Άρθρο 23 Καταφύγια

1. Καταφύγια ιδρύουν και λειτουργούν οι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων, οι διαδημοτικές συνεργασίες ή αναπτυξιακοί οργανισμοί δήμων του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53), τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο του ΕΜΖΣ και φυσικά πρόσωπα . Προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία του καταφυγίου είναι η καταχώρισή του στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 2 και η καθημερινή παρουσία προσωπικού τουλάχιστον για δεκατέσσερις (14) ώρες ημερησίως. Η ίδρυση, η λειτουργία και ο έλεγχος της λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, διέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 (Α’ 163).
2. Όλα τα καταφύγια:
(α) Τηρούν κατ’ ελάχιστο τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του ν. 2017/1992 (Α’ 31) και του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314).
(β) Είναι υποχρεωμένα να καταχωρούν σε ιστοσελίδα που διατηρούν τα ίδια, όλα τα ζώα που έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και διαμένουν στο καταφύγιο. Τα ζώα καταχωρούνται στην ιστοσελίδα εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την είσοδό τους στο καταφύγιο, ανεξαρτήτως αν έχουν ακόμα σημανθεί ηλεκτρονικά ή όχι. Η ιστοσελίδα περιέχει για κάθε ζώο κατ’ ελάχιστο φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης (όταν αυτός είναι διαθέσιμος), την ημερομηνία εισαγωγής στο καταφύγιο και τον σύνδεσμο που παραπέμπει στην πλατφόρμα υιοθεσίας του άρθρου 9. Ζώα τα οποία έχουν υιοθετηθεί, μεταφερθεί σε άλλες δομές φιλοξενίας ή έχουν αποβιώσει, παραμένουν στην ιστοσελίδα για τουλάχιστον ένα (1) έτος με την αντίστοιχη σημείωση του λόγου για τον οποίο το ζώο δεν βρίσκεται πλέον στο καταφύγιο. Ο σύνδεσμος της ιστοσελίδας του καταφυγίου αναρτάται στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και στο Μητρώο Καταφυγίων του ΕΜΖΣ. Στην ιστοσελίδα κάθε καταφυγίου παρέχονται και πληροφορίες για την υιοθεσία των ζώων και να αναγράφεται ο κτηνίατρος (ή κτηνίατροι) που παρακολουθεί τα ζώα του καταφυγίου. Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της επιτροπής του άρθρου 7 μπορεί ένα ζώο να μην καταχωρείται στη ιστοσελίδα του δήμου και στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
(γ) Ορίζουν ώρες επισκέψεων κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον τρεις (3) ώρες ανά εβδομάδα μεταξύ ανατολής και δύσης του ήλιου, εκ των οποίων η μία εντός Σαββατοκύριακου. Οι ώρες αυτές πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του καταφυγίου. Εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, οι επισκέπτες πρέπει να μπορούν να βλέπουν κάθε ζώο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του καταφυγίου.
3. Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση.
4. Το καταφύγιο μπορεί να θέτει κανόνες για την ευζωία των ζώων και την εύρυθμη λειτουργία του, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κοινού. Οι κανόνες αυτοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα του καταφυγίου.
5. Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.
6. Τα καταφύγια οφείλουν σε ετήσια βάση, μέχρι τις 15 Φεβρουάριου του επόμενου έτους, να κοινοποιούν στον οικείο δήμο και να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τον απολογισμό της λειτουργίας τους κατά το προηγούμενο έτος, στα οποία περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον ο αριθμός ζώων που φιλοξενούν στην αρχή του έτους, οι νέες εισαγωγές κατά τη διάρκεια του έτους, οι υιοθεσίες, οι θάνατοι και οι μεταφορές ζώων σε άλλες δομές.
7. Απόφαση ευθανασίας για ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε καταφύγιο λαμβάνεται αποκλειστικά από με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτή ορίζεται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7, εκτός αν συντρέχουν, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία.

