνει μια τρύπα στο νερό αν περάσει.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:32 | ΚΟΛΛΑΡΑΣ ΑΘΑΝΆΣΙΟΣ

    Ο ΚΟΕ στην επιτροπή παρακολούθησης

  • 10 Μαΐου 2021, 11:45 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΡΩΙΑΝΟΣ

    Ούτε ποινικές κυρώσεις ούτε και διοικητικές κυρώσεις στους Δημάρχους και στους Αντιδημάρχους. Σε έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, με ημερομηνία 2/6/2017 , προτείνει νομοθετική πρόβλεψη για την επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Όσο για τις ποινές του άρθρου 39 παράγραφος 9, πρώτον δεν είναι προσωπικές ποινές, στην ουσία τιμωρούμε τους δημότες που περιμένουν τα συγκεκριμένα έργα και δεύτερον θα στοχοποιηθούν για ακόμη μία φορά τα ζώα.
    Τα δημοτικά καταφύγια αποτελούν το τελευταίο στάδιο της ζωής των αδέσποτων ζώων, αφού η εισαγωγή τους σε αυτά σηματοδοτεί κάποιους μήνες ή ημέρες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες με ανυπαρξία περίθαλψης, καταλύματος, τροφής, νερού και προστασίας, είτε είναι δεμένα, είτε είναι στοιβαγμένα κατά δεκάδες μέσα σε κλουβιά, να τρώγονται μεταξύ τους, γεμάτα ακαθαρσίες, λάσπες και νεκρά ζώα. Δήμοι που μαζεύουν τα αδέσποτα ζώα από τους δρόμους, γιατί ενοχλούνται οι ψηφοφόροι τους, άλλοι τα πετάνε στα βουνά.
    Δηλαδή, και πάλι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε δημοτικά καταφύγια / κολαστήρια.

  • 10 Μαΐου 2021, 11:21 | Παναγιώτης Ταβλάρης

    Η παράγραφος 3 είναι απαράδεκτη! Να μην υπάρχει καμία εξαίρεση στην υποχρεωτική στείρωση!

  • 10 Μαΐου 2021, 11:58 | Έφη Δόδουρα

    Να αποσυρθεί το 3. Να επιβληθεί η στείρωση ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων ζώων ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ!!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 11:12 | Γιαννης Δημόπουλος

    Σαφώς και πρέπει να εξαιρεθούν οι φυλές εργασίας απο την έτσι κι αλλιώς επαίσχυντη και φυσικά εντελώς αντιεπιστημονική και ακρως αντισυνταγματική υποχρεωτική στείρωση.Ασ αναρωτηθούν όλοι τι θα γίνουν οι υπέροχες ελληνικές φυλές που εκατοντάδες χρόνια τώρα διασώζονται χάρις στην ερασιτεχνική εκτροφη.Τι θα γίνει με το καμάρι της Ελληνικής κυνοφιλίας ,την ζωντανή ιστορία της χώρας μας ,τον σκύλο που υμνείται απο τον Ηρόδοτο μέχρι σήμερα; τον υπέροχο Ελληνικό ιχνηλάτη..Απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα συνεχίζει να υπάρχει και να βελτιώνεται χάρις στην ατομική ερασιτεχνική εκτροφή…Τα ίδια ισχύουν και για τους υπέροχους ελληνικούς ποιμενικούς όπου υπάρχει για πολλούς αιώνες χάρις στην ερασιτεχνική εκτροφη των ίδιων των ΄΄τσοπαναρέων΄΄ που τόσο αδικα και με ελαφρά τη καρδία κατηγορούν οι φανατικές κυρίες των ζωοφιλικών εταιριών..ΝΑΙ λοιπόν στην εξαίρεση (τουλάχιστον)των δεσποζώμενων σκύλων εργασίας

