Άρθρο 12 Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.
2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:
(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.
δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου.
3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2. Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα δύο (2) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν έξι (6) μήνες από την ψήφισή τους.
4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 2 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:30 | Νικος

    Θα πρέπει να υπάρξει και σοβαρό πρόστιμο για αυτούς που έχουν σκυλιά εντός της πόλης και τα σκυλιά γαυγίζουν συνεχώς και ενοχλούν τους γείτονες. Ο κάθε ανεύθυνος φιλοζωος αποκτάει ένα σκύλο και δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των γειτόνων.

  • 11 Μαΐου 2021, 01:53 | Νικόλαος Κ

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟ GOOGLE.GR ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ» ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ Ε Ν Α ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ».
    ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑΙΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΔΙΑΤΗΡΩ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
    ΣΤΗ ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΕΝΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 3 ΣΚΥΛΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ/ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ (Π.Χ. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΑΛΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, ΚΛΠ).
    ΕΧΩ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ 3/1995 ΠΟΥ (ΑΣΑΦΩΣ) ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ (ΕΝΝΟΕΙ: ΚΑΤΟΧΟΙ) ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ 100 ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ «Ο ΚΑΛΩΝ ΔΕΝ ΗΡΘΕ» Ή ΟΤΙ «ΟΥΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗ» ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗΡΗ, ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΛ. ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ…

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΧΩΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ):

    1) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 1 ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    2) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (ΕΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ «ΑΕΡΑ», ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ, ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ)

    3) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (Π.Χ. ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΦΩΡΩΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 254 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΕΡΙΠΤ. Β’ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!)

    4) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ (Π.Χ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ) ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΗ

    5) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Υ.Γ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΣΙΠΑΡΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ,ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΟΝ ΒΓΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΟΛΤΑ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΩ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΧΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ Ή ΜΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ), ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (ΒΛ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΟΙΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ)

  • 11 Μαΐου 2021, 00:45 | Βικτώρια Καφαντάρη

    Άρθρο 13. Επιτρέπεται η μόνιμη παραμονή των ζώων σε ταράτσες, πυκνωτές και ακάλυπτους χώρους, όχι όμως σε βεράντες και ανοιχτούς χώρους διαμερισμάτων. Η εξαίρεση δεν έχει καμμία λογική.

  • 10 Μαΐου 2021, 21:40 | Ιωάννης ΕΜ

    Ούτε χρήση ωτοασπίδων, θα κάνουμε, ούτε θα αλλάξουμε κατοικία. Η εξαίρεση, δε μπορεί να κάνει τον κανόνα και για να το πω με απλά λόγια : δεν θα έρθουν τα άγρια να διώξουν τα ημέρα. Αν κάποιοι θέλουν ωτοασπίδες σε εμάς, ας τις βγάλουν πρώτοι απ τα αυτιά τους, μπας και ακούσουν τι λένε. Δεν είμαστε όλοι κάτοικοι των βορείων προαστίων, για να αλλάζουμε σπίτια, επειδή κάποιοι ελάχιστοι, νομίζουν ότι είναι rule makers της ζωής μας. Απλά, θα τους ταραξουμε στη νομιμότητα, μέχρι να αντιληφθούν το σωστό. Από τον Ιούλιο του 2019,η πολιτεία είναι ευνομούμενη, είτε τους αρέσει, είτε όχι. Πάντων μέτρον άνθρωπος.

  • 10 Μαΐου 2021, 21:46 | ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΟΡΚΟΣ

    ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΣΤΙΣ ΠΥΛΩΤΕΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΚΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΕΚΕΙ!ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ 2-3 ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΏΡΟ!ΕΦΟΣΟΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΤΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΣΚΙΑΣΗ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΝΕΡΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΧΕΙΜΏΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ Τ ΑΦΗΝΕΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΊΝΔΥΝΟ!

  • 10 Μαΐου 2021, 21:04 | bill

    ΤΗΡΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΘ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.
    Ν Ρ Τ Ο Π Η
    Ποιος και γιατί βάζει τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του σε δεύτερη μοίρα;

    Σε μια δημοκρατία είναι ανήκουστο ενας να επιβάλλει σε βάρος των πολλων.
    Η ανθρώπινη αξία που είναι;
    Πως διασφαλίζεται;
    Τα προβλήματα πλέον είναι πασίγνωστα και αντί ο νέος νόμος να τα περιορίζει τα αυξάνει.

    Κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα που του προκαλεί ο διπλανός, ο οποίος είναι αδιάφορος, δεν βγάζει το σκυλί του έξω καθημερινά και το σκυλί που δεν εχει την απαιτούμενη φροντίδα και εκπαίδευση γαυγίζει ολο το 24ωρο είναι μια τραγική κατάσταση, οταν οι ευγενικές συστάσεις δεν αποδίδουν, οι γειτονικές σχέσεις διαταράσσονται.
    Ποιος εχει την οικονομική και χρονικη άνεση για δικαστική διένεξη.
    Αυτεπάγγελτη δίωξη και ανώνυμη καταγγελία.
    Αυστηρά μετρα που να τηρούνται, ο φιλόζωος, με κάθε λογης παρανοϊκά μυαλά, πρέπει να διαχωρίζεται και η ευζωία του ζώου να είναι δεδομένη.
    Οι φιλοζωικές δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια, όταν η κοινωνία πιέζετε αντιδρά.

  • 10 Μαΐου 2021, 19:12 | Δήμητρα Π.

    Αν μιλάμε για ζώα συντροφιάς, εκ ορισμού τα ζωάκια μας πρέπει να μας κάνουν…συντροφιά!
    Άρα, ζωάκια στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ!!! Ξεκάθαρα.

    Αν τα ζωάκια ενοχλούν και ο λόγος είναι η ΜΟΝΙΜΗ διαβίωση του ζώου στα μπαλκόνια, στις αυλές και στις ταράτσες τότε αν γίνει καταγελλια και ο ιδιοκτήτης να κατηγορηθεί για κακοποίηση του ζώου. Ταυτόχρονα το κράτος θα πρέπει να απομακρύνει το ζωάκι από τους κακοποιητες του και να αναλάβει την υιοθεσία του ζώου από ικανό ιδιοκτήτη.

    Όσο για τα σχόλια περί φασαρίας και δικαιωμάτων των ανθρώπων (οι οποίοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας πρωτίστως…) θα ήθελα απλά να πω, ότι έχουμε συνηθίσει το θόρυβο από αυτ9κινγτα, κόρνες, σειρήνες, καυγάδες, παιδάκια να παίζουν ή να κλαίνε, αλλά μόνο στο γαύγισμα του σκύλου έχει δικαιώματα ο…άνθρωπος!

    Ελπίζω να εντοπίζετε μέσα από τις λέξεις, μια ολόκληρη νοοτροπία λαού.