  • 19 Μαΐου 2021, 23:08 | Χρυσαυγή Κομτζιά

    Συμφωνώ με τις θέσεις και ενστάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

  • 19 Μαΐου 2021, 23:47 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΡΑΓΑΛΙΝΟΣ

    Θα γεμίσει η Ελλάδα κολαστήρια ζώων. Εδώ με το υπάρχουν καθεστώς, τα περισσότερα δήθεν καταφύγια των φιλοζωικών δεν είναι αδειοδοτημένα. Όσα νέα δημιουργηθούν θα έχουν μόνο λόγο ύπαρξης την είπραξη εξόδων διαβίωσης σε περιπτώσεις ζώων που θα αφαιρούνται προσωρινά ή οριστικά από την εισαγγελική αρχή.

  • 19 Μαΐου 2021, 23:27 | ΚΙΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο.
    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 23:18 | Βασιλική Δελ

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 23:51 | ΝΙΚΟΣ ΝΙΩΡΑΣ

    Συμφωνούμε με διάταξη της παρ 3 « Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289). Προτείνουμε την διαγραφή της φράσης «εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού» διότι ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν εφαρμόζεται στις άλλες περιπτώσεις όπως « Εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα, Κατασκηνώσεις, αθλητικών εγκαταστάσεων εκπαιδευτικών κτιρίων με τις συνοδές τους εγκαταστάσεις, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων και εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.), εγκαταστάσεων των Σωμάτων Ασφαλείας κτλ» και περιορίζει πολύ τους Δήμους ως προς την εύρεση των χώρων. Με την επαναφορά της δυνατότητας που επέτρεπε την εγκατάσταση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κέντρων περίθαλψης και ενδιαίτησης αδέσποτων ζώων) σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εξασφαλίζουν ευκολότερα τις απαραίτητες εκτάσεις για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων Τέλος, επιλύεται το ζήτημα του καταφυγίου στην θέση πάτημα στον Ασπρόπυργο, το οποίο ιδρύθηκε σε δασική έκταση το 1985 και παρά το γεγονός ότι έχουν αιτηθεί πληθώρα δήμων την παραχώρηση του, μέχρι και σήμερα παραμένει αναξιοποίητο. Η εθνική νομοθεσία ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως προς τις απαιτήσεις της για τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE – Terrestrial Animal Health Code , Chapter 7.7.)., για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σχετικά με την περισυλλογή, την υιοθεσία και την επανατοποθέτησή τους στο περιβάλλον, απαιτείται η δημιουργία καταφυγίων από τους Ο.Τ.Α. Τα καταφύγια αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992 ). Τα καταφύγια αποτελούν τον χώρο προσωρινής διαμονής και περίθαλψης. Στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς φιλοξενούνται μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών τα νεογέννητα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν υιοθετούνται, τα ζώα υπό θεραπεία και ανάρρωση μετά από χειρουργεία, τα κακοποιημένα ζώα τα οποία αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:51 | ΜΑΡΘΑ ΓΙΩΤΟΥΛΑ

    3. Να απαλειφθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων σε βραχώδεις εκτάσεις. Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα.
    Επιπλέον, με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
    5. Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.
    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
    Γιατί να μην επιτρέπεται να επανατοποθετούνται μετά την απόφαση 5μελούς τα ζώα που φιλοξενούνται σε καταφύγια φιλοζωικών συλλόγων, σε προσωρινούς ιδιοκτήτες, αναδόχους ιδιώτες, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο οικείο άρθρο;
    7. Απόφαση ευθανασίας για ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε καταφύγιο λαμβάνεται αποκλειστικά από με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτή ορίζεται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7, εκτός αν συντρέχουν, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία.
    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
    Να καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι στο νόμο που επιβάλλουν κάτι τέτοιο, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες ευθανασίες.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:18 | Χρυσανθη

    ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    ΑΡΘΡΟ 1
    Το Σωματείο Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens» στηρίζει και επικροτεί το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
    Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και έχει σωστή κατεύθυνση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα αδέσποτα και τις κακές μεθόδους και νοοτροπίες που τροφοδοτούν αυτήν την κατάσταση.
    Συγχαίρουμε τον κο Θοδωρή Λιβάνιο για το σχεδιασμό αυτού του νομοσχεδίου με σκοπό την ευζωία και την καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας, που αρμόζει σε έναν πολιτισμένο λαό.
    Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από την συμπεριφορά του προς τα ζώα, τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.
    Ονειρευόμαστε μια μέρα να είμαστε περήφανοι για την χώρα στην οποία παλεύουμε και να μην ντρεπόμαστε όπως τώρα.
    Σε πνεύμα συνεργασίας και αισιοδοξίας, γιατί οι μεγάλες αλλαγές μόνο έτσι έρχονται, προτρέπουμε τους εθελοντές που κάθε μέρα παλεύουν με τα κενά και το περιθώριο αυθαιρεσιών που έχει αφήσει ο προηγούμενος νόμος και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, να σχολιάσουν στην διαβούλευση επι του προγράμματος ΑΡΓΟΣ.
    Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την μοίρα των εκατομμυρίων αδέσποτων.
    Το Δ.Σ. της «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»

    ΑΡΘΡΟ 2
    Παρ. 11: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: «Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 ή φυσικό πρόσωπο».
    Παρ. 11-12: να διευκρινιστεί αν ο προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανάδοχος του ζώου συντροφιάς.

    ΑΡΘΡΟ 3
    Προτείνουμε τη δημιουργία ειδικού τμήματος Προστασίας Ζώων εντός της ΕΛΑΣ (όπως αντίστοιχα υπάρχει για περιπτώσεις πχ. ενδοοικογενειακής βίας) με κατάλληλη κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των υπηρετούντων σε αυτό αστυνομικών.

    ΑΡΘΡΟ 4
    Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο.

    ΑΡΘΡΟ 5
    Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.

    Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).

    ΑΡΘΡΟ 7

    Παρ. 1: προτείνουμε την τροποποίηση της διάταξης ως εξής: «Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση (ε) τη φιλοξενία, (στ) την υιοθεσία τους, (ζ) την επανατοποθέτησή τους, όποτε αυτό κρίνεται δυνατό με βάση την κατάσταση του ζώου συντροφιάς και την καταλληλότητα του τόπου επανατοποθέτησης για την ευζωία του, τηρουμένης της διαδικασίας των στοιχείων (βαδ), (βαε) και (γ) της παραγράφου 5 του παρόντος.
    Παρ. 2: Σε σύμπνοια με το σύνολο του φιλοζωικού κόσμου της χώρας, ζητάμε οι Δήμοι να υποχρεούνται να συνεργάζονται με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προτείνουμε να αντικατασταθεί η λέξη «δύναται» από τη λέξη «οφείλει».
    Παρ. 3: προτείνουμε για τους δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, να προβλέπεται υποχρέωση συνεργασίας τους με έτερο Δήμο διατηρούντα δημοτικό καταφύγιο, ή συνεργασία τους με διαδημοτικό καταφύγιο.
    Παρ. 5 (βαγ): να διευκρινιστεί περαιτέρω ο όρος «ανίατη ασθένεια» και να προστεθεί πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη η συνολική κλινική εικόνα του ζώου. Να απαιτείται σύνταξη κτηνιατρικής γνωμάτευσης όπου τεκμηριώνεται επαρκώς η πλήρης ανικανότητα του ζώου να αυτοσυντηρηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας και οι λόγοι που η διατήρησή του στη ζωή θα ήταν πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας του.
    Προτείνουμε, πριν την τελική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 7 για υποβολή σε ευθανασία, να λαμβάνει χώρα ανοιχτή πρόσκληση του αρμόδιου Δήμου προς φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ανάληψη του ζώου και παροχής της απαραίτητης περίθαλψης και φροντίδας σε αυτό.
    Παρ. 5 (βαδ): να διευκρινιστεί αν οι Δήμοι υποχρεούνται να αναζητήσουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια, δημοτικά, διαδημοτικά ή μη δημοτικά, ευρισκόμενα στην επικράτεια άλλων Δήμων.
    Παρ. 5 (βαε): να διευκρινιστεί πως δεν επιτρέπεται η επανατοποθέτηση ζώων που χρήζουν κτηνιατρικής παρακολούθησης ή/και κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
    Παρ. 5 (γ): να διευκρινιστεί πως δεν επιτρέπεται η επαναφορά ζώων που χρήζουν κτηνιατρικής παρακολούθησης ή/και κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
    Παρ. 6: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες προκειμένου για την περισυλλογή και τη φιλοξενία αδέσποτου ζώου είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου από εγγεγραμμένα στο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και από ιδιώτες, ανεξαρτήτως της διατήρησης αδειοδοτημένων καταφύγιων.
    Παρ. 9: να προστεθεί αρμοδιότητα της Επιτροπής της παρ. 7 για τη διενέργεια αυτοψίας στα δημοτικά και διαδημοτικά καταφύγια, καθώς και στα σημεία σίτισης των Δήμων και στα σημεία όπου υφίσταται πληθυσμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