  • 10 Μαΐου 2021, 11:57 | Dreg Manolo

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. τα πολλα λογια ειναι φτωχια. Καντε αυτο που πρεπει και μην τα γυριζετε τωρα. Ακουτε ποιους;τους κυνηγούς κι τους τσοπαναραιους που μας εχουν διαλυσει; αυτοι ευθυνονται κυριως για τα απειρα αδεσποτα που προσπαθούμε πολυ λιγοι να σωσουμε
    Ποσο θα αντεξουμε;; αν εμεις οι εθελοντεςλυγισουμε τοτε θα δειτε τι πραγματικα εστι αδεσποτα
    Τωρα κουτσα στραβα με τεραστιο κοπο χρονο δικα μας λεφτα ολο και κατι γινεται. Αν εμεις κλαταρουμε να βγειτε εσεις κυριοι των υπουργειων να τα σωζετε

  • 10 Μαΐου 2021, 11:53 | Claire foz

    Γρηγορα ψηφιστε την υποχρεωτικη στειρωση μπας και δουμε φως στο τουνελ
    Ειναι δυνατον να ακουτε τους κυνηγους; ακουτε και υποκειπτετε σε αυτους που δημιουργουν το προβλημα; είμαστε με τα καλα μας; ή ζειτε σε αλλον πλανητη καο δεν ξερετε τι συμβαινει; αν δεν ξερετε ελατε μια μερα μαζι μας λοιπον να μαθετε
    Γεννες παρανομες λεφτα συναλλαγες ζωα εξαθλιωμενα
    Ντροπη λεγαμε οτι εσεις δεν θα εισασταν σαν τον συριζα αλλα τελικα κι εσεις μία απο τα ιδια;;
    Κριμα η ψηφος ομως ειναι μπροστα να το θυμαστε
    Στηριζετε την παρανομια το καταλαβαινετε αυτο; τι αλλο πια να σας πουμε για να το καταλαβετε

  • 10 Μαΐου 2021, 11:59 | Κόκκαλης Παναγιώτης

    Για τα αδέσποτα ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο όσοι απόκτησαν ένα κουταβακι το οποίο δεν του έβαλαν τσιπ με λίγα λόγια οι μόνοι που δεν ευθύνονται ειναι οι κυνηγοι γιατι ειναι οι μόνοι νόμιμοι σε οτι προβλέπει ο νόμος και επίσης ευθύνονται και οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι ποτε δεν έκανα ένα έλεγχο στους δρόμους για να δουν ότι φέρουν τσιπ τα σπιτοσκυλα γιαυτό μην τα ρίχνετε στους κυνηγους

  • Παρ 3: Αν δεν γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η στείρωση για ολα τα δεσποζομενα ζωα χωρίς εξαιρέσεις σε κυνηγούς κ ερασιτέχνες εκτροφεις,κτηνοτρόφους κλπ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ αυτό το νομοσχέδιο.Θα έχει επιτύχει οτι και οι νόμοι από το 2003 έως σήμερα.Δηλαδή ΥΠΕΡ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ αδέσποτων ζώων στους δρόμους να ευτελίζουν μια ολόκληρη χώρα κ τους πολίτες της!
    Εξαιρέσεις μπορούν τα τεθούν για υπερήλικα ζώα,για ζώα με προβλήματα φυλής :αναπνευστικά κλπ κλπ.Όμως αν δεν καταγραφεί σε ΚΥΑ η νομιμότητα με όρους των ερασιτεχνών εκτροφεων ΚΑΜΙΑ ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ δεν πρόκειται να επιφέρει ΚΑΙ αυτό το νομοσχέδιο στο χάος που υπάρχει στη Ελλάδα!

