Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
2. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.
3. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

  • 19 Μαΐου 2021, 09:29 | Γιάννης Ταμπακάκης

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 19 Μαΐου 2021, 09:06 | Λιόντος Βασόλης

    Στην παράγραφο 1, εδάφιο β, όπου αναφέρεται «Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός» θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι η στείρωση χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ζώου και κτηνιάτρου θα θεωρείται κακοποίηση.

  • 19 Μαΐου 2021, 09:51 | ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ

    Άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».
    Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους. Έχουμε πολλές καταγγελίες για τροχαία ατυχήματα με ιπποειδή είτε γιατί τα μεταφέρουν παράνομα πάνω σε καρότσες ή δεμένα πίσω από αυτοκίνητα, είτε γιατί βγαίνουν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας αφού τα αφήνουν δεμένα μέχρι να τα χρειαστούν και όταν λυθούν ψάχνουν φαγητό και νερό.

  • 19 Μαΐου 2021, 08:07 | Μαρίνα Ανετ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 19 Μαΐου 2021, 07:20 | Eleni

    Στην παράγραφο 3 ποιος είναι «ο υπαίτιος της πράξης αυτής»;

    -Εκείνος που θα φρενάρει απότομα με κίνδυνο να σκοτωθεί ή να σκοτώσει τον ντελιβερά που έρχεται πίσω του;
    -Η 5-μελής επιτροπή που το αμόλησε στο δρόμο;
    -Ο τυχών που το ταΐζει κοντά σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας;
    -Η ταμίας του super market που το «υιοθέτησε» έξω από το κατάστημα αν και αυτό βρίσκεται σε διασταύρωση οδών με όριο τα 70Κm/h και το σκυλί ήδη κουτσαίνει λόγω νόσου;
    -Ο έξυπνος που το αφήνει κάθε πρωί ελεύθερο να πάει μόνο του να κάνει την ανάγκη του;

    Υπάρχει υπαίτιος σε πάτημα γάτας όταν το όριο ταχύτητας είναι 60km/h και πάνω;

    -Πού θα παρκάρει ο οδηγός που χτύπησε την γάτα για να ειδοποιήσει όταν το ατύχημα συμβεί σε δρόμο όπου δεν επιτρέπεται η στάση; Τι πρέπει να κάνει αν του τύχει σε ώρα αιχμής σε δρόμο απ΄όπου περνούν π.χ. πυροσβεστικά ή ασθενοφόρα;

    Και μη μου πει κανείς ότι στη θέση της γάτας θα μπορούσε να είναι ένα παιδί. Δεν συνηθίζουν οι γονείς να ταΐζουν τα παιδιά πίσω από κάδους σκουπιδιών χωρίς ορατότητα ούτε δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Ούτε έχω δει ποτέ παιδί να διασχίζει το δρόμο με εκτίναξη αιλουροειδούς.

    -Πού θα ψάξουν να βρουν την πιθανώς τραυματισμένη γάτα εκείνοι που θα ειδοποιηθούν; Αν δεν την βρουν αμέσως, τι θα ισχύει; Θα απασχολείται η αστυνομία μέχρι να την βρει;

    -Η υπαιτιότητα θα ισχύει και για επαγγελματίες οδηγούς;
    -Θα ισχύει για οδηγούς δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΜ; Θα ισχύει για περιπολικά σε ώρα καταδίωξης; Για σχολικά; Για Ι.Χ. με ετοιμόγεννες επιβαίνουσες;

    Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τους οδηγούς του Ράλυ Ακρόπολις.

    Γράφει ιστορία ο νόμος αυτός λέμε…

    Κάτι που θα μπορούσε να έχει λογική και πρακτική εφαρμογή θα ήταν να θεσπιστεί τηλεφωνικό κέντρο με ευκολομνημόνευτο κεφαλικό αριθμό 3-ψήφιο ή 4-ψήφιο όπου θα καλεί ο οδηγός για να δηλώσει το σημείο χωρίς καμία άλλη υποχρέωση. Το τηλεφωνικό κέντρο θα έχει ενημερωμένους καταλόγους αρμοδίων για να ειδοποιεί εθελοντές ή stand by δημοτικούς υπαλλήλους για τα περαιτέρω. Θα μπορούσε να συνεισφέρει την εμπειρία του και ο κλάδος αυτοκινήτου των ασφαλιστικών εταιριών πάνω σε αυτό.

    Ποινικές ή άλλες κυρώσεις για τον οδηγό θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο να ειδοποιήσει. Θα προκαλέσουν φόρτο εργασίας σε αστυνομία και δικαστήρια. Μόνο υποχρέωση άμεσης ειδοποίησης αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων περισσότερο από την ανθρωποφαγία.

    Σχετικά με τους τραυματισμούς σε parking.
    Υπάρχουν στατιστικά για το πόσα ζωντανά τραυματίζονται σε parking;
    Αν ισχύουν όσα διαβάζουμε στις ειδήσεις, είναι αρκετά.
    Να ληφθούν μέτρα ώστε να απαγορευτεί η σίτιση και η σε μόνιμη βάση διαβίωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε
    -Χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων
    -Parking super market
    -Parking πολυκαταστημάτων
    -Εκθέσεις αυτοκινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων, βενζινάδικα και γενικά χώρους όπου μπαινοβγαίνουν και σταθμεύουν συνεχώς οχήματα.

    Αντικειμενικά, δεν είναι δυνατό να δει κανείς από τους καθρέφτες τυχόν παρατημένα γατάκια, κάνοντας όπισθεν σε parking.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:55 | Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας

    Παρ. 1:
    Είναι άκρως σημαντικό να οριστεί το δέσιμο των ζώων ως κακοποίηση, ειδάλλως το φαινόμενο του μόνιμου δεσίματος δε θα εκλείψει ποτέ.
    Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι ΜΗ επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, για παράδειγμα: άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν πόνο, στρες, αγωνία, χρήση κολάρων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πνίχτες κοκ.
    Να απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ., με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.
    Να αναφερθεί ξεκάθαρα το παστούρωμα ως κακοποίηση.
    Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα και να επιβάλλονται πραγματικές κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου και σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κακοποίηση των ζώων, είτε είναι πολίτες είτε είναι αιρετοί.

    Παρ. 3:
    Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά.

  • 18 Μαΐου 2021, 23:19 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Περιμένω έστω και τελευταία στιγμή ο Πρωθυπουργός μας να αποσύρει αυτό το άθλιο Νομοσχέδιο. Ένα Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί μόνο και μόνο τα συμφέροντα αυτών που δεν αγαπούν πραγματικά τα ζώα.
    Ελπίζω σε μεγάλη νίκη της αληθινής και πραγματικής ζωοφιλίας αφήνοντας πίσω τους εγωισμούς , την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση αυτών των αθώων πλασμάτων.

  • 3. Θα πρέπει να υπάρχει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας απο συμβεβλημένους κτηνίατρους.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:22 | Θανου Εύη

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΝΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΦΠΟ

  • 18 Μαΐου 2021, 22:10 | ΤΑΣΟΣ ΚΛΑΠΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
    Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους <>

  • 18 Μαΐου 2021, 21:45 | Σηφης Κουνδουράκης

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:12 | Ελένη Μιχελακάκη

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:41 | Μπούχλης Μιχάλης

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:31 | Ελένη Μαυρούλη

    Να αναφερθεί ξεκαθαρα το παστούρωμα στις περιπτώσεις κακοποιήσεων

    και να υιοθετηθούν οι ενστάσεις και προτάσεις της ΠΦΠΟ

  • 18 Μαΐου 2021, 21:05 | Μπουχλάκη Μαρία

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:41 | Ιωσηφ Μπούχλης

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:13 | Μαρία Κουνδουράκη

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:49 | Δεσποινα Μπουχλάκη

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:29 | Γιάννης Κουνδουράκης

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 21:06 | ΠΕΤΤΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ.ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ.

  • 18 Μαΐου 2021, 20:15 | ΣΑΒΒΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 20:21 | Σεραφειμ

    Σε καταγγελίες κακοποίησης θα πρέπει να απαιτείται κτηνιατρική
    γνωμάτευση από τη τοπική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την επιβεβαίωση της.

  • 18 Μαΐου 2021, 20:23 | ΔΑΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 20:15 | ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:55 | Κωνσταντίνος Σφήκας

    Σε καταγγελίες κακοποίησης θα πρέπει να απαιτείται κτηνιατρική γνωμάτευση από τη τοπική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την επιβεβαίωση της.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:41 | Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

    Σε καταγγελίες κακοποίησης θα πρέπει να απαιτείται κτηνιατρική γνωμάτευση από τη τοπική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την επιβεβαίωση της.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:58 | Teresa Silva

    Συμφωνώ με τις θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

  • 18 Μαΐου 2021, 17:49 | Σύλλογος κατά του trafficking των αδέσποτων ζώων

    Είμαστε κατά του Ν/Σ και στις παράνομες υιοθεσίες και μεταφορές γιατί και αυτό είναι ένα είδος κακοποίησης ζώου και παράνομης εμπορίας αφού δεν θα διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρτιά.

  • 18 Μαΐου 2021, 16:52 | Μαριάννα Τοσουνίδη

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

    Έλεγχοι σε κάθε μάντρα και κάθε κυνηγό για τις συνθήκες διαβίωσης των ζωών που κατέχουν.

  • 18 Μαΐου 2021, 16:43 | Ιωάννης Ιωάννου

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 14:35 | Μαριαλενα Μπλοντζου

    Υπέρ της θέσης που έλαβε η ΠΦΠΟ πάνω στο θέμα.

  • 18 Μαΐου 2021, 13:06 | ΘΑΝΟΣ ΣΑΛΕΠΑΣ

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…

  • 18 Μαΐου 2021, 12:00 | μπαμπης

    Το άρθρο αναφέρεται στην κακοποίηση των ζώων και έρχεται σε αντίφαση με όλα όσα αναφέρει για κακοποίηση, αφού και η στείρωση θεωρείται ακρωτηριασμός και κακοποίηση, εφόσον δε γίνεται για λόγους υγείας.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:16 | Χαλκιαδάκης Μανούσος

    Σχολιάζω στο Άρθρο 16 τα εξής:

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:07 | ΜΠΑΛΑΜΠΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Στην παράγραφο 1, εδάφιο β, όπου αναφέρεται «Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός» θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι: ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη τους και κτηνιάτρου, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:56 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΤΙΣΤΑΣ

    Η στείρωση ενός ζώου όταν δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας είναι κακοποίηση και αυτό από μόνο του έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το νομοσχέδιο.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:32 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Στην παράγραφο 1, εδάφιο β, όπου αναφέρεται «Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός» θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι η στείρωση χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ζώου και κτηνιάτρου θα θεωρείται κακοποίηση.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:38 | Κωνσταντίνος Πανταζής

    Στην παράγραφο 1, εδάφιο β, όπου αναφέρεται «Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός» θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι η στείρωση χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ζώου και κτηνιάτρου θα θεωρείται κακοποίηση.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:55 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

    Στην παράγραφο 1, εδάφιο β, όπου αναφέρεται «Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός» θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι η στείρωση χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ζώου και κτηνιάτρου θα θεωρείται κακοποίηση.

  • 18 Μαΐου 2021, 09:24 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Στην παράγραφο 1, εδάφιο β, όπου αναφέρεται «Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός» θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι: ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη τους και κτηνιάτρου, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.

  • 18 Μαΐου 2021, 08:12 | Ανδρέας Βλαχάκης

    Πρέπει αυστηρά να απαγορευθεί η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα.

    Επίσης να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κοκ.