    ΑΡΘΡΟ 9
    Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.
    ΑΡΘΡΟ 12
    Παρ. 2 (α) : Η προϋπόθεση ύπαρξης ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών υπήρχε και στον προϊσχύσαντα νόμο, ωστόσο κατά τα γενικώς ισχύοντα οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών λαμβάνονται με πλειοψηφία ή αυξημένη πλειοψηφία, αναλόγως των ειδικώς οριζόμενων στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Προτείνουμε η σχετική διάταξη να παραπέμπει στον κανονισμό κάθε πολυκατοικίας για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη διαμονή ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
    Να μην επιτρέπεται η διαμονή ζώων συντροφιάς στην ταράτσα σε κάθε περίπτωση.
    Να διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η μόνιμη διαμονή ζώων συντροφιάς σε αποθήκη πολυκατοικίας.

    Παρ. 3: Να προβλεφθεί ρητώς ότι σε περίπτωση έλλειψης όρου διατήρησης ζώων στον κανονισμό πολυκατοικίας, οι ένοικοι της πολυκατοικίας διατηρούν το δικαίωμα διατήρησης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
    Να προβλεφθεί επίσης ρητώς ότι αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν μόνο για το μέλλον και για αποτροπή τυχόν περαιτέρω αύξησης του αριθμού των ήδη διαμενόντων ζώων συντροφιάς ανά διαμέρισμα. Η αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε σε ανατροπή μακροχρόνιων καταστάσεων και δυσανάλογο περιορισμό της ιδιοκτησίας και της προσωπικής ζωής ιδιοκτητών ή ενοίκων, που υπό το καθεστώς του προηγούμενου νόμου και ελλείψει σχετικού όρου στον κανονισμό της πολυκατοικίας τους διατηρούσαν πάνω από δύο (2) ζώα συντροφιάς στο διαμέρισμά τους.

    ΑΡΘΡΟ 16
    Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

    ΑΡΘΡΟ 20
    Παρ. 2: το Σωματείο μας εκφράζει την αντίθεσή του στην προσωρινή αφαίρεση του ζώου συντροφιάς και στη δυνατότητα επιστροφής του στον ιδιοκτήτη του, ύποπτο ή κατηγορούμενο για πράξεις καταδεικνύουσες σκληρή, βάναυση και επώδυνη μεταχείριση του ζώου, στη βάση της κάλυψης των εξόδων νοσηλείας και αποκατάστασής του από αυτόν. Η διάταξη αντιτίθεται στο συνολικό πνεύμα προστασίας που διατρέχει το παρόν νομοσχέδιο και θα πρέπει να απαλειφθεί.

    ΑΡΘΡΟ 21
    Να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της διάταξης του άρθρου 16 παρ. 3.
    ΑΡΘΡΟ 36
    Χαιρετίζουμε την πρόβλεψη για δημιουργία πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του νόμου. Ωστόσο προτείνουμε την υποχρεωτική δημιουργία του αριθμού αναφοράς και την αντικατάσταση του όρου «δύναται» με τον όρο «δημιουργείται».

  • 19 Μαΐου 2021, 22:19 | ΗΡΩ Κ.

    2. β) Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της επιτροπής του άρθρου 7 μπορεί ένα ζώο να μην καταχωρείται στη ιστοσελίδα του δήμου και στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να οριστούν ενδεικτικά κάποιοι τέτοιοι λόγοι για να γίνει σαφές.

    3. Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Για τέταρτη φορά μπαίνει μια διάταξη περί βραχωδών εκτάσεων, και ενώ έχει αποσυρθεί μετά την κατακραυγή της φιλοζωικής κοινότητας. Αναρωτιόμαστε πώς συνάδουν οι εξαγγελίες για σύγχρονα, Ευρωπαϊκά κλπ. καταφύγια όταν αυτά είναι χτισμένα πάνω σε βραχώδεις περιοχές.

    Είναι μια τεράστια αντίφαση, και έξω από τις έννοιες «σεβασμό» και «ηθική».

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Ως η σχετική συνολική πρόταση που έχουμε αναφέρει άρθρο 7 για τα καταφύγια, τους Δήμους και την 5μελή επιτροπή.

    Σε περίπτωση, που το απευχόμαστε, δεν γίνει δεκτή η συνολική μας πρόταση για τους Δήμους, την 5μελή και τα καταφύγια, σε κάθε περίπτωση στο Άρθρο 23 προτείνουμε τα παρακάτω:

    Θα πρέπει να εξαλειφθεί το «βραχώδεις εκτάσεις».

    Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα.

    5. Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Γιατί να μην επιτρέπεται να επανατοποθετούνται μετά την απόφαση 5μελούς τα ζώα που φιλοξενούνται σε καταφύγια φιλοζωικών συλλόγων, σε προσωρινούς ιδιοκτήτες, αναδόχους ιδιώτες, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο οικείο άρθρο;

    7. Απόφαση ευθανασίας για ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε καταφύγιο λαμβάνεται αποκλειστικά από με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτή ορίζεται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7, εκτός αν συντρέχουν, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι στο νόμο που επιβάλλουν κάτι τέτοιο, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες ευθανασίες.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:44 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Συμφωνούμε με διάταξη της παρ 3 « Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289).

    Προτείνουμε την διαγραφή της φράσης «εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού» διότι ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν εφαρμόζεται στις άλλες περιπτώσεις όπως « Εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα, Κατασκηνώσεις, αθλητικών εγκαταστάσεων εκπαιδευτικών κτιρίων με τις συνοδές τους εγκαταστάσεις, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων και εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.), εγκαταστάσεων των Σωμάτων Ασφαλείας κτλ» και περιορίζει πολύ τους Δήμους ως προς την εύρεση των χώρων.

    Με την επαναφορά της δυνατότητας που επέτρεπε την εγκατάσταση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κέντρων περίθαλψης και ενδιαίτησης αδέσποτων ζώων) σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εξασφαλίζουν ευκολότερα τις απαραίτητες εκτάσεις για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων

    Τέλος, επιλύεται το ζήτημα του καταφυγίου στην θέση πάτημα στον Ασπρόπυργο, το οποίο ιδρύθηκε σε δασική έκταση το 1985 και παρά το γεγονός ότι έχουν αιτηθεί πληθώρα δήμων την παραχώρηση του, μέχρι και σήμερα παραμένει αναξιοποίητο.

    Η εθνική νομοθεσία ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως προς τις απαιτήσεις της για τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE – Terrestrial Animal Health Code , Chapter 7.7.)., για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σχετικά με την περισυλλογή, την υιοθεσία και την επανατοποθέτησή τους στο περιβάλλον, απαιτείται η δημιουργία καταφυγίων από τους Ο.Τ.Α.

    Τα καταφύγια αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992 ).

    Τα καταφύγια αποτελούν τον χώρο προσωρινής διαμονής και περίθαλψης.

    Στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς φιλοξενούνται μέχρι την ηλικία των πέντε μηνών τα νεογέννητα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν υιοθετούνται, τα ζώα υπό θεραπεία και ανάρρωση μετά από χειρουργεία, τα κακοποιημένα ζώα τα οποία αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:42 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Άρθρο 23 – Καταφύγια

    Να προσθέσετε όπου απαιτείται ότι το καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι η αδειοδοτημένη εγκατάσταση που προορίζεται για την «προσωρινή διαμονή» αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν ανάγκη φιλοξενίας ή περίθαλψης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής φροντίδας σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:22 | Παϊζάκη Μαρία

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομειων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό .
    ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μεσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφον τις 30 μερες-πλην εξαιρεσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσια τους αλλιώς επανένταξη εκει που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 21:31 | 3 kai o koykos

    ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
    Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους

  • 19 Μαΐου 2021, 21:44 | Χρύσα Γεωργιάδου

    Στην παρ. 5 «Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.» : θα πρέπει ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΟΛΗ η παρ. 5, δεν έχει καμία λογική. Τα ζώα ΠΡΕΠΕΙ να επανεντάσσονται στο περιβάλλον από όπου περισυνελέχθησαν, που είναι οικείο σε αυτά, και μάλιστα αυτό να γίνεται το συντομότερο δυνατό, για να μην προλάβουν να ιδρυματοποιηθούν!

  • 19 Μαΐου 2021, 20:20 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Συμφωνω με τις προτάσεις, θέσεις και ενστάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας

  • 19 Μαΐου 2021, 20:02 | Ιρια Ψαρομάλλου

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:30 | Ιρια Ψαρομάλλου

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 20:09 | Μαρίνα Ψαρομάλλου

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 20:40 | Ιρια Ψαρομάλλου

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 20:40 | Γιάννης Κωνσταντόπουλος

    Συμφωνώ με τις ενστάσεις και τις προτάσεις της ΠΦΠΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 20:25 | Μένια

    Συμφωνώ με τις προτάσεις, ενστάσεις και θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

  • 19 Μαΐου 2021, 20:22 | Μαρία Κουντουριώτου

    Παρ. 5: Να διαγραφεί, είναι εντελώς παράλογη.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:03 | καλαμπόκα Κική

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές, μακρυά από το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3. ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές, Ναι σε ανώτατο πλαφόν αριθμού ζώων μέσα στη δομή, Ναι στην προσωρινή παραμονή των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μέρες -πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζούσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 19:57 | Μαρία Πανάγου

    Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.

    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:

    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

    Επιπλέον, να απαλειφθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων σε βραχώδεις εκτάσεις. Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:31 | Λαμπρινού Ειρήνη-Δήμητρα

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:02 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Επ’ ευκαιρία του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζεται για τα ζώα συντροφιάς, και αφού οι Έλληνες έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται, ( σε ότι αφορά τα αδέσποτα, το 90% των Ελλήνων είναι αδιάφοροι, ενώ από τους υπόλοιπους, οι φιλόζωοι, δηλαδή ευαίσθητοι άνθρωποι με φαντασία, είναι πολύ-πολύ περισσότεροι από τους “σαδιστές”), θα ζητούσα να δώσετε προσοχή σε δύο πράγματα που θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην εξάλειψη του φαινομένου και θα προβάλλουν την Ελλάδα ως καινοτόμο στον τομέα.