  • 10 Μαΐου 2021, 11:46 | Αγλαια Απεργη

    Γρηγορα να το αποσυρετε. Παμε κι ενα βημα πισω αντι για ενα βημα μπροστα; ψηφιστε επιτελους οπως ειπε ο πρωθυπουργος στην επισκεψη του στην ηλιουπολη την υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων. Δεν καταλαβαινετε οτι μονο ετσι ισως κάτι γινει; τι θελετε δηλαδη να σας φερνουμε τα ζωα που βρισκουμε καθημερινα, στο υπουργειο να τα παρετε στο σπιτι σας;; τι αλλο να σας πουμε πια για να καταλαβαίνετε οτι γινεται πολεμος εκει εξω καθε μερα. Μιλανε οι κυνηγοι που τα πετανε και τα μαζευουμε εμεις;; που τα κακοποιουν που τα αφηνουν σκελετωμενα που τα σκοτωνουν στεγνα ;;;; τερμα στην εξαθλιωση την παρανομια κι ανομια. ΒΑΛΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΑΞΗ

  • 10 Μαΐου 2021, 11:05 | Εμμανουηλ Ντραγκυ

    Ντροπη κι αισχος να επιτρεψετε στους άθλιους κυνηγους να συνεχισουν αμεριμνοι τις αναπαραγωγες κι εμεις να λιωνουμε να μαζευουμε τα δυσμοιρα πλασματα. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ οποιος θελει να αναπαραγει να γινει νομιμος ερασιτεχνης εκτροφεας. Δεν καταλαβαινω τι τους πειραζει;; θα πρεπει να τα δηλωνουν ετσι γι αυτο!!
    Μην κλεινετε τα ματια στην πραγματικοτητα ειναι χαος στους δρομους πρεπει να το σταματησετε αυτο

  • 10 Μαΐου 2021, 10:40 | Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη

    παράγραφος 3, κατά την οποία:
    Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33,δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου, όπως ενδεικτικά για σκύλους εργασίας ή ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές) καθώς και να τίθενται όροι και περιορισμοί για την ενδεχόμενη αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών. Με την ίδια απόφαση μπορούν να καθορίζονται εξαιρέσεις από την υποχρέωση στείρωσης για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος, καθώς και ο τρόπος πιστοποίησης των εν λόγω ιδιοκτητών.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:34 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Οι αυτοχθονες φυλές, εργασιακά σκυλιά και σκυλιά με pedigrees πρέπει να εξαιρουνται απο την στειρωση , αυτα τα σκυλια ειναι κατω απο πληρη ελεγχο , δηλωμενα και με σημανση , κοστιζουν δε πολλα χρηματα στους ιδικτητες τους οι οποιοι τα φροντιζουν και δεν καταληγουν αδεσποτα . Αδεσποτα παραγουν τα μη δεσποζομενα και οι δηθεν φιλοζωοπι που τα αποκτουν χωρις εξοδα και κοπο και μετα απο λιγο τα εγκαταλειπουν.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:31 | Εριεττα Πολιτη

    Τωρα ΥΠΙΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ δεσποζομενων!!!!!! Οχι αναβολες οχι αλλους εμπαιγμους. Δεν καταλαβαινετε οτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ;;;; εχουμε γονατησει οι εθελοντες κι εσεις κανετε πλατες στους κυνηγους που πουλανε τα ζωα παρανομα που τα σερνουν πισω απο τις καροτσες που τα θαβουν ζωντανα!που τα κρεμανε απο τα δεντρα που τα εχουν μονιμα δεμενα και σκελετωμενα; ολο τετοια μαζευουμε. ΑΙΣΧΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

  • 10 Μαΐου 2021, 10:33 | Αγλαια Απεργη

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ. ΟΛΟ ΤΕΤΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑ. ΜΗΝ ΥΠΟΚΕΙΨΕΤΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ ΓΙΑ ΚΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ 0.2% ΑΥΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΤΕ;;;; ΝΤΡΟΠΗ!!! ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ

  • 10 Μαΐου 2021, 10:35 | Susan carigton

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΑΠΟΣΥΡΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙ Ή ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΎΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ. ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΡΥΦΑ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ;; ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΙ ΑΙΣΧΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ.