  • 18 Μαΐου 2021, 01:18 | Σοφία

    Να αναφερθεί ξεκαθαρα το παστούρωμα στις περιπτώσεις κακοποιήσεων
    Απαγορεύονται όπως διαβάζουμε στο άρθρο 16
    «Κακοποίηση των ζώων»:
    «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και…».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ασυδοσία εκπαιδευτών σκύλων (με κολάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και με βία δηλαδή με στρες, πόνο και αγωνία να υποτάσσουν τα ζώα) και έτσι να συνεχίζεται και μαζί με αυτή ο βασανισμός κυρίως των σκυλιών.
    Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ
    ❖ Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    ❖ Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ Να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κοκ.
    ❖ Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.
    ❖ Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά.
    ❖ Θα πρέπει να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης πχ ΠΝΙΧΤΗΣ, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν, πόνο, στρες, αγωνία.
    ❖ Να μην θεωρείται κακούργημα η έλλειψη εμβολιασμού των ζώων καθότι κατά τη γνώμη μας είναι ακραίο κάτι τέτοιο.
    ❖ Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού……
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: όπου προάγεται η έννοια της φιλοζωίας και μόνο και δεν προκύπτει εξαναγκασμός, ταλαιπωρία, στρες και αγωνία στο ζώο.

  • 17 Μαΐου 2021, 23:25 | Βασιλική Χρήστου , φιλοζωικό σωματείο Αδεσποτολόγιο

    Να αναφερθεί ξεκαθαρα το παστούρωμα στις περιπτώσεις κακοποιήσεων
    Απαγορεύονται όπως διαβάζουμε στο άρθρο 16
    «Κακοποίηση των ζώων»:
    «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και…».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ασυδοσία εκπαιδευτών σκύλων (με κολάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και με βία δηλαδή με στρες, πόνο και αγωνία να υποτάσσουν τα ζώα) και έτσι να συνεχίζεται και μαζί με αυτή ο βασανισμός κυρίως των σκυλιών.
    Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ
    ❖ Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    ❖ Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ Να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κοκ.
    ❖ Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.
    ❖ Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά.
    ❖ Θα πρέπει να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης πχ ΠΝΙΧΤΗΣ, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν, πόνο, στρες, αγωνία.
    ❖ Να μην θεωρείται κακούργημα η έλλειψη εμβολιασμού των ζώων καθότι κατά τη γνώμη μας είναι ακραίο κάτι τέτοιο.
    ❖ Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού……
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: όπου προάγεται η έννοια της φιλοζωίας και μόνο και δεν προκύπτει εξαναγκασμός, ταλαιπωρία, στρες και αγωνία στο ζώο.

  • 17 Μαΐου 2021, 23:52 | Μανόλης Β

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

  • Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ασυδοσία εκπαιδευτών σκύλων (με κολάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και με βία δηλαδή με στρες, πόνο και αγωνία να υποτάσσουν τα ζώα) και έτσι να συνεχίζεται και μαζί με αυτή ο βασανισμός κυρίως των σκυλιών.

    Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ

    Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

    Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κοκ.
    Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.

    Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά.
    Θα πρέπει να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης πχ ΠΝΙΧΤΗΣ, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν, πόνο, στρες, αγωνία.
    Να μην θεωρείται κακούργημα η έλλειψη εμβολιασμού των ζώων καθότι κατά τη γνώμη μας είναι ακραίο κάτι τέτοιο.
    Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού……
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: όπου προάγεται η έννοια της φιλοζωίας και μόνο και δεν προκύπτει εξαναγκασμός, ταλαιπωρία, στρες και αγωνία στο ζώο.

    ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
    ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 22:01 | ΔΗΜΟΣ

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…

  • 17 Μαΐου 2021, 21:47 | Ευθαλία Ησαια

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 21:02 | ΝΤΙΝΟΥ ΦΑΝΗ

    Συμφωνω απόλυτα με τις Θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.)

  • 17 Μαΐου 2021, 20:36 | ΕΡΗ ΖΙΑΚΑ

    Συμφωνω απόλυτα με τις Θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.)

  • 17 Μαΐου 2021, 20:34 | Φιλοζωικό Σωματείο Πάργας

    Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.

    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

    Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