    — 1)“ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΟ, ΝΑ ΔΗΜΗΟΥΡΓΕΙ ΜΙΚΡΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ Ή ΔΗΜΟΥΣ”.
    Ας ορίσουν οι νομοθέτες τα που, τα πως και τις προδιαγραφές. (Π.χ. σε σημείο μακριά από κατοικίες – χώρος 200 μ2 για 10 ζώα, 300 μ2 για 20 ζώα κλπ.- στειρωμένα, εμβολιασμένα, με καλές συνθήκες διαβίωσης ελεγχόμενες από φιλοζωικές και δήμους ). Αρκεί, η διαδικασία αδειοδότησης να είναι απλή.
    Τα 5.000 μέτρα από οικισμό δεν υπάρχουν πουθενά σε όλη την Ελλάδα εκτός αν κάποιος πάει στην κορυφή του Ολύμπου ή του Ψηλορείτη. Οι ίδιοι οι οικισμοί απέχουν μεταξύ τους το πολύ 3-4 χιλιόμετρα. Μήπως εννοείτε
    500 μέτρα;

    — 2)“ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ”
    Όσο ουσιώδης και ωφέλιμη είναι για τους σκύλους, τόσο ανούσια και ανώφελη είναι για τις γάτες.
    Αν κάποιος θέλει να εγκαταλείψει μια γάτα, ακόμη και με ηλεκτρονική σήμανση, θα το κάνει γιατί ξέρει ότι
    ποτέ κανένας δημοτικός υπάλληλος ή αστυνομικός, που καθώς περνά μέσα στην πόλη ή σε χωριό και συναντά αρκετές αδέσποτες γάτες, δεν θα σταματήσει να πιάσει μία γάτα από το δρόμο για να διαπιστώσει αν έχει σήμανση και άρα ποιος την εγκατέλειψε. Οι ενήλικες αδέσποτες γάτες δεν σταματάνε να πιαστούν.
    Η υποχρεωτική σήμανση θα έχει πολύ αρνητικό αποτέλεσμα για γάτες που βοηθούν κάποιοι φιλόζωοι στις αυλές τους, όταν ξέρουν ότι εξ αιτίας της μη σήμανσης μπορεί να τους επιβληθούν πρόστιμα.
    “Μην ποινικοποιείτε την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συνεισφορά ευαίσθητων ανθρώπων, συνεισφορά που πιστέψτε με, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των δήμων και των κρατικών φορέων.
    Μην αντιγράψετε νομοθετικό πλαίσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μην αναθέσετε τη σύνταξη του νομοσχεδίου σε άσχετους με το θέμα αλλά να συμβουλευτείτε τις φιλοζωικές οργανώσεις της Ελλάδας”.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:34 | Λαμπρινού Στυλιανή

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:13 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ

    «Συμφωνώ με τις προτάσεις, ενστάσεις και θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ)»

  • 19 Μαΐου 2021, 18:57 | Ιφιγένεια Καραγκούνη

    3. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση: «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα μετην ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.Επιπλέον, να απαλειφθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων σε βραχώδεις εκτάσεις. Επίσηςνα συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα.5. Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και ΣαρωνικούΓιατί να μην επιτρέπεται να επανατοποθετούνται μετά την απόφαση 5μελούς τα ζώα που φιλοξενούνται σε καταφύγια φιλοζωικών συλλόγων, σε προσωρινούς ιδιοκτήτες, αναδόχους ιδιώτες, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο οικείο άρθρο;7. Απόφαση ευθανασίας για ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε καταφύγιο λαμβάνεται αποκλειστικά από με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτή ορίζεται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7, εκτός αν συντρέχουν, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία.Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και ΣαρωνικούΝα καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι στο νόμο που επιβάλλουν κάτι τέτοιο, διαφορετικ

  • 19 Μαΐου 2021, 18:46 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 18:28 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 18:46 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 17:49 | Μιχάλης Χ.