  • 10 Μαΐου 2021, 10:18 | Κωνσταντίνος Στέργιος

    Αν και ριζικά αντίθετος με το σύνολο του νομοσχεδίου, συμφωνώ απολύτως με την εξαίρεση των σκύλων εργασίας και ειδικότερα των καθαρόαιμων σκύλων εργασίας από την υποχρεωτική στείρωση. Έστω κι έτσι, φαίνεται μι σημαντική προσπάθεια διαφύλαξης των φυλών και της ερασιτεχνικής εκτροφής, η οποία και αποτελεί διαχρονικά τον κορμό της κυνοφιλίας.

    Κωνσταντίνος Στέργιος Χειρουργός

  • 10 Μαΐου 2021, 10:43 | Γιακουμης Δημήτρης

    Τα δεσποζομενα σκυλιά πρέπει να είναι εκτός του νόμου για την στείρωση συμφωνούμε στο άρθρο 39

  • 10 Μαΐου 2021, 10:06 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΡΑ. Για ολα τα ειδη ζωων καμια εξαιρεση καμια παραταση. Οποιος θελει να εκτρεφει να βγαλει αδεια εκτροφεα και να γινονται ολα νομιμα. Εσεις η κυβερνηση θα επιτρεψετε τις παρανομες πωλησεις;; καθε μερα μαζευουμε κυνηγοσκυλα και τσοπανοσκυλα απο τους δρομους και αντι αυτους πρωτα να συμμαζεψετε τους αφηνετε απ εξω;; γιατι να υποκειψετε στα συμφεροντα;;;

  • 10 Μαΐου 2021, 09:11 | Ηλίας Μάνος

    παράγραφος 3
    α) Οριστική εξαίρεση των στειρώσεων των αναφερόμενων ζώων της παραγράφου και την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων και γατών, σύμφωνα με τους όρους της ερασιτεχνικής εκτροφής που προτείναμε στο άρθρο 6.
    β) Οι χώροι στους οποίους επιτρέπονται η εκγύμναση σκύλων και οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής τους είναι θεσμοθετημένοι με ανάλογες νομοθεσίες. Να συμπεριληφθούν στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, εκτός από τους δείκτες που ήδη προβλέπονται από το παρόν νομοσχέδιο, τους ιχνηλάτες, τους λαγωνικούς, τους σκύλους επαναφοράς, έρευνας και νερού, όπως έχουν συμπεριελήφθη στο ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017.
    γ) Τα κουτιά μεταφοράς στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ως τα πλέον ασφαλέστερα και καταλληλότερα για τη μεταφορά των κατοικιδίων, με τις ανάλογες προδιαγραφές για την άνεση, ασφάλεια και την ευζωΐα των συντρόφων μας.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:42 | Stelios K

    Σε ένα νομοσχέδιο που σκοπό έχει την προστασία και την ευζωία των ζώων, γίνονται αναφορές για μια νόμιμη και θεσμοθετημένη δραστηριότητα, το κυνηγι!!!! Ομάδες ετερόκλητες προσπαθούν μέσο της στοχοποίησης του ιδιοκτήτη κατοικιδίου και κυνηγού να χτυπήσουν την δραστηριότητα αυτή… όχι στον διαχωρισμό σε ιδιοκτήτη και κυνηγό ιδιοκτήτη. Όχι στον κοινωνικό ρατσισμό, όχι στην ορίζοντα στείρωση δεσποζόμενων. Όχι στον συσχετισμό άδειας κυνηγιού με πιθανό παράπτωμα. Ναι στην τιμωρία των ανεύθυνων ιδιοkτήτων. Έλεγχος στα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις….Ετήσιος έλεγχος των οικονομικών τους, της διαχείρισης των επιδοτήσεων, απαγόρευση να εξάγουν αδέσποτα με χρηκατικο όφελος.

  • 10 Μαΐου 2021, 09:16 | ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

    Να υπάρξει σαφής και άμεση εξαίρεση της στείρωσης όλων των σκύλων εργασίας όπως κυνηγίου, ποιμενικών, φύλαξης, βοήθειας και όλων των σκύλων με πιστοποιητικά καθαροαιμίας pedigree. Καμία επανένταξη αδέσποτου σκύλου ΜΟΝΟ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ.
    Θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής.