Άρθρο 21 Ποινικές κυρώσεις

 

1. Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.
2. Οι παραβάτες των περ. δ’, ε’ και ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, των περ. γ’ και δ’ της παρ. 8 του άρθρου 6, της παρ. 4 του άρθρου 11, καθώς και της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ. Οι παραβάτες της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 16 και της παρ. 4 του άρθρου 14 τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) Ευρώ.
3. Οι παραβάτες του άρθρου 14 πλην της παρ. 4 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.
4. Οι παραβάτες της παρ. 5 του άρθρου 5, καθώς και η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες (300) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως είκοσι (20) Ευρώ. Η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) Ευρώ.
5. Οι παραβάτες των άρθρων 3, 4, 7, 9, 10 και 11 του ν. 2017/1992 (Α΄31) τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται στην παρ. 2.
6. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης που συντάσσεται από αρμόδια αρχή διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο δήμο για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.
7. Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές που προβλέπονται στις παρ. 1, 2 και 3 διπλασιάζονται.
8. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει τόσο κατά την προδικασία όσο και στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

  • Αν κάποιος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για μη εμβολιασμό του ζώου του, όχι μόνο του αφαιρούν το ζώο, αλλά μπορούν να τον φυλακίσουν για ένα έτος και φυσικά δεν μπορεί να ξαναέχει ζώα για 10 χρόνια καθώς εγγράφεται στο μητρώο παραβατών.

    Δείτε τα άρθρα …
    Άρθρο 5, Παρ.1(ζ)
    Άρθρο 21 Ποινικές κυρώσεις
    Άρθρο 28 Μητρώο Παραβατών

  • 19 Μαΐου 2021, 11:02 | Γεωργία

    Συμφωνώ με τις θεσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας

  • 19 Μαΐου 2021, 11:17 | Σωτηρια

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές.

  • 19 Μαΐου 2021, 11:33 | Αναστάσιος Λιονάκης

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους, ποινικές και διοικητικές.

  • 19 Μαΐου 2021, 09:19 | Παντελής

    ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
    Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως φιλόζωους που πλήττουν το οικολογικό κίνημα.
    Το άρθρο αυτό υιοθετεί την ακραία φανατική ιδεολογία των ΄΄φιλοζωικών΄΄ οργανώσεων. Περνιέται ως ακτιβισμός στις μέρες μας ( βολικός έναντι του ακτιβισμού προστασίας της αγρίας φύσης) ο εξανθρωπισμός σκύλων και γατών ( τα οποία μπορουμε να χαιδέψουμε). Οι ποινές ειναι υπερβολικές και επικίνδυνες.
    Βασανισμός ζώου είναι και :
    το μπάνιο με σαμπουάν που καταστρέφουν τη φυσιολογική προσωπική οσμή του ζώου.
    Ο περιορισμός του σε ένα διαμέρισμα των Αθηνών που συνυπολογίζοντας τα τετραγωνικά ντουλαπιών και επίπλων, ο σκύλος βασανίζεται σε ένα αφύσικο μικρό περιβάλλον γεμάτο θορύβους και καυσαέρια.Ένας σκύλος μεσα στη φύση αναγκαστικά με μακριά αλυσίδα ή και ούγια γιατί τσιμεντένια περίφραξη που δε θα σκάψει από κάτω για να βγει και να κάνει ζημιές κοστίζει άνω των 5000 ευρω) και καθε μερα βολτα εχει πιο καλή κινηση απο εναν σκυλο σε διαμερισμα!! Και μεγαλύτερα τετραγωνικά να κινηθεί!
    Ο κόσμος της επαρχίας έχει ήδη πληρώσει χιλιάδες ευρω πρόστιμα πολλές φορές παράλογα ή παράλογου ύψους, καθώς φιλόζωοι στα όρια της αυτοδικίας καλούνται καθημερινά να κάνουν περιπολίες μεσα απο διαφημίσες ρητορικής μίσους και όχι αγάπης!!!Οι άνθρωποι της επαρχίας και οι κτηνοτρόφοι αγαπούν τα ζώα τους τα οποία στην πλειοψηφία τους ευζωούν. Μπορεί να μην έχουν ένα κλουβί ΄΄φιλοζωικών΄΄ προδιαγραφών έχουν όμως τη σκιά ενός δέντρου ή μιας παραδοσιακής κατασκευής από ξύλα.Αστική επίπληξη λοιπόν,και μόνο για πραγματικό βασανισμό (π.χ.πυρπόληση) ή δολοφονία σκύλου αδικαιολόγητη χρηματικό πρόστιμο έως 1000 ευρω.