  • 10 Μαΐου 2021, 17:19 | BILL

    Είναι ανήκουστο να μην εχει ποιότητα ζωής και ψυχική ηρεμία ο άνθρωπος.
    Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει ΚΑΙ τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Γειτονίες έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια με το κράτος να είναι απών.
    Εχει αναλογιστή κανείς αραγε πόσα ατυχήματα γίνονται από την κακη ποιότητα ύπνου;
    Εχει αναλογιστή κανεις το κόστος της ψυχικής υγείας αυτων που βιώνουν αρνητικά τη συνύπαρξη με τα γαυγίσματα;
    Ξεκάθαρες υποχρεώσεις των ιδιοτήτων ζώων έναντι ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολο το 24ωρο γιατί υπάρχουν και εργαζόμενοι σε βάρδιες(γιατροί, οδηγοί,πυροσβέστες κτλ). Το σκύλος είναι και γαυγίζει είναι φθηνος λαϊκισμός και κατάπτυστη απάντηση σε ανθρώπους του μόχθου από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Ο σκύλος συντροφιάς που γαυγίζει εχει πρόβλημα!!!!!!
    Αν ο σκύλος προκαλεί πρόβλημα με γαυγίσματα να υπάρχει δυνατότητα απομάκρυνσης του ζώου για την ευζωία των ανθρώπων.
    Καλο θα ηταν τα ζωα συντροφιάς αν πραγματικά είναι συντροφιάς(;) θα πρέπει στα διαμερίσματα να ειναι εως 10 κιλα για τις ανάγκες του ζωου.
    Ζωα στα μπαλόνια ΟΧΙ το κάνουν ιδιοκτήτες για να μην τα πανε βολτα.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:29 | ΚΛΕΑΡΧΟΣ

    Το νομοσχέδιο, λόγω της ανεπίτρεπτης εμμονής στη στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων, φάσκει και αντιφάσκει σε πολλά άρθρα του. Είναι αντίθετο με ότι ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κατάπτυστο άρθρο 5 έρχεται σε αντίθεση με το 11.
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη!!!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ είναι αποδεκτή Ιατρική πράξη μόνο για σοβαρό λόγο υγείας ενός σκύλου !!!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ προκαλεί κινδύνους ακόμη και με την αναισθησία του σκύλου !!!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ θα προκαλέσει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ στατιστικά αποδεδειγμένα στον σκύλο συμφώνα με διεθνείς μελέτες κτηνιάτρων!
    – εμφάνιση διαταραχών των αρθρώσεων σε ποσοστό 23% (έναντι 3% των μη στειρωμένων)
    -παχυσαρκία
    – ανάπτυξη καρκίνων στα αρσενικά σκυλιά σε ποσοστό 13%
    -εμφάνιση καρκίνων του μαστου σε θηλυκά σκυλιά στο 12% (με 3% στα αστειρωτα ) τετραπλάσια αύξηση
    – δυσπλασία ισχύου στα αρσενικα 10,3 % με 5,1% στα αστείρωτα
    -δακρύρροια κρανιακού συνδέσμου
    – καρκίνος (λεμφοσάρκωμα, μαστοκύτωμα και αιμαγγειοσάρκωμα). Το λεμφοσάρκωμα και το αιμαγγειοσάρκωμα είναι συνεχώς θανατηφόρα και το μαστοκύτωμα μπορεί να είναι. Το αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που επηρεάζεται από τη στείρωση στα θυληκα .
    – καρκίνος του προστάτη, είναι πιο διαδεδομένη σε στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.
    -ακράτεια ούρων
    – καρδιακοί όγκοι σε σκύλους HSA 4%
    – σπληνική όγκοι HSA 2%
    – δερματικούς όγκους των μεσοκυττάρων (MCT) 4% περισσότερο από τα μη στειρωμενα
    – η στείρωση μπορεί να διαταράξει τον φυσιολογικό αναπτυξιακό ρόλο των γοναδικών ορμονών σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, μπορεί κανείς να οραματίσει την εμφάνιση συνδρόμων νόσων τα HD, CCL, LSA, HSA, MCT, OSA και δυσπλασία αγκώνων (ED) αναφέρονται ως ιδιαίτερα ανησυχητικά .

    ΑΙΣΧΟΣ. Μια δεύτερη σκέψη είναι απαραίτητη.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:53 | ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Χ

    Πέραν του σκύλου-γάτας, υπάρχουν και άλλα κατοικίδια που προβλέπονται στο Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016. Στη χώρας μας όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν κατοικίδια πτηνά (καναρίνια, ωδικά, καλλωπιστικά κυρίως μικρού μεγέθους) τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εκτρέφονται από ερασιτέχνες εκτροφείς οι οποίοι ανήκουν σε εγκεκριμένα από την πολιτεία Σωματεία (μέλη Ομοσπονδιών). Τα σωματεία των καναρινιών κάθε χρόνο διοργανώνουν εκθέσεις και διαγωνισμούς (τραγουδιού, εμφάνισης κλπ) όπου συμμετέχουν εκατοντάδες μέλη ερασιτέχνες εκτροφείς. Τα καναρίνια αυτά φέρουν σήμανση με δαχτυλίδια μεταλλικά κλειστού τύπου τα οποία ελέγχονται και χορηγούνται από τα σωματεία στα μέλη. Η εκτροφή αυτών των καναρινιών γίνεται συνήθως στα σπίτια των μελών ή σε χώρους που τους ανήκουν πάντα με σεβασμό στην ευζωία των πτηνών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο νομοσχέδιο και να υπάρξει η απαραίτητη διάκριση από όσα αυτό προβλέπει ώστε να μην υπάρχουν αόριστες έννοιες που θα δημιουργούν ζητήματα σε ιδιοκτήτες πτηνών συντροφιάς αλλά και σε μέλη σωματείων και στις εκθέσεις τους κλπ.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:31 | ΤΡΥΦΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Χ

    (β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

    Δηλαδή, τα κατοικίδια ωδικά και καλλωπιστικά πτηνά δε θα μπορούν να είναι μόνιμα στη βεράντα εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και κοινής ησυχίας; θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διατύπωση και διάκριση, ειδικά στα μικρά ζώα συντροφιάς και ειδικά στα πτηνά.

  • 10 Μαΐου 2021, 11:56 | Χρηστοφορος

    Το πρόβλημα με την ηχορύπανση είναι πολύ μεγάλο.
    Αυτοί που επέλεξαν να έχουν κατοικίδια να μην φορτώσουν τις δυσκολίες στους γειτόνους που δεν επέλεξαν να έχουν κατοικίδια …
    Επιλογή τους ήταν, οι υπόλοιπη θέλουν την ησυχία τους
    ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΑΙΌΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

    Επίσης μέγιστος αριθμός ζώων το μέγιστο πού 2. Παραπάνω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ αλλά κάποιο κόμπλεξ ή επίδειξη ή ανάγκη εξουσίας.
    Ότι είναι πάνω από 2 να έχει τέλος κατοικίδιων 200ευρω ανα ετος.
    Αν κάποιος εχει λεφτά για φαγητό για περισσότερα κατοικίδια τότε θα έχει λεφτά και για τέλος κατοικιδίων.

    ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ

  • 10 Μαΐου 2021, 11:58 | Μάνθος Γαβριλάκης

    Ένα από τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών είναι η ηχορύπανση που προκαλούν ένα σωρό προβλήματα ιδιαίτερα στην ψυχική μας υγεία. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να παραμένουν σε αυλές και μπαλκόνια κατοικίδια και κατά την απουσία των ιδιοκτητών στις εργασίες τους με αποτέλεσμα τα γαυγίσματα να είναι συνεχή και να δημιουργείται έντονη ηχορύπανση. Θα πρέπει να αποτελεί από τα θέματα που επιβάλλουν ποινές τα όργανα ελέγχου και μάλιστα αυστηρές. Δεν θα πρέπει και για λόγους ευζωίας να επιτρέπεται κατά την απουσία του ιδιοκτήτη το κατοικίδιο να παραμένει εκτός κλειστού χώρου.