    Μήπως είναι υπερβολή η παρουσία προσωπικού για 14 ώρες ημερησίως;
    Η παρ. 5 πρέπει να ισχύει και για τα δημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:34 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Πως είναι δυνατόν να βγαίνει ένα Νομοσχέδιο στη Διαβούλευση ενώ δεν υπάρχει ακόμα η απόφαση του ΣΤΕ και μάλιστα είναι γραμμένο από ένα Υπουργείο το οποίο δεν έχει καμία μα καμία αρμοδιότητα?

  • 19 Μαΐου 2021, 17:49 | Σεβαστιανή Γαϊτανίδου

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:23 | Αντώνης Παπαλουκάς

    Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:54 | Όλγα Τσουκαλά

    3. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:44 | Χαράλαμπος Παπαλουκάς

    3. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:25 | Ευτυχία Παπαλουκά

    3. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:08 | Σεβαστιανή Γαϊτανίδου

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    Επίσης είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται η ευθανασία μόνο με κτηνιατρική εξέταση, εκτός αν καθοριστούν επακριβώς κατεπείγοντες κτηνιατρικοί λόγοι, αλλιώς ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες μαζικές ευθανασίες. Να παραμείνει όπως είναι σήμερα δηλαδή ότι ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς. Επίσης όπως προβλέπεται και σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα σε φιλοζωικές να αναλάβουν ένα ζώο που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:37 | ΑΝΝΑ ΡΟΥΝΤΟΥ

    Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
    Επιπλέον, να απαλειφθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων σε βραχώδεις εκτάσεις. Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα

  • 19 Μαΐου 2021, 17:47 | ΡΟΥΝΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
    Επιπλέον, να απαλειφθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων σε βραχώδεις εκτάσεις. Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα

  • 19 Μαΐου 2021, 17:49 | Γιαννης Χριστοφοράκης

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:57 | ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

    Μέχρι και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε σκύλο από παράνομο καταφύγιο το οποίο σφραγίστηκε από την δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία, εκτεθειμένος και ο ίδιος και η φιλοζωική που τον έβαλε σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:37 | AΡΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ Κ.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

    Μέχρι και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε σκύλο από παράνομο καταφύγιο το οποίο σφραγίστηκε από την δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία, εκτεθειμένος και ο ίδιος και η φιλοζωική που τον έβαλε σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:18 | ΤΣΙΠΛΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

    Μέχρι και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε σκύλο από παράνομο καταφύγιο το οποίο σφραγίστηκε από την δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία, εκτεθειμένος και ο ίδιος και η φιλοζωική που τον έβαλε σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:01 | ΣΙΑΛΒΕΡΑΣ ΣΑΚΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

    Μέχρι και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε σκύλο από παράνομο καταφύγιο το οποίο σφραγίστηκε από την δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία, εκτεθειμένος και ο ίδιος και η φιλοζωική που τον έβαλε σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:41 | ΕΙΡΗΝΗ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

    Μέχρι και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε σκύλο από παράνομο καταφύγιο το οποίο σφραγίστηκε από την δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία, εκτεθειμένος και ο ίδιος και η φιλοζωική που τον έβαλε σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:34 | ΠΑΡΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Συμφωνώ με τις ενστάσεις και προτάσεις της ΠΦΠΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 16:24 | ΠΕΤΡΟΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

    Μέχρι και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε σκύλο από παράνομο καταφύγιο το οποίο σφραγίστηκε από την δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία, εκτεθειμένος και ο ίδιος και η φιλοζωική που τον έβαλε σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:59 | ΣΑΒΒΑΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

    Μέχρι και ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε σκύλο από παράνομο καταφύγιο το οποίο σφραγίστηκε από την δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία, εκτεθειμένος και ο ίδιος και η φιλοζωική που τον έβαλε σε απαράδεκτες εγκαταστάσεις.