    Επίσης η παραδοσιακή πρακτική του κοψίματος αυτιών είναι μία ηθικά σωστή και θετική διαδικασία. Οι σκύλοι φύλαξης και κυρίως οι ποιμενικοί σκύλοι συνοδείας κοπαδιών, αντιμετωπίζουν επιθέσεις από άγρια ζώα τα οποία στοχεύουν στα μακριά αυτιά με αποτέλεσμα να τα αποκόπτουν και αυτά, εν συνεχεία να επιμολύνονται. Η ελεγχόμενη και υπό αναισθησία, από κτηνίατρο, μερική αποκοπή των αυτιών δίνει επίσης το πλεονέκτημα διατήρησης της κίνησης των ώτων.
    Βάσει των παραπάνω και κατ εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 2α του νόμου 2017/1992 ΄΄ Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς ΄΄, η παραπάνω μη θεραπευτική χειρουργική διαδικασία είναι προς όφελος του συγκεκριμένου ζώου και πρέπει να επιτραπεί.
    Προφανώς σε απλά ζώα συντροφιάς στην πόλη δεν μπορεί να επιτραπεί. Ευχαριστώ!

  • 19 Μαΐου 2021, 08:29 | ΔΗΜΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    Αρθρο 21

    Το να βαζουμε αυστηρες και εξωπραγματικες ποινές σε σχεση με το οικονομικό επιπεδο του μεσου Έλληνα, θα καταλήξει να μην εφαρμόζονται ποτε αυτές.Ως γνωστον υπάρχουν εκατονταδες χιλιαδες ξωμάχοι στην Ελληνικη επαρχία που ζουν την οικογενειά τους με εισοδήματα της ταξης των 5-6 χιλ ευρω ετησίως.Όταν καλειται αυτός ο άνθρωπος να οπληρωσει μεχρι 50χιλ ευρώ, που για αυτόν είναι κοντα στα δεκα χρόνια εργασίας, το πιο πιθανό είναι ουτε τα ίδια τα όργανα Ελέγχου να μην προβαινουν σε καταγραφη της παραβασης.

    Επισης στην & 8 του άρθρου…Παράσταση αγωγής μπορει να εχει σωματειο που θίγεται και όχι οποιοδηποτε σωματειο, μη θιγομενο , μη έχον έννομο συμφέρο, οπως συμβαινει στο δίκαιό μας .Αν εφαρμοστει έτσι οπως προτείνεται, και μάλιστα την μέρα της δίκης,θα υπάρξουν προβλήματα στην διαδικασία.

  • 19 Μαΐου 2021, 08:18 | Michaela-Angela Nikolaou

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους, ποινικές και διοικητικές.

  • 19 Μαΐου 2021, 06:37 | Παναγιώτης Ταβλάρης

    Οι Δήμοι πάλι στο απυρόβλητο??? Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος.

  • 19 Μαΐου 2021, 06:30 | Έφη Δόδουρα

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος.

  • 19 Μαΐου 2021, 00:09 | ΛΗΔΑ ΣΗΦΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:49 | Ειρήνη Παπαδοπούλου

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος

  • 18 Μαΐου 2021, 23:04 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Περιμένω έστω και τελευταία στιγμή ο Πρωθυπουργός μας να αποσύρει αυτό το άθλιο Νομοσχέδιο. Ένα Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί μόνο και μόνο τα συμφέροντα αυτών που δεν αγαπούν πραγματικά τα ζώα.
    Ελπίζω σε μεγάλη νίκη της αληθινής και πραγματικής ζωοφιλίας αφήνοντας πίσω τους εγωισμούς , την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση αυτών των αθώων πλασμάτων.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:42 | ΣΤΡΑΤΗΣ

    Υποβιβασμός του ανθρώπου στο έπακρο από εμπαθείς και με παρωπίδες ανθρώπους που με πρόσχημα την προστασία των ζώων συντροφιάς ( και όχι των ζώων γενικά) στρέφονται κατά του καθένα μας με κυρώσεις που ούτε για τον συνάνθρωπο μας δεν υπάρχουν .