  • 10 Μαΐου 2021, 11:12 | Χρηστοφορος

    Το πρόβλημα με την ηχορύπανση είναι πολύ μεγάλο.
    Αυτοί που επέλεξαν να έχουν κατοικίδια να μην φορτώσουν τις δυσκολίες στους γειτόνους που δεν επέλεξαν να έχουν κατοικίδια …
    Επιλογή τους ήταν, οι υπόλοιπη θέλουν την ησυχία τους
    ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΑΙΌΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

    Επίσης μέγιστος αριθμός ζώων το μέγιστο πού 2. Παραπάνω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ αλλά κάποιο κόμπλεξ ή επίδειξη ή ανάγκη εξουσίας.
    Ότι είναι πάνω από 2 να έχει τέλος κατοικίδιων 200ευρω ανα ετος.
    Αν κάποιος εχει λεφτά για φαγητό για περισσότερα κατοικίδια τότε θα έχει λεφτά και για τέλος κατοικιδίων.

    ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ

  • 10 Μαΐου 2021, 02:52 | Α. Αξαρίδου

    Είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα των ανθρώπων στην κοινή ησυχία. Θα πρέπει όμως να γίνει σεβαστή και η ανάγκη των συνανθρώπων μας να διαβιούν με κατοικίδια ζώα. Οφείλουμε επομένως να αποδεχθούμε τα τυχόντα γαβγίσματα ως αποδεχόμαστε τα κλάματα και τη φασαρία των μικρών παιδιών των γειτόνων μας.

    Με ευκολία ορισμένοι συστήνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση των σκύλων ως λύση. Όμως τι έχουμε να πούμε για την εκπαίδευση στα παιδιά μας; Ήταν επιτυχής σε όλες τις περιπτώσεις;

    Αντιπροτείνω λοιπόν, όσοι δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ύπαρξη θορύβων, να κάνουμε χρήση ωτασπίδων ή και να αλλάξουμε κατοικία σε ακραία περίπτωση.

    Στον αστικό ιστό δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο, λέει κάποιος. Αλλά γιατί όχι στον ζωόφιλο άνθρωπο που ενδεχομένως να επωμίζεται πέραν των λοιπών υποχρεώσεών του, επιπλέον την ευθύνη των ζώων που προστατεύει;

    Όλοι έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα. Θεωρώ παράλογο η μια ομάδα να ζητά την εξαφάνιση της άλλης εντός του αστικού ιστού.

    Ευχαριστώ.

  • 9 Μαΐου 2021, 21:04 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 12

    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2Β
    Να προστεθεί παράγραφος που να αναφέρει ότι απαγορεύεται ρητά η διαμονή των ζώων στα μπαλκόνια πολυκατοικιών.
    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Αν θέλει να πάρει αέρα το ζώο του να το βγάλει περίπατο. Δεν μπορούμε από το θόρυβο που κάνει στο διπλανό μπαλκόνι ή από το γαύγισμα που κάνει αν περάσει κουνούπι να κοιμηθούμε τα βράδια). Έλεος.

    Επίσης να προστεθεί παράγραφος που να αναφέρει ότι το ζώο που γαυγίζει συνέχεια με το παραμικρό θα πρέπει μετά από καταγγελία να υποχρεωθεί να περάσει από εκπαίδευση σε σχολή εκπαιδευτών σκύλων ο ιδιοκτήτης και το ζώο του για να σταματήσει το γαύγισμα και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί και παρουσιάσει το βεβαίωση εκπαίδευσης στην αστυνομία να επιβάλλεται πρόστιμο ΄
    1000 ευρώ.
    ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ : Δικαιώματα έχουν πρώτα οι άνθρωποι και μετά το ζώα.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:18 | Σοφια

    Κάταλαβαινω ότι πολλοί έχουν πρόβλημα με τη φασαρία αλλά η λύση δεν είναι να μειώσεις σε 3 πχ σκυλιά σε μια μονοκατοικία.Εχω 2 σκυλιά + ένα που φιλοξενω κάθε φορά κ ποτέ δεν είχα προβλημα με τους γείτονες.Η λύση είναι να ελέγχονται οι συνθήκες ευζωιας των ζωων-να βρίσκονται υποχρεωτικά μέσα τις ώρες κοινής ησυχίας κ να είναι υποχρεωτική μία ώρα βόλτα την ημέρα .Αν υπάρχει πρόβλημα να υποχρεωθούν να συμβουλευτουν εκπαιδευτή.Η φασαρία οφείλεται σε μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια ο ταράτσες χωρίς εκτόνωση όχι στο να έχει ο άλλος 5 ζώα σε κατάλληλο χώρο.

  • 9 Μαΐου 2021, 19:37 | Αρτεμησία Παπαγαννοπούλου

    Πρεπει να απαγορεύονται τα κατοικίδια στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, κάτι που ισχύει και σήμερα. Δεν νοείται ευημερία και ευζωία ενός ζώου συντροφιάς αποκλείοντάς το στη ταράτσα ή στην πυλωτή. Τα ζώα συντροφιάς προορίζονται να συντροφεύουν την οικογένεια και όχι να αποκλείονται από αυτήν.

  • 9 Μαΐου 2021, 18:08 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Ειναι δυνατον να επιτρεπονται τα ζωα στις ταρατσες? ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 9 Μαΐου 2021, 15:44 | Γεράσιμος