  • 18 Μαΐου 2021, 22:41 | Αθανασία Γκόφα

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές

  • 18 Μαΐου 2021, 22:22 | Χρυσα

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές

  • 18 Μαΐου 2021, 22:44 | MYRA ANTONIOU

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

  • 18 Μαΐου 2021, 22:40 | ΤΑΣΟΣ ΚΛΑΠΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
    Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους <>

  • 18 Μαΐου 2021, 22:56 | Θανου Εύη

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΝΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΦΠΟ

  • 18 Μαΐου 2021, 22:14 | Ελένη Πετροπούλου

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:58 | Δέσποινα Λαντζανάκη

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:15 | ΠΕΤΤΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

    (μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση) ΘΑ ΧΑΣΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ . ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

  • 18 Μαΐου 2021, 20:17 | Σεραφειμ

    Απαράδεκτη η συμμετοχή φιλοζωικών σωματείων ή φιλοζωικών οργανώσεων
    μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε δικαστήρια προς υποστήριξη των κατηγοριών
    εφόσον δε θίγονται οι ίδιες, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 21.8.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:35 | Κωνσταντίνος Σφήκας

    Απαράδεκτη η συμμετοχή φιλοζωικών σωματείων ή φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε δικαστήρια προς υποστήριξη των κατηγοριών εφόσον δε θίγονται οι ίδιες, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 21.8.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:39 | Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

    Απαράδεκτη η συμμετοχή φιλοζωικών σωματείων ή φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε δικαστήρια προς υποστήριξη των κατηγοριών εφόσον δε θίγονται οι ίδιες, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 21.8.

  • 18 Μαΐου 2021, 18:45 | LuvMi

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές.

  • 18 Μαΐου 2021, 17:49 | Σύλλογος κατά του trafficking των αδέσποτων ζώων

    Είμαστε κατά του Ν/Σ και στις παράνομες υιοθεσίες και μεταφορές γιατί και αυτό είναι ένα είδος κακοποίησης ζώου και παράνομης εμπορίας αφού δεν θα διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρτιά.

  • 18 Μαΐου 2021, 17:33 | Θεοδώρα Καλεα

    ΟΧΙ στις «ποινές» χάδι στους Δήμους , που στη πράξη σημαίνει ,ότι οι περισσότεροι Δήμοι θα συνεχίσουν το «έργο» τους κατά των ζώων .ΝΑΙ σε πραγματικές κυρώσεις στους Δήμους,ποινικές και διοικητικές

  • 18 Μαΐου 2021, 16:18 | Αργύρης Οικονόμου

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος

  • 18 Μαΐου 2021, 16:53 | Δημήτρης Οικονόμου

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος

  • 18 Μαΐου 2021, 16:24 | Μαρία Τζατζάνη

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος

  • 18 Μαΐου 2021, 16:03 | Μαρία Γουγούλη

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος.

  • 18 Μαΐου 2021, 13:04 | ΘΑΝΟΣ ΣΑΛΕΠΑΣ

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…

  • 18 Μαΐου 2021, 12:43 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:46 | Ματρώζος Ηρακλής Εκπαιδευτής Σκύλων

    Αρθρο 21 – Ποινικές κυρώσεις8 Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, ως πολιτικώς ενάγων μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο. Ησχετική δήλωση μπορεί να γίνει τόσο κατά την προδικασία όσο και στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.-Προτείνουμε να αποσυρθεί το 7 υπάρχουν νόμοι οι οποίοι ορίζουν την λειτουργία των δικαστηρίων

  • 18 Μαΐου 2021, 11:55 | Σεβαστή Καλιακουδα

    ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΜΌ ΚΑΚΟΎΡΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΉΜΟΥ ΌΤΑΝ ΔΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΌΜΟ. ΑΠΌ ΑΥΤΟΥΣ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΚΑΚΌ.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:29 | Κωνσταντίνος Πανταζής

    Σχετικά με την παράγραφο 8,
    Παρατήρηση:Τα σωματεία τα οποία δεν έχουν έννομο συμφέρον να μη δύναται να συμμετέχουν στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης ώστε να εξασφαλίζεται η αμεροληψία της απονομής δικαιοσύνης από τα αρμόδια δικαστήρια.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:20 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Παράγραφος 8. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει τόσο κατά την προδικασία όσο και στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    Παρατήρηση
    Τα σωματεία τα οποία δεν έχουν έννομο συμφέρον να μη δύναται να συμμετέχουν στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης ώστε να εξασφαλίζεται η αμεροληψία της απονομής δικαιοσύνης από τα αρμόδια δικαστήρια.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:27 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

    Παράγραφος 8. Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου, μπορεί να παρίσταται αυτοτελώς και κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, ανεξάρτητα αν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο. Η σχετική δήλωση μπορεί να γίνει τόσο κατά την προδικασία όσο και στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    Παρατήρηση
    Τα σωματεία τα οποία δεν έχουν έννομο συμφέρον να μη δύναται να συμμετέχουν στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης ώστε να εξασφαλίζεται η αμεροληψία της απονομής δικαιοσύνης από τα αρμόδια δικαστήρια.

  • 18 Μαΐου 2021, 08:50 | Άργος – Φιλοζωικό Σωματείο Θεσ/νίκης

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος.

  • 18 Μαΐου 2021, 00:15 | ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΑΘΩΝ

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου ΚΑΙ του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος. Επίσης, να πρέπει αυτός να αποδείξει γιατί παραμελεί ή αμελεί ή παραβιάζει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί και όχι να πέφτει το βάρος στον καταγγέλοντα, αν έχει βάσιμους λόγους για την καταγγελία. Επιτέλους, η κακοποίηση σε οποιαδήποτε μορφή της, πρέπει να πατάσσεται στην πηγή της και να μην θυματοποιεί περαιτέρω το θύμα, αφήνοντας τον δράστη ανέλεγκτο να δρα, μέχρι να αποδείξει το θύμα «ότι δεν είναι ελέφαντας»!

  • 18 Μαΐου 2021, 00:19 | ΔΟΔΟΥΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου ΚΑΙ του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος. Επίσης, να πρέπει αυτός να αποδείξει γιατί παραμελεί ή αμελεί ή παραβιάζει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί και όχι να πέφτει το βάρος στον καταγγέλοντα, αν έχει βάσιμους λόγους για την καταγγελία. Επιτέλους, η κακοποίηση σε οποιαδήποτε μορφή της, πρέπει να πατάσσεται στην πηγή της και να μην θυματοποιεί περαιτέρω το θύμα, αφήνοντας τον δράστη ανέλεγκτο να δρα, μέχρι να αποδείξει το θύμα «ότι δεν είναι ελέφαντας»!

  • 17 Μαΐου 2021, 22:35 | ΔΗΜΟΣ

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…

  • 17 Μαΐου 2021, 19:03 | ΕΥΓΕΝΙΑ

    Να θεσπιστούν σχετικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δημάρχου και του οριζόμενου από τον οικείο Δήμο υπαλλήλου ή αντιδημάρχου ή εντεταλμένου συμβούλου, υπεύθυνου για θέματα ζώων συντροφιάς, που παραλείπει ή αμελεί τα καθήκοντά του για την εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ή τα εκτελεί κατά τρόπο αντίθετο από αυτόν που υπαγορεύει ο Νόμος.

  • 17 Μαΐου 2021, 14:37 | Γεργου Αννα

    Συμφωνώ με τις θέσεις της πφπο

  • 17 Μαΐου 2021, 14:17 | Ioannis Anagnostopoulos

    Πρέπει να απαλειφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα ημίαιμα ή καθαρόαιμα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και ευζωία των κατοικίδιων τους. Η στείρωση μπορεί να επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην ευζωία του ζώου, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέσα από τη διεθνή κτηνιατρική βιβλιογραφία και τις μελέτες κτηνιάτρων διεθνώς, όπως ακράτεια ούρων, ορθοπεδικά προβλήματα, διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου κλπ.

  • Δελτίο Τύπου Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης
    Το σωματείο μας αναγνωρίζει την προσπάθεια σύνταξης του νομοσχεδίου αυτού, που σκοπό έχει να επιφέρει βελτιώσεις στην νομική και πραγματική αντιμετώπιση των αδεσπότων και δεσποζόμενων ζώων στη χώρα μας και κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Αισθανόμαστε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20.05.2021.
    Περιμένουμε από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας να αλλάξει κάτι για τα ζώα στην Ελλάδα. Περιμένουμε δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλο, παίρνοντας δύναμη από εσάς, βλέποντας ζώα να αποκτούν αξιοπρέπεια. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πάθος και με ηθική, όπως και πολλά άλλα ζωοφιλικά σωματεία, αλλά και μεμονωμένοι εθελοντές και πολίτες.
    Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν θα το συγκρίνουμε με τα άλλα. Θα το σχολιάσουμε ως αυτοτελές.
    Εντοπίζουμε πληθώρα θετικών άρθρων:
    1. Αναγνώριση των πέντε ελευθεριών των ζώων
    2. Εισαγωγή του θεσμού ζώων θεραπείας
    3. Εθνικό Μητρώο ζώων
    4. Αναγνώριση των Ζωοφιλικών Σωματείων και επίσημη αναδοχή ζώων από αυτά
    5. Μητρώο Ζωοφιλικών Σωματείων
    6. Πλατφόρμα Υιοθεσίας
    7. Μητρώο Αιμοδοσίας
    8. Υποχρεωτικός απολογισμός έργου των Δήμων στο Υπ. Εσωτερικών
    9. Υποχρεωτικό πρόγραμμα διαχείρισης ζώων των Δήμων καθόλη τη διάρκεια του έτους
    10. Απαγόρευση ζώων σε pet shops
    11. Καταβολή χρηματικού ποσού στους κηδεμόνες όταν αυτοί παραδίδουν το κατοικίδιο τους στον Δήμο τους και στέρηση απόκτησης άλλου ζώου για τα επόμενα 3 έτη
    12. Υποχρεωτικοί κανόνες ευζωίας, απαγόρευση μοναξιάς των ζώων και εκπαίδευση
    13. Αφαίρεση άδειας κυνηγιού όταν δεν είναι τα ζώα τσιπαρισμένα και κυρώσεις για εγκατάλειψη κουταβιών
    14. Κανόνες επαγγελματικής εκτροφής
    15. Αύξηση του ορίου ηλίκιας των νεογνών πριν δοθούν
    16. Απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα ζώων
    17. Υποχρεωτική αναγραφή κειμένου υπεύθυνης υιοθεσίας σε όλες τις αγγελίες ζώων
    18. Αναγνώριση του Adoption Fee
    19. Μη επιτρεπόμενες μέθοδοι εκπαίδευσης ζώων
    20. Ρητή απαγόρευση για το παστούρωμα
    21. Εισαγωγή εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων σε σχολεία
    22. Εύκολη πρόσβαση πολιτών σε καταφύγια και κυνοκομεία ζώων
    23. Ελεύθερη πρόσβαση ζώων σε παραλίες και θάλασσες
    24. Επιχορήγηση Ζωοφικών Σωματείων
    25. Επιτροπή Εποπτείας Δήμων
    26. Κυρώσεις Δήμων για την απουσία προγράμματος διαχείρισης ζώων
    27. Μητρώο Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου
    28. Μητρώο Παραβατών
    29. Δυνατότητα Εθνικής Γραμμής Καταγγελιών
    30. Δημιουργία πάρκων ζώων
    31. Αφαίρεση ζώου από τον κηδεμόνα του σε περίπτωση κακοποιήσης και οικονομικές κυρώσεις.
    Τα σημεία που εντοπίζουμε και ελπίζουμε να βελτιωθούν:
    1. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση και των δεσποζόμενων ζώων. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Δεν φανταζόμασταν όμως ποτέ ότι οι αντιδράσεις θα έφταναν σε αυτό το βαθμό και με αυτή την ένταση. Το γεγονός αυτό καθαυτό επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο ο αριθμός αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι σήμερα που μιλάμε μερικά εκατομμύρια – αριθμός καθημερινά αυξανόμενος. Ο φόβος μας επιβεβαιώθηκε διαβάζοντας το άρθρο 39, παράγραφος 3 του νομοσχεδίου, η οποία ουσιαστικά δύναται να εξαιρέσει από την υποχρεωτική στείρωση αυτούς για τους οποίους επιβάλλεται να θεσπιστεί. Ζητάμε την στείρωση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, τουλάχιστον για μερικά χρόνια, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία. Ζητάμε να μην κάνετε ούτε ένα βήμα πίσω στα συμφέροντα και την αμάθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο στον δρόμο, μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά.
    2. Παρίσταται αναγκαίο να απαγορευτεί η διαμονή ζώων σε ταράτσες. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες ζώα παρατημένα, υπό όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο έλεος του Θεού και μακριά από τα βλέμματά μας. Αποτελεί σοβαρότατη κακοποίηση και πρέπει να απαγορευτεί.
    Η εμπειρία μας τόσα χρόνια στην περισυλλογή αδέσποτων η παρατημένων ζώων έχει δείξει πως τα ζώα που προέρχονται από μόνιμη διαμονή σε ταράτσα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικοποίησης αλλά και συμπεριφοράς (επιθετικότητα). Τα περισσότερα από αυτά δεν βγαίνουν τις απαραίτητες βόλτες ημερησίως και αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους.
    3. Χρειάζεται πιο αναλυτικό νομοθετικό πλαίσιο της διαδικασίας υιοθεσίας ζωών στο εξωτερικό, ώστε να μην κατηγορούμαστε αδίκως ως λαθρέμποροι. Έχουμε άψογη συνεργασία με ζωοφιλικά σωματεία του εξωτερικού και έχουν αποκτήσει στις χώρες αυτές μια αξιοπρεπή ζωή πάρα πολλά αδέσποτα της Ελλάδας.
    4. Υπάρχει ανάγκη οι κάτοικοι που διαμένουν σε πολυκατοικίες και που είναι κηδεμόνες ζωών να μπορούν να έχουν όσα ζώα επιθυμούν, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, καθαριότητας και κοινής ησυχίας.
    5. Η επανένταξη των ζώων δεν είναι εφικτή όταν ταυτόχρονα πρέπει να λάβει χώρα σε μέρος το οποίο να απέχει ταυτόχρονα 200 μέτρα από νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, σχολεία, λιμάνια. Τα ζώα μετακινούνται και εφόσον επανεντάσσονται μπορούν να μετακινηθούν παντού.
    6. Ελεύθερη μετακίνηση ζώων με συνοδό στα ΜΜΜ με εισητήριο.
    7. Απαγόρευση κλουβιών μεταφοράς ζώων στο πίσω μέρος του οχήματος και έξω από αυτό.
    8. Σύσταση ανεξάρτητης κτηνιατρικής αρχής για την εποπτεία των κυνοκομίων. Ο έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    9. Αύξηση του ορίου δυνατότητας παραμονής ζώου σε καταφύγιο. Το διάστημα των 30 ημερών δεν είναι αρκετό ώστε να καταστεί εφικτό ένα ζώο να εξεταστεί, να θεραπευθεί, να φωτογραφηθεί, να προωθηθεί, ώστε να υιοθετηθεί.
    Είμαστε εδώ, μαζί σας, δίπλα σας, να συνεχίσουμε εθελοντικά αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια για το δικάιωμα αξιοπρεπούς ζωής όλων των συναισθανόμενων πλασμάτων!
    Να ευχαριστήσουμε με όλη μας την ψυχή την εξαίρετη Δικηγόρο κα. Νίκη Τηλιακού που μας βοήθησε στην πλήρη και αναλυτική κατανόηση του συνόλου του νομοσχεδίου!
    Με εκτίμηση
    Η ομάδα της ΖΕΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 11:48 | Παναγιώτης

    Κύριοι,

    σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος ποινικές και διοικητικές κυρώσεις πρέπει να προβλέπονται και για τους Δημόσιους οργανισμούς, κρατικούς λειτουργούς και τα σωματεία που εμπλέκονται στη σωστή διαχείρηση των αδεσπότων και τη φροντίδα των ζωντανών μας συντρόφων. Η αδιαφορία και η ανεπάρκεια των οργανισμών και των σωματείων που εμπλέκονται είναι εδώ και χρόνια καταφανής και ο νομοθέτης απλά στοχοποιεί εκ νεόυ τα ίδια τα ζώα και τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους επιτάσσοντας ασύλληπτα πράγματα (βλ στείρωση) και πρόστιμα που προσεγγίζουν την οικονομική καταστροφή κάποιου . Νομοθετήστε με ευρωπαϊκό πνέυμα κύριοι – το νομοσχέδιο μπάζει από παντού και λαϊκίζει έντονα

    Με εκτίμηση

  • 17 Μαΐου 2021, 10:22 | ΤΖΕΝΗ

    Συμφωνώ με ΠΦΠΟ

  • 16 Μαΐου 2021, 23:07 | Connie B

    Αυστηρές ποινές και στους Δήμους για ζώα αστείρωτα, χωρίς ταΐστρες και ποτίστρες , για καταφύγια κολαστήρια. Επίσης επειδή βλέπω διάφορα σχόλια εδώ μέσα όποιος έχει ζώο δεν είναι και φιλόζωος, για την ακρίβεια αυτοί όλοι που έχουν ή βλέπουν τα ζώα ως εργαλεία ή πράγματα ή για να βγάζουν τα απωθημένα τους δημιουργούν το πρόβλημα

  • 16 Μαΐου 2021, 23:16 | Ιωαννης Τσιρογιαννης

    Συμφωνω με Π.Φ.Π.Ο