    Σε κάθε γειτονιά της Αττικής αντικρυστών 4 οικοδομικών τετραγώνων, υπάρχουν σίγουρα 6 σκύλοι σε μπαλκόνια/ταράτσες παραπλεύρων κατοικιών η μονοκατοικιών οι οποίοι γαυγίζουν ανεξέλεγχτα σε ώρες κοινής και μή κοινής ησυχίας διαταράσσοντας την ψυχική/σωματικη υγεία και την υπομονή των συνανθρώπων των διπλανών κατοικιών. Επίσης υπάρχουν άλλοι τόσοι αδέσποτοι σκύλοι περιφερόμενοι στις ενδιάμεσες οδούς»προστατεύοντας» το ΄΄λημερι΄΄ τους ενοχλούν σε σημείο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ εντός πολεοδομικού ιστού και κανείς δεν κάνει τίποτα γι αυτό. Και τέλος φανταστείτε με τον νόμο που θέλετε να προωθήσετε να υπάρχει σε μια πολυκατοικία ανά διαμέρισμα το όριο των 2 δεσποζόμενων ζώων χωρίς να αναφέρεται το είδος τους… πχ ας πούμε σε μία πολυκατοικία 27 διαμερισμάτων (στην οποία και κατοικώ) να υπάρχουν 27χ2= 54 σκύλοι. Φαντάζεστε την ηχορύπανση όταν αυτά γαυγίζουν ;
    α) Θεσπίστε όριο δύο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΏΝ δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ανά οικία (είτε πολυκατοικία – είτε μονοκατοικία).
    β) Θεσπίστε ΠΡΟΣΤΙΜΟ 300 ευρώ στο ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου που ηχορυπαίνει μετά από αναφορά/ειδοποίηση από ενοίκους άλλων κατοικιών και ελέγχου της αστυνομίας.
    γ) Θεσπίστε ΕΔΕ και επίπληξη σε συνεργασία με το υπουργείο προστασίας του πολίτη, για τα εκάστοτε αστυνομικά όργανα στα οποία γίνεται αναφορά για ηχορύπανση και δεν προβαίνουν στον ανάλογο έλεγχο αυτής. (μην ξεχνάτε ότι η ψυχική και σωματική υγεία όλων καθορίζεται απο την ημερήσια ξεκούραση όλων μας και τον διαθέσιμο χρόνο αυτής)
    δ) θεσπίστε την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ εκπαίδευση δεσποζόμενου ζώου για την αποτροπή της ηχορύπανσης και τον έλεγχο/εξακρίβωση της διενέργειας αυτής της εκπαίδευσης.
    ε) Θεσπίστε υποχρεωτικό Τσιπ , στείρωση και εμβολιασμό σε όλα τα αδέσποτα ζώα για τον έλεγχο τους. Ελέγξτε /υποχρεώστε τους δήμους σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνιάτρους να διενεργούν τις άνωθι παρεμβάσεις σε συνεργασία με το κατάλληλο προσωπικό ώστε να γίνεται και σε ζώα φοβικού τύπου.
    στ) Πρέπει σε αυτή την χώρα κάποια στιγμή να υπάρξει ένας έλεγχος σε οτιδήποτε…Δέν επιτρέπεται αστυνομία,φιλοζωικές,δήμοι μετά από καταγγελίες να μην μπορούν να πιάσουν αδέσποτα ζώα τα οποία δαγκώνουν ΑΝΕΝΌΧΛΗΤΑ ή να τα αφήνουν να ανεβοκατεβαίνουν σε περιουσίες ανενόχλητα δημιουργώντας μόνιμες βλάβες σε αυτές τις οποίες θα πληρώσει ο εκάστωτε παθών.
    ζ) Να θεσπιστεί πρόστιμο σε όσους ταίζουν αδέσποτα ζώα για να τα έχουν ως φύλακες απέναντι απ το σπίτι τους χωρίς να τα έχουν οικόσιτα.Φτάνει πια η αυθαιρεσία.Δαγκώνουν κόσμο.
    ΈΧΩ ΔΑΓΚΩΘΕΊ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΣ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΦΟΒΙΚΟ ΖΩΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΔΗΜΟΣ ) ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ 6ΜΗΝΟ.(εγώ ακόμα πονάω)

  • 9 Μαΐου 2021, 13:23 | ΣΑΚΗΣ Ν.

    Να μπει επιτέλους ένα ανώτατο όριο κατοχής ζώων, όχι παραπάνω από δύο(2) στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών.
    Να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ελέγχων και να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τις Δ/νσεις Υγιεινής και όχι από την αστυνομία, η οποία επιμελώς δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα. Οι απαντήσεις που έχω πάρει δε από αστυνομικά όργανα μετά από κλήση που έχω κάνει λόγω έντονης δυσοσμίας από το διπλανό διαμέρισμα εξ’αιτίας της ύπαρξης πέντε γατών εντός αυτού, δείχνουν την από πλευράς τους απροθυμία να ελέγξουν ουσιαστικά τους όρους τήρησης καλής ευζωίας των οικόσιτων ζώων. Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι φυσικά και η επιβάρυνση της δικής μου ποιότητας ζωής.
    Ευχαριστώ !!

  • 9 Μαΐου 2021, 13:39 | Μανώλης Σ.

    Πρέπει να απαγορευτεί η παραμονή σκύλων σε αυλές μονοκατοικιών μέσα στον αστικό ιστό, σε μπαλκόνια και ταράτσες, κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Είναι αδιανόητο να γαβγίζει ένας σκύλος μέσα στ΄ αυτιά μας, ώρες που προσπαθούμε να κοιμηθούμε μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά. Ακόμα και αν δεν γαβγίζει επί ώρες, μία τέτοια κατάσταση δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή από το νόμο.
    Επιπλέον, πρέπει να επιβληθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση των σκυλιών ώστε να μη γαβγίζουν όλη μέρα επειδή περνάνε από μπροστά τους άλλα σκυλιά ή άνθρωποι. Μόνη λύση η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να έχει πιστοποίηση εκπαίδευσης του ζώου του από επαγγελματία εκπαιδευτή.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:54 | Φάνης Παπάς

    Από όσο βλέπω στο νομοσχέδιο δεν προβλέπετε τίποτα σχετικά με την όχληση που προκαλούν τα ζώα συντροφιάς και συγκεκριμένα τα σκυλιά. Το μόνο που αναφέρουν είναι οι ώρες κοινής ησυχίας. Προφανώς αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Δεν έχουν αντιληφθεί την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα γαυγίσματα και την ψυχολογική πίεση που επιφέρει αυτό στους πολίτες. Πλέον κάθε πολυκατοικία έχει αρκετά σκυλιά, με τον να τα περιορίζουν τις ώρες κοινής ησυχίας, πράγμα που σπάνια συμβαίνει και τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας να γαυγίζουν ασταμάτητα έχει πολύ δυσμενείς συνέπιες στην ψυχική μας υγεία, το να μην μπορούμε να έχουμε ούτε μια στιγμή ηρεμίας στην οικία μας από τα ασταμάτητα γαυγίσματα σε όλη την γειτονιά. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία οργανωμένη κοινωνία στην Ευρώπη. Επίσης δεν υπάρχει κανένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου ακόμα και στις ώρες κοινής ησυχίας, αν έχει την μπαλκονόπορτα του σπιτιού ανοιχτή και βγαίνει συνεχώς και γαυγίζει, κανένα περιπολικό δεν θα περιμένει να δει πότε θα βγει ο σκύλος να γαυγίσει. Ακόμα και συστάσεις να γίνουν από την αστυνομία οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να τα έχουν ανεξέλεγκτα αφού δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Πέρα από την ευζωία των ζώων θα πρέπει να κοιτάξετε και την ευζωία των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση. Αν θέλουν να έχουν σκυλιά, να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευσή τους ώστε να γαυγίζουν όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από κάποιον πχ διαρρήκτη και όχι να γαυγίζουν σε ότι περνάει έξω από την πολυκατοικία.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:25 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Με την αναφορά ότι μπορεί να γίνει αλλαγή στο καταστατικό της πολυκατοικίας ως προς το αριθμό των ζώων και να ισχύσει μετά από 6 μήνες είναι σαν να δίνετε το έναυσμα να αλλάξουν όλοι τον κανονισμό και να πετάξουν έξω όποιον τολμάει να έχει έστω και…ένα παραπάνω. Πρέπει να επαλειφθεί.

  • 9 Μαΐου 2021, 02:42 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΡΩΙΑΝΟΣ

    Να απαγορευθεί η τήρηση των ζώων συντροφιάς σε ταράτσες και μπαλκόνια. Άλλο το να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς, αλλά το να μένουν μόνιμα σε ταράτσες και μπαλκόνια είναι παθητική κακοποίηση.

  • 8 Μαΐου 2021, 23:49 | Νότη

    Πολύ σωστά τίθεται το θέμα της τήρησης κοινής ησυχίας, αλλά θα πρέπει να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης του σκύλου να φυλάσσει το ζωάκι του εντός της μονοκατοικίας τις ώρες κοινής ησυχίας και όχι στην αυλή – ειδικά το καλοκαίρι – καθώς συχνά γαβγίζουν οποιονδήποτε/οτιδήποτε περνάει. Επίσης, θα πρέπει να διαφοροποιείται η ώρα παραμονής των σκύλων τα πρωινά. Για παράδειγμα να επιτρέπεται ο αυλισμός του ζώου μετά τις 9:30, καθώς κάποιοι εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ και δεν μπορεί η αδιαφορία ενός ιδιοκτήτη να παραβιάζει την ψυχική ηρεμία και ξεκούραση του γείτονα. Να ληφθεί υπόψη ότι, οι μονοκατοικίες των συγκροτημάτων γειτνιάζουν και τα οικόπεδά τους είναι πολύ μικρά, οπότε η ησυχία και η ξεκούραση πρέπει να προστατεύονται.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:36 | Ελένη

    Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εύρεσης ενοικιαστή στις κατοικίες που βρίσκονται δίπλα σε μονοκατοικίες ιδιοκτητών σκύλων. Οι υποψήφιοι νοικάρηδες εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους να μη μπορούν να κοιμηθούν λόγω των γαβγισμάτων. Οι σκύλοι των μονοκατοικιών θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να γαβγίζουν μόνο σε περίπτωση πραγματικής απειλής. Στις τουριστικές περιοχές έχω παρατηρήσει ότι κατά τους θερινούς μήνες, οι σκύλοι είναι όλη την ημέρα ξαπλωμένοι στον κήπο λόγω της ζέστης. Περιμένουν να πάει 1 η ώρα τη νύχτα, να δροσίσει λίγο και τότε αρχίζουν την φυσική εκτόνωση κυνηγώντας και γαβγίζοντας σε ο,τι κινείται μέχρι τα ξημερώματα κι ας είναι και σκαθάρι.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:49 | ΕΦΗ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ

    Η παραμονή των ζώων σε ταράτσες-που πάντα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή-είναι παθητική κακοποίηση,ειδικά το καλοκαίρι με τις αυξημένες θερμοκρασίες και τον καύσωνα,αλλά και τους χειμερινούς μήνες,ακόμα και αν υπάρχει κατάλυμα για το ζώο,είναι εκτεθειμένο σε πολύ αντίξοες συνθήκες,πρέπει να απαγορευτεί. Συνειρμικά το συνδέω με τα ‘βαρελόσκυλα’ που το βαρέλι πυρώνει το καλοκαίρι και παγώνει το χειμώνα,αλλά στην επαρχία θεωρείται «εξαιρετικό» κατάλυμα -κυρίως- για τους ποιμενικούς σκύλους

  • 8 Μαΐου 2021, 18:16 | Χρίστος Παραστατίδης

    Είναι δυνατόν να προβείτε σε υποχρεωτική στείρωση των σκύλων με ποιο δικαίωμα για τα ζώα μας που είναι μέλος της οικογένειάς μας σκεφτήκατε τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει το μέλλον των σκύλων;;; Υπάρχουν τρόποι να κάνετε έλεγχο για τυχόν γέννες δεν χρειάζεται να σας υποδείξω εγώ αλλά αν δεν το σκεφτήκατε ναι μπορώ να σας πω πολλούς. Σταματήστε την καταστροφική απόφαση αυτή εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για βιαστές τον ίδιο τους των παιδιών και θα κάνουμε εμείς στην ίδια μας την οικογένεια;;; Ντροπή σας!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 16:22 | Κ Χούσος

    Η νομοθεσία για την προστασία των ζώων είναι αρκετά επαρκής, χρήζει βελτιώσεων, αλλά η νομοθεσία για την προστασία των ανθρώπων από αρκετούς <> πάσχει και είναι παντελώς ανύπαρκτη. Δεν μπορεί κάποιοι στο όνομα της ζωοφιλίας, να <> τα σκυλιά τους στα μπαλκόνια για πολλές ώρες, να τα κλειδώνουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα διαμερίσματα, να φεύγουν το πρωί κ να γυρίζουν βραδινές ώρες, τα σκυλιά να είναι μόνα τους, να γαβγίζουν ασταμάτητα, να παρενοχλούν όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες και να μένουν οι <> ατιμώρητοι.
    Δεν μπορεί τα σκυλιά να είναι μονίμως έγκλειστα και να μην βγαίνουν ποτέ βόλτα. Πως θα τιμωρηθεί αυτός ο ασυνείδητος ιδιοκτήτης του ζώου? . Γιατί να μην καθιερωθεί στο τσιπάκι το οποίο έχουν να φαίνεται εάν τα ζώα αυτά ζούνε φυσιολογικά? Αν ο ιδιοκτήτης τα βγάζει βόλτα? Πως να μην γαβγίζει συνέχεια αυτό το ζώο που ποτέ δεν το βγάζουν βόλτα? Και όμως υπάρχουν και τέτοιοι <>. Ποιος τους ελέγχει για αυτή την κακοποίηση? Ποιος ελέγχει και ποιος προστατεύει εμάς τους υπόλοιπους, που τίποτε δεν έχουμε με τα ζώα σε θέματα υγειονομικής φύσεως, τι στιγμή που υπάρχουν μονίμως πολυκατοικίες που οι μυρωδιές και οι ακαθαρσίες έχουν την τιμητική τους?
    Καλό είναι να ληφθεί μέριμνα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ώστε δικαιώματα στην ψυχική υγεία και ηρεμία να έχουν και οι συγκάτοικοι και οι γείτονες και όχι να είναι έρμαια του κάθε <>
    Ξεχνούν οι <> ότι μπορεί ο σκύλος να είναι ζώο συντροφιάς για τον άνθρωπο , αλλά και το ίδιο θέλει την συντροφιά του ανθρώπου και όταν δεν την έχει και παραμελείτε συστηματικά, τότε διαμαρτύρεται.
    Για την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των γατών ,οι οποίες έχουν κάνει σπίτι τους πλέον τις πυλωτές των πολυκατοικιών, γεμίζοντάς τες με ακαθαρσίες, καταστρέφοντας με τα νύχια τους τα αυτοκίνητα, ποιος ενδιαφέρεται?
    Και εδώ υπάρχουν κάποιοι <>, οι οποίοι αφού δεν τις θέλουν στο διαμέρισμά τους, δείχνουν την <> τους ταΐζοντάς τες μακριά από την δική τους ιδιοκτησία και εις βάρος οποιουδήποτε άλλου και μακριά από αυτούς.
    Οι Δήμοι δεν θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο και όχι παρατηρητή.?

  • 8 Μαΐου 2021, 14:37 | Γεώργιος Μάτσος

    Το άρθρο αυτό δεν τηρεί καλή ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των κατόχων ζώων και των δικαιωμάτων όλων των υπολοίπων. Καταρχάς, μια πολυκατοικία που θέλει να εμποδίσει την κατοχή κατοικιδίων στον Κανονισμό της, θα πρέπει να μπορεί να την εμποδίσει. Ο Κανονισμός είναι δημόσιο έγγραφο, που μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο και κανένας δεν μπορεί να πει ότι τάχα «δεν ξέρει». Πρέπει να υπάρχει η ελευθερία αν κάποιοι το αποφασίσουν να μπορούν να ζήσουν χωρίς ζώα στην οικοδομή τους. Τι είδους απολυτοποίηση της δυνατότητας κατοχής ζώων ακόμη και εκεί που κάποιοι αποφασίζουν ότι δεν τα θέλουν, μου είναι αδύνατον να το καταλάβω. Σεβαστό να θέλουν ζώα κάποιοι στον ευρύτερο χώρο τους, εξίσου σεβαστό όμως πρέπει να είναι να μην θέλουν κάποιοι άλλοι ζώα στον ευρύτερο χώρο τους. Πολύ σωστές οι διαμαρτυρίες άλλων σχολιαστών για το πρόβλημα της ηχορρύπανσης. Μπορεί να τρελαθεί κόσμος και κοσμάκης με το συνεχές και ανεξέλεγκτο γάβγισμα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι αδιάφοροι και με την πολιτική ορθότητα υπέρ του φιλοζωισμού βγάζουν και ένα επιτιμητικό στυλάκι σε όσους δικαιολογημένα ενοχλούνται του τύπου «ντροπή σου να μην αγαπάς τα ζώα». Ο νόμος όμως δεν μπορεί να δέχεται τέτοια αντικοινωνική προσέγγιση. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όσων δεν θέλουν την επιβάρυνση που αναπόφευκτα φέρει μαζί του το ζώο στον ευρύτερο περίγυρό του και όχι μόνον στον ιδιοκτήτη του, που είναι δικαίωμά του να θέλει την επιβάρυνση, αλλά είναι δικαίωμα και των άλλων να μην την θέλουν. Ορθή τέλος και η κριτική για την ανεξέλεγκτη σώρευση ζώων σε μονοκατοικίες και όχι μόνον: Έτσι όπως είναι σήμερα το νομοσχέδιο, και σε ένα διαμέρισμα μπορείς να έχεις 20 σκύλους, αν «μεριμνάς για την ευζωΐα τους». Οι Κανονισμοί Πολυκατοικίας ΔΕΝ έχουν προβλέψει έως σήμερα αυτό που τους επιτρέπει το νομοσχέδιο (μάξιμουμ δυο ζώα ανά διαμέρισμα) και στην ουσία αυτό αφορά μόνον τις καινούργιες οικοδομές, που πλέον είναι ελάχιστες. Μεγάλο λάθος του νομοσχεδίου η δυνατότητα ανεξέλεγκτης σώρευσης ζώων σε πολυκατοικίες. Προσωπικά θεωρώ ότι έτσι κι αλλιώς είναι έγκλημα να κλείνεις το ζώο σε ένα διαμέρισμα με μόνη διέξοδο μια-δυο βόλτες τη μέρα. Ας μην το κάνουμε μεγαλύτερο.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:26 | Καλλιόπη Αδαλή

    Τα ζώα συντροφιάς δεν μπορεί να διαμένουν ούτε σε αυλές ούτε σε μπαλκόνια και να ενοχλούν τους περιοίκους και ο αριθμός να είναι συγκεκριμένος κι όχι πάνω απο δύο.

    ΤΗΡΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΜΗ ΟΧΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΚΑΘ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.

    Αμεση επέμβαση της αστυνομίας με πρόστιμο κι όχι συστάσεις.
    Πληρωμή ετησίως βάσει ΑΦΜ όσων είναι φιλόζωοι για έκαστο των ζώων τους βάσει τσιπαρίσματος.Οπως κι ο ΕΝΦΙΑ.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:51 | Βολιτακης Νικολαος

    ενα σκυλι πρεπει να χει τουλαχιστον 150 τ.μ εξωτερικου χωρου για να μπορει να κινηθει,και να κανει τις βασικες του αναγκες χωρις να δημιουργει προβληματα στον ιδιοκτη του ο οποιος συντομα θα κουραστει.

  • 8 Μαΐου 2021, 02:16 | Athanasios Tsintzas

    Με λίγα λόγια:

    Στο άρθρο 1 να αντικατασταθεί το «δραστικη μείωση» με το «εξορθολογισμό και αναλογικότητα αναλόγως της περιοχήςμ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ του Δημου».

    Τα ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ζώα ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΙΡΩΘΟΥΝ, αλλά ο έλεγχος και η καταγραφή τους να γίνει σε ΕΝΝΙΑΙΟ ΜΗΤΡΩΟ. Στην ίδια βάση δεδομένων να μπουν όλες οι πληροφορίες για κάθε ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ζώο, μέχρι και η αναφορά απώλειας/κλοπής.

    Τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ είναι μια μάστιγα που όμως η πλήρη εξαφάνισή τους θα φέρει άλλα δεινά. ΠΟΝΤΙΚΙΑ αν θερίσουμε τις γάτες και έλλειψη συνοικιακής συντροφιάς/αύξηση επιβλαβών για τους αδέσποτους σκύλους. Θέλει προσοχή και καλύτερα ο ΔΗΜΟΣ να καθορίζει το πόσα θα τηρεί και πως θα τα αναπαράγει …

    Το χάϊδεμα της γατας και του αδέσποτου σκύλου, ήταν μια πρώτη επαφή με τα ζώα συντροφιάς. Αντίθετα το καθεστώς ΜΟΝΟ δεσποζόμενων ζώων θα χωρίσει τους Έλληνες σε αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν. ΑΡΑ θα πολλαπλασιασθούν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των Ελλήνων, διότι αυτός που ΔΕΝ ΕΧΕΙ θα κατηγορεί αυτόν που έχει κοκ

    Για τους κυνηγετικούς σκύλους είναι προτιμότερο να εφαρμοσθεί η πρόταση της ΚΣΕ, διότι έχουν και τον έλεγχο (Θηροφυλακή) και την εμπειρία. Οι φιλοζωϊκές ας προτείνουν για τα αδέσποτα. Οι εκτροφείς να προτείνουν για τα Pedigree, οι κτηνίατροι για τους εμβολιασμούς/περιοδικούς ελέγχους των δεσποζομένων και ο κάθε «ειδικός» για αυτό που γνωριζει καλύτερα.

    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΘΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ και για τους κυνηγετικούς σκύλους όπως και για τους κυνηγούς. Οι λύκοι έχουν ξεκάνει πολλά σκυλιά και όχι μόνο …

    Καλή τυχη με τους ασκούς του Αιόλου … δουλειά δεν είχε ο διάβολος …

  • 8 Μαΐου 2021, 00:24 | Βασίλης

    Κάντε κάτι με τις ταράτσες. Τα ζώα υποφέρουν και κινδυνεύουν. Δημιουργούνται υγειονομικές βόμβες, οι γείτονες τρελαίνονται και κανείς δεν νομιμοποιείται να παρέμβει.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:15 | Λάζαρος Παπαδόπουλος

    Θα πρέπει η παρ. 4 να καθορίζει τον μέγιστο αριθμό ζώων συντροφιάς στις μονοκατοικίες. Στα χωριά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν σε μια μονοκατοικία να υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων και να τηρούνται ταυτόχρονα οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
    Θα μπορούσε να μπει περιορισμός στον αριθμό τουλάχιστον σε μονοκατοικίες εντός
    των οικισμών.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:01 | ΔΩΡΑ Κ.

    Αγαπώ τα ζώα και είχα στη μονοκατοικία μου. Ζώντας σε μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας , κατάλαβα ότι πολλά απ αυτά που ορίζει ο νόμος, δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει προβλήματα που του προκαλεί ο διπλανός ένοικος, ο οποίος έχει στη κατοχή του τρία σκυλιά, μικρόσωμα, ένα απ αυτο γέννησε 6 κουταβακια, η ιδιοκτήτρια δεν τα βγάζει έξω καθημερινά, η μυρωδιά και η δυσοσμία είναι τραγική,θα χειροτερέψει με την άνοδο της θερμοκρασίας, ειδικά αν μένεις μεσοτοιχία και μοιράζεσαι το ίδιο μπαλκόνι;
    Συστάσεις ευγενικές , δεν αποδίδουν, οι γειτονικές σχέσεις διαταράσσονται όταν τα σκυλιά γαυγιζουν όλο το βράδυ, η μη τήρηση καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρους δεν υπάρχει αφού τα βγάζουν στο κλιμακοστάσιο για βόλτα κλπ κλπ
    Ελπίζω ο νέος νόμος να θεσπίσει και την ανωνυμία, γιατί κανείς γειτονας μου δεν θέλει να κάνουμε επώνυμη καταγγελία. Είμαι μόνη μου σ αυτό, επαναλαμβάνω ότι είμαι φιλόζωη, αλλά δεν θα εβαζα τρία σκυλάκια η περισσότερα να ζουν φυλακισμένα για να έχω εγώ παρέα. Η έννοια του όρου ζώο συντροφιάς είναι ένα γατάκι η ένα μικρόσωμο σκυλάκι σε ένα διαμέρισμα 50-70 τετραγωνικών για παρέα τηρουμένων ΟΛΩΝ των κανόνων υγιεινής όχι μόνο για το ζώο που φιλοξενώ, αλλά και των συνανθρώπων μου , που διαβιούντων στην ίδια πολυκατοικία με μενα

  • 7 Μαΐου 2021, 21:49 | Παναγιωτης Β

    Πρέπει να μπει συγκεκριμένο όριο για το πόσα κατοικίδια (γάτες και σκύλους) μπορεί κάποιος να έχει στην μονοκατοικία του. Είναι θέμα τόσο ευζωίας των ζώων όσο και υγιεινής.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:01 | Ιωάννης

    Οι πόλεις έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους και προορίζονται για τη διαμονή και τη χρήση τους από τους ανθρώπους. Τα ζώα, όσο ευπρόσδεκτα και να είναι, δεν παύουν να είναι φιλοξενούμε α όντα και σαφώς είναι δευτερεύοντες χρήστες του αστικού ιστού. Το ανθρώπινο δικαίωμα, θα πρέπει να υπερέχει του ίδιου δικαιώματος του ζώου. Ας πούμε για την ησυχία, την κοινή ησυχία τουλάχιστον. Δεν είμαι υποχρεωμένος να ανέχομαι το συνεχές και αναίτιο γαύγισμα, ειδικά όταν έχω να σηκωθώ στις 5 το πρωί για να φέρω το δύσκολο μεροκάματο στο σπίτι μου. Έχω το ιερό δικαίωμα να μπορώ να ησυχάσω, να μπορεί το παιδί μου να μελετήσει, να μπορεί ο ηλικιωμένος γονέας μου να αναπαυθεί. Προτείνω ειδικά για τους σκύλους, να υπάρχει πιστοποιητικό απο εκπαιδευτή, ώστε ο σκύλος να γαυγίζει σε πραγματική ανάγκη και όχι επειδή άκουσε την απέναντι πόρτα να ανοίγει. Να πιστοποιείται ότι ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί για να είναι ελεγχόμενος, ως προς τις αντιδράσεις του, από τον ιδιοκτήτη του. Όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για κατοικίδιο, είτε θα την επωμιζεται εξ ολοκλήρου, είτε να ασχολείται με κατοικίδιο, που να μπορεί να προσαρμοστεί στην ανθρώπινη κοινή συμβίωση της πολυκατοικίας, της γειτονιάς, της πόλεως. Αλλιώς, ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης, συντείνει στην κακή εικόνα της ζωοφιλίας, στην εχθρική αντιμετώπιση των κατοικίδιων και στην όξυνση των ανθρωπίνων σχέσεων.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:49 | Νικος Χαρισόπουλος

    Η διαμονή πρέπει να είναι ΜΟΝΟ μέσα στο σπίτι, είτε είναι διαμέρισμα, είτε μονοκατοικία. Σκυλιά σε μπαλκόνια, πιλωτές, και ταράτσες είναι ΠΑΝΤΑ παρατημένα και ΠΑΝΤΑ γαυγίζουν. Μετά από 15 χρόνια τσακωμών ακόμη και με το 100 που πολλές φορές με κοροιδεύανε και έχω ακούσει μέχρι και το «ε σκύλος είναι γαυγίζει» σε τηλεφώνημα για σκύλο παρατημένο σε μπαλκόνι 1 τη νύχτα να βγάζει τα έντερά του, πούλησα το σπίτι μου και μετακόμισα. Όταν δεν υπάρχει παιδεία και σεβασμός στον συνάνθρωπο δεν έχει κανένα νόημα κανένα μέτρο. Όταν αφήνετε δέ στο μέτρο να παρατάνε νόμιμα και τα σκυλιά τους έξω, το αν θα γαυγίζουν 1,2 ή 3 που βλέπω και αναφέρουν κάποιοι μέσα στη νύχτα καμία σημασία δεν έχει. Αν 5 γείτονες πετάξουν έξω από 3 σκυλιά άντε κοιμηθείτε. 1 φτάνει και περισσεύει. Το δε επιχείρημα κάποιων «τα αφήνω να είναι σκυλιά, δεν θέλω να τα έχω κλεισμένα μέσα» είναι άθλια προσπάθεια να κρύψουν την αδιαφορία τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:38 | Κομπόγεωργα Αικατερίνη

    Γενικά οι κανόνες διαμονής των κατοικιδίων σε πολυκατοικίες , μονοκατοικίες και ανοιχτούς χώρους αυτών (αυλές, μπαλκόνια κλπ) κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η περαιτέρω αυστηροποίηση αυτων των κανόνων κινδυνεύει να γίνει εργαλείο εκμετάλλευσης από κάποιους μη φιλόζωους ή ιδιότροπους ανθρώπους. Το να βγει ένα κατοικίδιο στο μπαλκόνι σε ώρες κοινής ησυχίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον δεν ενοχλεί δεν είναι κάτι τραγικό. Φανταστείτε να απαγορευόταν να βγαίνουν οι άνθρωποι στα μπαλκόνια τις ζεστές μέρες! Σας ευχαριστώ

  • 7 Μαΐου 2021, 16:52 | γιωργος

    Στο άρθρο 2, περίπτωση (γ)
    «Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.»

    θα πρέπει να αναγραφεί λεπτομερειακά και συγκεκριμένα ποιοί είναι οι κανόνες ευζωίας καθώς και ποιές είναι οι υγειονομικές διατάξεις για να υπάρχει συγκεκριμένα το πλαίσιο και όχι μια γενική αναφορά, που κανείς δεν μπορεί να την επικαλεστεί και να την εφαρμόσει.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:57 | Μιχαηλίδου Γεωργία

    Πρέπει οποσδοίποτε να μπει όριο στο πόσα κατοικίδια συντροφιάς θα πρέπει να φιλοξενεί κάποιος στις μονοκατοικίες. Ετσι λύνονται και πολλά προβληματα και ευζωίας των κατοικιδιων και κοινής ησυχίας, γιατί στα χωριά κυρίως υπάρχει σοβαρό πρόβλημας.
    Το ιδανικό είναι τα τρία ζώα συντροφιάς, είτε γάτες είτε σκύλοι, ανά μονοκατοικία.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:12 | Βαγγέλης Κουτρουφίνης

    Να προστεθεί κατόπιν υπουργικής τροπολογίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, παράγραφος 6 στο άρθρο 12 του παρόντος σχεδίου νόμου, η οποία θα ενσωματώνει τις προβλέψεις του άρθρου 39 του ν. 4407/2016 (NOMOΣ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. 4407 ΦΕΚ 134/27.7.2016 «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις»), ως εξής:

    Οι διατάξεις του άρθρου του παρόντος νόμου για τη Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες, ισχύουν και για το σύνολο των στρατιωτικών οικημάτων, ασχέτως κατηγοριοποίησης, στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Νομικών Προσώπων αυτών. Το άρθρο 39 του ν.4407/2016 καταργείται με την δημοσίευση του παρόντος νόμου.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:30 | Πόπη Μελα

    Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ηχορυπανση από σκυλιά.Θα πρέπει να αυστηροποιηθει ο νόμος με ξεκάθαρες διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να ησυχάσουμε στα σπίτια μας χωρις να χρειαστεί να μαλώνουμε με ανευθυνους ιδιοκτήτες που σπανίως ενδιαφέρονται. Η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα και να ασχολείται ο δημος με τέτοια προβληματικα περιστατικά

  • 7 Μαΐου 2021, 15:46 | ΠΑΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο περι εγγραφης σύστασης απο Αστυνομία και πρόστιμα όταν τα τετράποδα γαβγίζουν χωρίς σταματημό και οι ιδιοκτήτες σφυρίζουν αδιάφορα …
    Μονο που θα πρότεινα να μπορεί να κρατηθεί ΑΝΩΝΥΜΙΑ στην έγγραφη σύσταση απο την Αστυνομια ( να μην λένε ποιος την έκανε) καθώς θα δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Πολλές φορές είσαι πόρτα με πόρτα και συγκρατιέσαι να μην χαλάσεις σχέσεις

  • 7 Μαΐου 2021, 14:31 | Πελαγία Χρυσανθοπούλου

    Ως πρόεδρος Κοινότητας σε χωριό διαφωνώ κάθετα με την παράγραφο 4 για τα ζωα συντροφιάς σε μονοκατοικίες ως προς το κομμάτι ότι ΔΕΝ αναφέρεται πουθενα ο αριθμός των ζώων που πρέπει να υπάρχουν σε μια μονοκατοικία με αποτέλεσμα να βλέπουμε στα χωριά μας σπίτια με «φιλοζωους» να φιλοξενούν 5 και 10 και σε μερικές περιπτώσεις 15 σκυλιά ή γάτες χωρίς να ενδιαφέρονται για τους γείτονες και φυσικά η αστυνομία φοβάται ακόμα και συστάσεις να τους κάνει.
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς μέχρι και τρία (3) τον αριθμό και για κυνηγούς μέχρι και τέσσερα (4) τα οποία θα έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:05 | Γιώργος Κασαπίδης

    Καλημέρα σας,
    πιστεύω οτι θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή και πιο αναλυτική η αναφορά σε θέματα κοινής ησυχίας και γενικότερης όχλησης των γειτόνων (όχι μόνο λίγα λόγια σε αστυνομικές διατάξεις περι κοινής ησυχίας). Δυστυχώς μετά τον αρχικό ενθουσιασμό απόκτησης ενός κατοικίδιου, τα παρατάνε εκτός κατοικίας (μπαλκόνια, πυλωτές, κήπους σε μονοκατοίκιες κλπ ) με αποτέλεσμα να γαβγίζουν απο το πρωί και έως να γυρίσει κάποιος απο την δουλεία του πχ το μεσημέρι. Μπορεί να μην είναι πάντα ώρες κοινής ησυχίας αλλά σαν γείτονας ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ απο το συνεχές γάβγισμα που ακούγεται ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ πολλές φορές σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
    Η επιλογή κατοικιδίου έχει και υποχρεώσεις πρός τους γειτόνους ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΟΥΝ. Δεν μπορεί να πληρώνουν οι γείτονες τις ανεύθυνες επιλογές και αδυναμία εκπαίδευσης των ιδιοκτητών… Για ένα θορυβώδες σκύλο μπορεί να υποφέρουν εύκολα 20 -30 γειτονικές κατοικίες σε κοντινή απόσταση . Εχουν και αυτοί το δικαίωμα ησυχίας και ξεκούρασης και υπάρχουν άρρωστοι και εργαζόμενοι που δουλέυουν βράδυ και γυρίζουν το πρωι…
    Αν ψάξετε λίγο σε σχετικά forum θα δείτε απειρες περιπτώσεις τέτοιων προβλημάτων.
    Πρέπει να υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας στις περιπτώσεις που αυτό επαναλαμβάνεται. Πιστεύω θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα κάποιου που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα για διαδικασία ειδική έγγραφής σύστασης απο την Αστυνομία πρός τον ιδιόκτητή τέτοιου κατοικιδίου. Εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί και ξαναγίνει και δευτερη σύσταση να επιβάλλεται αυτομάτως ένα μικρό πρόστιμο που να έιναι εισπρακτέο απο Δημόσιο ταμείο. Σε τρίτη σύσταση να είναι αρκετά μεγάλο πρόστιμο και ειδική υποχρεωτική συνάντηση με την αρμόδια υπηρεσία από τον εκάστοτε Δήμο ώστε να δούνε που είναι το πρόβλημα και να εργαστούν πάνω σε αυτό.
    Συμπαθώ τα σκυλιά αλλά και …. η μη έχοντες κατοικίδια είναι ΄»καλή» ανθρώποι και έχουν ανάγκη ησυχίας και ψυχικής ξεκούρασης.
    Ευχαριστώ

  • 7 Μαΐου 2021, 12:05 | Μαλαματίνα Κ.

    Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για την ευζωία του ζώου ότι ΔΕΝ επιτρέπεται η μόνιμη σε ταράτσες. Δε θα πρέπει να επιτρέπεται στο πλαίσιο του 2 α). Να επιτρέπεται μόνο σε κοινόχρηστο χώρο, πχ πυλωτή για προστασία αδέσποτων που ταϊζονται ή υιοθεσίας σκύλου/γάτας από κοινού απ όλα τα διαμερίσματα. Η ταράτσα πρέπει να εξαιρείται, ο σκύλςο δέχεται κρύο και ζέστη. Δεν είναι κατάλληλο μέρος.

  • 7 Μαΐου 2021, 10:42 | Ματθαίος Αρμπελιάς

    1) Απαράδεκτη και ΜΟΝΟ η αναφορά διαμονής ζώων συντροφιάς σε ταράτσες. Με τις καλύτερες προϋποθέσεις διαμονής, ευζωία στην ταράτσα δεν δύναται να υπάρξει ούτε με 45 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι, ούτε με χιόνια τον χειμώνα. Απαγορέψτε ρητά την διαμονή στην ταράτσα.

    2) Απαγορέψτε την διαμονή σκύλων και γατών σε ανοιχτούς χώρους της οικείας κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Εξασφαλίζετε έτσι δύο βασικές προϋποθέσεις κατοχής: α) την μη ενόχληση των γειτόνων β) Το ότι ο σκύλος που μένει εκτός διαμερίσματος, έστω και δια του εξαναγκασμού του ιδιοκτήτη του, ορισμένες ώρες την ημέρα θα έχει την απαραίτητη συναναστροφή μαζί του.